Pallontallaajat.net
Valikko
Ulkosuomalaisuus

Parasta kotikaupungissani: neljä matkabloggaajan tarinaa

huhtikuu 16, 2016

Parasta kotikaupungissani

Oletteko te joskus haaveilleet asumisesta ulkomailla?

Minä haaveilin siitä useampia vuosia, ennen kuin uskalsin tehdä ratkaisevan liikkeen ja raahata pienen omaisuuteni jo toistamiseen, tällä kertaa pitemmäksi aikaa Italiaan.

Maailma on pullollaan mielenkiintoisia ja kiehtovia kohteita, joissa käyminen tai asuminen kuulostaa huikealta ja eksoottiselta. Olipa visiitti sitten kuinka lyhyt tai pitkä tahansa, hyväksi havaittuja reissuvinkkejä kannattaa metsästää nämä kohteet hyvin tuntevilta asiantuntijoilta, joilla on omakohtaista kokemusta, mitä paikan päällä kannattaa tehdä ja kokea.

Tai miksipä tieto ei voisi myös toimia innoittajana ottaa se suuri askel ja harkita pysyvämpää maisemanvaihtoa – kuten tunnettu sanonta kuuluu: emmehän ole juurtuneita puita, joten miksemme tilaisuuden tullen katselisi maailmaa hieman omaa elinympäristöämme pidemmälle?

Tämä postaus lähti liikkeelle Exploras -blogin Miran ideasta koota muutaman ulkomailla asuvan suomalaisen mietteitä siitä, mikä omassa asuinkaupungissa on parasta. Mukaan liittyivät jakamaan kokemuksiaan allekirjoittaneen lisäksi Ansku BCN -blogin Ansku sekä Muru Mou -blogin Terhi.

Tällä kokoonpanolla saimme aikaan havaintoja ja fiilistelyä neljän matkabloggaajan kotikaupungista ympäri maailman:

Rio de Janeiro, Brasilia

Rio de Janeiro, Brasilia

“Rio on tietysti hiekkarantoja ja biitsikulttuuria. Mutta minun Riossani parasta on eksoottinen luonto, joka alkaa heti pihapiiristä. Lenkkipolullani voin kohdata jättiläismarsua muistuttavan, sympaattisen vesisian, maailman suurimman jyrsijän. Tai kissan kokoisen, hellyyttävän opossumin, joka näyttää vähän sähköiskun saaneelta. Pieniä apinoita näen aina, laumoittain, jos maltan pysähtyä. On harmaahaikaroita, ibiksiä ja muita lintuja. Taskuravut vilistävät koloihinsa askelteni tieltä.

Polkuni seurailee mangrovelaguunia. Puiden rungot ovat täpötäynnä päällyskasveja ja oksat kukkia, joiden lakastuneet terälehdet muodostavat hiekkatielle pinkkejä, keltaisia ja violetteja mattoja. Polun varrella kasvavat avokadot, karambolat, acerolakirsikat…

Siellä unohdan vieressä kohoavat, useat kymmenet tornitalot ihan kokonaan.

Rio de Janeiro, Brasilia

Mutta samanlaista trooppista luontoa on Riossa paljon muuallakin, kaiken liikennekaaoksen ja betonin vastapainoksi. Vehreyden kruununa on Tijucan kansallispuisto. Se on maailman suurin kaupunkialueen sisällä oleva metsäalue. Silloin tällöin menemme patikoimaan sen jyrkille, varjoisille poluille. Ne johtavat kukkuloiden huipuille maisemapaikoille, joista näkee muita kukkuloita. Niitäkin peittää yhtä tiheä ja viidakkomainen vehreys. Sellainen näky näin valtavassa metropolissa – se on uskomattoman upeaa!”

Mira / Exploras, www.exploras.net

Barcelona, Espanja

Barcelona, Espanja

“Pitkää hiekkarantaa, palmuja, bileitä, lähes aina paistava aurinko, tapaksia ja halpaa juomaa. Barcelona on sitä, mutta myös paljon muuta.

Parasta kotikaupungissani on sen monipuolisuus, jatkuva uudistuminen ja kerroksisuus. Barcelona on miljoonakaupunki, jonka jokainen täällä asuva tai kävijä näkee omalla tavallaan. Täältä löytyy sekä vaihtoehto- että korkeakulttuuria, samoin ikiaikaisia kirkkoja, arkkitehtuurin ihmeitä ja niiden rinnalla ihan uusia rakennuksia. Erilaisia tapahtumia riittää joka päivälle isoista konserteista kadunkulmien katusoittajien esityksiin. Barcelonassa on useita Michelin-ravintoloita, mutta myös erinomaisia pikkukuppiloita, jotka tarjoavat edullista lähi- ja luomuruokaa.

