Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu

“Miten sulla on taas varaa matkustaa?”

syyskuu 17, 2015

Muutamassa matkablogissa, muun muassa Muru Moussa on aiemmin pohdittu tätä samaa aihetta, joka tuntuu ihmetyttävän enimmäkseen vähemmän tai ei ollenkaan reissaavia tovereita.

Yleinen, jokseenkin harhaluuloinen käsitys lienee se, että matkailu on kallista, ylimääräistä huvia, johon ei “normaalilla” ihmisellä ole varaa kuin ehkä maksimissaan kerran vuodessa. Toki reissaaminen voi tulla kalliiksi, jos otat aina suorat lennot kohteeseen ja yövyt ainoastaan neljän tähden hotelleissa. Onneksi näin ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan jokainen voi valita itselleen sopivimman tavan matkustaa, niin omia mieltymyksiä kuin lompakkoakin ajatellen.

Kirjoitin tästä samasta asiasta ensimmäisen kerran pari vuotta sitten USA-Kanada-Meksiko-turneeni jälkeen ja halusin tehdä aiheesta hieman päivitetyn version, koska heinäkuinen Kanadan reissuni kirvoitti muutamia ihmetteleviä kysymyksiä. Näin ollen halusin kantaa oman korteni kekoon paljastaen ne maagiset kikat, joiden avulla useamman kerran vuodessa kaukomaillekin reissaaminen onnistuu ilman sen suurempaa tähtitiedettä.

Venetsia

Siispä kaikessa yksinkertaisuudessaan:

Onko minulla jokin sponsori, joka maksaa reissuni?

Ei ole. Maksan kaikki reissuni omasta pussistani. Poikkeuksena ovat satunnaiset yhteistyöt muutaman suomalaisen hotellin kanssa, joista on aina selkeä maininta postauksen yhteydessä. Jos joku jostain syystä haluaa sponssata tai on ongelmia miten käyttäisi ylimääräiset euroset niin minulta päin voi toki kysellä kannattavia sijoitusvinkkejä! ;)

Miten reissaaminen sitten onnistuu useamman kerran vuodessa kaukokohteisiin?

Minun salaisuuteni on kokopäivätyö yhdistettynä minimaalisiin kuluihin.

Varsin jännää, eikö?

Venice Italy

Ennen Italiaan muuttoa olin ehtinyt säästää jonkin verran edellisistä palkoistani, sillä Italian palkkataso on huomattavasti Suomea matalampi. Enkä muutenkaan lähtenyt Venetsiaan eurosetelikuvat silmissä kiiluen tienaamisen, vaan enemmänkin erilaisen elämänkokemuksen vuoksi. Italian työllisyystaso ei tätä kirjoittaessani ole turhan houkutteleva, joten kokoaikaisesta, toistaiseksi voimassa olevasta työsopimuksesta saa olla aika kiitollinen tässä tilanteessa.

Kämppä on minulla työn kautta hankittu ja maksan siitä pientä vuokraa, joka vähennetään suoraan palkastani. Tämän lisäksi muita kuluja ovat sähkö-, kaasu- vesi- internet- sekä jätekeräysmaksut, jotka eivät toistaiseksi ole päätä huimanneet neljän hengen talouden kesken jaettuna.

Lisäksi minulla ei ole tätä postausta kirjoittaessani lemmikkejä, saati sitten autoa Venetsiassa, jossa pääsaaren liikenne hoituu vesiteitse ja autoja näkyy mannermaan lisäksi ainoastaan pysäköitynä Piazzale Romalle. Paikallisliikenteen vesibussikortti maksaa 37 euroa kuussa, mikä on mielestäni kohtuullisen edullinen kattamaan työmatkat ja Venetsian muille saarille tehdyt reissut viikonloppuisin.

Venice Cannaregio

Olen aika minimalisti myös tavaramäärän suhteen (toim. huom. paitsi kosmetiikan) ja esimerkiksi Helsingistä viime tammikuussa pois muuttaessani myin ja annoin pois suurimman osan huonekaluistani ja muista esineistä sekä osan vanhoista vaatteistani. Oli huomattavan helpottavaa päästä eroon kaikesta ulkomaille muuttaessa tarpeettomasta tavarasta, ja jäljelle jääneet tärkeimmät esineeni, kuten astiat ja vaatteeni ovat jemmassa ystäväni varastossa Helsingissä (kiitos vielä asianomaisille avusta jos satutte lukemaan tämän!).

