Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

Toivepostaus: Venetsian parhaat kahvilat

maaliskuu 10, 2016

Viime viikolla uutisoitiin, että Starbucks aikoo rynniä myös viimein Italiaan ensi vuoden puolella, aloittaen Milanosta.

Voin kuvitella, että läheskään kaikkia peri-italialaisen kahvin nimeen vannovia tämä uutinen ei järin ihastuttanut. Oli niin tai näin, halusin kirjoittaa tämän pienen oodin italialaiselle kahvikulttuurille ja samalla listata muutaman lempikahvilani täällä Venetsiassa.

Cafe latte in Italy

Italialainen kahvi eroaa meille suomalaisille tutusta suodatinkahvista muun muassa maultaan ja koostumukseltaan. Monen italialaisen aamun ensimmäinen sumppi on mokkakeittimellä valmistettu, vahva ja paksu aromiteos pienestä espressokupista nopeasti hörpättynä. Mokkakeittimien legendaarinen kuningasmerkki on Bialetti, jonka italialaisen kahvikulttuurin ikoniksi muuttanut Renato Bialetti menehtyi aiemmin tänä vuonna 93 vuoden kunnioitettavassa iässä.

Bialetti

Italialaisen kahvikulttuurin ikoni: Bialetti-mokkakeitin. Mitä kuluneempi sen maukkaampi kahvi :)

Päivän seuraava kahvi sen sijaan nautitaan usein lounastauon yhteydessä piipahtamalla ruokahetken jälkeen kahvilaan (italiaksi bar on paikka, jossa juodaan myös kahvia). Tyypilliseen italialaiseen tapaan tavallinen kahvi eli espresso tai vaikkapa caffè macchiato nautitaan tiskillä seisten nopeasti hörppäisten, ja tämän jälkeen jatketaan matkaa. Kahviloissa istuskelu ei ole italialainen tapa, ja tämän vuoksi monista laatukuppiloista löytyy vain seisomatiski tai hyvässä lykyssä pari istumapaikkaa. Pöydässä istuen kahvilla on korkeampi hinta kuin tiskillä nautittuna. Hyvän italialaisen peruskahvin ei tarvitse olla reilua euroa kalliimpi tiskiltä tilattuna.

Italiasta löytyy jos jonkinlaista kahvisorttia, ja suodatinkahvia kaipaavalle lähin vaihtoehto on caffè americano. Cappuccinoa nautitaan ainoastaan aamulla ennen kello 10-11, tämän jälkeen italialainen tilaa mieluummin esimerkiksi caffè macchiaton, joka on espressokahvi pienellä maitovaahtotilkalla. Kuuman kesäpäivän hemmotteleva virkistys on puolestaan caffè shakerato eli tuore espresso sokerilla ja jääpalojen kera vaahdoksi voimakkaasti sheikattuna. Vaatimattomampi versio on caffè freddo eli kylmäksi jäähdytetty espressokahvi, tai vaikkapa macchiato con ghiaccio eli jäiden sekaan kaadettu espresso maitotilkalla.

Caffe shakerato virkistää helteellä

Caffè shakerato virkistää helteellä

Seuraavat Venetsian kahvilat ovat minun lempparipaikkojani nauttia sumppi jos toinenkin ja ne on listattuna tähän satunnaisen sopivan sekalaisessa järjestyksessä:

Torrefazione

Torrefazione Venezia

Torrefazione Venezia

Torrefazione Venezia

Torrefazionesta löytyy laatukahvin lisäksi yrityksen oma, vanhoja aikoja henkivä kahvipaahdin, jota voi ihailla kahvikupposen lomassa. Kahvit nautitaan täällä seisten ja kyytipojaksi kannattaa makeannälän yllättäessä (milloinpa se ei yllättäisi, kysynpähän vaan?) kokeilla paikan omaa tiramisua.

Osoite: Cannaregio, 1337, 30121 Venetsia.

Pane e Vino

Tämä on minun ykkösluottopaikka lounaskahvitauolle! Syyt: suurella intohimolla ja osaamisella valmistetut kahvit, erikoiset sisustuselementit sekä Pane e Vinon hymy pyllyssä työskentelevä, rattoisan rempseä henkilökunta.

Pane e Vino, Venezia

Pane e Vino Venezia Italia

Osoite: San Polo 1544, Calle dei Boteri, Venetsia.

Caffetteria Goppion

Goppion caffetteria in Venice, Italy

San Polon kaupunginosassa, lähellä Rialton siltaa sijaitsevassa Goppionissa voi piipahtaa aamumacchiatolla tai lattella, ja täältä saa myös suussasulavia suklaacroissantteja sun muuta hyvää kahvin kera nautittavaksi. Goppion myy lisäksi kahvipapuja sekä suklaisia tuliaisia!

Osoite: Rio Terà Primo, 1562, 30125 Venetsia.

Al Ponte del Lovo

Al Ponte del Lovo, Venezia

Coffee at Al Ponte del Lovo, Venice

Täällä pistäytyisin pikaisella välikahvilla Venetsian kiertelyn lomassa. Al Ponte del Lovon kahvi on tujua ja makeissa leivoksissa löytyy myös. Istumaankin pääsee, mutta sillan kupeessa sijaitseva paikka on sen verran hyväksihavaittu, että pöydät ovat useimmiten täynnä.

Osoite: Sestiere di S. Marco, 4819, 30124 Venetsia.