Tibidabo, Barcelona

Minun ikiomasta Barcelona-kuplastani löytyy ystävällisiä, iloisia ihmisiä eri maista ja taustoista. Kuplaani mahtuu kiinnostavia museoita ja näyttelyitä, rauhallisia puisto- ja rantabulevardikävelyjä, päiväretkiä vuorille, metsiin ja rantapoukamiin sekä myös toimiva arki. Minun Barcelonastani löytyy tuskaisen hikisiä kesäpäiviä, metelöiviä papukaijoja, kerjäläisiä, täyteen pakattuja metrovaunuja, liikenteen kakofoniaa ja turistimassoja, mutta myös hiljaisia kahviloita, laadukkaita kirjakauppoja, hyvää ruokaa ja kaikin puolin mukava elämä. Tämä on minun kotini.”

Ansku BCN / www.anskubcn.com

Kööpenhamina, Tanska

Kööpenhamina, Tanska

“Kun kevät näyttää ensimmäisiä merkkejään ja aurinko alkaa jälleen lämmittää pitkän talven jälkeen, herää Kööpenhamina talviunestaan. Ihmiset eivät enää kiirehdi paikasta toiseen, vaan askel hidastuu, nautitaan lämpimistä säteistä, vietetään enemmän aikaa ulkona. Kööpenhaminan lukuisat puistot alkavat vetää ihmisiä magneetin lailla: jo ensimmäisinä aurinkoisina päivinä on puistojen nurmikoille levitetty piknik-vilttejä, joilla pariskunnat ja kaveriporukat loikoilevat juhlistamassa talven väistymistä.

Niin mekin teemme eräänä aurinkoisena maaliskuun lauantaina, kun pakkaamme mukaan voileipiä ja juotavaa ja suuntaamme kasvitieteellisen puutarhaan. Puisto on talven jäljiltä vielä hieman karu, mutta lupaus tulevasta kukkien väriloistosta on jo ilmassa. Istumme penkille syömään eväitämme auringon lämmittäessä kasvojamme ja sorsien polskiessa edessämme olevassa lammessa. Tämä on se hetki, kun toteamme kevään vihdoin saapuneen.

Kööpenhamina, Tanska

Puistot ovat tärkeä osa kööpenhaminalaisten elämää, ja mielestäni yksi parhaimmista asioista koko kaupungissa: puistot eivät ole vain kauniita viheralueita piristämässä keskustan ilmettä, vaan ne ovat kuin kaupunkilaisten olohuoneita. Puistoihin mennään lounaalle kesken työpäivän, ensitreffeille, ottamaan aurinkoa, ja nauttimaan pienestä palasta luontoa suurkaupungin keskellä. Piknik- ja puistokausi on nyt avattu – vuoden paras aika on täällä!”

Terhi / Muru Mou, www.rantapallo.fi/murumou

Venetsia, Italia

Venetsia, Italia

Venetsiassa parasta on kylämäisen yhteisön leppoisa tunnelma keskellä erikoista, pienistä saarista koostuvaa kaupunkia. Arkiset, jokapäiväisetkin asiat tuntuvat omilta seikkailuiltaan: ruokaostosten lomassa voin tehdä pienen kävelyretken yli lukuisten siltojen ja pysähtyä vaihtamaan kuulumiset vihannestorin tutuksi käyneen myyjän kanssa. Tai voin pistäytyä ihailemaan räiskyvän vaaleanpunaista auringonlaskua pienen kanaalia reunustavan kuppilan terassille ystävien ja edullisen prosecco-lasillisen kera, ennen kuin tallustan kauppakassieni kanssa takaisin kotiin.

Tämä epätavallinen, vettä vastaan jatkuvasti taisteleva kaupunki saa minut tuntemaan, ettei mikään voi olla liian suuri este, jos elämässä haluaa palavasti jotain. Jos joku on aikoinaa keksinyt rakentaa mahtipontisia palatseja uppoavalla maalle, kuinka moni muu asia tässä maailmassa voisi olla mahdollista?

Venetsia, Italia

Ja kun iltapäivä vaihtuu iltaan, Venetsian kadut hiljenevät ja tunnelma on kuin kaihoisan romanttisesta italialaisesta elokuvasta. Sivukujien varrella sijaitsevien, piskuisten trattorioiden edustat sen sijaan täyttyvät iloisesta puheensorinasta, jopa sunnuntai-iltaisin – koska venetsialaiset tietävät, että elämästä saa ja kuuluu nauttia.

Mari / Marimente, www.marimente.pallontallaajat.net

Ja mites teillä, mikä on teidän kotikaupungissa se paras juttu?

Kirjoitus on osa neljän edellämainitun ulkosuomalaisen matkabloggaajan ‘Parasta kotikaupungissani’ -yhteispostausta.

