Pallontallaajat.net
Valikko
Majoitusvinkit Suomi

Hotellikokemus: Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki

maaliskuu 2, 2016

Emil Wikströmin veistämät Helsingin rautatieaseman pääsisäänkäyntiä vartioivat Lyhdynkantajat ovat tarkkailleet totisina Sokos-Vaakunaa koko sen 60-vuotisen taipaleen ajan —. Jos ne oikeasti osaisivat puhua, niillä olisi naapuristaan monia huomioita ja kenties syvällinen näkemys siitä, missä Sokos-Vaakuna tällä hetkellä menee ja miltä sen tulevaisuus näyttää.

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

MITÄ: kolme sviittiyötä ja illallinen
MISSÄ: Original Sokos Hotel Vaakuna ja Ravintola Loiste Helsingin ydinkeskustassa
MILLOIN: helmikuun lopulla 2016
KETKÄ: neljä vuotta Helsinkiä tallannut Marimenten toimitus sekä chileläis-unkarilainen, Venetsiassa asuva ja ensimmäistä kertaansa Suomea ihmetellyt komeampi puolisko

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Helsingin Vaakuna-hotellissa, nykyiseltä nimeltään Original Sokos Hotel Vaakunassa vierailu oli meille molemmille ensimmäinen laatuaan.

Itsessään Sokos-rakennuksen kanssa minulle sen sijaan on jo ehtinyt kertyä jokseenkin monivaiheinen historia. Ollessani 12-vuotias olimme palaamassa elämäni ensimmäiseltä ulkomaanmatkalta Gran Canarialta vanhempieni kanssa ja illastimme nykyisen Casa Largo -ravintolan paikalla siihen aikaan sijainneessa Memphis -ravintolassa. Muistan, kuinka hienolta pienestä Kajaanin kasvatista silloin tuntui silloin aterioida pääkaupungin ydinkeskustassa, keskellä vilkasta iltaelämää.

Tämän lisäksi asuessani Helsingissä oli Sokoksen tavaratalon kosmetiikkaosasto aina varma valinta, kun omat varastot alkoivat uupua. Lisäksi Sokoksen ja Postitalon kulma, jossa usein pysähdyin punaisiin valoihin Elielinaukiolta kävellessä on tutkitusti yksi Suomen tuulisimmista paikoista.

Sokerina pohjalla, viimeisenä iltanani Helsingissä ennen Venetsiaan muuttoani viime vuoden tammikuussa piipahdimme hyvän ystäväni kanssa viinilasillisilla tunnelmallisessa Casa Largossa. Olin aina halunnut käydä paikan päällä, joten kyseinen ilta osoittautui viimeiseksi tilaisuudeksi vähään aikaan.

Olikin siis viimein korkea aika tehdä tuttavuutta myös itse 1952 vuoden olympialaisiin valmistuneen Vaakuna-hotellin kanssa!

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki

Sijainti

Funktionalistiseen tyyliin rakennettu Vaakuna on yksi Helsingin sydämen maamerkeistä ja sijaitsee aivan ydinkeskustassa rautatieasemaa vastapäätä. Sijainti on yksi pääkaupungin vilkkaimmista alueista – käsi ylös kuinka moni teistä ohittaa rakennuksen päivittäin takeaway-kahvimuki kädessään? Samassa rakennuksessa toimii myös muun muassa Sokos-tavaratalo, Mark’s & Spencer -muotiliike, espanjalaistyylinen ravintola Casa Largo sekä Ravintola Loiste. Kaikki keskusta-alueen palvelut ovat kätevän kävelymatkan päässä hotellilta ja myös lentokentälle pääsee siitä kätevästi junalla, bussilla tai taksilla. Hotellin kattoterassilta on mahtavat näkymät Helsingin kattojen ylle ja muun muassa rautatieasemalle sekä tuomiokirkolle.

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Sviittihuone

Meitä odotti kaunis, vaaleasävyinen ja kaareva sviittihuone hotellin kahdeksannessa kerroksessa. Olohuonetta hallitsi suuri, kermanvaalea plyysisohva ja sitä reunustavalla sohvapöydällä komeili vesijääastiassa ihanaksi yllätykseksi pullollinen espanjalaista cavaa hotellihenkilökunnan henkilökohtaisine tervehdysviesteineen. Vierailun ajaksi saimme lainaan myös Kimmo Salon ja Pälvi Salon kirjoittaman Sokos-Vaakuna -kirjan, josta löytyi mielenkiintoista tietoa hotellin sekä Loiste-ravintolan värikkäistä vuosista. Olohuoneesta löytyi lisäksi tv, maksullinen minibaari, Fazerin kaakaopussit ja Marianne-karkit sekä cupsolo-keitin, jota testasin ekan kerran Pauligin tumma paahto-kapselilla.

