Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat Ruokamatkailu

Kannattaako Santiago de Chileen matkustaa?

toukokuu 21, 2016

Santiago de Chile

Chilen pääkaupungin Santiagon taivaanrantaa ja horisonttia hallitsevat joka suunnassa sekä mahtava Andien vuoristo että muut pienemmät vuoristot.

Kaupunkia halkoo lisäksi valitettavan pahoin saastunut Mapocho-joki. Tyynenmeren rantaan pääsee autolla vajaassa tunnissa – kuin myös lumihuippuisille vuorille.

Tämä kontrastien kaupunki on yllättävän eurooppalaisen oloinen: keskusta-alue on moderni ostoskeskuksineen ja useine yliopistoineen, ja opiskelijat näkyvät myös värikkäässä katukuvassa.

Santiago de Chile

Santiago de Chile

Monille 15 miljoonan asukkaan Santiago de Chile on läpikulkuväylä muihin Chilen suurkaupunkeihin, kuten Valparaisoon, tai etelän Patagonian tulivuorten ja järvien valtakuntaan. Meidän syy jäädä noin viikon päiviksi Santiagoon viime marraskuisella reissullamme oli Anoppilassa vierailun lisäksi paperihommat, jotka poikaystäväni piti hoitaa kuntoon vanhaksi menneen ajokortin uusimista varten. Muutaman arkipäivän kuluessa kaikki saatiinkin kuntoon alkavaa parin viikon Chilen ja Argentiinan road tripia varten.

Chile on hyvin altis maanjäristyksille ja meidänkin reissun aikana sellainen osui heti toisen reissupäivän iltaan – tosin noin 500 kilometrin päähän pääkaupungista, joten itse en ainakaan tuntenut minkään sortin mannerlaattojen värähtelyä. Tässä vaiheessa toki helpottaa myös tieto siitä, että Chile on hyvin varautunut suurempiinkin maanjäristyksiin eikä kaupunkien pitäisi luuhistua maan tasalle kovemmassakaan tärinässä.

Luonnonkatastrofeista puheen ollen, Santiagoa koettelivat muutama viikko sitten myös mittavat tulvat, joiden aikana osa kaupungista oli kauttaaltaan veden alla ja neljä miljoonaa asukasta ilman juomakelpoista vettä. Onneksi tilanne on tätä kirjoittaessani jo palautunut normaaliksi ja kaupungissa pääsee liikkumaan ongelmitta.

Love locks in Santiago de Chile

Pääkaupunkina Santiago on Chilen eteläisempiä kaupunkeja kalliimpi kohde, mutta esimerkiksi ruokatarjonta on siellä hyvin monipuolista. Meidän ekana päivänämme suunnistimme paikallisten suosimaan, perinteistä chileläistä ruokaa tarjoilevaan Dominóon syömään tuhdit lomito-leivät tomaatilla, majoneesilla ja avokadolla höystettynä. Avokadoa myydään ja tarjoillaan Chilessä aivan joka nurkan takana, ja paikallisten ruokapaikkojen menut vilisevät sanaa palta, joka tarkoittaa Chilen espanjaksi avokadoa. Näitä saa edullisesti ruokakaupoista aina moottoriteiden varrella sijaitseviin pikkukioskeihin asti, ja kauppa näyttää myös käyvän, sillä chileläiset ovat aivan hulluina avokadoihin (kuka ei?!). Meidän talous ei ole myöskään poikkeus säännöstä, vaan kotikaapeista löytyy Venetsiassakin jatkuvasti avokado jos toinenkin – harmi vaan, että täällä niiden hinnat ovat Suomen tavoin korkealla; pari avokaadoa maksaa jo viisi euroa.

