Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

Venetsia Dogen palatsi ja Secret Itineraries Tour

kesäkuu 12, 2016

Venetsia Dogen palatsi

Mitä: 1h 15min mittainen kävelykierros ryhmässä oppaan johdolla
Missä: Venetsian San Marcon aukiolla sijaitsevan Dogen palatsin “salaisessa siivessä”
Milloin: kierroksia järjestetään ympäri vuoden ja ne on varattava etukäteen
Kenelle: Venetsian tasavallan aikaisesta historiasta ja Giacomo Casanovan tarinasta kiinnostuneille
Mitä maksoi: 20,50 euroa sisältäen opaskierroksen lisäksi pääsyn palatsin muihin julkisiin tiloihin sekä Huokausten sillalle

Arvatkaa kuinka monta palatsia Venetsiasta löytyy noin suunnilleen?

Vastaus: yli 200.

Ja arvatkaa monessako olin käynyt sisällä ennen tätä vierailua?

Vastaus: pyöreä 0.

Olen tässä ehkäpä viimeisen vuoden verran sanonut tuon tuosta, että jos saan aikaiseksi hivuttautua edes yhden palatsin sisätiloihin täällä asuessani, sen on parasta olla Palazzo Ducale eli suomeksi Dogen palatsi. Miksi juuri tämä lukaali? Koska sen hämäävän hempeän vaaleanpunaisen ulkokuoren sisältä käsin Venetsian ylhäinen tasavalta katseli ja hallitsi uljasta merimahtiaan liki vuosituhannen ajan. Dogen palatsi toimi sekä raatihuoneena että tuomioistuimena ja Huokausten silta yhdistää sen vankilarakennukseen. Ei siis mikään turha pystytys uppoavalle suomaalle.

Venetsia Dogen palatsi

Venetsia Italia

Pienenä puolustuksena sanottakoon, että en ole reissuillani juurikaan nähtävyyksien perään vaan tykkään esimerkiksi syödä hyvin, jutella paikallisen ihmisten kanssa ja muuten yleisesti istahtaa alas katselemaan ja fiilistelemään uusien kohteiden meininkiä. Useimmiten kahvikupponen tai viinilasillinen kädessäni. Venetsiassakin tätä on tullut harrastettua kerran jos toisenkin, mutta puolentoista vuoden asumisen ajalle saattoi tässä vaiheessa ajoittaa myös yhden palatsivierailunkin #yleissivistys.  Ja itsessään palatsia enemmän minua kiehtoi suosittu Secret Itineraries Tour, jossa oppaan johdolla perehdytään palatsialueen salaisimpiin osiin, jotka eivät ole avoinna muille kuin tämän kierroksen varanneille.

Venetsia Dogen palatsi

Torstaina oli sopivan sateinen keli viettää aikaa palatsin uumenissa, joten saavuin lippuluukulle hyvissä ajoin vaihtamaan mobiiliviivakoodikuittini oikeaan pahviseen läpyskään ja vilauttamaan sitä päästäkseni palatsin sisäpihalle, josta kierros alkoi. Minun lisäkseni paikalla oli noin kymmenkunta muuta englanninkielisen kierroksen varannutta turistia lähinnä Jenkeistä, Japanista ja Saksasta. Aamupäivän aikana järjestettäviä kierroksia vedetään myös italiaksi sekä ranskaksi, ja oppaamme selosti melkoisen vahvalla italialaisaksentilla, että ne ovat lähes aina täysiä – etenkin kesäaikaan.

Aloitimme salattujen paikkojen kierroksen kulkemalla läpi kiven sisään rakennetun käytävän, jonka varrella sijaitsi muutamia hyvin pelkistettyjä sellihuoneita. Nämä olivat kurjimpia vankilatuomioita varten ja yhdessä pienessä sellissä saattoi pahimmillaan majailla viisikin lurjusta.

Venice Secret Itineraries Tour

Tämän lisäksi kierroksen kohteisiin kuuluvat salaiset toimistot, jotka muistuttavat 1500-luvun tutkimusmatkailijoiden merilaivojen kapteenien hyttitiloja sekä kidutushuone, jossa vangeille annettiin viimeinen mahdollisuus myöntää syyllisyytensä fyysisiä ja henkisiä menetelmiä käyttäen. Kierroksella tulevat myös tutuksi Giacomo Casanovan kuuluisat vankilasellit, joista jälkimmäisestä tämä hurmurimaineen saanut, liki kaksimetrinen kirjailija ja lakimies onnistui kaikkien suureksi hämmästykseksi pakenemaan. Pakotarinoita kerrotaan monessa muodossa, myös Casanovan itsensä kirjoittamana, ja kuulijan omasta uskosta riippuu, mitä niistä haluaa pitää oikeana sepustuksena.