Täällä en ole myöskään joutunut ostamaan mitään sen suurempaa, sillä suuri osa vuokrakämpistä on valmiiksi kalustettuja. Pääasiassa käyttörahaa kuluu näin ollen ruokaan sekä aperitiiveihin, joista viimeksi mainittu ei tee ihan kovin suurta lompakkoa Spritzin tai proseccon maksaessa pari euroa per lasi, tai kaupasta haetun viinipullon kustantaessa saman verran. Ruoka sen sijaan on aika pitkälti Suomen hintatasolla ja etenkin Venetsiassa on vaikea löytää edullisemman hintatason marketteja. Ilokseni kuitenkin löysin täältä sellaisen muutama viikko sitten, joten kulujen minimointi voi tältäkin osalta alkaa.

Lido di Jesolo Italia

Miten sitten kulut voi minimoida myös reissussa?

Edullisten lentojen metsästys

Lennot esimerkiksi Lattareihin tai Kanadaan maksavat aina paljon, se on selvää. Poikkeuksena oli ensimmäisen Brasilian reissuni hinnoitteluvirheiset liput, jotka välittömästi varatessa maksoivat vain 220 euroa menopaluuna Madrid-Rio-Pariisi. Lentoja etsiskellä kannattaa selailla varaussivustoja (Skyscanner, Kayak) incognito, jolloin aiemmin hakemasi tiedot eivät tallennu lentoyhtiölle, ja näin ollen eivät pompsahda ylös seuraavan kerran hakutuloksia metsästäessä. Kanadan lentoja etsiessä huomasin myös, että Italiasta varatessa yöaikaan lennot olisivat edullisempia kuin päiväsaikaan, mutta en mene vannomaan pitääkö tämä joka kerta paikkaansa.

Majoittuminen edullisesti reissussa

Yksin matkustaessa suosin hostelleja koska dormipaikka tulee usein edullisemmaksi kuin yhden hengen huone budjettihotellissa. Hostelleissa olen reissuillani tavannut mitä mielenkiintoisimpia persoonia, kuullut inspiroivia elämäntarinoita sekä saanut lukuisia uusia matkavinkkejä tulevia reissuja varten. Hostellien lisäksi olen kokeillut Airbnb:tä pariin otteeseen ja molemmat kokemukset olivat enemmän kuin positiivisia, etenkin Rio de Janeiron favelan kattoterassikämppä. Ja jos matkakohteessa sattuu jo valmiiksi asustamaan hyvä ystävä, kuten ihanainen Annika Ottawassa, on majoituskysymys ratkaistu mitä mainioimmalla tavalla. Sohvasurffauksesta minulla ei ole kokemusta ja epäilen, etten jatkossakaan tule heräämään kenenkään sohvalta…ehkä olen tässä vuosien lisääntyessä tulossa vanhaksi?

Onkos teillä muita säästövinkkejä reissuille, tai kokemuksia lähipiirin reaktioista jatkuvaan reissaamiseen?

Kirjoittaessa soi Juno – Sinä päivänä

Eng: Some people keep constantly wondering how can I afford to travel to long-haul destinations more than once a year. My most honest answer is to have a full-time job with minimal expenses – which still doesn’t mean you have to be penny-pinching or have less quality in your every-day life. It’s all up to you if you wish to buy a house, drive a car, have children, pets etc. Everyone is free to choose their kind of lifestyle as long as they are happy with themselves and the way they live. Amen? :)

 

