Pallontallaajat.net
Valikko
Lentomatkailu

Vinkkejä pitkille lennoille

elokuu 20, 2015

Krooh.

Yleensä nukun kaikki lentomatkat kuin tukki, olipa kyseessä sitten Lontoo-JFK tai Kajaani-Helsinki-väli. Tämä kai johtuu useimmiten reissua edeltävästä tai matkan viimeisestä valvotusta yöstä, jolloin koneeseen istahtaessa tainnun heti turistiluokan penkin hellään syleilyyn.

On board with Turkish Airlines

Kanadasta heinäkuun lopulla palatessa olin kuitenkin matkan aikana niin hyvin rentoutunut (ja syönyt!), ettei univajetta ollut ja niinpä tillitin valveilla enemmän tai vähemmän koko Ottawa-Philadelphia-Venetsia-repertuaarin.

Jotain hyötyä tästä valvomisesta selkeästi oli, sillä naputtelin ylös muistiin muutaman mannertenvälisen reissuni aikana hyväksi havaitsemiani vinkkejä pitkille lennoille ja halusin täten jakaa ne myös tässä teille:

1. Liikunta

– Todettakoon tähän alkuun, etten olisi kuuna päivänä uskonut jakavani Marimente-blogissa liikuntavinkkejä! Tähän on kuitenkin tultu, sillä pitkillä lennoilla istuessa menee helposti pohkeet ja niskat jumiin. Mahdollisuuksien mukaan, eli silloin kun turvavyömerkkivalo ei killitä punaisena kannattaa nousta ylös ja ottaa pari askelta vaikkapa siinä samalla koneen wc:tä kohti, ja hyvin todennäköisessä ruoka- ja kahvitarjoilun jälkeisessä jonossa verrytellä pohkeita, taivutella jalkateriä ylös sekä vastaavasti nousta piipilleen muutaman kerran.

Wingview over the Alps with Finnair

– Jos sen sijaan kapteeni on varta vasten kuuluttanut pysymään penkissä kun ollaan turbulenssin pauloissa, voi istualtaan myös “reenata” pohkeita. Istuma-asennossa kannattaa pitää jalat mahdollisimman suorina (tiedän tunteen, rakkaat pitkäjalat…) sekä välttää jalat ristissä istumista.

Tarkempia jumppailuohjeita lentomatkalle löytyy tältä Rantapallossa julkaistulta Iltalehden videolta.

2. Vaatetus

– Rennot vaatteet päälle! On huomattavasti mukavempaa matkustaa pitkillä lennoilla, kun housut tai hame ei kiristä ja paitakin antaa myöten, jos eteen sattuu esimerkiksi Turkish Airlinesin gourmee-näytös lentokoneruoasta.

Wearing confortable clothes when flying

– Ota mukaan huivi. Toimii muun muassa peittona ja/tai tyynynä, jos koneesta ei löydy sellaisia. Kylmyyden iskiessä huivi myös lämmittää eikä vie paljon tilaa laukussa/laukun kahvaan sidottuna/kaulassa.

– Lentosukat? Kysymysmerkki siksi, koska jos puhutaan pohkeita puristavista sukista, ne eivät totisesti ole mukavuuden riemuvoitto vaikka saattavatkin auttaa verenkiertoa ja vähentää suonikohjuja (vaikka kenellä meistä sellaisia olisi, kun jokainen on juuri niin nuori kuin itse tuntee itsensä olevan!). Mainittakoon kuitenkin tässä välissä, että paljon lentävä naispuolinen matkustamohenkilökunta tuskin suotta suosii tukisukkahousuja! Jos taas kyseessä on isot, lämmittävät lentosukat, niin kirjaimellisen lämpimästi suosittelen, koska jalat kylmänä nukkuminen ei ainakaan minulla onnistu. Vaikka ihan mummon kutomat villasukat käy tähän tarkoitukseen vallan mainiosti.

3. Syöminen

– Jos vaihtoehtoina on kana tai pasta, valitse kana. Proteiini on reissuvatsalle parempi vaihtoehto, sillä pasta tekee usein tymän olon, etenkin yläilmoissa. Ainakin minulla näin, en mene vannomaan teistä. Ja jos olette vegejä/vegaaneja tai allergikkoja niin tilatkaa etukäteen erikseen teille sopiva ateria – monilla lentoyhtiöille erikoisruokavalion tilaaminen on maksutonta.