Dominos Santiago de Chile

Ave palta chilena

Niin, syömisen lisäksi Santiagossa kannattaa harrastaa esimerkiksi shoppailua. Etelä-Amerikan korkein rakennus Gran Torre Santiago kohoaa 300 metriin 64-kerroksiseksi pilvenpiirtäjäksi ja pitää sisällään Costanera-ostoskeskuksen. Rakennuksen huipulle pääsee muutamalla eurolla myös pällistelemään Santiagon taivaanrantaa lintuperspektiivistä, mutta meidän visiitin ajaksi sattui sumuinen keli, joten näkyvyys oli mitä oli. Tästä masentumatta suuntasimme katseet ja vatsat kohti ruokailukerroksen perulaista Tanta-ravintolaa, jossa söin ehkäpä koko elämäni Top 5-kärkeen ulottuvia herkkuja:

Peruvian food

Chicharrones de pollo con rocoto eli paistettua chilikanaa kaikilla maailman herkullisilla höysteillä

Peruvian desserts

Choco lucuma ja suspiro limeño eli suklaa- ja toffee-herkkuja

Kun on syöty ja valinnaisesti shoppailtu hyvin (ja nautittu illan viimeiset pisco sourit), kannattaa Marimenten toimituksen mielestä nukkua yö hyvin ja suunnata seuraavana päivänä Chilen muihin maisemiin.

Santiago de Chile

Pisco sour peruano

PAITSI jos olette sukuloimassa kuten me!

Eli entäs se vierailu Anoppilassa?

Santiago de Chile

Chilean food

Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki sille, joka arvaa mitä poikakaverini vanhempien valmistamia ruokia näissä kuvissa syödään!

Chilean food

Niin, vierailu Anoppilassa sujui kaikin puolin maukkaasti mainion huipussa seurassa! Kieliongelmat selättyivät pienellä tulkkausavulla, englannilla ja espanjan kielen muistelulla ja toivon, että vielä palaamme takaisin Santiagoon jossain lähitulevaisuudessa.

Ajatuksenjuoksu karkasi väkisillä ruokajuttuihin tässäkin postauksessa, joten ehkä parempi mennä tekemään joku avokadoleipänen :D

Oletteko käyneet Santiago de Chilessä tai millaisia mielikuvia kaupunki herättää?

Kirjoittaessa soi Alvaro Soler – El mismo sol feat. Jennifer Lopez

Saatat myös pitää näistä

9 Kommenttia

 • Vastaa Anna / Muuttolintu.com toukokuu 22, 2016 at 06:30

  Aina matkakohteita suunnitellessa mietin, mitä kaikkia luonnonkatastrofeja siellä voi tapahtua. Joo, oon vähän vainoharhainen, kun mietin aina pahimpia kauhuskenaarioita. Mutta en silti toistaiseksi koskaan ole jättänyt menemättä minnekään, mikä nyt sattuu olemaan altis luonnonkatastrofeille. Ihan mielellään vierailisin tuollakin, vaikka se ei Chilen parhaimpia puolia olisikaan. Sitä paitsi oon myös hulluna avokadoihin. Täällä Ausseissa hinta riippuu ihan sesongista, mutta useimmiten ne on tosi halpoja, halvimmillaan irtoaa dollarilla eli reilusti alle eurolla.

  • Vastaa Mari toukokuu 23, 2016 at 21:50

   Minäkin usein mietin ja otan selvää etukäteen kaukoreissua suunnitellessa, onko alue altis luonnonkatastrofeille. En pelotellakseni itseäni tai muita matkaan lähteviä vaan koska usein näiden asioiden tiedostaminen auttaa matkan kokonaiskuvan hahmottamiseen ja ennalta varautumiseen, vaikkei toivottavasti mitään kävisikään. Ja voihan avokadot! Nyt siis viimeistään täytyy alkaa suunnitella joku kaunis päivä Aussien valloitusta ;)

 • Vastaa Jenni / Unelmatrippi toukokuu 22, 2016 at 22:59

  Mulla on Santiago de Chilestä sellainen kuva, että siellä on aika saastunutta, ja siihen se mielikuva sitten oikeastaan jääkin. Vuoret toki tulevat myös mieleen Chileä miettiessä. Maailmanympärireissulla mietittiin Chileen menemistä, mutta se sitten syrjäytyi muiden suunnitelmien tieltä. Mutta melkein joka paikassa olisi kiva käydä kerran, miksei siis tuollakin. Ainakin ne avokadot maistuisivat!