Yksi salaisista toimistohuoneista

Secret Itineraries Tour Venice Doge's Palace

Vankien kidutushuone

Casanova

En halua paljastaa ja spoilata tässä postauksessa liikaa kierroksen saloja, sillä jos Venetsian tasavallan aikainen historia kiinnostaa, kannattaa nämä tilat nähdä ja tarinat kuulla itse täällä paikan päällä! Itsessään palatsin hulppeista tiloista varsinaisen kierroksen jälkeen en saanut mitään sen suurempaa irti, vaikka ovathan ne mahtipontiset. Ja palatsista vankilaan kulkevan Huokausten sillan ylitys tuntui aika maagiselta – huolimatta monen muun minun kaltaiseni huokailijan jonotuksesta ja läsnäolosta.

Doge's Palace in Venice Italy

Doge's Palace Venice

Doge's Palace Venice

Doge's Palace Venice

Inside Bridge of Sighs

Huokausten sillan sisällä

Inside the Bridge of Sighs

Muutama matkailija kuvaamassa Huokausten siltaa

Oletteko te käyneet reissuillanne opastetuilla kierroksilla ja ovatko ne olleet hintansa väärtejä?

Lisää Marimenten turinoita Venetsiasta Facebookissa

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle kesäkuu 12, 2016 at 18:10

  Minä olen myös ehkä yksi surkeimmista palatsien sun muiden kiertäjistä. Dogen palatsi on mulle kuitenkin tuttu Dan Brownin kirjasta, joten pakko oli kurkata miltä se oikeasti näyttää. :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2016 at 18:36

   Joo, tämä oli kyllä ihan oikeasti näkemisen arvoinen ja etenkin tuo opaskierros teki siitä mielenkiintoisen! Itekseni olen vähän huono kiertelemään palatseja, kirkkoja ja museoita, joten nähtävästi tarvin jonkun joka suunnilleen kädestä pitäen vie ja selittää mistä on kyse :D

 • Vastaa Susanna kesäkuu 13, 2016 at 23:59

  Todella mielenkiintoinen tämä palatsi jonka näin ulkoapäin.
  Minäkään en enää nykyään jaksa juosta ns. pää kolmantena jalkana nähtävyyksille, vaikka tietysti oli kiva nähdä nähtävyydet Venetsiassa, Roomassa, vähän Lontoossa ym. Olen varmaan menettänyt monta hyvää museokokemusta, koska en yleensä kalliiden hintojen takia viitsi museoitakaan enää kiertää. Genovassa huomasin että merimuseota näki hieman alakerran ikkunasta. Moni oli kyllä kehunut museota. Myös Torinon egyptiläinen museo kiehtoi kovasti, mutta muutaman patsaan (ei ehkä aitoja) näki ilmaiseksikin. Kölnissä on kerran vuodessa ilmainen museopäivä ja siellä tuli käytyä juna-aseman vieressä roomalaisessa museossa joka oli todella mielenkiintoinen. Opastetuilla kierroksilla olen käynyt Sardiniasta Korsikalle bussikuljetus+veneretki. Oli hyvä kokemus ja opas tiesi kertoa kaikenlaista. Myös laivalta olisi päässyt järjestetyille retkille, mutta menin omatoimiretkelle Caprille koska se maksoi 40e edes takas, kun taas laivan järjestämä Caprin retki olisi maksanut 90e

  • Vastaa Mari kesäkuu 15, 2016 at 20:06

   Mäkin olen tähän mennessä ihastellut tuota palatsia ainoastaan ulkoapäin, eikä ollut mitään aavistusta mitä saloja sen tilat kätkevät sisäänsä. Ja ihan totta, että osa kuuluisimmista nähtävyyksistä on kiva käydä katsastamassa ainakin päällisin puolin, kuten Rooman Colosseum sekä Pariisin Eiffel. Museot ja kirkot sen sijaan on minulla aika hakusassa, ja yleensä on pitänyt sattua sateinen keli ja/tai ilmainen sisäänpääsy jotta olen näihin paikkoihin pistäytynyt. Tästä tulikin muuten mieleen, että tänä lauantaina Venetsiassa järjestetään ArtVenezia-taideyötapahtuma, jonka yhteydessä osa museoista on ilmaisia.

   Genovan merimuseossa kävin, koska kohteen merihistoria kiinnosti ja nyt kun tarkemmin ajattelen niin piipahdin viime vuonna myös Venetsian vastaavassa. Pääsymaksu jälkimmäiseen oli aika pieni (noin 5 euroa) ja museossa riitti ihmeteltävää gondolien lisäksi myös kansainvälisestä merenkulkuhistoriasta aina viikinkejä myöten :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.