Saatat myös pitää näistä

37 Kommenttia

 • Vastaa Susanna syyskuu 17, 2015 at 18:07

  Hyvä aihe! olen itsekin pohtinut tätä aihetta ja etenkin siksi koska minulle on oltu/ollaan kateellisia siitä että reissaan, tosin olen tehnyt reissauksen eteen monia valintoja. Minulla ei ole suurperhettä, ei seurustelukumppania, en voi sisustaa jatkuvasti vaikka se voisikin olla kivaa, myös kokkaukset jää usein välistä koska aina ei ole keittiötä käytössä, en ole käynyt koskaan baarissa ja siltä osin on hieman säästynyt rahaa, en shoppaile enää merkkituotteita, muihin harrastuksiin ei jää aikaa eikä rahaa koska reissaan ja mitähän näitä syitä nyt vielä olisi no ainakin tietynlainen “juurettomuus” ettei tunne kuuluvansa mihinkään ja toisaalta taas tunnen kuuluvani vähän joka puolella. Onko sinulle tullut koskaan sellaista tunnetta? niin ja tuon tunteen takia pystyn jopa hieman samaistumaan syyrialaisten pakolaisten tilanteeseen, tosin pystyn kyllä sietämään tuota tunnetta ja pidän aidosti reissaamisesta. Jostain syystä en myöskään yleensä väsy reissussa ja pystyn tarvittaessa nukkumaan myös esim. koneessa.

  Mun mielestä on suuri harhaluulo että “kaikki” matkustelu veisi valtavasti rahaa! aiemmin matkustin vain kerran vuodessa (yleensä Italiaan ja Ranskaan) jolloin äkkilähtöön meni parhaimmillaan vain 200-300e. Tuohon hintaan sisältyi siis kaikki: lennot edes takas, aamupala, hotellihuone, bussikuljetus lentokentälle ja takaisin, matkaoppaan palvelut tarvittaessa, hyvä ja tärkeä selostus bussissa jossa kerrottiin esim. voiko paikallista vesijohtovettä juoda ja myös kohteiden historiaa jota tykkäsin kuunnella. Mielestäni äkkilähtöjen hinnat ovatkin siis todella edullisia kun ajattelee miten paljon ne pitävät sisällään kaikkea. Myös omatoimimatkailu saattaa tulla halvemmaksi kuin jonkun 1000e viikon matkan varaaminen, tosin riippuen löytääkö halpalennot vai ei ja riippuen tuleeko esim. juna edullisemmaksi kuin lennot. Jostain syystä olen viime aikoina alkanut huomaamaan että junat on kallistuneet ja halpaliput pitäisikin siis kuulemma varata 3kk etukäteen. Kun tarpeeksi suunnittelee, myös matkoissa pystyy säästämään jos haluaa.

  Sinulla on kyllä todella hieno tilaisuus tuo Venetsiassa asuminen :) siis että saat asua kohteessa josta niin monet ihmiset vain haaveilevat

  • Vastaa Mari syyskuu 28, 2015 at 13:39

   Kiitos Susanna! Kuulostaa hyvinkin tutulta, ja säästämisestä huolimatta en koe jääväni mistään olennaisesta paitsi, vaan kulujen monimointi on enimmäkseen kiinni omasta (ja itselle hyväksihavaitusta) elämäntavasta tässä elämäntilanteessa. Juurettomuus on myös aihe jota pohdin aika ajoin, mutta koitan ajatella sen niin, että mulla on maailmalla monta kotia ja kääntää sen näin positiiviseksi rikkaudeksi.

   Ja ihan totta, että äkkilähdöt saattaa tulla edullisiksi jos pystyy pienellä varoitusjalla lähtemään, mutta reissun etukäteen ennakoimallakin voi säästää pitkän sentin, etenkin lentojen suhteen.

   Ja juu, kyllähän Venetsiassa asuminen tuntuu vieläkin näiden kuukausien jälkeen huikealta mahdollisuudelta, mistä olen todella kiitollinen :)

 • Vastaa Susanna syyskuu 17, 2015 at 18:20

  Niin ja vaikka tuossa tuli nyt jo pitkä kommentti niin jotkut sukulaisistani pitävät minua “rikollisena” sen takia että reissaan jatkuvasti, en nyt sitten tiedä pitäisikö nauraa vai itkeä sellaisille luuloille joten en tee kumpaakaan. Kaiken lisäksi ne muutamat sukulaiseni matkustavat (tai aikaisemmin) matkustivat todella paljon ja myös kaukokohteissa joissa minä en ole käynyt ja sitten sain kuulla tuollaista :D

  mutta niin, olen tässä matkojen verralla oppinut myös paljon siitäkin että jo yhden suvun sisällä voi olla todella erilaisia ihmisiä. Olisi tietysti parempi jos osaisivat olla onnellisia toisen puolesta, mutta kun ei niin ei

