Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Villi ja värikäs Valparaison rannikkokaupunki

maaliskuu 20, 2016

Valparaiso, Chile

Saavumme Valparaisoon Santiagosta läpi lukuisten viinitilojen ja vaikuttavien vuoristomaisemien hallitessa maisemaa reilun tunnin ajomatka takanamme.

Etsimme majapaikkaamme jyrkän sokkeloisilla mukulakivikaduilla yllättävän taitavasti autolla puikkelehtien; onneksi matkakumppanini isä tuntee nämä kadut erityisen hyvin.

Valparaiso, Chile

Valparaiso on Chilen toiseksi suurin metropoli ja Etelä-Amerikan tärkeimpiä satamakaupunkeja. Panaman kanavan avaamisen myötä Tyynenmeren kaupankäyntimetropolin kuninkuus kärsi, mutta tänä päivänä Valparaiso vetää puoleensa muun muassa taiteilijoita sekä kulttuuriyrittäjiä. Siitä on myös kehittynyt yksi mantereen mielenkiintoisimmista matkakohteista.

Valparaiso, Chile

Päästyämme eroon matkalaukuistamme avaamme näköaistimme katutaiteen riemuvoitolle! Näkökentässä siintää joka puolella räiskyviä värejä, koko rakennuksen seinän korkuisia, taitavan kekseliäitä ja kantaaottavia graffiteja. En voi välttää tuntemasta oloani kuin Rio de Janeiron värikkäissä faveloissa.

Street art in Valparaiso, Chile

Street art in Valparaiso, Chile

Street art in Valparaiso, Chile

https://www.instagram.com/p/_Us4DYxfiX/?taken-by=maricomente

Kelpo kävelykengät tulevat tarpeen, sillä käynti on hyvin kukkulaista ja portaita on yhtä paljon kuin populaa pääsiäisenä Pietarinaukiolla. Katutaideteoksilla koristeltuna tietenkin, jottei ylöskapuaminen kävisi yksitoikkoiseksi!

Street art in Valparaiso, Chile

Huipulla silmiä hivelevät Tyynenmeren kimmellys sekä satunnaiset palmupuut. Ylhäältä käsin erottuvat myös valtavan sataman rahtilaivat sekä teollisuuden nostokurjet.

Valparaiso, Chile

Valparaiso, Chile

Läheisen, Valparaison rosoisuutta hienostuneemman ja kalliimman kaupunginosa Viña del Marin rannikon aallot tuovat raikkaan merituulahduksen mukanaan.

Viña del Mar, Chile valpo14

Auringonlaskua suunnistamme ikuistamaan The Clinic -nimiseen baariin, jossa drinkin nimi voi olla espanjaksi ‘Pellen pusu’ tai ‘Susi lampaan vaatteissa’. Taustalla soi lempeä cumbia ja mieli lepää hetkessä – ja silmät eteen avautuvassa maisemassa tuhansine kukkulaisen kaupungin tuikkivine valoineen.

The Clinic bar at Valparaiso

Valparaiso, Chile by night

Täältä on hyvä jatkaa ja päättää ilta Bar de Piscossa ja tilata Chilen kansallisjuomasta, piscosta valmistettuja drinkkejä. Miten olisi ‘Sex Piscols’?

Buenas noches Valpo, po!

Kirjoittaessa soi Yerba Brava – La cumbia de los trapos

Saatat myös pitää näistä

16 Kommenttia

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle maaliskuu 20, 2016 at 11:28

  Valparaiso oli kyllä ihana! Meillähän meni päivä siellä sikäli pipariksi, ettei meinattu kovan merenkäynnin vuoksi päästä laista ulos ollenkaan, joten Valpolle jäi aikaa lopulta vain muutama tunti. Se oli tosi harmi, koska siellä olisi viettänyt mielellään enemmänkin aikaa. Meiltä jäi nuo teidän näkemät katutaiteet väliin, mutta onneksi ehditttiin sentään sukkuloimaan kiemuraisia katuja siellä täällä auton kanssa.

