Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

Venetsian karnevaalit 2016 kooste

helmikuu 12, 2016

Carnevale Veneziana

No huh! Marimenten toimitus selvisi kaupungin suurimmista karkeloista hyvin vähillä haavereilla! :)

Tänä vuonna karnevaalit alkoivat tavallista aikaisemmin jo reippaasti tammikuun puolella, ja kuulemani mukaan vuosi vuodelta tapahtumanjärjestäjät pyrkivät aloittamaan kekkerit yhä aiemmin – vähän kuin joulun kaupallistaminen.

Tämä karnevaalikauden venyttäminen ei sinänsä näy esimerkiksi viikolla juuri muualla kuin San Marcon aukiolla käyskentelevien karnevaalipukuisten juhlijoiden suhteen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että viikonloput ja karnevaalien viimeinen tiistai ovat tärkeimpiä ajankohtia, jolloin Venetsiaan kannattaa matkustaa kokemaan rempseän railakas karnevaalifiilis.

Hienoissa palatseissa järjestettävät ylväät juhlat ohjelmanumeroineen ovat mielestäni tarkoitettu pikkasen paksumman lompakon omistaville, sillä pääsymaksu näihin on useimmiten 200 eurosta reilusti ylöspäin. Täältä voi kurkata paljastuksia viime vuodeen ystävänpäivälle sattuneesta Casanova-iltaohjelmasta Ca’Zenonin palatsissa:

Karnevaalien tärkeät päivät:

Aloitusseremonia la 23.1.: Rio di Cannaregio

Venice Carnival 2016

Carnevale Veneziana 2016

Karnevaalien alkajaiset oli sopivasti sijoitettu tähän meidän kotikadun varrelle, joten syystäkin oli mentävä illan tullen pällistelemään mitä tuleman pitää. Ovesta ulos astuessamme koko katu oli ihmisten lisäksi värikkäiden confetti-koristeiden peitossa ja sillan kupeessa odotti herkeämättömän suuri karttapalloksi naamioitu kuumailmapallo, joka nousi ilmaan kannattelemaan valkeapukuista neitokaista.

Il volo d’angelo (suom. Enkelin lento) su 31.1. Piazza San Marco

Osa pitää tätä San Marcon aukion keskipäivän aikaan tapahtuvaa ‘enkelin lentoa’ karnevaalien virallisena aloituspäivänä.

“Arsenalen yöt” (Notti d’Arsenale)

Notti d'Arsenale Venezia Carnevale

Arsenale sijaitsee Venetsian pääsaaren eteläpuolella ja on tarkemmin kuvattuna linnoitus, jonne pääsee kävelemällä Venetsianlaguunia reunustavaa, pitkää rautasiltaa pitkin. Jo vuosien ajan siellä on järjestetty suurten tapahtumien aikaan näytöksiä, bileitä ja muuta ohjelmaa. Moitimme tosin lauantai-iltojen 50 euron pääsymaksua ennen puoltayötä sekä 15 euron maksua tämän jälkeen. Jälkimmäinen olisi normaali klubi-illan pääsymaksu Helsingissä, mutta Arsenaalin pirskett ovat kuulemani mukaan olleet aiempina vuosina täysin pääsymaksuttomia, joten pieni risu tästä.

Martedì grasso, karnevaalikauden viimeinen tiistai

Karnevaalien viimeisimpinä virallisina ohjelmanumeroina nähdään ‘Svolo’ del Leon, eli Venetsian kaupungin symboli, kanvaasikankaalle maalattu leijona Leone di San Marco lentää nimensämukaisesti San Marcon aukion yllä kohti kellotornia. Näin sanotaan tunteikkaat hyvästit karnevaaleille, mutta ei tässä vielä kaikki, sillä iltaa myöten on tapana suunnata ulos karnevaalien viimeisiin bileisiin, ennen kuin tiukka paastonaika alkaa. Tänä vuonna tunnelmaa latisti harmillisesti iltaa myöten nousseet tulvat sekä voimakas sade. Joka tapauksessa, useilla venetsialaisilla “läskitiistaita” seuraava keskiviikko on ihan syystäkin vapaapäivä.

Mitä syödä ja juoda karnevaaleilla

Ilo on Venetsiassa ylimmillään, kun karnevaalikauden ensimmäiset frittellet ilmestyvät leipomoihin. Niin mitkä frittellet? Nämä ovat suomalaisten vappumunkkien kaltaisia, hieman pienempiä rasvassa paistettuja makeita leivoksia, joita saa erilaisilla täytteillä, kuten kerma, Nutella, zabaglione tai perinteinen venexiana eli rusinoilla ja rommilla maustettuna. Tämä makupala on yleensä niin täyteläinen, että yksi (päivässä..) riittää hyvin kutkuttamaan sokerihiiren makeannälkää. Hyväksihavaittuja fritellapaikkoja ovat muun muassa Dal Mas -leipomo Lista di Spagna-kadulla sekä pasticceria Nobile Strada Nuova-kadun varrella.