  • Vastaa Mari toukokuu 23, 2016 at 21:55

   Hahaa Jenni, hienoa että löytyy muitakin avokadoilla herkuttelijoita! Mulla on myös sellainen käsitys, että Santiago vuoristojen välissä sijaitsevana laaksona on aika saastunut, muttei se muutaman päivän menoa ainakaan näkyvästi haitannut. Chilestä löytyy onneksi kuitenkin paljon muita, “puhtaampia” kaupunkeja ja etelään päin mentäessä hanavesikin on juomakelpoista ja maukasta.

  • Vastaa Joonas huhtikuu 7, 2019 at 14:20

   No eipä haittaa, avokadoja saa muualtakin ja mm. pohjoisesta naapurimaa Perusta paljon parempiakin. Ja muutenkin jos ruokaa ajattelee niin Peru pesee Chilen 6-0. Suosittelen Perua muutenkin matkakohteeksi melko epäystävällisen Chilen sijasta.

 • Vastaa Susanna toukokuu 25, 2016 at 23:44

  Mielenkiintoinen kohde. Ootko muuten koskaan kokenut pientäkään järistystä Venetsiassa?
  järistykset on vähän joka puolella yleisiä, nythän niitä on ollut välillä myös Ruotsissa asti, tosin pieniä mutta kumminkin ollut uutisten mukaan. Pienet järistykset eivät minua häiritse, mutta sellaiset suuret vellovat järistykset on erityisen inhottavia

  • Vastaa Mari toukokuu 26, 2016 at 12:24

   En ole kokenut vielä minkään sortin järistystä missään päin maailmaa, ja todellakin toivon, ettei maa ala järähtelemään ainakaan täällä Venetsiassa! Rakennukset vaikuttaa niin hatarilta että koko kaupunki levähtäisi varmaan maan (tai meren..) tasalle järistyksen sattuessa. Muistelen tosin jostain lukeneeni, että täällä tapahtui satoja vuosia sitten isompi maanjäristys, ja nyt kun rupesin ihan asioikseni tutkimaan niin tämän sivuston mukaan viimeisen vuoden aikanakin olisi ollut neljä pienempää järistystä: http://earthquaketrack.com/it-20-venice/recent

 • Vastaa Heidi / Maailman äärellä lokakuu 12, 2016 at 10:43

  Olipa kiva päästä kurkkaamaan Santiagoon, koska jouluna sinne suuntaamme. Tarkoitus on kyllä tutustua Santiagon ympäristöön ja sitten jatkaa myös Patagoniaan. Vähän mietityttää maanjäristykset, mutta yritän olla huolehtimatta etukäteen. Kiitos muuten samalla oppitunnista, olen nimittäin tosi allerginen avokadolle, joten on hyvä tietää, miten se Chilessä sanotaan. Enpä arvannutkaan, että on eri sana kuin Espoanjan espanjassa.

  • Vastaa Mari lokakuu 16, 2016 at 13:59

   Kiva kun kommentoit Heidi ja huippua että olette suuntaamassa Chileen joulun aikaan! Pienemmät maanjäristykset on ilmeisesti aika yleisiä siellä päin ja niihin on varauduttu mm. rakentamalla talot seismologisesti. Ja avokadon lisäksi toinen sana mikä ihmetytti oli joulu, jota chileläisittäin on ‘pasqua’ eli sama kuin pääsiäinen espanjan kielessä. Hämäsi hieman kun joka paikassa oli ‘Feliz Pasqua’ kylttejä, ja useaan kertaan piti varmistella poikakaverilta onko kyseessä ihan oikeasti joulu :D

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.