  • Vastaa Mari syyskuu 28, 2015 at 13:42

   Juuri näin, ihmiset on hyvin erilaisia ja jokainen tietää varmasti itse enemmän tai vähemmän mistä tulee onnelliseksi. Se, että muilla on tarvetta kritisoida toisten rahankäyttöä ja unelmien tavoittelua en aina ymmärrä, mutta valitettavasti aina on olemassa joku, jota jaksaa kiinnostaa toisten elämä vähän liiaksi. Onneksi tällaisesta ei kuitenkaan tarvitse liikaa välittää :)

 • Vastaa Maarit Johanna syyskuu 17, 2015 at 18:21

  Vielä hetken voin käyttää samaa “tekosyytä” kun olen kuukausipalkalla töissä. Budjettimatkailu on yllättävän helppoa, kunhan oikeasti sisäistää, että matkailla voi muutenkin kuin kalliilla all-inclusive paketilla ja suorilla charter-lennoilla.

  • Vastaa Mari syyskuu 28, 2015 at 13:43

   Juuri näin Maarit Johanna, budjettimatkailu on suinkaan ole tähtitiedettä kun vähäsen vaivautuu ottamaan asioista selvää.

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta syyskuu 17, 2015 at 18:46

  Matkailuun säästäminen on vaan niin automaatio mulle, että tuntuu oudolta että joku käyttää nekin rahat jotenkin muuten. :D Monethan käyttävät mm. sisustamiseen ihan älyttömiä summia rahaa.

  • Vastaa Mari syyskuu 28, 2015 at 13:45

   Niinpä Meri! Saman määrän rahaa voi käyttää niin monella eri tavalla, mutta säästäminen matkoja varten menee mullakin aika lailla automaattivaihteella :D

 • Vastaa Marikaw syyskuu 17, 2015 at 18:48

  Matkat maksava sponsori kelpais. :D
  Ei mut siis mullakin on ihan jatkuvaa kuulla “taasko sä lähet reissuun, miten sulla on varaa/lomaa/JNE”. Mun salaisuus on sama kun sulla: kokopäiväduuni ja säästeliäästi eläminen tai ainakin säästeliäisyyden yrittäminen. Karseeta rakettitiedettä, not. Kulutan jäätävästi aikaa löytääkseni hyvät lennot ja majoitukset, joskus joutuu ottamaan kalliilla, jos ei voi vaikka joustaa päivistä mutta toisella kerralla sitten pääsee halvemmalla. Lomapäivät maksimoidaan niin, että aina kun mahdollista niin lähdetään reissuun. Tän vuoden lomista tähän asti jokainen päivä vietetty reissussa ja taitaa sama jatkua loppuvuoden lomien kanssa. :D

  • Vastaa Mari syyskuu 28, 2015 at 13:49

   Joo sitä sponsoria odotellessa Marikaw ;D
   Ja niin totta, että lentojen metsästys sekä majoitusten selailu kävisi jo sellaisenaan välillä kokopäivätyöstä! Ja edullisten lentojen nappaaminen taas puolestaan lähentelee lottovoittajan tunnetta (ei sillä, että koskaan olisi vielä oikeasti osunut potti omalle kohdalle mutta kuvitteellisena vertauskuvana ;) )

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka syyskuu 17, 2015 at 19:01

  Taas tällainen :-) mutta siis positiivisessa mielessä! Hyvä, että kirjoitetaan siitä, että matkailu on valinta, ei ylellisyysharrastus. Jos haluaa matkustaa, niin useimmilla olisi siihen varaa, taso toki voi vaihdella reppureissusta businessluokan lentoihin ja viiden töhden hotelleihin, mutta alle vaikka veneilyn tai mökkeilyn jäädään silti helposti!

  Ja kiva myös huomata miten luonnostaan tuo minunkin jollain tasolla harrastama minimalismi iskee moneen matkakärpäsen puremaan. Se nyt vaan sopii niin hyvin liikkuvaan elämään, mitä vähemmän kamaa, niin sen parempi!

