Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

Syksyn uusia suunnitelmia

syyskuu 29, 2015

Moii, niin mulla oli joku tällanen blogikin..?

Yli viikon mittaiseen hiljaisuuteen on syynsä, sillä olen täällä vähän järkkäillyt tälle syksylle uusia tuulia.

Tuulet tulee edelleen puhaltamaan täällä Venetsiassa, sillä aloitan lokakuun puolivälissä italian kielen intensiivikurssin. Minua on useamman kuukauden verran kaihertanut, ettei italian kielen osaamiseni ole sillä tasolla kuin haluaisin sen tässä vaiheessa Italiassa asumista olevan. Taustatietoina sen verran, että kävin amk:ssa kaksi italian alkeiskurssia ja asuin viisi kuukautta Genovassa 2009, jolloin en kuitenkaan kovin syvällisyyksiin asti tarvinnut italian ihanaista kieltä.

Nykyään olen italiani kanssa sillä tasolla, että ymmärrän useimmiten mistä puhutaan, mutten pysty itse tuottamaan puhetta ilman, että keskustelun aihe on jo vaihtunut kymmeneen kertaan ennen kuin saan koottua mielestäni suunnilleenkin italiankielisen lauseen päässäni. Perisuomalaista ujostelua, kun en halua avata suutani, jos en ole kutakuinkin varma, että ulos tulevat sanat sattuvat oikeisiin muotoihinsa. Oman ilmaisun puute on pitemmän päälle turhauttavaa, joten asiallehan on silloin rohkeasti tehtävä jotain eikä valittaa ;)

Venetsiassa minun työkielenä on englanti ja lähes kaikki, joiden kanssa olen päivittäin tekemisissä puhuvat enemmän tai vähemmän englantia, joten en ole astunut mukavuusalueeni ulkopuolelle niin paljoa, että pakottaisin itseni joka kerta harjoittelemaan italiaa, jos vaihtoehtona on mennä matalamman aidan kautta ja pitäytyä turvallisesti englannin kielessä. Tutkin vaivihkaa pitkin viime kevättä kielikurssimahdollisuuksia mutta lähes kaikki olivat työajan sisällä, hajanaisia tunteja ja muita koottuja selityksiä.

Vielä Suomessa asuessani päädyin Milja Köpsin matkailuaiheiseen blogiin lukemaan italian kielikurssikokemuksista Roomassa. Blogiartikkelin myötä minulle selvisi, että Suomen Italian kulttuuri-instituutilta voi hakea apurahoja italian kielikurssia varten, kunhan hakemus on järkevästi laadittu ja siitä käyvät ilmi kielen opiskelun tarve ja motivaatio. Otin jo viime kevään puolella yhteyttä kulttuuri-instituuttiin ja sain heiltä listan kouluista ympäri Italiaa, joihin apurahaa voi hakea. Tässä syksyn myötä kirjoittelin hakemukseni CV:n kera ja listasin muutaman koulun, jossa haluaisin opiskella – ykkössijalla yllärinä Venetsia. Apurahoja on erilaisia vaihtoehtoja riippuen kaupungista, koulusta ja sen hetkisestä apurahatilanteesta (ilmainen kurssi/alennus kurssimaksusta). Apuraha ei kata matka- tai asumiskuluja Italiassa.

Hakemukseni hyväksyttiin ja sain valitsemaltani koululta, Istituto Venezialta vahvistusviestin opiskelupaikasta. Kurssi on intensiivinen, neljä tuntia päivässä maanantaista perjantaihin neljän viikon ajan. Töitä jatkan kurssin ajan freelancerina, kiitos ymmärtäväisen pomon, joka onneksi myös oivalsi tällaisen mahdollisuuden hyödyn ja tärkeyden.

Olen kaikin puolin aika innoissani tilapäisestä “koulun penkille” paluusta, sillä yksi Italiaan muuttoni syistä töiden ohella oli oppia paikallinen kieli. Tämän kurssin myötä ajattelin näin vihdoinkin nostaa kissan pöydälle ja ihan aikuisten oikeasti skarpata, että vielä joku kaunis päivä puhun sujuvasti kaunista italiaa :)

Onkos ruudun takana muita, jotka kamppailevat uuden tai vähemmän uuden kielen opiskelun tai puhumisen kanssa?

