Pallontallaajat.net
Valikko
#ProseccoPerjantai Lattarimaat

Vierailu chileläisellä viinitilalla

joulukuu 13, 2015

Usein  toisinaan, kun olen Suomessa mennyt asioikseni systembolagetiin viiniostoksille, olen päätynyt valikoimaan toistuvasti chileläisiä viinejä. Miksi näin? Yleisesti ottaen ne ovat mielestäni edullisia ja laadukkaita ns. uuden maailman viinejä perinteisten italialaisten, espanjalaisten ja ranskalaisten ohella.

Wikipedian sanaisen tietolähteen mukaan Chile on tällä hetkellä maailman viidenneksi suurin viinin maastaviejä sekä yhdeksänneksi suurin viinintuotantomaa. Osasyy tähän on tiettävästi 1900-luvulla ranskalaisten maahanmuuttajaperheiden mukana tullut ja levinnyt viinitietotaito. Minun viinitietämys ei ole kovin akateeminen mutta maistella olen osannut ihan kiitettävän hyvin ja täytyy tähän väliin todeta, että harvoin olen joutunut kärsimään nuoren elämäni varrella huonosta viinistä #firstworldproblem.

Viñamar in Casablanca, Chile

Yksi, voisiko sanoa vakiosuosikeistani oli Suomessa asuessa valkoviini Espiritu de Chile, eikä vähiten varsin sielukkaan nimensä vuoksi (suom. ‘Chilen sielu’). Muutaman vuoden takaisia tyttöjeniltoja puolestaan vauhditti mansikkaisen kuplivan pirskahteleva Fresita-kuohuviini, joka on myös lähtöisin Chilestä ja Patagoniasta. Tämän aitoa mansikkaa sisältävän makuelämyksen opimme kantapään kautta avaamaan varovasti ja hyvin hyvin jäähdytettynä, etenkin sen jälkeen kun keittiön astiakaapin seinämät ja lautaset oli kerran suihkuteltu kuohuvalla pinkinpunaisella nesteellä.

Palataan kevyen pohjustuksen jälkeen takaisin postauksen alkuperäiseen aiheeseen eli vierailuun chileläisellä viinitilalla. Tämä oli Chilen ja Argentiinan road tripia suunnitellessa yksi reissun listatuista kohokohdista eikä suotta! Viinitiloja ei ole mitenkään vaikea löytää pääkaupunki Santiago de Chilen ulkopuolelle ajaessa, sillä vuorten ympäröimät laaksot ovat pilvin pimein täynnä viiniviljelmiä. Jos näät kyltin ‘RUTA DEL VINO ‘, suom. viinireitti, seuraa sitä ja valitse yksi lukuisista silminkantamattomiin ulottuvista viinitiloista. Useimmat tilat mainostavat tienvarsikyltein maisteluja ja opastusta ja kaikki eivät edellytä etukäteen varaamista.

Viñamar in Casablanca valley Chile

Me suuntasimme Casablancan laaksossa sijaitsevalle Viñamar -viinitilalle, joka loistaa kauas moottoritielle asti hulppean valkoisella, monikerroksisella kartanollaan. Näkymät paranevat entisestään paikan päällä turkoosinväristä piha-allasta ja kartanon prameita sisätiloja ihaillen.

Viñamar winery in Chile

Viñamar winery in Chile

Itse maistelu ja opastus espanjaksi tai englanniksi tapahtuu kauniilla, aurinkoisella terassilla ja kustantaa vajaat 7 euroa per nuppi. Saimme nuuhkia ja pyöritellä kielen päällä (ja myös lopuksi nielaista :) ) lasilliset laadukasta valkoviiniä, punaviiniä sekä kuohuviiniä, joista etenkin viimeinen nousi Marimenten toimituksen uudeksi lemppariksi. Viinien maistelun välissä tarjoillaan pieniä suolakeksejä, jotta edellisen viinin maku ehtii neutralisoitua suussa ennen seuraavaa makuhurmiota. Paikan päällä voi myös tehdä ostoksia edullisesti, ja esimerkiksi pullo edellämainittua suussasulavaa skumppaa maksoi viitisen euroa.