Meal on board with United Airways

– Ota maitohappobakteeri tasapainottamaan reissuvatsaa. Niitä saa apteekeista ja esimerkiksi raikkaan sitruunanmakuisena, jos jolla kulla on lapsuuden pahoja muistikuvia lääkenappien mausta. Pitkään istuessa vatsa saattaa jumittaa ja turpoilla (sori näistä ihanista mielikuvista), ja ainakin oman kupuni hyvinvointia olen huomannut maitohappobakteerien helpottavan. Yksi nappi päivässä riittää, ja niiden syöntiä voi jatkaa lentopäivien lisäksi myös muina reissupäivinä. Yleisesti ottaen kun tiedän, että päivän aikana tulee pitempiä siirtymisiä bussilla/junalla/vaikka rikshalla, otan heti aamusta maitohappobakteerilääkkeen ja vatsa voi hyvin.

4. Juominen

– Muista juoda vettä lennon aikana. Yläilmoissa nautittu viinilasillinen siivittää edessä siintäviin lomatunnelmiin, mutta myös kuivattaa kehoa, etenkin kuivassa lentokoneen sisäilmassa. Tilaa siis viinilasin kyytipojaksi myös lasi vettä.

Chicken meal on borad with Iberia

– Säästä lomabudjetti lentokoneen drinkkien sijasta kohteen todennäköisesti edullisempiin Spritzeihin. Ja vaikka viinakset olisivatkin lennolla ilmaisia ja pitkään odotettu lomahehkutus ylimmillään, voi niistä halutessaan nauttia sievästi, kuitenkaan aiheuttamatta häiriötä muille matkustajille tai työtään tekeville lentoemoille ja -enoille.

Wingview with United Airways

Näin! Tuleeko teillä mieleen lisää hyödyllisiä vinkkejä sujuvammalle lentomatkalle?

P.S. Tällaisia postauksia voipi helpoiten seurata tykkäämällä Marimentesta Facebookissa!

Kirjoittaessa soi Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie – This Is What It Feels Like

Eng: During my flight from Philadelphia to Venice, Italy I was eyes wide awake and since couldn’t get sleep, I listed down a few things to make your long-haul flights more comfortable, focusing on exercising, clothing, eating and drinking.

 

 

 

 

Saatat myös pitää näistä

20 Kommenttia

 • Vastaa MR DOCTOR elokuu 20, 2015 at 02:41

  MR. DOCTOR’S ADVICE FOR LONG/SHORT OR ANY KIND OF FLIGHT©:
  ingredients:
  – 1 whiskey/vodka/rum of choice from ur favorite duty free
  – ask ur hot hostess (hotstess) some chips and a coke or something with ice
  1) fill it up 2) bend ur elbow 3) drink it
  repeat as needed or til u wake up at destination.
  Mr.Doctor © All Rights Reserved.

  • Vastaa Mari elokuu 22, 2015 at 14:16

   Ahhahaa, thank you for your entertaining comment MR DOCTOR! :D The only thing missing there is some gelato and maybe a massage!

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta elokuu 20, 2015 at 09:10

  Hyviä ja mulle ajankohtaisia vinkkejä ;) Toki enemmän matkustaneelle aika tuttuakin, mutta esimerkiksi tuota syomiskohdan pastajuttua en ole koskaan tullut ajatelleeksi. Ehkä testaan ylihuomenna. Riippuen siitä, mitä BA suvaitsee meille tarjoilla. :D

  • Vastaa Mari elokuu 22, 2015 at 14:22

   Kiva että sattui postauksen ajoitus kohdilleen Meri! :) Shanghaihin lentäessä saa varmasti istuskella tovin jos toisenkin. Pastaòvereitä koitan nykyään muutenkin välttää täällä pastan luvatussa maassa ja varmaan siitäkin syystä teki mieli jotain muuta. Toivottavasti BA:lla on hyvät murkinat! :)

