Pallontallaajat.net
Valikko
Italia Ruokamatkailu

4 täsmävinkkiä Milanoon

tammikuu 7, 2016

Moi vaan ja terkut flunssavuoteen pohjalta!

Jos Suomessa ollaan todistettu talven ennätyspakkasia Helsinkiä myöten, on Venetsiassa ollut tänään harvinaisen harmaa päivä ja ilman kosteusprosentti vaivaiset 100. Kuulemani mukaan Italian isot herrat haluavat parantaa useiden suurimpien kaupunkien ilmanlaatua, mikä heidän logiikallaan tarkoittaa sitä, ettei taloja saisi lämmitellä enempää kuin +20 asteeseen saakka. Etenkin korkeasta ilmankosteudesta johtuen tuo sisätilojen suositeltu celsiusmäärä on ainakin allekirjoittaneelle aivan turkasen vähäinen, joten sopii tulla oven taakse tarkistelemaan kuka pysyy ohjeistuksissa ja kuka ei…

Anyhow, ei mulla nyt pitänyt avautua Italian ihmeellisyyksistä, ajattelin tehdä niistä taas joku kaunis päivä postauksen erikseen. Flunssan tainnuttamana halusin sen sijaan palata viimeviikkoiseen parin yön Milanon minireissuun, jonka aikana etenkin Naviglin kanaalikaupunginosa tuli tutuksi eläväisistä ravintola- ja kuppilakaduistaan. Nautimme muun muassa milanolaisista aperitiiveista, joissa drinkin hintaan (6- 8 euroa) sisältyy vaihteleva määrä pientä suolaista sormiruokaa. Miten tämä eroaa Venetsian aperitiivista? Täällä Spritz-drinkki, lasi proseccoa tai viiniä maksaa useimmiten 2,50-3 euroa, ja suupaloja (cicchetti) voi tilata erikseen 1-4 euron hintaan. En ole vielä saanut päätettyä kumpi käytäntö on parempi, riippuu ehkä nälän tasosta!

Niin, sekavan alkupohjustuksen jälkeen halusin tarjoilla teille neljä hyväksi havaittua vinkkiä Milanoon:

Aperitiivia antaumuksella – Luca e Andrea

Aperitivo Luca e Andrea Milano

Salumi a Luca e Andrea Navigli Milano

Drinkkimenua kysellessä tarjotaan ei oota leveän hymyn kera. Kuis nyt näin? Valmiin listan sijaan saat itse esittää toiveita kuvailemalla, millaista suun kostuketta tekisi juuri sillä hetkellä mieli ja lennokas baarimikko loihtii visuaalisestikin näppärän näköisen drinkin käden käänteessä. Ja tätä on milanolainen aperitiivo parhaimmillaan – cocktailin kylkiäisenä tarjoillaan reiluhko tarjotillinen pientä suolaista purtavaa kutkuttamaan reippaita ruokahermoja ja maltillisia makunystyröitä. Cocktailit noin 7 euroa.

Osoite: Alzaia Naviglio Grande, 24, 20144 Milano

Pizzaa suurella sydämellä – Locandina dei Navigli

Pizza diavola

Jos pizzeriaan on illan tullen lähes ulos asti jonoa, on se Italiassa varsin hyvä merkki kelpo murkinapaikasta. Kärsivällinen odottelu palkitaan (tämän takia kannattaa ensin käydä aperitiivoilla!) ja hetken päästä löydät itsesi rauhallisen tunnelmallisesta ja kynttilöin varustetusta ravintolan nurkkauksesta – ja läheisestä keittiöstä leijailee nenuun mitä hekumallisimpia aromeja! Taivaallisen pizzan (esim. minun Diavola eli tulinen salami-pizza 7e) lisäksi tässä paikassa kannattaa maistella ossobuco alla milanese -annosta eli suomeksi hmm..vasikanlihaa risoton kera.

Ossobuco alla milanese

Osoite: Ripa di Porta Ticinese, 21, 20123 Milano

Milanon erikoisuus – Panzerotti Luini

Panzerotti Luini Milan

Mikä ihmeen panzerotto? Yksi Milanoon Puglian maakunnasta rantautunut ylpeys ruoan saralla on Luinin paistetut ja täytetyt, muhkeat leivät, joihin saa täytteitä suolaisesta makeaan ja lihasta vegevaihtoehtoihin. Liikkeen edustan kadunvarsi on täynnä panzeroteilla herkuttelijoita, eikä suotta! Myös Marimenten toimitus koukuttautui näihin makupaloihin kertaheitolla.

Panzerotto Luini Milano

Osoite: Via Santa Radegonda, 16, 20121 Milano

Hyvät unet taattu – Art Hotel Navigli

Art Hotel Navigli Milan

Art Hotel Navigli Milan

Aperitivo at Art Hotel Navigli Milan

Kun kupu on täynnä Luinia, aperitiivoja sekä pizzaa ja Duomo sekä Vittorio Emmanuele on katsastettu, alkaa reissaajan kroppa kaivata lepoa. Jalat voi oikaista mukavasti Art Hotel Naviglissa, joka nimensämukaisesti sijaitsee Naviglin kaupunginosassa kivenheiton päässä Naviglio Granden kanaalilta ja viiden minuutin päässä Porta Genova-metroasemalta.