  Terveiset Istanbulin kentältä matkalla Teheraniin, muuten :-)

  • Vastaa Mari syyskuu 28, 2015 at 13:56

   Kiitos paljon terkuista Pirkko! :)

   Tuli tästä mieleen artikkeli muutaman kuukauen takaa, jossa suomalaiset julistettiin Euroopan eniten matkailevaksi kansaksi – kotimaan kesämökkimatkailun perusteella. Eli kukaan ei kyseenalaista mökin ja veneen omistamista, mutta jos haluat mieluummin reissata niillä rahoilla useamman kerran vuodessa kaukomaille nähdään se jotenkin silkkana mahdottomuutena? Ja mulla ei siis ole mitään mökkeileviä ja veneileviä suomalaisia vastaan, päin vastoin ;)

   Minimalismi siis kunniaan ja terkut syksyisestä Venetsiasta…vielä on ehkä vähän kesää jäljellä täällä :)

 • Vastaa Annemaria/Samppanjaa muovimukista syyskuu 17, 2015 at 19:29

  Jos aina muistaisi, että elämä on valintoja. Jos vaikka jättää viikonloppuiset biletykset , ulkonasyömiset ja shoppailut väliin, säästyy viikkotasolla kummasti rahaa. Usein sitä ei tajuakaan, mihin kaikkeen rahaa kuluu ja mistä kaikesta voi nipistää. Kyse on vaan siitä, minkä laittaa etusijalle ja mitä oikeasti haluaa.

  • Vastaa Mari syyskuu 28, 2015 at 13:59

   Kiva kun kommenoit Annemaria, ja juurikin näin – asioiden priorisointi! Tuli noista mainitsemistasi kuluista mieleen, että mulla ainakin kummasti helpottaa myös rahanmenon huomaamista, jos kortin sijaan maksankin käteisellä. Siinä näkee heti konkreettisesti kuinka ne rahat jotka voisi käyttää tuleviin reissuihin katoaa aivan silmissä.

 • Vastaa Noora syyskuu 17, 2015 at 19:36

  Hyviä pointteja täällä ja hyvä “ikuisuusaihe” käsiteltäväksi. Siitä harhaluulosta, että matkustaminen on yksiomaan kallista, olisi jo syytä päästää irti. Mullaki on kavereita, jotka luulevat että lennot minne tahansa maksavat maltaita. Yhdellekin kaverille kerroin löytäneeni lennot New Yorkiin alle 400e. Hän ei meinannut uskoa – itse kun luuli, että sinne lentäminen maksaa toistatuhatta euroa. Halvimmillaan siis. Ehkä jos aina on itse vain pakettimatkaillut, niin ei välttämättä ymmärräkään kolikon kääntöpuolta.

  Rahan säästäminen onkin se toinen juttu. On varmasti monta ihmistä, jotka luulevat mun istuvan jonkin salaisen lottovoiton päällä. Tosiasiassa teen osa-aikatyötä matalapalkka-alalla ja silti varmasti matkustelen enemmän vuodessa kuin monet työkaverini yhteensä. Tosin minäkin, kuten muutkin kommentoineet, tingin sitten jostain muusta. Harvoin syön ulkona, yritän laittaa kaiken ylimääräisen säästötilille, en pistä rahaa sisustamiseen ym. En kuitenkaan koe, että mistään mulle oikeasti tärkeästä olisin joutunut luopumaan sijoittaessani rahani matkusteluun. Tai sitten arvoni ovat muuttuneet samassa rytäkässä : )

  • Vastaa Mari syyskuu 29, 2015 at 11:33

   Kiva kun kommentoit Noora! Voin kuvitella, että vähemmän matkailevan käsitykset saattaa usein perustua kalliisiin matkatoimistojen all inclusive-mainoksiin. Jos ei ole perehtynyt aiheeseen sen enempää niin varmasti perusoletus reissaamisesta on se, että lompakko kevenee auttamattomasti. Toisaalta joskus olen löytänyt myös matkatoimiston sivuilta edullisiä lento+hotelli-tarjouksia, kun vähän jaksaa etsiä ja penkoa. Hiljattain oli myös Norskin tarjous Helsingistä yhdellä välilaskulla Puerto Ricoon Karibialle 400 eurolla, mikä on jo suorastaan puoli-ilmainen sinne suuntaan :)

   Ja voisin myös allekirjoittaa tuon lauseen, että vaikka tingin jostain muusta matkailun vuoksi, en silti koe jääväni mistään olennaisesta paitsi. Säästötili on myös kätevä ja yleensä laitan kerran kuussa sinne sen verran kuin arvelen voivani riipaista palkasta. Ja salaisen lottovoiton päällä istuminen, hahaa! :D Musta on myös epäilty että värkkään varmaan jotain hämäriä sivubisneksiä töiden ohella…mio dio! :D

 • Vastaa Esa | Reissuesan matkablogi syyskuu 17, 2015 at 21:22

  Säästän asumiskuluissa eli oma pikku kämppä Suomessa maksaa kaikkine kuluineen parisataa kuussa. Eikä siinä vielä kaikki – teen kuukausien mittaisia reissuja halpoihin maihin ja vuokraan kämppäni pois siksi aikaa.

