Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

10 vinkkiä Chilen ja Argentiinan road tripille

joulukuu 6, 2015

“Onneksi ollaan hengissä ja meillä on toisemme!”

“Mä olisin mieluummin jo perillä.”

Ylläoleva dialogi käytiin 10 tunnin ajamisen jälkeen Etelä-Chilen Valdiviasta Santiagoon, jolloin yhtä jos toistakin matkalaista saattoi jo pikkasen v*tuttaa väsyttää eikä vähiten pääkaupunkialueen ruuhkaan viimeiseksi tunniksi juuttuminen.

Oletteko joskus unelmoineet vaikkapa Patagonian reissusta autolla matkaa taittaen?

Listasin tähän sen pitemmittä turinoitta kymmenen hyväksi havaittua huomiota 3817 kilometrin varrelta:

Road trip in Chile

1. Teiden kunto ja ajoturvallisuus

Yleisesti ottaen Chilen moottoritiet ovat nelikaistaisia, järjestelmällisiä ja hyväkuntoisia. Jos mietitte maan pitkulaisen pystysuoraa muotoa kartalla, oletettavissa on, että eksymisen vaara on aika marginaalisen pieni – jos tietää olevansa menossa joko etelään tai pohjoiseen. Jos mahdollista niin pyri suunnittelemaan ajopäivät viikonpäiville, sillä silloin on vähiten ruuhkaa sekä myös vähiten poliiseja liikenteessä (la ja su on kyttäpäiviä). Nopeusrajoitukset on pitkälti samat kuin Suomessa, 80-120km/h ja ylinopeudesta rapsahtaa hyvin nopsaan sakot. Tämän vuoksi kaahaajia näkyi meidän koko parin viikon reissun varrella ehkä yksi tai kaksi. Taajama-alueilla kannattaa ottaa huomioon kulkukoirat, joita saa väistellä ajoittain ihan työkseen.

2. Tietullimaksut

Chilen moottoritiet ovat valtion lisäksi osittain yksityisten yritysten omistuksessa ja koska ne ovat hyvin ylläpidettyjä, peritään matkan varrella tietullimaksuja. Yleensä nämä ovat 2200-2300 Chilen pesoa (n. 3€) ja esimerkiksi meidän ekan 750 kilometrin reitillä niitä tuli vastaan kahdeksan kappaletta. Maksun voi suorittaa kopissa istuvalle virkailijalle joko käteisellä tai yleisimmillä maksukorteilla. Muista säilyttää kuitit!

road06

3. Vuoristotiet

‘Curvas peligrosas’ eli vapaasti suomennettuna vaarallisia kurveja-kyltit reunustavat Andien vuoristoteitä 10 metrin välein ja jyrkkien mutkien lisäksi reitti on enimmäkseen joko ylä- tai alamäkeä. Tiet on yleensä päällystettyjä, paitsi jos lähdette vahingossa harhapolulle ja päädytte soratielle, jota 30 kilometrin ajamisen jälkeen tulee vastaan kyltti “Hyvä kuljettaja, tie on tästä eteenpäin hyvin vaikeakulkuinen – liikkuminen omalla vastuulla”. Jos jossain päin lattareita tulee vastaan moinen varoitus, niin se kannattaa varmaankin ottaa ihan tosissaan ja palata asfaltille, etenkin jos soratie on sateen jäljiltä entistä huonommassa kunnossa. Eksyin nyt tässä aiheessa itekin harhapolulle, eli niiden päällystettyjen vuoristoteiden varrelta on aika henkeäsalpaavat näkymät Andeille sekä järville. Esimerkiksi Puconista Puerto Fuyhin kulkee seitsemän järven reitti (Siete lagos), jossa suosittelen tekemään useamman stopin näköalapysäköintipaikoilla.