Viñamar wine tasting in Chile

Viñamar vineyard in Chile

Oletteko te käyneet joskus viinitilalla tai vaikkapa kahvifarmilla?

Seuraa Marimentea Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Kirjoittaessa soi Chico Trujillo – Loca

 

Saatat myös pitää näistä

8 Kommenttia

 • Vastaa Ansku BCN joulukuu 13, 2015 at 17:35

  Viinitilavierailut on mun lempipuuhaa :D.Olen kiertänyt monet tilat mm. Ranskassa ja Espanjassa, mutta uuden maailman viinitilat ovat vielä kokematta. Meillä oli tarkoitus tehdä pari vuotta sitten Patagonian reissu ja yhdistää siihen myös enemmänkin Argentiinaa ja etsin silloin mahdollisuuksia viinitilavierailuihin netistä. Ehkä joskus, ehkä joskus…

  • Vastaa Mari joulukuu 15, 2015 at 14:20

   Jes, Argentiinan viinit noin yleisesti on myös minun mieleen! :) Tätä vierailua ennen olin käynyt pienehköllä viinitilalla jossain päin Etelä-Ranskaa opintomatkan yhteydessä vuosia sitten, joten muistikuvat on tuosta visiitistä hieman hatarat..mutta valkkari oli varmasti silloinkin hyvää!

 • Vastaa Hanna / Ranskatar reissaa joulukuu 13, 2015 at 23:37

  Mua harmittaa, etten kertaakaan Ranskassa asuessa käynyt viinitilalla. Täytyy nyt ottaa vahinko takaisin Chilessä käydessä, kiitos siis vinkistä! :) Vannon kyllä edelleen, että ranskalaiset viinit ovat maailman parhaita, mutta viime aikoina olen antanut muillekin viinimaille tilaisuuden :)

  • Vastaa Mari joulukuu 15, 2015 at 15:44

   Hahaa Hanna, mä vannoin vuosia että italialaiset viinit on maailman parhaita, mutta nykyään oon vähän joustavampi viinimaiden suhteen :) Ja ole hyvä, kiva että vinkistä oli hyötyä!

 • Vastaa Miika ♥ Gia | matkakuume.net joulukuu 13, 2015 at 23:53

  Oi mä niin rakastan viinitiloja! Jos sellaisia on tarjolla, aivan must aina kohteena.

  Tähän saakka ollaan koluttu Toscanan, Kroatian, Australia, Uuden-Seelannin ja San Franciscon Napa Valleyn tiloilla. Harmittaa oikein ettei tajuttu Argentinassa käydä, ja Saksan Mosel ja Alsace kiinnostaisi myös kovasti, eikä tuo Chilekään hassumpi olisi. ♥

  • Vastaa Mari joulukuu 15, 2015 at 16:37

   Vau, tuossa on jo muutama viinitila tallailtuna :) Mulla ehkäpä seuraava todennäköinen viinitilavierailu saattaisi olla Italiassa – juuri eilen luin artikkelin Veneton alueen viinitilamatkailusta. Ja Toscana kiinnostaa myös kovasti! <3

 • Vastaa Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi joulukuu 14, 2015 at 11:12

  chileläinen viini ei ole itsellä koskaan ollut mikään suosikki, mutta viime aikoina on sieltäkin löytynyt miellyttäväi yllätyksiä. Ja onhan viinitilalla nyt aina kiva käydä :-) Hienot puitteet tiellä on olleet. Itse palastin juuri muutaman viinitilankin kattaneelta reissulta Israelista, aikaisemmin on pyöritty mm. Tunisiassa ja Latviassa.

  • Vastaa Mari joulukuu 15, 2015 at 16:48

   Nimenomaan Erja, en usko kieltäytyväni jos mulle joskus toistekin ehdotetaan viinitilavierailua olipa kyseessä mikä maa tahansa :) Tunisia ja Latvia kuulostaa ja suorastaan eksoottisilta viinimailta, vaikka tuotetaanhan esimerkiksi Suomessakin joitain viinejä, etenkin marjapohjaisia.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.