  • Vastaa Mari syyskuu 29, 2015 at 11:34

   Sulla on kätevä taktiikka Esa! Pitänee pistää korvan taa tulevaisuutta varten.

 • Vastaa Arja syyskuu 18, 2015 at 00:17

  Tuttu kysymys tuo otsikko tosiaan! Kokopäivätyö ja valintojen tekeminen ovat itsellänikin tämänhetkiset reissaamisen mahdollistajat (plus työnantajan myönteisyys myös lyhyiden palkattomien vapaiden ottamiseen). Jotkut ostaa asunnon, jotkut auton, jotkut kesämökin, jotkut hankkii lapsia tai lemmikkejä ja jotkut matkustaa…ei sillä, etteikö näistä voisi tehdä useampaakin, mutta valinnoist se matkustaminen on työssäkäyvällä ihmisellä kuitenkin kiinni!

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 11:30

   Näin juuri Arja! Mullahan jäi tuosta omasta listasta tosiaan pois satunnaiset palkattomat vapaat sekä ylityötuntien sisääntekeminen, mitkä on myös osaltaan varmistaneet reissuille pääsemisen. Ja hienoa on jos pystyy yhdistämään halutessaan useamman asian noista mainitsemistasi “raharei’istä”, mutta toistaseksi matkailu tulee näillä näkymin aika kärjessä :)

 • Vastaa Jenna syyskuu 18, 2015 at 08:22

  Elämä on tosiaan valintoja. Mä olen aina säästänyt matkailua varten ja matkustamiseen ne rahat menevätkin. Arkielämän valinnoilla säästää jo paljon. Niin monesta asiasta voi nipistää. Mä harvemmin käyn ulkona syömässä tai shoppailemassa, mutta en enää katso sitä, mikä juusto on halvinta tai mitä kaikkea tänään on tarjouksessa kaupassa. Kaikki arkielämän ulkopuoliset menot menee reissaamiseen. Joko bensoihin tai lentoihin.

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 11:47

   Hahaa Jenna, tuli tuosta mieleen että juustosta en ole koskaan halunnut tinkiä, en edes opiskeluaikoina vaikka se onkin vähän hintavaa :D Mutta monesta muusta vähemmän tärkeästä asiasta kyllä ja mielelläni, että pääsen reissuun.

 • Vastaa Saana · Live now - dream later syyskuu 18, 2015 at 14:42

  Ihan pakko kommentoida, että ei sohvasurffaus tarkoita, että aina pitäisi sohvalla nukkua! :) Meillä ainakin surffarit saa ihan oman huoneen sänkyineen, silloin kun majoittamaan pystyn.

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 11:49

   Hyvä tietää Saana, ehkä mun käsitys sohvasurffauksesta on vähän rajoittunut kun en ole ite kokeillut. Mutta jos nyt mennään asian ytimeen niin sohviakin on mukavia ja jos saa ihan oman huoneen niin sehän on jo ihan luksusta! :D

 • Vastaa Laura R. / Laura let's go syyskuu 18, 2015 at 18:14

  Niin, tämä valintojen maailma! :D Se on joo jännä, miten tämä aihe aina kiinnostaa ja herättää keskustelua. Niin kuin moni muukin on täällä kommentoinut, mullakin on ihan automaatio säästää rahaa matkailua varten. Vaikken ole edes tehnyt tässä opiskellessa kokopäivätyötä, on silti ollut mahdollista reissata, kun reissaa maltillisella budjetilla. Siltikään en oo yöpynyt missään läävissä vaan ihan perussiisteissä majapaikoissa. Reissussa ollessaan pystyy myös säästämään hyvin sillä, kun tekee välillä sapuskat itse (mikä vaatii toki joko keittiöllisen hostellin/huoneistomajoituksen, tai sit vaan hitokseen luovuutta :D), eikä aina syö ulkona. Vähän niin kuin normiarjessakin ennen reissuun lähtöä ;)