Chile

Patagonia Argentina

Driving in Patagonia

4. Rajanylitys autolla

Chilen ja Argentiinan välillä on useita rajanylityspaikkoja, ja rajamuodollisuudet on ainakin EU- ja chileläisen passin omistajille aika rennot. On hyvä muistaa, että autolla tulee olla kirjallinen maastavientilupa, ja esimerkiksi Argentiinasta takaisin Chileen palatessa on täytettävä uusiksi usein lentokoneissakin jaettava tullilomake. Meillä kävi nakki ja päästiin autoineen matkalaukkuineen päivineen tullimiesten yksityiskohtaiseen syyniin, jolloin paljastui, ettei avokadoja saa viedä Argentiinasta Chileen. Ihan sama, vaikka ne olisi alunperin ostettu Chilestä ja nyt jo paluumatkalla “kotimaahansa”. Sakkoja ei sentään tullut, mutta tullilomake piti täyttää uudemman kerran ja julistaa paljon puhutut avokadoparat kielletyiksi tuomisiksi.

5. GPS

Kaikilla normaaleilla ihmisillä on varmaan olemassa navigaattorit autoissa, mutta jos asutte esimerkiksi autottomalla Venetsian muinaisella saarella, kyseisellä kapistuksella ei juurikaan tee mitään. Me arvottiin GPS:n hankkimisen ja oikeiden vanhan ajan karttojen välillä, kunnes toinen meistä hoksasi kokeilla Sygic-kännykkäsovellusta, joka toimii paremmin kuin hyvin tienosoittajana! Sovellus on ilmainen, toimii ilman Internet-yhteyttä ja näyttää reitin yllättävän yksityiskohtaisen tarkasti. Suosittelen!

Road trip on the Andes

6. Taukopaikat

Kun veskihätä yllättää tai on päästävä tankille, tarkkaile Copec- tai Pronto Copec-kylttejä, jotka ovat korkeita ja sinisiä. Copec on chileläinen vastine ABC:lle ja niitä löytyy runsaasti ympäri maata motarin varrelta. Copecilla on siistit wc:t, kahvio-ravintola (isoimmissa Copeceissa), pieni myymälä sekä bensa-asema samassa yhteydessä. Lisäksi Copeceilla on toimiva langaton Internet-yhteys. Näiden asemien lisäksi löytyy myös brasilialaisia Petrobras-asemia, sekä Shell-pisteitä, but when in Chile…

7. Tuo omat musiikit ja varmista, että ne myös toimii

Tämä oli meidän taipaleen ehkäpä suurin epic fail. Toisen läppäri, jolle musiikit oli ladattuna ostettuna jo hyvissä ajoin paria kuukautta ennen reissua hajosi sopivasti lähtöä edeltävänä päivänä, ja toisen nimeltämainitsemattoman muistitikku ei toiminut auton usb-tunnistimen kanssa. Vielä oli viimeinen keino, bluetooth, joka onnistui tunnistamaan herra kuskin kännykästä ehkä 10 biisiä ja neiti apukuskin kapulasta jopa YHDEN! Näillä eväillä siis mentiin, mutta onneksi suurimman osan matkasta kuului joku radiokanava, ainakin se, jolta tuli uskonnollisia virsiä… Eli varsin hartaissa tunnelmissa lasketeltiin Andien henkeäsalpaavia vuoristoteitä!

The Andes Argentina

8. Jos rengas menee rikki

Ensinnäkin kannattaa varmistaa, että ainakin yksi autossa matkaavista osaa tarvittaessa vaihtaa renkaan. Onneksi vapaaehtoinen ja vaihtotaitoinen sellainen löytyi meidänkin kahden hengen tehotiimistä, jolloin allekirjoittaneen tehtäväksi jäi lähinnä pidellä sateenvarjoa sopivasti samaan aikaan iskeneen kaatosateen suojaksi. Renkaan vaihdon jälkeen on välittömästi vietävä auto lähimmälle vulcanizacion-mekaanikolle, jossa puhjennut rengas korjataan jälleen käyttökuntoiseksi. Jos jäät kiinni ajamisesta rikkinäinen vararengas mukana, rapsahtaa tästäkin tuntuvat sakot Chilessä.