P.S. Torstaina suuntaan Suomeen äiskän ja iskän herkkupatojen ääreen noin viikoksi ennen kuin kielikurssi alkaa. Palailen blogin pariin taas niin pian kuin kerkiän! Ihanaa syksyn jatkoa ja lokakuun alkua teille!

Kirjoittaessa soi Palla e Lana – É tutto qua

Eng: Good news – I will start an intensive Italian language course in October and before that head back to Finland for a mini holiday! Happy happy joy joy :)

Saatat myös pitää näistä

14 Kommenttia

 • Vastaa Susanna syyskuu 29, 2015 at 01:14

  Hyvät suunnitelmat onnea opiskeluun!
  on aina fiksua opiskella maan kieli jos ja kun jää asumaan pidemmäksikin aikaa :) se on pidemmän päälle varmasti melko ärsyttävää jos ei ymmärrä tai pysty vastaamaan halutulla tavalla. Hyvä ja runsas kielitaito voi myös avata uusia ovia. Olen itsekin välillä kyllä miettinyt että ehkä kannattaisi opiskella lisääkin eri kieliä, mutta en ole oikeastaan varma mitä, on niin paljon mistä valita

  • Vastaa Mari lokakuu 11, 2015 at 18:41

   Kiitos paljon Susanna!
   Oon ehdottomasti samaa mieltä, että kielten opiskelu kannattaa aina, olipa se sitten ihan konkreettiseen tarpeeseen tai ihan vaikka omaksi iloksi ja mielenkiinnon vuoksi. Italian lisäksi haluaisin oppia lisää espanjaa, joka meina unohtua kun ei tule turhan aktiivisesti käytettyä sitä. Unelma ois hallita sujuvasti nämä molemmat kielet vielä joku päivä :)

 • Vastaa Terhi / Muru Mou syyskuu 29, 2015 at 09:18

  Tuo kurssin maksullisuus tuli hieman yllätyksenä. Täällä Tanskassa kun pystyy opiskelemaan kieltä ilmaiseksi kolme vuotta! Ajattelin, että se olisi joku EU-juttu, mutta ilmeisesti sekin asia on vain hoidettu täällä hyvin.
  Mä kävin just ensimmäisen kurssin, 14 h/viikko opetusta kuuden viikon ajan. En nyt tiedä opinko kovinkaan paljoa… Kirjoitinkin siitä kurssista http://www.rantapallo.fi/murumou/ensimmainen-tanskan-kurssi/ Jatkoin heti perään toiselle kurssille, mutta motivaatio on jäänyt jonnekin ja esimerkiksi läksyjen teko on muuttunut olemaan opettajaa, eikä itseäni varten. Yritän kuitenkin saada tämä kurssin kahlattua läpi, sitten pidän taukoa!
  Tsemppiä opiskeluun!

  • Vastaa Mari lokakuu 11, 2015 at 18:54

   Vau, Tanskassa on nähtävästikin järkätty kielen opiskelu varsin fiksusti! En ole ainakaan törmännyt Venetsiassa ilmaisiin intensiivikursseihin, en tiedä johtuuko siitä että melko moni haluaa opiskella italiaa..ehkäpä haluavat pitää kurssit siksikin maksullisina, kuka tietää. Yliopisto-opiskelijat saa jonkin verran alennusta italian kielikursseista mutta heillekään ei tarjota niitä ilmaiseksi Venetsiassa.