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Makuuhuoneeseen siirtyessä pehmeän ja perinteisen sängyn sekä sviitin toisen tv:n lisäksi kaapista löytyi kattava ja mukavia yöunia lupaileva tyynymenu. Makuuhuoneesta oli erillinen ovi eteiseen sekä tilavaan kylpyhuoneeseen, joka oli varustettu pienillä läpinäkyvillä pussukoilla, jotka sisälsivät muun muassa hammasharja- sekä parsimissetin ja muita pieniä päivittäistarvikkeita.

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Laskin, että huonettamme valaisi yhteensä yhdeksän korkeaa ikkunaa, jotka sai yön ajaksi peitettyä suurilla verhoilla. Ikkunoista oli näkymä Kampin keskukseen sekä parhaillaan hupun alla olevaan Eduskuntataloon – ja ensimmäisenä iltanamme pääsimme todistamaan räiskyvän vaaleanpunaisenoranssia auringonlaskua kohti Helsingin taivaanrantaa.

Olohuoneen ikkunalaudalla istuskellessa ja keskustan vilinää katsellessa pääsin siihen tuttuun, hyvävibaiseen Helsinki-fiilikseen, joka on vallannut minut aika ajoin kerta toisensa jälkeen.

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki Finland

Ravintola Loiste

Ensinnäkin on mainittava, että rakastan kattoterassiravintoloita! Loiste sijaitsee Sokos-talon 10. kerroksessa ja sieltä on upea näkymä Helsingin kattojen ylle. Olen kerran aiemmin istunut lämmintä iltaa Loisteen terassilla ihaillen Stadin kesäistä kuhinaa vadelmasiideri kädessäni, joskin tästä on jo vuosia. Itse ravintola ja sen sisätilat huokuvat kaunista 50-luvun tunnelmaa ja tämä on ehdottomasti THE paikka myös romanttisille treffeille.

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Sokos-Vaakuna-kirjan mukaan muun muassa itse Mannerheim kävi useampaan otteeseen illastamassa Loisteen silloisen ravintolan tiloissa – eikä liiemmin peitellyt vilkkaasti vaihtuvia naisseuralaisiaan.

Monet liittävät vieläkin Sky Bariin legendaarisen katkarapupöydän, jota mainostettiin seuraavasti: “Kuumien päivien ja lämpimien iltojen nautinto on viettää herkutteluhetki vilpoisalla kesäterassilla – melun ja hälinän yläpuolella – ja kuitenkin aivan kaupungin sydämessä.”

Loisteen menu tarjoaa italialaistyylistä ruokaa suomalaisella vaikutteella – vai pitäisikö sanoa toisinpäin. Joka tapauksessa vaihtoehdot kuulostavat miun maun mukkaan maukkailta, ja talon italialainen viini kuului myös asiaan! Alkupaloiksi ruokahermoja kutkuttamaan meidän lautasille päätyi tällaisia herkkuja:

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Sitruunamelissamarinoitua luomumozzarellaa, punasipuli-tomaattisalaattia ja basilikakrutonkia

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Porocarpaccio, punajuuri-varsisellerisalaattia ja parmesanmajoneesia

Ja makukimaraa jatkoimme näillä pääruoilla:

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Pariloitua siiderimaissikanaa, omena-sipulimarmeladia ja risottokakkua

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Pariloitua nieriää, piparjuurismetanaa ja savuselleripyrettä

Vaikka ruokakupumme alkoivat lähennellä rajojaan, halusimme vielä pistää suut makiaks ja päättää ateria jälkiruokalajitelmaan, koska…no, koska JÄLKIRUOKA!

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Lautasella appelsiini creme brule, punajuurisacher-moussekakkua sekä karpaloparfait

Päivällisen lisäksi Loisteessa tarjoillaan myös lounas sekä mehevä ja ruokaisa hotellin buffet-aamiainen.