Pasticceria Dal Mas, Venezia

Frittella alla crema, Venezia

Ja kun jano iskee, toimii perinteinen venetsialainen Spritz-drinkki eli valko-/kuohuviini yhdistettynä Aperoliin tai Campariin sekä kivennäisveteen mainiona ilojuomana. Parhaimmillaan näitä saa Venetsiassa 2,50-3 euron hintaan, joten ei kannata eksyä paikkaan jossa Spritzistä veloitetaan tämän enempää. Jos punajuoma ei maistu, voi sen sijaan nauttia lasillisen tai vaikkapa kaksi Veneton alueen laadukasta proseccoa – ja tämä maksaa useimmiten saman verran kuin Spritz.

Karnevaalien aikaan etenkin suurimmille campoille eli aukioille esimerkiksi Rialton läheisyyteen rakennetaan juomatelttoja, mutta nämä ovat useimmiten ylihinnoiteltuja, joten juomansa kannattaa käydä noutamassa ihan tavallisesta kuppilasta. Toisin kuin Suomessa, lasi kädessä saa ja on hyvin suositeltavaakin poistua baarin ulkopuolelle, koska siellä on enemmän tilaa hengittää ja todennäköisesti etenkin karnevaalien aikaan myös livemusiikkia. Pari vierekkäin sijaitsevaa, suosittua aukiota ovat Campo San Giacomo di Rialto sekä Campo Cesare Battisti.

Pukeutuminen ja karnevaaliasut

Hyvin suuri osa karnevaalivieraista panostaa karnevaalipukeutumiseen enemmän tai vähemmän. Perinteisten venetsialaisten naamioiden, kasvomaalausten sekä hulppeiden monikerroksisten renesanssimekkojen lisäksi hauskinta karnevaaleilla on bongata mitä mielikuvituksellisempia asuviritelmiä! Usein yksinkertainen idea toimii parhaiten, ja tänä vuonna katuja koristi muun muassa meduusaryhmä, lehmäjoukkoaan huuteleva ja kelloa kilistelevä karjapaimen sekä Twitter-logo :D. Varsin yllättävän virkistävää oli, ettei tänä vuonna kävellyt vastaan yhtään Jack Sparrow’ta tai Marilyn Monroeta.

Tässä hieman tämän vuoden karnevaalien mielenkiintoisinta pukusaldoa:

Venice Carnival 2016

Venice Carnival 2016

Carnevale Veneziana 2016

Carnevale Veneziana 2016

Sekä itse allekirjoittanut seuralaisineen

Venice Carnival 2016

Karnevaaliasusteiden toteuttamista rajoittaa jonkin verran helmikuisen viileät illat (talvitakki saa hyvinkin olla päällä!) sekä mahdolliset Venetsian tulvat. Etenkin San Marcon aukio on matalalla alueella meren pintaan nähden ja kumpparit sekä kylpyankat voivat toisinaan tulla tarpeen.

Lopuksi – ovatko Venetsian karnevaalit oikeasti  kokemisen arvoiset?

Tunnelma Venetsiassa on luonnollisesti hyvin erilainen kuin esimerkiksi Brasilian karnevaaleilla, johtuen jo muun muassa 20 asteen lämpötilaerosta. Jos Rion karnevaaleista sanotaan, että bileet paranee vuosi vuodelta, niin Venetsian karnevaalin suhteen keskustelu käy valitettavasti päinvastaiseen suuntaan. Näin virkkovat useammat täällä pitkään asustaneet, niin venetsialaiset kuin muualta tulleet ulkomaalaisetkin.

Rehellisesti sanottuna minua ei erityisemmin kiinnosta nähdä erinäisten objektien lentoa ilmassa, olipa sponsorina sitten Easyjet tai ei. Se, mikä Venetsian karnevaaleissa kiinnostaa eniten, on se perusajatus, että keskellä helmikuun hiljaiseloista matkailukautta suuri joukko ihmisiä kokoontuu yhteen nauttimaan livemusiikista, tanssista, laulusta, naurusta, syömingeistä ja juomingeista. Yhteentiivistettynä koko jutun idea on iloita yhdessä positiivisessa hengessä, eikä siihen tarvita välttämättä näyttäviä, kalliita ja teknisiä ohjelmanumeroita.

Tämän saman seikan vuoksi jätin viime vuonna väliin Rio de Janeiron varsinaisen sambadromen ja keskityin sen sijaan Recifen erityyppisiin karnevaaleihin afro-brasilialaisella vaikutteella. Ja mikä mielestäni oli parasta sekä Brasilian että Venetsian kekkereissä: riehakkaat katukarnevaalit, jonka mielettömän vapautuneen tunnelman tekevät ihmiset itse.