9. Bensan kulutuksen arviointi

Kun tankki on puolivälissä, käy täyttämässä se – tämä auttaa arvioimaan bensan kulutusta. Meillä esimerkiksi maksoi puoli tankkia dieseliä noin 16 euroa eli kolmellakympillä saatiin täyteen koko tankki. Bensa-asemilla on työmiehiä, jotka täyttävät tankin ja pyyhkäisevät samalla auton etulasin puhtaaksi jos niin haluat. Itse ei siis tarvitse nousta autosta ja maksu hoituu myös suoraan näille tyypeille. Chilessä on tippikulttuuri vielä hyvin voimissaan, joten kannattaa jättää muutama ylimääräinen kolikko hyvästä palvelusta.

Roadtripping

10. Argentiina

Tämä aihe ansaitsee ihan oman numeronsa! Chileen verrattuna Argentiinan puolen teillä Barilocheen päin ajaessa ei turhan paljoa näkynyt maalia tien päällä kaistoja erottamassa, ei opasteita jos katu on esimerkiksi yksisuuntainen eikä juuri mitään muitakaan ajamista helpottavia merkkejä. Vastaan tuli myös muun muassa viisihaarainen risteys ilman liikennevaloja tai -ympyrää (se ajaa ensin jolla on isoin auto?) sekä vastaavan loogisesti liikennevalot yhdellä pitkällä tiesuoralla (odotetaan…niin mitä?). Ylipäätään ajaminen ja argentiinalaisten ajotyyli muistutti hyvinkin kovasti vaikkapa…..ITALIAA ;)

+++BONUS: Tottele apukuskia!

Eihän tätä tarvi tämän enempää täsmentää? Jos pelkääjän paikalla istuva on jalat ristissä aamun parin kahvikupin jälkeen niin sillon pysähdytään mitä pikimmiten lähimmälle Copecille, eikö niin? :)

Road tripping in Chile

Jäikö jokin teidän hyväksihavaitsemanne neuvo uupumaan listasta?

Kirjoittaessa soi Calle 13 – Cumbia de los aburridos

Saatat myös pitää näistä

5 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta joulukuu 6, 2015 at 19:03

  Ahh miten mielettömiä kuvia!! Ja jestas sentään, kylläpäs te ajoittekin paljon, melkein 4000 km!! Hatunnoston arvoinen suoritus ;)
  Meillä kävi muuten vastaava avocadogate mutta omenan kanssa Marokosta palatessa! Oli repun pohjalla siis vielä palatessakin Kanadasta tuotu omena.. :P Ja pussillinen Marokosta tuotuja viinirypäleitä, kaikki jäi Montrealin tulliin :P

  • Vastaa Mari joulukuu 9, 2015 at 21:56

   Kiitti Annika! Ajokilometrejä tuli tosiaan ihan riittämiin joksikin aikaa, eli nyt voi taas rauhassa nauttia autottomasta elämästä Venetsiassa :D

   Tullimiehillä taisi olla onnenpäivät tuon teidän hedelmäsaaliin kanssa! Meiltä lähti avokadojen lisäksi myös salaminpalanen sekä pari siivua juustoa.. :P

 • Vastaa Annika - home & away joulukuu 8, 2015 at 12:28

  Nelikaistaiset moottoritiet kuulostaa kyllä luksukselta naapurimaahan verrattuna, mutta eipä siellä tartte tosin maksella tietullimaksujakaan :D

  • Vastaa Mari joulukuu 9, 2015 at 21:57

   Niinpä, kaikella on puolensa! :D Mutta olin melkein hämmentynyt niin suurista eroista naapurimaiden välillä, vaikka tykkäsinkin myös Argentiinasta kovasti!

 • Vastaa Joonas huhtikuu 22, 2020 at 21:11

  No sepä siinä onkin, Chileen tullessa voi napsahtaa 300 usd sakko jos olet unohtanut banaanin laukkuusi. Katsokaas tiukkapipoiset chileläiset suojelevat näin agressiivisesti omaa, kultaista maataan. Tosiasiassa chileläisiä inhoaa koko muu lat.amerikka, kun chileläiset luulevat olevansa maailman napa. Inhottava kansakunta, jonka voi jokainen asiat tunteva vahvistaa.

 • Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.