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta huhtikuu 16, 2016 at 12:08

  Kävin jo kommentoimassa AnskuBCN-blogissa, mut pitää kotikaupunkini Rooman parhautta kehua täälläkin :-) Tietenkin nuo samat prosecco-lasilliset ja puheensorinan täyttämät trattoriat ovat yhtä kivoja Roomassa kuin Venetsiassakin, mutta parasta on Ikuisen kaupungin historialliset kerrostumat, jotka ovat ihan konkreettisesti läsnä päivittäin. On ihmeellistä jäädä pois ratikasta pysäkillä, jonka vieressä on murhattu Julius Cesar tai käydä katakombeissa, johon on haudattu Pyhä Pietari ja Paavali tai kirkoissa, joissa voi ihailla Michelangelon, Rafaelin, Berninin ja Caravaggion taideteoksia ihan ilmaiseksi. Myös Rooman lukuisat kauniit ja paikallisten ahkerasti käyttämät puistot ovat mahtavia. Hauska idea, toivottavasti monet ulkosuomalaiset käyvät kehumassa kotikaupunkiensa hyviä puolia!

  • Vastaa Mari huhtikuu 18, 2016 at 14:20

   Hienosti kuvailtu Heli! Rooma on yksi minun lempikaupungeistani Euroopassa, ja vaikka en tunnekaan sitä lähellekään niin hyvin kuin Venetsiaa, on siellä käydessä aivan oma, kiehtova tunnelmansa. Kirjoituksesi nostatti jälleen Rooma-kuumeen ja haaveilen pienestä minilomasta siellä ainakin tämän vuoden puolella :)

 • Vastaa Anni huhtikuu 16, 2016 at 15:17

  Ihan uskomattoman ihana postaus! Tuli hyvä mieli, ja löytypä lukulistalle pari uutta blogiakin :)

  • Vastaa Mari huhtikuu 18, 2016 at 14:15

   Kiitos Anni ja kiva, että löytyi uutta lukuinspiraatiota! :)

 • Vastaa Maarit Johanna huhtikuu 16, 2016 at 15:53

  Tosi ihana ja hyväntuulinen juttu! Tällaisia oon oikeastaan kaivannutkin. Niitä perusfiiliksiä ja tuntemuksia siitä kaupungista. Monesti jutut on nykyään aika kapea-alaisia, esim juuri ravintoloita tai kahviloita, esittely jostain tietystä kaupunginosasta tai jotain muuta sellaista. Tässä lyhyesti kerrottiin se tärkein. Tosi kiva idea teiltä! :)

  • Vastaa Mari huhtikuu 18, 2016 at 14:23

   Kiitos Maarit, minusta myös tämä Miran idea oli ihan huippu ja oli kiva olla osana tätä yhteispostausta. Tiettyjä ravintoloita ja kahviloita on välillä mukava esitellä, koska näistä tulee aika paljon kyselyitä, mutta ongelmana on se, että monet näistä paikoista tulevat ja menevät eikä esimerkiksi vuoden päästä sama kuppila välttämättä ole enää pystyssä, joten sen tyyliset postaukset ei pysy kovin pitkään ikivihreinä. Sen sijaan myös minua itseäni kiinnostaa lukea hyvän tuulen fiilistelypostauksia! :)

 • Vastaa Susanna huhtikuu 16, 2016 at 22:12

  Kiva kooste, osan näistä olinkin jo lukenut mutta kuvailit hyvin Venetsiaa

  • Vastaa Mari huhtikuu 18, 2016 at 14:16

   Kiitos Susanna! Venetsian parhaista puolista voisi kirjoittaa vaikka romaanin!

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home huhtikuu 18, 2016 at 05:24

  Mä en tajunnutkaan tätä Anskun blogista lukiessa, että sama teksti tulisi teidän muidenkin blogiin. Loistava idea Miralta!

  Itse sanoisin kotikaupungistani Boulderista, että parasta on nuo Kalliovuoret, jotka ovat läsnä arjessa. Ne näkyvät kaikkialle kaupunkiin ja välillä unohdun vain tuijottamaan niitä, kun ne nousevat jylhinä ja komeina kaupungin laidalla. Toisaalta jos haluaa lähteä patikoimaan vuorille, niin ei ole kuin parin kilometrin matka niiden juurelle. Mikä tärkeimpänä minulle, ne jatkuvasti kutsuvat liikkumaan. Veikkaan, että niitä on kiittäminen siitä, että Boulder on Yhdysvaltain vähiten ylipainoisin kaupunki.

  • Vastaa Mari huhtikuu 18, 2016 at 14:38

   Kiva kun tykkäsit Jenni, minusta myös tämä Miran idea oli ihan super!

   Oli myös mielenkiintoista lukea Boulderista, minulle kaupunki on aivan uusi tuttavuus. Siitä tuli etäisesti mieleen Chilen Santiago, jossa Andit sekä toinen pienempi vuoristo on koko ajan läsnä ja näkökentän horisontissa minne ikinä kaupungissa liikkuukaan. Jaksoin hihkua vuorimaisemia ilmeisesti kyllästymiseen asti, kun Santiagossa asuville ystäville näkymät ovat itsestäänselvyyksiä samoin kuin suomalaisille vaikkapa järvimaisemat.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.