Tällaista fiilistä ei voi hevillä vesittää edes kaatosade.

Oletteko te käyneet eri maiden karnevaaleilla? Millaisissa tunnelmissa juhlitte?

Tämän myötä toivotan teille ihanaa Ystävänpäiväviikonloppua! <3

Kirjoittaessa soi Marracash – Niente canzoni d’amore ft. Federica Abbate

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Susanna helmikuu 13, 2016 at 01:08

  Hyvä kooste!:) minua on aina kiinnostanut nuo karnevaalit..
  Mietin kumminkin että ehkä siellä olisi parempi sää vierailla keväällä/kesällä.
  Olen nähnyt parit karnevaalit Nizzassa ja Saksassa. Kummatkin olivat mielestäni melko tylsiä. Olisi pitänyt ainakin Nizzassa maksaa pääsylippu jos olisi halunnut aivan eteen katsomaan karnevaaleja. Vain lapset oli puettu karnevaaliasuihin ja tunnelma oli rauhallinen. Olen kuullut että Teneriffalla on suuret karnevaalibileet joissa myös paikalliset pukeutuvat ja pitävät hauskaa

  • Vastaa Mari helmikuu 26, 2016 at 10:42

   Kiitos paljon Susanna ja kiva kun jaoit omia kokemuksiasi karnevaaleista! :) Kelit tosiaankin vaikuttaa ja on aika eri asia juhlia kesäkamppeissa kuin toppatakki päällä. Mua kiinnostaisi myös Euroopan muiden kaupunkien karnevaalit, ehkäpä ensi vuonna vaikka tuonne Teneriffalle ;)

 • Vastaa Merja helmikuu 16, 2016 at 15:32

  Hei! Mukava lukea tämän vuoden karnevaaleista. Il Gazzettinossa (Veneton alueen lehti) kirjoitettiin, että tänä vuonna uutisoitiin karnevaaleista teemalla “giù la maschera” eli naamiot pois, ja tämä yleismaailmallisesta tilanteesta johtuen (terrorismiuhka). Ja että siellä karnevaaleissa oli panostettu antiterrorismiyksiköillä, rajattu kulkuväyliä, otettu mukaan pommikoiriryhmiä ym. Näkyikö tämä tavalliselle kansalaiselle?
  Olimme mieheni – sekä useiden muiden opiskelijoiden – kanssa karnevaaleissa v.2009. Ihan mielenkiintoinen kokemus ja siihen juhlaan tosiaan pääsee ihan tavan kansalainenkin sisään, ilman kalliita lippuja. Kaduilla, piazzoilla ja kujilla näkyi paljon kaikenlaista juhlaa, teatteria, konserttia ja muuta katsottavaa. Silloin ei onneksi vesi noussut kaduille – eikä ollut sellaista räntäsohjosadetta niin kuin viime vuonna:/

  • Vastaa Mari helmikuu 26, 2016 at 11:08

   Moi Merja ja kiva kun kommentoit! Vilkkailla kulkuväylillä, esimerkiksi joillakin silloilla oli karnevaaliviikonloppuisin poliisi rajoittamassa väkijoukon kulkua: yksi kerrallaan pääsi ohi kaikkien yhtäaikaisen vyörymisen sijaan. Keskeisillä aukioilla partioi poliisi koirien kera (en tiedä olivatko pommi- vai huumekoiria) ja jostain muistan lukeneeni, että osa poliiseista soluttautui väkijoukkoon karnevaalinaamioihin pukeutuneena. En tiedä miten viime vuosina on ollut, mutta lisääntynyt terroriuhka varmasti huomioitiin myös Venetsiassa karnevaalien aikaan.

   Ja kappas, me oltiin muiden suomityttöjen kanssa myös paikan päällä 2009 :) Muistan, ettà helmikuun aurinko lämmitti jo vähäsen San Marcon aukion kupeessa terassilla istuessa ja koko Venetsia vaikutti ihan epätodellisen ihmeelliseltä. Eikä tullut vettä, räntää, lunta tai tulviakaan :)

 • Vastaa Anna / Muuttolintu helmikuu 25, 2016 at 04:53

  Vau, tuo olisi kyllä mieletön kokemus, niin kuin Rion karnevaalitkin! Harmi että on mennyt huonompaan suuntaan, ja ikävä kuulla tuosta Merjan mainitsemasta terroriuhasta. Silti, sankolistalla!

  • Vastaa Mari helmikuu 26, 2016 at 11:10

   Ihan totta Anna, kaikesta huolimatta uskon että Venetsian karnevaalit ovat edelleen näkemisen arvoiset ainakin kerran elämässä!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.