Neljän tähden hotellissa avautuu vastaanottoaulan jälkeen viihtyisät ja tilavat oleskelutilat, ja jokaiselle vieraalle tarjoillaan tervetuliaisaperitiivi klo 18 jälkeen hotellin omassa loungebaarissa. Tähän sisältyy valinnan mukaan lasi valko-, puna- tai kuohuviiniä sekä naposteltavaa seisovasta pöydästä. Kahden hengen superior-huone (115 €/yö + kaupunkivero) on siisti sekä viihtyisä ja osassa huoneista on oma parveke. Ehdotonta plussaa ovat hotellin symppis ja oikeasti avulias henkilökunta sekä megalomaaninen buffetaamiainen, jolla jaksaa melkein sinne illan aperitiiville asti! :)

Breakfast at Art Hotel Navigli

Osoite: Via Angelo Fumagalli, 4, Milano

Oletteko aikeissa matkata Milanoon tänä vuonna? Tai onko teillä lisää vinkkejä Pohjois-Italian kulttuurikaupunkiin?

Kirjoittaessa soi Emis Killa – Mercurio

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa aNNa tammikuu 8, 2016 at 00:11

  Käytiin Milanossa joulukuun alussa. Oli oikein kiva viikonloppureissu, vaikkei Milanosta vieläkään tullut mikään lempparikaupunki – mutta hyvässä seurassa niin mikä vaan käy :)
  Mekin kyllä (onneksi) lämmitetään meidän kämppää väääähän enemmän kuin tuo +20 – ja silti on kylmä! Joko oot käyny täällä Gardajärvellä?

  • Vastaa Mari tammikuu 10, 2016 at 21:01

   Nimenomaan aNNa, seuralla on merkitystä reissussa! :) Mullakaan Milano ei ole aivan lähtemätöntä vaikutusta tehnyt, mutta lähtisin edelleen kerran jos toisenkin.

   Onneksi nykyisen kämpän lämmitystä pystyy itse säätelemään ja se ihan oikeasti jopa toimiikin. Ja oon kuullut Gardajärvestä paljon hyvää, ois huippua ainakin tämän vuoden puolella päästä käymään siellä päin! :)

 • Vastaa Susanna tammikuu 8, 2016 at 00:31

  Hyvältä kuulostaa.
  Aika jännä että Italiassa mietitään ilmanlaatua, vaikka siellä on yhä melko hyvä ilmanlaatu. En ole koskaan saanut Italiassa mitään oireita ilmanlaadusta, toisin kun esim. Belgian rannikolla ja Englannissa. Italiassa (ei edes pohjoisessa) ei taida olla myrkyllisiä savusumuja, vaan tavallisia höyrysumuja. Belgiassa kukaan ei vaikuttanut piittaavan jättisuurista ruskeanliiloista tehtaiden savupilvistä, jotka purjehtivat päivittäin kaupunkien läpi kukaties minne aiheuttaen oireita. Olisi hienoa jos ilman saastutukselle tehtäisiin jotain Kiinassa, Belgiassa ja muissa sellaisissa maissa joissa saastutetaan tosi paljon

  • Vastaa Mari tammikuu 10, 2016 at 21:20

   Kiitos Susanna!
   Aloin tässä asioikseni hieman tutkimaan asiaa ja näyttäisi useamman tietolähteen mukaan siltä, että Italian ilmanlaatu olisi yksi EU:n saastuneimmista. Pohjoisessa suuret teollisuuskaupungit osaltaan vaikuttaa tähän, ja se että tiheäänasutuilla alueilla on paljon liikennepäästöjä. Mulle tuli myös aika yllätyksenä tämä, en ole ajatellut että esim. Venetsiassa olisi kovinkaan huonompi ilmanlaatu kuin esimerkiksi Suomessa. Mielenkiintoisia faktoja!

 • Vastaa Mika / Lähtöportti tammikuu 11, 2016 at 17:45

  Käyn Milanossa aina joskus jalkapalloa katsomassa, joten kiitos näistä vinkeistä. Saa nähdä pääsenkö kaupunkiin tänä vuonna, mutta laitan ainakin tuon aperitivo-paikan nimen talteen. Kirjoitan vielä joskus itsekin blogipostauksen Milanosta, mutta lyhyesti tiivistettynä Navigli on omastakin mielestäni Milanon viihtyisintä aluetta.

  • Vastaa Mari tammikuu 16, 2016 at 16:18

   Ole hyvä Mika ja kiva kun kommentoit! Minäkin ihastuin Navigliin ja toivottavasti tulee tehtyä Milanon reissu uudemman kerran tänäkin vuonna. Tuo aperitiivipaikka oli ihan must, suosittelen!

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home tammikuu 13, 2016 at 23:35

  Aperitiivit ovat yksi asia, joita kaipaan Luxemburgista. Siellä asuu niin paljon italialaisia, että tuollainen apero-kulttuuri on rantautunut sinnekin, ilmeisesti milanolaiseen tyyliin. Ainoa huono puoli on, ettei samassa paikassa viitsi ottaa yhtä drinkkiä enempää, kun ne tuntuvat niin kalliilta. ;P

  • Vastaa Mari tammikuu 16, 2016 at 16:22

   Hyvä pointti Jenni! Välillä kaipaan Venetsiassa oikeaa italialaista aperitiivia, johon sisältyisi myös ruokaa, mutta toisaalta täällä niitä kahen euron Spritzejä voi kilistellä vaikka parikin samassa paikassa :) Siihen asti kunnes iskee nälkä…

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.