MQ10

Caffe shakerato, MQ10 Venezia

Tänne kannattaa tulla nauttimaan kesäaamupäivän viilentävä caffe shakerato aurinkoisella terassilla ja tilata samaan syssyyn vaikka aamiaista: MQ10:n täytetyt leivät vievät kielen mennessään!

MQ10 Venezia Italia

Jos päivä venähtää täällä auringon alla pidemmälle, voi kahvikierrosta jatkaa myös kelpomojitoilla, joista MQ10 on myös tunnettu!

Osoite: Fondamenta Cannaregio, 1020, Venetsia.

No niin! Olettekos maistelleet italialaisia kahveja vai vannotteko suodatinkahvin nimeen? :)

Pysy Marimenten matkassa seuraamalla Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä!

Kirjoittaessa soi Ed Sheeran – Cold Coffee

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Maarit Johanna maaliskuu 10, 2016 at 21:23

  Tämän postauksen kun näyttäisin Markulle, niin saattais sekin haluta Italiaan! Tyyppi haukkuu mennen tullen ja palatessa suomalaisen kahvin ja jois vain pelkkää espressoa, jos sitä vain heleposti sais. Ihanan näköisiä kahveja. Itse tykkään enempi cappucinoista, joten olispa paras olla liikkeellä sitten aamusella, ettei tee ihan etikettivirhettä kahvilassa :D
  Venetsian kahviloista on yksi kamala kokemus. Olin kaupungissa kaverin ja hänen vanhempien kanssa. Me shoppailtiin, vanhemmat oli San Marcolla kahvilla. Tulivat juosten meitä hakemaan ja mentiin vesitaksilla juna-asemalle. Junassa kertoivat, että kahvit maksoi 9€/kuppi, joten eivät maksaneet! :D Tyypit ei kuulemma KOSKAAN harrasta tuollaista, mutta päättivät, että Venetsian pitää antaa heille jotain takaisin kaikistä käytetyistä euroista. No just joo. Mun pitää tulla hyvittämään tämä tapahtuma joskus :p

  • Vastaa Mari maaliskuu 13, 2016 at 13:39

   Hahaa kiitos Maarit Johanna, italialaiset kahvit vie kyllä kielen mennessään! Eräs italialainen kaverini kommentoi kerran, että suodatinkahvi on ihan ok muttei sitä pitäisi kutsua kahviksi :D Minulle maistuu parhaiten macchiato, pelkkä espresso on pikkasen liian tuju. Cappuccino on myös hyvää mutta useimmiten olen myöhässä oikeaoppisesta aikataulusta, joten siinä vaiheessa siirryn suosiolla macchiaton puolelle ;)

   Ihan järkyttävä hinta 9e kahvista, auts! En sinänsä ihmettele että tuli äkkilähtö asemalle :D San Marcon alueelta löytyy tosiaan hieman hintavampia kuppiloita joissa näkymistä ja muista hienoista puitteista saa maksaa, vaikkei kahvi olisi sen kummosempaa. Juuri tuon takia piti kirjotella tämä postaus ja opastaa matkaajia edullisemmille apajille :)

 • Vastaa Susanna maaliskuu 10, 2016 at 23:36

  Kahviloissa istuskelu on kyllä ainakin etelä-italialainen tapa, sillä etelä-Italiassa useat pariskunnat, kaveriseurueet ja perheet jäävät todella usein (lue lähes aina) kahvilaan sekä myös ravintoloihin istumaan noin 1-3 tunniksi. Jotkut sitäkin pidemmäksi ajaksi. Outoa ettei Venetsiassa ole tätä tapaa :o eikö myöskään ravintoloissa? huomasin kyllä että Veronassa ja Torinossa oli myös hieman erilainen kahvilakulttuuri. Kun taas etelämmässä ihmiset saattavat viettää koko päivänkin rantakahvilassa tai muussa kahvilassa. Italia on suuri maa ja tapoja on erilaisia. Myös Wienissä ja muualla Keski-Euroopassa on hyvin tavallista että paikalliset jäävät kahviloihin tunniksi tai pidemmäksi aikaa

  • Vastaa Mari maaliskuu 13, 2016 at 14:27

   Jep Susanna, ihan totta että Italia on suuri maa ja yhteisenä valtiona varsin nuori, joten tavat ja käytännöt varmasti poikkeavat toisistaan alueesta riippuen. Voi olla, että karkeasti sanottuna pohjoisemmassa Italiassa ihmisillä on kiire esimerkiksi töihin ja tämän vuoksi kahvilakulttuuri on nopeatempoisempaa kuin etelässä. Aluksi kaipasin täällä sitä, että kahvin kanssa voisi istahtaa kaikessa rauhassa pöytään, tarkkailla ohikulkevia ihmisiä ja vaikkapa kirjoitella reissuvihkoon ylös muistiinpanoja. Toki täällä löytyy istumapaikkoja etenkin kesäaikaan terasseilla, mutta siinä vaiheessa perusvenetsialainen ehkäpä ehtii istahtaa alas viinilasilliselle tai Spritzille kahvin sijaan ;)

 • Vastaa Susanna maaliskuu 10, 2016 at 23:41

  Suosittelen käymään myös etelä-Italiassa jossa kulttuuri, ilmasto ja tavat eroavat runsaasti Pohjois-Italiasta. Myös kahvilakulttuuri on erilainen etelämmässä

  • Vastaa Mari maaliskuu 13, 2016 at 14:30

   Minulla on haaveena ja tavoitteena päästä käymään Etelä-Italiassa tämän vuoden puolella :) Etenkin Sisilia kiehtoisi paljon!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.