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 12:06

   Tämä näyttäisi tosiaan olevan yksi niistä ikuisuuskysymyksistä joihin paljon reissaavat saa aina välillä vastailla ja perustella näitä säästötaktiikoita, jotka hoituu monelta melkosen luonnostaan. Asioiden tärkeysjärjestys jne jne :) Ja itse kokkaamalla saa ehdottomasti säästettyä pitkän pennin myös reissussa ja tarvittaessa tuo luovuuden kehittäminen on ehkä parasta :D Samalla kertyy hyviä reissutarinoita kerrottavaksi ja sitten myöhemmin vielä kiikkustuolissakin muisteltavaksi.

 • Vastaa Katinka syyskuu 18, 2015 at 18:46

  Saman kysymyksen olen kuullut monesti. Kun sitten kerran työkaveri kysyi ivallisesti, että kuinka suuri palkka sulla onkaan, että on vara matkustaa jatkuvasti, ns. vaikenin ikuisesti, enkä enää puhu juuri kellekään matkustamisesta. Mun palkasta jää käteen 1500 eur/kk, asun aviomieheni kanssa lapsettomassa ja eläimettömässä taloudessa. Asunto on 65 m2 ja asuntolainaa tuli aikoinaan otettua vain sen verran, että sitä maksaessa voi tehdä muutakin kuin vain maksaa asuntolainaa.

  Mulla ei ole autoa, pyöräilen työmatkat. Miehellä on auto. Me emme käy baareissa tai ulkona syömässä. Ostamme vaatteita todella harvoin, mitään turhaa ei shoppailla. Kotia ei sisusteta jatkuvasti, turhaa krääsää meille ei osteta. Katsomme, mitä ostamme ruoaksi ja sitä ostetaan vain tarpeeseen, ruokaa ei koskaan mene vanhaksi. Kaikenlaisista pienistä puroista syntyy suuri virta eli meidän oma matkakassa. Ollaan tehty all inclusive -reissuja, itse räätälöityjä road trippejä yms. Miltä nyt on milloinkin tuntunut, koskaan ei olla tehty huonoa reissua. Joskus ollaan mietitty, että pitäiskö meidän vaihtaa tää pieni asunto omakotitaloon, mutta sehän tarkoittaisi sitä, että meidän pitäisi ottaa lisää lainaa ja se tarkoittaisi sitä, että se olisi pois matkustamisesta. Haluammeko matkustaa vähemmän? Emme!

  Elämä on valintoja täynnä. Todellakin.

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 12:18

   Kiva kun kommentoit Katinka! Kuulostaa hyvin yksinkertaiselta matematiikalta, että reissaamiseen jää rahaa, kun ei ole suuria kuluja. Mutta kaikki eivät valitettavasti aina hoksaa tai ymmärrä sitä.

   On myös hienoa, että molemmat on samalla linjalla kuluttamisen suhteen ja molemmilla on sama yhteishenki säästämiseen ja tiedostus siitä, että ylimääräiset kulut on useimmiten pois reissukassasta. “–koskaan ei olla tehty huonoa reissua.”, tämä on ihan loistavaa! Jokaisesta matkasta muodostuu omanlaisensa kokemus, joka on paljon reissaaville suurempaa pääomaa kuin omakotitalo. Riippuu keneltä kysyy ;)

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta syyskuu 18, 2015 at 18:53

  Oma matkustustyyli on niin päinvastainen sinuun verrattuna (kerran vuodessa reissuun), että ehkä sen takia kukaan ei koskaan ihmettele, miten siihen on varaa :P.

  Ymmärrän, että välillä ei jaksaisi tuollaisia kyselyjä, mutta ajattele se kuitenkin niin päin, että elämäsi on aika upeaa, kun teet tuollaista ;). Lähestulkoon jokainen “pystyisi” samaan, mutta se on toinen juttu haluaako niin tehdä. Useimmat luulevat haluavansa, mutta eivät tee mitään sen eteen, joten onneksi sinä et ole samanlainen kuin tavalliset suomalaiset valittajat :).