 • Vastaa lena / london and beyond elokuu 20, 2015 at 16:12

  Tuo huivi on ihan ehdoton, mulla on pashmina aina mukana lennolla oli se sitten tosiaan Helsinki-Kuopio tai Hongkong-Helsinki. Ja tosiaan aina vettä, vaikka viini maistuisi. :)
  Ps. Nyt tuli Mr. Doctorilta oikein hyvä vinkki lennoille tuossa yllä. :D

  • Vastaa Mari elokuu 22, 2015 at 14:27

   Niinpä lena, on suorastaan katastrofi jos huivi unohtuu matkasta ja varmaan juuri tuonkin takia mulla on kaapit täynnä jos jonkinlaista huivia :) Ja oma vesipullo aina mukana varsinkin pitkillä lennoilla.
   P.S. Oli juu naurussa pitelemistä ekaa kommenttia lukiessa :D

 • Vastaa Maarit Johanna elokuu 20, 2015 at 20:19

  Pukeutuminen ja liikunta on minusta myös kaiken a ja o. Kirjoittelin alkuvuodesta myös selviytymispostauksen pitkille lennoille ja oli kyllä samoja pointteja kun tässäkin. Tuo hiilarien välttämisvinkki on kyllä hyvä! Mulla ainaki alkaa mahassa pyörimään kaikki höttöleivät ja pastat heti…

  • Vastaa Mari elokuu 22, 2015 at 14:30

   Jep Maarit, niin paljon kuin tykkäänkin leivästä ja pastasta ei ne oikein sovellu lentoystävällisimmiksi sapuskoiksi. Pitääpä käydä kurkkimassa sinun vastaava postaus :)

 • Vastaa Amanda elokuu 20, 2015 at 20:35

  Nousta piipilleen! Ihana :D Ihan uus termi mulle. Huivin mukanapito on mullekin ihan ehdoton juttu, lyhyilläkin lennoilla.

  • Vastaa Mari elokuu 22, 2015 at 14:32

   Hehee Amanda, “piipilleen” on kai joko Kainuusta tai Pohjois-Pohjanmaalta tai jostain siltä väliltä lähtòisin :) Ja huivia ei tosiaan passaa unohtaa!

 • Vastaa Inka elokuu 21, 2015 at 10:13

  Hyviä vinkkejä Mari! Ja erityiskiitos videon linkkaamisesta… Sainpa taas päivän naurut. :D

  Voin kuvitella miten pitkillä on varmasti haastavampaa matkustaa myös lentokoneessa kuin meillä persjaloilla, mutta kerrankin näistä olemattomista senteistä voi siis sanoa olevan hyötyä! Huivivinkki on meikästä ehoton, enkä oo pitkään aikaan matkustanu mihinkään ilman jättimäistä huivia.

  • Vastaa Mari elokuu 22, 2015 at 14:41

   Kiitti Inka, musta se video on kiva ja passasi tähän lisäinfoksi kun en ite halunnut alkaa kuvaamaan tarkempia jumppaotoksia, kun kerta pätevä sellainen versio on jo olemassa. Joten kiitos itellesi! :D

   Melkein suorastaan kadehdin pieniä ja siroja matkustajia lennolla, vaikkei minunkaan kintut vielä ihan mahottoman pitkät ole. Luksusta on, jos on puolityhjä kone ja saa koko penkkirivin itelleen huivin alla köllöteltäväksi! :)

 • Vastaa Jatta elokuu 21, 2015 at 14:10

  Hyviä vinkkejä! Tuli mieleen itselleni tärkeä istuintyyny, Mulla on sellainen pieneen tilaan menevä tyyny peffan alle. Aina alka muuten painamaan kankkua. Omat kurvatulpat otan aina myös, ja ipadille rentouttavaa musiikkia onlineen. Mutta silti vaan olen huono nukkumaan :(. Mutta tuleepahan katsottua leffoja paljon.

  • Vastaa Mari elokuu 22, 2015 at 14:48

   Kiitos ja kiva kun kommentoit Jatta! Istuintyyny varmasti helpottaa pitkilla lennoilla kun meinaa peppu puutua istumisesta :) Mulla on aina myös korvatulpat varalta mukana, mutta useimmiten olen kuulokenapit korvilla ja simahdan leffan ääreen, joita tulee tosiaan katsottua lentojen aikana ihan reippaasti.

