Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat Majoitusvinkit

Hostellikokemus Rio de Janeiron favelassa: Vidigalhouse

marraskuu 4, 2015

Tulevan Chilen reissun majoituksia varaillessa halusin fiilistellä viime helmikuista Brasilian turneeta ja etenkin hostellia, jossa majoituin ekat kolme yötä Rio de Janeirossa.

Kuten ensimmäisellä visiitilläni Riossa, halusin tälläkin kertaa majoittua favelassa ja tähän tarjoutui hyvä mahdollisuus Vidigalhouse-hostellissa. Kyseinen symppis ja edullinen hostelli sijaitsee Rion eteläisen alueen länsipuolella Vidigalin rauhoitetussa favelassa ja sinne pääsee Rio Galeãon lentoasemalta Realin bussilla nro 2018, joka kiertää myös Copacabanan, Ipaneman ja Leblonin kautta.

Vidigal, Rio de Janeiro

Vidigalin kommuunin “pääaukiolta” on kätevintä ottaa kolme Brasilian realia maksava mototaksi, koska hostelli sijaitsee faveloille tyypillisen jyrkän kukkulan huipulla. Mutta H-U-O-M-I-O! Mototaksin käyttö ainoastaan omalla vastuulla, sillä kuski ei ole millään lailla vastuussa, jos tipahdat kyydistä mutkaisessa, kuoppaisessa ja muutenkin arvaamattomassa ylä-/alamäessä. Allekirjoittanut muun muassa ei ole koskaan ennen ollut mopon kyydissä, joten Brasiliastahan oli suorastaan kuningasidea aloittaa! Rinkan raahaaminen +35 asteen helteessä ei kuitenkaan pitkien lentojen jälkeen houkuttanut tippaakaan, joten sen sijaan lähestulkoon kuristin pahaa-aavistamattoman kuskin kaulaa pidellessä tiukasti kiinni rinkkoineni. Perille kuitenkin päästiin pienen harhailun jälkeen ja sydänkin alkoi hetkisen hengittelyn jälkeen jälleen lyödä tasaiseen tahtiin.

Vidigalhouse Rio de Janeiro

Vidigalhouse

Hostellissa minut toivotti lämpimän rennosti tervetulleeksi orastavaa englantia puhuva Bruno, joka ohjasi minut varaamaani kolmen hengen pikkuruiseen dormihuoneeseen, jonka jaoin englantilaisen nuoren naisen ja miehen kanssa. Huoneessa oli kolmoiskerrossänky sekä lukolliset kaapit, ja…no siinäpä se olikin, ei siihen huoneeseen muuta olisi mahtunutkaan. Kylppäri oli jaettu ja hintaan sisältyi aamiainen sekä toimiva langaton nettiyhteys. Iloisena yllätyksenä tuli lisäksi se, että ekan yön jälkeen sain samaan hintaan (8,50e/yö) oman huoneen kahdeksi seuraavaksi yöksi, koska kolmen hengen huone oli varattuna isommalle reissaajaryhmälle.

Vidigalhouse hostel

Vidigalhouse

Vidigalhouse

Marimenten toimituksen lisäksi hostellissa majaili englantilaisten lisäksi enimmäkseen ausseja, mutta löytyipä eräänä aamuna aamiaispöydästä myös ruotsalainen nuori pariskunta, joiden kanssa huokailtiin Brasilian hiostavaa kuumuutta. Aamiainen oli katettuna alakerran keittiöön, mutta useimmiten nautimme tuoreet hedelmät, leivät ja makeat leivokset kahvin kera hostellin omalla kattoterassilla, jossa oli kätevä myös viettää pimenevää iltaa vaikkapa korttia pelaten.

Vidigalhouse rooftop terrace

Vidigalhouse

Vidigalin rauhoitettu favela on Brasilian tasolla turvallinen liikkua päiväsaikaan yksinmatkustavalle vaalealle naiselle, kun muistaa yleiset turvallisuusvinkit Brasiliaan reissatessa. Hostellin omistaja Bruno vakuutteli, että myös illalla on turvallista liikkua ulkona, mutta en mennyt testaamaan tätä erikseen. Vidigalin kommuuni, kuten myös aiemmin kokemani Babilonian favela ovat molemmat lämminhenkisiä yhteisöjä eikä minulla ollut kummassakaan minkäänlaisia ongelmia turvallisuuden tai minkään muunkaan suhteen. Vidigalista löytyy myös noin 10 minuutin kävelymatkan päästä hostellilta ranta, joka on mainio ja rauhallinen vaihtoehto auringonpalvojista pullistelevien Ipaneman ja Copacabanan rantojen jälkeen.