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Ravintola Loiste, Helsinki Finland

Yksilöityä palvelua

Meillä oli koko vierailumme ajan ja myös jo ennen saapumistamme tunne, että meistä pidetään hyvää huolta. Kommunikointimme yhteyshenkilömme, hotellipäällikkö Hilkka Järvelän kanssa sujui sukkelan mallikkaasti ja hyväntuulisesti niin ennen vierailua, sen aikana kuin jälkeenpäinkin. Hilkka varmisti, että kaikki on vierailumme aikana hyvin ja suureksi ilokseni sain myös mahdollisuuden tavata hänet henkilökohtaisesti paikan päällä hotellilla. Myös aula-, aamiais- sekä huonepalveluhenkilökunta olivat avuliaita sekä reippaita ja joka kohtaamisen jälkeen meillä jäi hyvä maku suuhun, eikä nyt puhuta ainoastaan ruokailuhetkistä Loisteessa :)

Vierailun ainoa ongelma

Emme halunneet poistua ulos hotellihuoneestamme. Mukava sohva sekä pehmeä sänky vaan kutsuivat syleilyynsä ja osoittautuivat houkuttelevammiksi vaihtoehdoiksi kuin Helsingin perjantai-illan yöelämän riennot!

Oletteko te yöpyneet Vaakunassa tai herkutelleet Loisteen loistavalla aamupalalla?

**Postaus on toteutetty yhteistyössä Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsingin kanssa Rantapallon bloggaajakortilla. Kaikki huomiot ja mielipiteet ovat omiani**

Lainaukset on poimittu Kimmo Salon ja Pälvi Salon kirjasta Sokos-Vaakuna.

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Susanna maaliskuu 2, 2016 at 20:03

  Majoitus näyttää puhtaalta ja aamupala monipuoliselta.
  Olen niin kyllästynyt joihinkin hotelleihin joissa tarjotaan vaan ja ainoastaan yksi kuiva sämpylä ja sellaista ylimakeaa sekamehua, jos sitäkään. Hyvä että on muitakin vaihtoehtoja. Yhdellä hotellin aamupalalla viimeksi yllätti kyllä iloisesti oliivit, tosin salaattia ei ollut niin söin niitä tomaattien kanssa

  • Vastaa Mari maaliskuu 3, 2016 at 14:00

   Jep Susanna, tuollainen aamupalabuffet maistuisi vaikka joka aamu! Ja noissa maisemissa se saattoi maistua vieläkin paremmalta :)

 • Vastaa Maarit Johanna maaliskuu 2, 2016 at 20:39

  Hei ootteko olleet samassa huoneessa kuin me siskon kanssa viime kesänä!? Oliko teillä saunaa ja kaarevaa parveketta? Vitsi mie niin rakastuin siihen huoneeseen ja ennenkaikkea niihin maisemiin. Oli melkeen eeppistä vaan kattella parvekkeelta nukahtavaa Helsinkiä.
  Jos uudelleen tulee visiittiä Vaakunaan tiedustelen kyllä onko sviitit vapaana :D

  • Vastaa Mari maaliskuu 3, 2016 at 14:05

   Hahaa Maarit, tuo sviitti oli niin näppärä ja nimenomaan rakastin ikkunalaudalla istuskelua ja Helsinki-maiseman fiilistelyä! Saunaa ja parveketta meillä ei ollut, en edes ajatellut että sellaisiakin huoneita löytyy :) Ja ehdottomasti yöpyisin Vaakunassa toistekin!

 • Vastaa Annemaria/Samppanjaa muovimukista maaliskuu 10, 2016 at 20:04

  Yövyin itse Vaakunassa nyt helmikuussa ja tykästyin kovasti. Vaikka meillä ei ollut sviittiä, superior-huonekin oli tosi viihtyisä. Niin viihtyisä, että olisimme voineet viettää siellä koko illan valkoisella kulmasohvalla loikoillen. Ihastuin muutenkin hotellin funkkistunnelmaa ja erityisesti taivaallisen kauniisiin valaisimiin. Siellä yläkerrassa Loisteen viereisessä aulassa oli sellainen kaunokainen, että oksat pois. Täällä muutama kuva: http://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2016/02/15/vahan-hevimpi-oopperaviikonloppu/

  • Vastaa Mari maaliskuu 13, 2016 at 13:06

   Kiva kun jaoit kokemuksesi Vaakunasta Annemaria! Funkkistunnelma on aika hurmaava ja valkoinen kulmasohva kuulostaa koukuttavalta :) Pitää käydä kurkkimassa sinun postaus, kiitos linkistä!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.