   Kuusi viikkoa tanskan kieltä kuulostaa jo hienolta saavutukselta, kiitti linkistä ja nostan kyllä hattua sinulle! :) Tuon opiskelumotivaation kanssa pääsen varmaan itekin jossain vaiheessa kamppailemaan, mistä tuli mieleen muutaman vuoden takainen hollannin kielikurssi vaihtarina. Kurssi itsessään oli ihan mielenkiintoinen mutta ei siitä ihan hirveästi jäänyt käteen, etenkin kun moni hollantilainen puhuu sujuvaa englantia eikä edes oleta, että ulkomaalaiset osaisivat hollantia. Mitenkä Tanskassa on tämän asian suhteen?
   Tsemppiä myös sulle, kyllä me selvitään! :)

 • Vastaa Linda syyskuu 29, 2015 at 15:19

  Tsemppiä opintielle!
  Itse koitan kamppailla oman ” norsuni” kanssa eli Puolan.
  Eesti oli helppo ja nopea oppia, ehkä kun oli niin lähellä suomen kieltä.
  Itse koen (tämä on varmaankin noita tekosyitä mitä tuossa kirjoittelitkin ) vaikeaksi kielen opiskelun etenkin tämän Puolan englannin kielellä tiedä sitten olisiko helpompaa opiskella Suomeksi.
  Täällä on myös työkieli englanti joten siihen on helppo turvautua ja myös kielikurssit ovat kalliita.
  Onneksi työnantaja järjestää kurssin halukkaille.
  Täällä on se että ihmiset puhuvat saksaa tai puolaa ja onneksi nuoremmat jo englantia mutta lähipostissa asioiminen on välillä todella haastavaa.

  Tsemppiä ja syksynodotusta!

  • Vastaa Mari lokakuu 11, 2015 at 19:02

   Kiitos Linda ja kiva kun kommentoit!
   Puolan kielen opiskelu kuulostaa jo aika eksoottiselta ja varmaan haastavaltakin, mutta tosi hienoa että työnantaja järjestää kielikurssin. Aina on parempi edes jonkin verran osata paikallista kieltä, vaikka tarvittaessa turvautuisikin englantiin. Ja voihan lähipostissa asiointi! Juuri kävin maksamassa siellä laskut, mikä on jo aika rutiinia mutta silti jos täytyy kysyä jotain uutta joutuu oikein miettimällä miettimään miten saisi itsensä ymmärretyksi. Jospa tähän tulisi helpotusta kielen opiskelun myötä.
   Tsemppiä sullekin puolan kielen kanssa ja motivoivaa syksyn jatkoa!

 • Vastaa Miitu syyskuu 29, 2015 at 17:20

  Mä kamppailen turkin kielen kanssa. Kuvittelin, että 7 kuukaudessa sitä pukahtaisi edes jotain suusta ulos, mutta syynä taitaa olla sama kuin sinullakin.. usein helpompi mennä sieltä mistä aita on matalin, eli puhua englanniksi. Luultavasti jos oltaisiin valittu asuinkaupungiksi miehen kotikaupunki, niin puhuisin jokseenkin paremmin, sillä siellä ei yksikään ihminen puhu englantia. Täällä turistialueella taas puhuu kaikki ja mieskin on aina tulkkina mikäli jotain asioita pitää hoitaa. Kielitaito on tällä hetkellä se, että ymmärrän hyvin, mutta lauseiden tuottaminen itse on hidasta ja vaikeaa, sitten kun liikaa alkaa miettimään lauserakenteita, niin siihen mennessä on jo ujous iskenyt. Löysin nyt yhden kielikurssin, mikä kestäisi 6kk, mutta hinta 2200 liiraa. Sanotaan nyt vertailuksi, meidän vuokra on vuodessa 5000. En vaan yksinkertaisesti raaski maksaa tuollaista summaa, vaikka kielen oppiminen onkin mulle tärkeetä. Täytyy vaan luottaa siihen, että alan ajan kanssa puhumaan ja rohkaistun enemmän, hitaasti mutta varmasti. :) Tsemppiä opiskeluihin!

  • Vastaa Mari lokakuu 11, 2015 at 19:23

   Kiitos Miitu ja kiva kun laitoit kommenttia!
   Juuri tuo alkoi häiritä muakin, kun kuvittelin että 9kk Italiassa asumisen jälkeen kieli jotenkin alkaisi sujumaan jo vähän luonnostaan…no eihän se ala kun ei saa suutaan auki! :D Vaikka Venetsiassa periaatteessa pärjää aika pitkälle englannilla, niin toki aina saa parempaa palvelua kun heittää edes pari italian kielen sanaa joukkoon, ja paikallisten pienissä naapurustopuodeissa paikallinen italiaksi asiointi on jopa enemmän kuin suotavaa.