Praia do Vidigal, Rio de Janeiro

Vidigal Rio de Janeiro

Vidigal, Rio de Janeiro

Viimeisenä aamunani Riossa ennen Recifen lentoa olin jalkeilla jo ennen sian pieremää, kun kukot kirjaimellisesti kiekuivat paikallisten takapihoilla ja aurinko värjäsi horisontin oranssinpunaisin sävyin. Olin pyytänyt Brunoa tilaamaan minulle taksin aamuksi, että varmasti ehtisin lennolleni – en luottanut hitaanlaiseen bussiin, koska edellisellä bussireissulla palasimme takaisin lähtöpisteeseen ilmastoinnin rikkoutumisen vuoksi. Siispä odottelin hostellin ulkopuolella kyytiäni ja fiilistelin aikaista aamua, kunnes vanhempi mies harppoi valkoiselle pakettiautolle pahoitellen pientä myöhästymistään. Hetken portugalin-espanjansekaisen vääntämisen jälkeen mies paljastui Brunon isäksi – varsinainen perheyritys! Olin kiitollinen turvallisesta kyydistä ja ehdin kentälle hyvissä ajoin muitta mutkitta jännityksellä odottaen tulevia seikkailuja Recifen hulvattomassa karnevaalihumussa.

Kirjoittaessa soi J-AX feat. Il Cile – Maria Salvador

Eng: I stayed a couple of nights at Vidigalhouse hostel in the pacified favela of Vidigal in Rio de Janeiro. I would highly recommend this cosy and affordable hostel if you want to see life in a local community of Rio!

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Maria marraskuu 5, 2015 at 08:46

  Brasiliaan en ole vielä päässyt, mutta joku päivä ehdottomasti. Omalla kokemuslistalla löytyy majoittuminen Perussa favelan tyylisellä alueella eikä siellä taitanut hirveästi blondeja turisteja käydä koska olin nähtävästi suurikin nähtävyys paikallisille. Lapset tuijottelivat ja vanhemmat tuli kyselemään mistä olin ja miten ihmeessä olin sillä alueella :)

  Tuo ranta näyttää aivan mahtavalta paikalta viettää mukava rantapäivä! Ja Maria Salvador soi omalla soittolistalla myös vähän väliä ;) Tuli Italian tuliaisena mukana kotiin asti :D

  • Vastaa Mari marraskuu 7, 2015 at 13:50

   Kiva kun kommentoit Maria! Ja vau, mulla olisi unelmana matkata vielä joskus Peruun. Missä päin maata olit?

   Tuo Vidigalin ranta oli just passeli pieni poukama rauhalliseen auringonpalvontaan eikä muita matkaajia juuri näkynyt, paikallisiakin vain kourallinen.
   Ja mulla on soinut Maria Salvador non-stoppina tässä muutaman päivän ajan, oon ihan koukussa siihen! :D

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta marraskuu 5, 2015 at 16:44

  Anteeksi sivistymättömyyteni, mutta mitä siis tarkoittaa rauhoitettu favela? Miten eroaa normi favelasta?

  • Vastaa Mari marraskuu 7, 2015 at 13:59

   Hyvä kysymys Meri! Kirjoittelin aiheesta aiempaan postaukseen joten tähän kirjoitukseen jäi tähdentämättä, että rauhoitettu favela tarkoittaa muun muassa poliisin ympäri vuorokauden vartioimaa yhteisöä. Osa Rion faveloista on rauhoitettu enemmän tai vähemmän rauhanomaisesti rikollisjengeiltä useampia vuosia sitten ja nykyään niissä on turvallista vierailla ja yöpyä, normaalia varovaisuutta noudattaen. Toisaalta on myös edelleen faveloita, etenkin Rion pohjoispuolella, joihin matkaajalla ei ole mitään asiaa.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.