 • Vastaa Reetta elokuu 21, 2015 at 18:33

  Varmaankin kaiken turvottavan (mikä kenelläkin nyt niin toimii) syömistä olisi hyvä välttää. Matkustamon ilmanpaine on säädetty muistaakseni johonkin 2000-2500m tasoa vastaavaksi, joten suolistoon alkaa paineen laskun vuoksi kerääntyä ilmaa, halusi tai ei. Sama ilmiö tapahtuu esim. korkealla vaeltaessa: neljän-viiden kilometrin kieppeillä kävellessä jatkuva ilmojen päästely on vaan hyväksyttävä! ;) Myös alkoholi vaikuttaa ilmanpaineen laskun vuoksi kehoon voimakkaammin kuin merenpinnan tasolla, joten siksi pienemmästäkin määrästä voi olla yllättävät seuraukset. (Tällaisia vinkkejä siis Altitude Physiology -kurssilta. :) )

  • Vastaa Mari elokuu 22, 2015 at 14:53

   Kiitos mielenkiintoisesta ja informatiivisesta kommentista Reetta! Ilman kertyminen vatsaan on ikävää mutta onneksi se on kohteeseen pääsemisen (tai vaikkapa mainitsemasi korkealla vaelluksen) arvoista. Ja ilmankos tuntuu, että se yksikin ruoan kanssa nautittu viinilasi meinaa helposti humahtaa hattuun, eikä enempää uskalla ottaakaan.. :)

 • Vastaa Sofia / Liikkeellä elokuu 23, 2015 at 11:55

  Tosi hyviä vinkkejä :) Tuo erikoisruokavalioasia (ihana sana…) on kyllä tärkeä ottaa huomioon, varsinkin jos on pidempi lento edessä; lisäksi ei haittaa ottaa mukaan jotain omaa pikkupurtavaa varsinkin jos kyseessä on joku vege-allergia-yms. yhdistelmä ja sapuskat ei ole mitään maailman täyttävimpiä. Huivi on ehdoton ja sukat kans, tuo kylmät jalat on kyllä maailman ikävin tunne! Mää oon huono nukkumaan koneessa, mutta kaiken varalta pidemmille lennoille otan mukaan sellaisen ihan pieneen tilaan menevän niskatyynyn (joka on mulla aina myös autossa kun en siis itse aja), koska tiedän ainakin itse että niskan kipeytyminen siellä yläilmoissa ja muutenkin on ihan kamalaa ennen kohteeseen pääsyä :)

  • Vastaa Mari elokuu 25, 2015 at 23:56

   Kiitos paljon Sofia, ja suomen kielen pitkät ja vokaalipitoiset sanat kunniaan :) Pikku purtavaa koitan myös varata aina mukaan, esimerkiksi myslipatukan verran, vaikka pitkillä lennoilla olen harvemmin joutunut olemaan nälissään kaikkien ruokatarjoilujen jälkeen. Ja jos jalat on kylmät niin uni ei todellakaan tule. Niskatyyny ois myös kätevä, ostin sellasen Meksikosta mutta se vie niin paljon tilaa, että useimmilta pitkiltä reissuilta se on jäänyt kokonsa vuoksi pois, kun haluan raahata mahdollisimman vähän rompetta mukanani. Sellainen puhallettava tmv. voisi olla kätevä, sillä niskat tuppaa hyvin helposti kipeytymään koneessa nuokkuessa pää siellä sun täällä :)

 • Vastaa Make marraskuu 22, 2015 at 17:26

  Lentoemännät eivät tarvitse tukisukkia lennolla, koska liikkuvat lennolla huomattavasti enemmän kuin matkustajat. Niiden sukkien tärkein toiminto ei ole vähentää suonikohjuja vaan estää DVT. Samasta syystä ennen pitkää lentoa kannattaa syödä aspiriinia(asetyylisalisyylihappo) tai Buranaa (ibuprofein), mikä ohentaa verta estäen DVT:n syntymistä.

  • Vastaa Mari joulukuu 2, 2015 at 15:54

   Kiitos kommentista ja lisävalistuksesta Make! Ehkä eivät varsinaisesti tarvitse, mutta usea kuulemma niitä silti käyttää :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.