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 12:40

   No mutta kiitos Jerry! :) Kyllä minäkin syyllistyn välillä valittamiseen, mutta siinä vaiheessa kun kyllästyn ite kuuntelemaan omaa valitustani on asialle hyvä tehdä jotakin. Ja sanoista tekoihin niin loppuu se nillittäminen :D
   Joka tapauksessa reissuissa, niin kuin kaikessa muussakin elämässä määrää tärkeämpi on laatu, mikä on taas hyvin moniselitteinen käsite ja riippuu keneltä kysytään. Uskon, että sinun (teidän) reissut on täynnä laatua sanan kaikissa mahdollisissa merkityksissä :)

 • Vastaa Hannastiina syyskuu 18, 2015 at 19:36

  Ai että minuu kiehuttaa työkavereiden kommentit siitä kuinka mulla on taas varaa lähteä reissuun ja heillä ei.. Olen kolmen lapsen totaaliyh ja reissaan aina heidän kanssaan, arkisin venytän penniä niin että se soi :) ja sitten lomalla se on moro jonnekin lämpimään. Muut särpii töissä ostolatteja ja syövät ulkona tai työpakkaruokalassa, minä syön keittämääni kasvissosekeittoa ja juon ilmaista automaattikahvia. Vaatteet ostetaan kaikille käytettyinä tai etukäteen alesta, kotia sisustetaan kierrrättäen yms. lomat on halpoja omatoimimatkoja tai Aurinkomatkoja riippuen mennäänkö kauas vai lähelle. Matkat varaan aina todella aikaisin kun sitä halvemmalla saa mitä aikaisemmin varaa, äkkilähtöihin tällä porukalla ei voi luottaa kun tarvitsemme yhden huoneen majoitukseen, ens kesälomalla kutsuu taas Kreikka pariksi viikoksi. Mutta sitä enne on vielä kolme viikon matkaa odottamassa :)

  • Vastaa elani syyskuu 21, 2015 at 13:38

   Hannastiina, sun blogia haluaisin lukea! Juuri eroavana kolmen lapsen äitinä nuoruuden matkakuume nostaa päätään vaikka yritän sitä painaa alas kun muutenkin rahat loppuu…

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 13:40

   Kiva kun kommentoit Hannastiina ja hyviä vinkkejä löytyi myös sinulta! Ja minusta on ihana kuulla, että otat myös lapset mukaan matkoille. Lasten kanssa reissaaminen on varmasti antoisaa ja uskon, että hekin arvostavat tai tulevat arvostamaan myöhemmin reissukokemuksia äitinsä kanssa. Hyviä tulevia matkoja teille! :)

 • Vastaa Kaisa syyskuu 19, 2015 at 11:02

  Siinä säästää myös kivasti kuluissa, jos voi itse valita matkustamisen ajankohdan. Tammikuun loppu on huomattavasti halvempi kuin esim. joulukuun loppu.

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 11:32

   Ihan totta Kaisa! Ja jos Suomen kelejä miettii, niin tammi-helmikuussa on ihan hyvä aika lähteä vaikka jonnekin lämpimään.

 • Vastaa Terhi / Muru Mou syyskuu 20, 2015 at 19:49

  Kiitos linkkauksesta! :) Hyvä, että asiasta puhutaan, koska on niin totta että kyse on vain valinnoista. Ennen elin tili tuli tili meni -tyylillä, kunnes tajusin että jos niitä killinkejä laittaisi tilipäivän hurvittelujen sijaan jemmaan, voi silloin tällöin käydä lomalla muuallakin kuin Tallinnassa. Nyt olen jo vuosia elänyt minibudjetilla ja reissannut sitten missä milloinkin on huvittanut – enkä edes tiedosta säästäväni, sillä ne arjen hemmottelut ovat kuin itsestään muuttaneet muotoaan: nyt parasta hemmottelua on kaikki muu kuin rahalla ostettavat asiat.

  • Vastaa Mari lokakuu 9, 2015 at 11:43

   Kiitos Terhi itsellesi inspiroivasta taannoisesta postauksesta! :) Ja totta että tuo säästäminen käy jokseenkin luonnostaan, ja suurin osa siitä on tiedostamatonta eikä vaadi sen kummempia puntarointeja, kun on tottunut reissukuumeeseen ja siihen hyvänolon tunteeseen, kun on lennot takataskussa ja matka häämöttämässä tulevaisuudessa :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.