   Ja oho, aika tyyris tuo löytämäsi kielikurssi! Olisikohan sihen mahdollista anoa apurahaa joltain Suomen Turkin instituutilta tmv..? Aika moni ulkomaalainen on täällä kommentoinut, että ekan vuoden aikana ei ole vielä päässyt sisälle kieleen mutta siitä eteenpäin alkaa helpottaa, kun saa oikeasti enemmän rohkeutta käyttää kieltä.
   Tsemmpiä myös sulle turkin kielen kanssa!

 • Vastaa Inka syyskuu 29, 2015 at 21:17

  Vuhuu, mahtava homma että kieliopinnot järjestyi noin fiksusti, iso taputus sille. :) Ja aivan mahtavaa että työpaikkakin tuli vastaan.

  IHANAA matkaa Kajjaaniin, mahottoman monella jiillä! :)

  • Vastaa Mari lokakuu 11, 2015 at 18:34

   Hehee kiitti kovasti Inka! :) Kajjaanissa oli aikas ihanaa ja Oulussakin on aina niin mukavata :D
   Vähän alkaa jänskättää huomenna alkavat kieliopinnot, mutta kohti uusia haasteita!

 • Vastaa Sukellus Asiaan syyskuu 30, 2015 at 08:15

  Tsemppiä kieliopintoihin! Kuulostaa todella hienolta tilaisuudelta :)

  Blogistamme löytyy sinulle haaste.

  http://sukellusasiaan.pallontallaajat.net/2015/09/30/blogisitarina/

  • Vastaa Mari lokakuu 11, 2015 at 18:36

   Jes, kiitos Sukellus Aasiaan, oon itekin innoissani tästä tilaisuudesta! :)
   Ja kiitti myös haasteesta, vaikuttaa mielenkiintoiselta ja mielelläni otan siitä kopin!

 • Vastaa Laura lokakuu 1, 2015 at 10:05

  Oho, olipas täysosuma kaikin puolin tuo kielikurssi ja apuraha, tsemppiä hirmuisesti opintoihin!

  Täällä myös takellellaan espanjaksi harva sen päivä. Mulla on kyllä espanjan kurssi (1h joka päivä ma-pe) muiden opintojen ohella, mutta musta tuntuu että muilla normikursseilla opin paljon enemmän espanjaa kuin varsinaisella kielikurssilla, sen opettaja on yksi vitsi. Hän kertoi, ettei perusta perinteisiin oppimismetodeihin, mutta ehkä hänen kannattaisi, koska kukaan ei niillä tunneilla kyllä opi yhtään mitään. Mutta onneksi muut kurssit otin myös espanjaksi enkä englanniksi, niin pakko skarpata pari tuntia päivässä. Niinhän täälläkin nimittäin kävi, että paikalliset lähimmät kaverit puhuu niin täydellistä englantia, että espanjaksi yrittäminen tuntuu kömpelöltä ja hitaalta. Mutta porukassa onneksi kieli pysyy espanjassa, silloin kun valtaosa on meksikolaisia. Kyllä tää ehkä tästä, toivotaan!

  • Vastaa Mari lokakuu 11, 2015 at 19:30

   Kiitos hirmusen paljon Laura! :)
   Ihan totta että hyvin paljon riippuu myös opettajasta, miten kielen opiskelu ja oppiminen lähtevät käyntiin. Mulla mm. tyssäsi joskus muinoin eräs ranskan kielen kurssi opettajan ilmanaikaisen opetustyylin vuoksi.
   Ihan huippua että sulla on myös muut kurssit espanjaksi, voisin kuvitella että siinä oppii aika kätevästi ja kielikorva tottuu keskeisiin ilmaisuihin, vaikkei itse kielikurssi olisikaan niin antoisa. Aijai ja meksikon ihana espanja! <3 Nautihan ihan joka hetkestä täysillä!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.