  • Vastaa Mari maaliskuu 22, 2016 at 10:42

   Harmi että teidän Valpo-visiitti jäi lyhyeksi, mutta kerkesitte kuitenkin! Olisin voinut seikkailla siellä pitempäänkin, mutta parin yön jälkeen meidän oli jatkettava matkaa takaisin Santiagoon ja siitä etelään päin. Autolla navigointi noilla kukkulakaduilla kävisi minusta jo taitolajista!

 • Vastaa Hanna / Ranskatar reissaa maaliskuu 20, 2016 at 16:01

  Tuttuja paikkoja! Valparaíso ihastutti minuakin värikkyydellään ja mielenkiintoisuudellaan. Nuo värikkäiden talojen peitossa olevat kukkulat olivat upeita, samoin moniväriset portaat ja kapeat kujat. Kaveri lähtee todennäköisesti tuonne vaihtoon syksyksi, siinä olisi aika mahtava tilaisuus tehdä uusintavisiitti Chileen :D

  • Vastaa Mari maaliskuu 22, 2016 at 10:43

   No todellakin, kannattaa hyödyntää tuollainen tilaisuus! :D Minäkin palaisin mielellään Valparaisoon vielä joku kaunis päivä, niin paljon jäi vielä tekemättä ja näkemättä.

 • Vastaa Annika - home & away maaliskuu 20, 2016 at 20:03

  Hahah, soi siis cumbia ihan tosissaan, kunnon cumbia villera :D

  Valpo on ihana, sinne lähtisin mieluusti uudelleen. Kävittekö Pablo Nerudan talossa? Se oli mun mielestä hieno ja erittäin mielenkiintoinen paikka – sekä Valpossa että Santiagossa.

  • Vastaa Mari maaliskuu 22, 2016 at 10:47

   Joo Annika, cumbian yliannostus <3

   Meillä jäi Pablo Nerudan talo väliin sekä Valparaisossa että Santiagossa, hups! Jotain jäi siis myös koettavaksi seuraavalla visiitillä. Poikakaveri tosin tykkää välillä siteerata Nerudaa, etenkin "Me gustas quando callas" :P :D

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta maaliskuu 20, 2016 at 20:40

  Voi onpas siellä värikästä totta tosiaan! Chile on kyllä aika korkealla omalla matkalistallakin tätä nykyä :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 22, 2016 at 10:49

   Väreissä löytyi ja lämmöllä tuli jälleen mieleen Nicaraguan värikylläiset kadut! Lähetäänpä ens kerralla vaikka porukalla Chileen? :)

 • Vastaa Susanna maaliskuu 20, 2016 at 22:55

  Upea kohde ja kivoja värikkäitä taloja! Tyynimeri pitäisi kyllä joskus nähdä jossain

  • Vastaa Mari maaliskuu 22, 2016 at 10:50

   Valparaiso on vallan hurmaava rannikkokaupunki kaikissa värien sävyissään!

 • Vastaa Chennai Express maaliskuu 21, 2016 at 18:10

  Siisti katsaus, kiitos! Enpä tiennyt Valparaisosta aiemmin mitään, mutta vaikuttaa aika ihanalta paikalta olla.

  • Vastaa Mari maaliskuu 22, 2016 at 10:52

   Kiva kun tykkäsit Chennai Express! Valparaiso on aivan ihana, ehdottomasti suosittelen reissukohteeksi.

 • Vastaa säppä maaliskuu 25, 2016 at 02:46

  Oi mitä katutaidetta! Kaunista näyttää muutenkin olevan. :) Mulla olis kovasti haaveissa päästä uudestaan lattareita koluamaan, saa nähdä kauanko joutuu vielä kärvistelemään.

  • Vastaa Mari maaliskuu 26, 2016 at 14:11

   Ihan samat haaveet täällä säppä! :) Toivottavasti pian taas lattareihin, kauhea matkakuume! <3

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home maaliskuu 28, 2016 at 23:29

  Näin nuo graffitit ja heti tuli uusi maailmankolkka lisättäväksi bucket listille… ja mä en edes normaalisti ole katutaiteen perään, mutta nuo on hienoja!

  • Vastaa Mari huhtikuu 1, 2016 at 20:42

   Niinpä Jenni, Valparaison graffitit oli ehkäpä hienoimpia mitä olen koskaan nähnyt elämäni aikana! Ja ehdottomasti kannattaa lisätä kaupunki bucket listille.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.