Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai Italia Ruokamatkailu

Viinin viemää – Veneton viinitilat

kesäkuu 4, 2016

 Veneton viinitilat Castello di Roncade

Italialaiset ja siinä sivuten myös Veneton viinitilat olivat minulle täysin tuntemattomia ennen viime viikonloppua.

Chilen reissulla viime marraskuussa pistäydyimme Santiagon kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla hulppealla viinitilalla maistelemassa ja kuulemassa tarinaa viinien valmistuksesta, joten vastaava kokemus kiinnosti luonnollisesti myös Italian luvatussa viinimaassa.

En ole koskaan oppinut juomaan (tai ainakaan nauttimaan) punaviiniä, mutta etenkin Veneton alueelta lähtöisin olevat proseccot ovat tulleet sangen tutuiksi ja passaavat pirskahtelevalla suutuntumallaan kauniiseen kesäiltaan…tai no, iltaan kuin iltaan :) Suomessakin proseccon suosio on lukemani mukaan noussut parin viime vuoden aikana ihan uusiin sfääreihin, ja miksipä ei – keveän kupliva juoma sopii monenlaiseen tilanteeseen ja on usein shampanjoita edullisempi vaihtoehto, laadusta kuitenkaan tinkimättä.

Tässä kesän korvalla monet venetolaiset viinitilat järjestävät viikonloppuisin avoimien tilojen päiviä, joiden perimmäinen tarkoitus on kaiketi promota viinitilojen tuotteita, mutta myös koota ihmisiä yhteen nauttimaan hyvästä seurasta, viinistä ja sen kyytipojista sekä hyvällä tuurilla myös aurinkoisista keleistä.

Castello di Roncade

Viimeksi mainittujen suhteen meillä oli sekä onni että pieni epäonni matkassa, sillä muuten aurinkoisen viikon päätteeksi sunnuntaina alkoi satelemaan heti kun pääsin kotiovesta ulos. Pahin rankkasade ennätti kuitenkin väistyä automatkan varrella Trevisossa sijaitsevalle Castello di Roncaden viinitilalle, joka oli reissumme ensimmäinen etappi. Kyllähän yhteen päivään saadaan helposti mahtumaan useampi viinitilavierailu!

Castello di Roncade

Viiden euron hintaan sisältyi omaksi saatava, tilan logolla kaiverretu viinilasi kaulapussukan kera, maistiaisia puna- valko- ja kuohuviineistä sekä  puolen tunnin  uteliaiden kyselijöiden vuoksi tunteroiseksi venähtänyt opaskierros renesanssiarkkitehtuuria edustavien linnamaisten tilojen kartanossa, pienessä kirkossa sekä itse viinikellarissa.

Castello di Roncade

Castello di Roncade

Castello di Roncade

Castello di Roncade

Castello di Roncade

Castello di Roncade

Castello di Roncade

Reissumme seuraava etappi oli Terre di San Roccon viinitila muutaman minuutin automatkan päässä ensimmäisestä. Täällä homma toimi muuten samalla periaatteella viiden euron viinilasipääsymaksuineen, tosin ilman opaskierrosta, ja tunnelma oli enemmänkin kuin rennoilla festareilla viini- ja ruokakojuja kierrellessä ja italialaisten jazz-muusikoiden taituroidessa taustalla. Itse tilojen alueelta löytyi lisäksi kalkkunoita, vuohia sekä aaseja laitumillaan käyskentelemässä, vehreiden ja Etelä-Euroopalle ikonisten appelsiinipuiden reunustaessa pihatietä.

Veneton viinitilat: Terre di San Rocco

Terre di San Rocco

Terre di San Rocco

Terre di San Rocco

Terre di San Rocco

Terre di San Rocco

Terre di San Rocco

Terre di San Rocco

Terre di San Rocco

Erään viinikojun isännöitsijä bongasi meidät, kaksi pohjoismaalaista vaalealettiä ja kiirehti kättelemään ja tarjoilemaan mitä parhaimpia pöytänsä antimia. Innoissaan herra viserteli viineistään ummet ja lammet ja lopulta istutti meidät samaan piknikpöytään koko suuren perhepiirinsä kanssa jutustelemaan. Meille ja ystäväni italialaiselle miehelle tarjoiltiin rapeaksi paistettuja, suolaisia parsan paloja #parastaparsaa sekä leipäsiä, joiden väliin oli paahdettu pekonia. Ai jai, eihän siinä voinut olla hymyilemättä moisesta vieraanvaraisuudesta suomalaisittain lähes häkeltyen! :)

Terre di San Rocco

Viininystäville soveltuvia vinkkejä löytyy lisää Marimenten Facebookista

Kirjoittaessa soi Jovanotti – A te

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta kesäkuu 4, 2016 at 20:36

  Ihanan kuuloinen tapahtuma! Viinimaistelufestarit kelpais kyllä mullekin, etenkin noin ihanissa maisemissa!!

  • Vastaa Mari kesäkuu 5, 2016 at 16:29

   No niinpä Annika, siinä oli kyllä festarit minunkin maun mukkaan! :)

 • Vastaa säppä kesäkuu 14, 2016 at 01:38

  Täällä Valenciassa oli myös viinijuhlat tuossa muutama viikko sitten (vai onkohan siitä jo kauemmin..) ja oli muuten petollinen tapahtuma! Jos kympillä saa yhteensä 8 viinilasillista tai tapasta niin kyllähän sen tietää miten siinä käy. :D Kelpaisi samanmoiset karkelot siellä Italiassakin mielihyvin. :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2016 at 18:45

   No ei ollenkaan hullumpi tarjous :D Nyt olisi taas yksi hyvä syy lähteä joku kaunis päivä pienelle Valencian reissulle… :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.