Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

Top 10 Euroopan kaupungit

elokuu 8, 2015

Sain jokusen aikaa sitten Archie gone Lebanon-blogin Inkalta blogihaasteen listata kymmenen suosikkikohdettani Euroopassa, ja tässä Venetsian +35 helteessä siestaa sisätiloissa viettäessä ajattelin näpytellä oman listani. Eurooppa ei ehkä ole minun aivan “ominta” reissualuettani, kun Italiassa asumista lukuun ottamatta viime vuosien reissuni ovat suuntautuneet enemmän tai vähemmän Amerikkojen suuntaan.

Tästä huolimatta minun lempparikaupungit Euroopassa -lista näyttääpi tältä:

10. Tallinna

Tallinn, Estonia

Hahaa, mulla oli tällä sijalla alunperin listassa Oulu, mutta lopulta Tallinna vei voiton ihan täpärästi. Molemmat on loistavia kesäkaupunkeja, ja Tallinnalle suuri peukku edullisesta hintatasosta ja etenkin tästä maukasta ruokaa tarjoilevasta vegaaniravintolasta, jota kävimme testaamassa viime kesän lopulla.

9. Lyon

Toukokuussa 2008 satoi vettä kaatamalla, kun iltahämärässä kiiruhdimme kuin uitettuina koirina kohti merirosvoteemaista kellariravintolaa kansainvälisellä opiskelijaporukalla osana European Business Trip-opintoreissua. Vain yksi, sateinen ilta Lyonissa riitti vakuuttamaan, että kaupunkiin täytyy joskus vielä palata tutkimaan sitä tarkemmin.

8. Frankfurt

Vaikka en ole varsinaisesti kovin suuri Saksa-fani, on Frankfurtista jäänyt pelkästään positiivinen ja mutkaton kuva. Aurinkoinen vapunpäivä 2007, kelluva jokilaiva, huurteinen kylmä olunen sekä ennen kaikkea rakkaan Tiinan loistava reissuseura!<3

7. Edinburgh

Edinburgh, Scotland

Tähän kaupunkiin tutustumisen pääsyynä puolestaan on ihanainen Annika, jota lensin Hollannista käsin moikkaamaan keväällä 2008. Edinburghista jäivät mieleen kansainvälinen ilmapiiri, skottiaksentti, hieman kliseisten säkkipillien raikaus Princes Streetin kupeessa sekä tunnelmallinen lattaribaari, jonka jälkeen yömyöhään nautittu pizza säilyi jopa vuosia mielukuvissani elämäni parhaimpana pizzaelämyksenä…hah!

6. Venetsia

Venice, Italy

Kauneudessa ja ihmeellisyydessä lähes täydellisyyttä hipova Venetsia päätyi ehdottomasti listalle, muttei aivan kärkiviisikkoon. Miksi näin? Listasin tässä postauksessa muutamia syitä mikä Venetsiassa mättää, ja tähän listaan on kieltämättä kertynyt tätä kirjoittaessa pari huomiota lisää. Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että tämä eriskummallinen kaupunki kannattaa katsastaa ainakin kerran elämässä!

5. Firenze

Firenze, Italia

Se vaan on yksinkertaisesti niin kaunis! Piazzale Michelangelon kukkulalta näpsäisty kuva toukokuisesta Firenzen yöstä kertoo kaupungista enemmän kuin yksikään sana mitä Marimenten toimituksen sanainen arkku saa tähän hätään raapustettua ruudulle.

4. Tukholma

Tukholma

Vaikka olen käynyt Tukholmassa ainoastaan lyhyen päivävisiitin ajan, oli länsinaapurin pääkaupungissa jotain sellaista vetovoimaa, että lähtisin sinne varmasti toisenkin kerran. Ja jännä huomata miten täältä puolen Eurooppaa huudellessa alkaa haikailla kohti ennen niin lähellä sijainneita, järkevän toimivia pohjoismaisia kaupunkeja.

3. Amsterdam

Kärkikolmikossa alkaa jo poltella! Amsterdam edustaa minulle vapauden ja suvaitsevaisuuden rentoa ilmapiiriä, ja Venetsian tavoin se on hyvin kaunis ja pittoreski kanaaleineen ja lukuisine siltoineen. Kevään 2008 Erasmus-vaihdon jälkeen Hollannissa olen jo vuosia vannonut, että Amsterdamiin täytyy päästä vielä jonain päivänä uudelleen.

2. Helsinki

Helsinki, Finland

Ylläri-pylläri! Neljä vuotta Helsinkiä ristiin rastiin tallanneena ja entisenä Etelä-Haagan asukkina minulla on aika ajoin kovakin ikävä Helsingin vapautta, hiljalleen kumpuilevaa innovatiivisuutta, kansainvälistä ilmapiiriä sekä kaunista, merellistä sijaintia.

1. Barcelona

Barcelona

Tämä spontaani, kuplivan poreilevan eläväinen ja värikkään boheemi Katalonian pääkaupunki on jostain syystä ollut jo jonkin aikaa minulla silmänteränä. Paitsi matkakohteena, voisin hyvin kuvitella majailevani Barcelonassa vähän pitemmänkin aikaa ehkäpä vielä jossain vaiheessa elämääni…

Miltä teidän Euroopan lempikaupungit-lista näyttäisi? Jos joku kanssabloggaaja haluaa edelleen tarttua haasteeseen niin ilman muuta listoja kehiin! :)

Mulla teki mieli listata Istanbul tähän mukaan, onhan se puoliksi Euroopassa, mutta jotenkin en kuitenkaan miellä sitä kulttuurisesti niinkään eurooppalaiseksi – enkä toisaalta myös täysin aasialaiseksikaan, tai puhtaasti turkkilaiseksikaan. Istanbul on niin mieletön sekoitus eri kulttuureja ja maanosia, ja vaikka se onkin ehdottomasti yksi lempparikaupungeistani maailmassa,  jäi se tästä listasta tällä kertaa ihan tarkoituksella pois.

Eng: I received a blogger’s challenge from Archie gone Lebanon to list my top 10 favourite destinations in Europe, including Tallinn, Lyon, Frankfurt, Edinburgh, Venice, Florence, Stockholm, Amsterdam, Helsinki and Barcelona.

Saatat myös pitää näistä

18 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta elokuu 8, 2015 at 17:14

  Hmm, no eipäs pöllömpiä kohteita! Munkin listalla olisi osittain samoja kaupunkeja, mutta Frankfurtista mulle jäin vähän blah kuva. Kävin siellä muistaakseni joskus tosi huonoon aikaan, tyyliin lokakuussa tai jotain, joten se varmasti vaikutti asiaan. Firenze olis munkin listalla ja Venetsia :)

  • Vastaa Mari elokuu 9, 2015 at 15:49

   Jee, Italian kohteet jyrää! ;) Ja ihan totta että vuodenaika ja keli ylipäätään vaikuttaa ainakin osittain siihen millanen vaikutelma kohteesta jää mieleen. Toisaalta sadesäälläkin esim. Venetsia voi olla omalla tavallaan silti upea (kun fiilistelet sateen ropinaa jossain kuppilassa Spritz-lasin äärellä!

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta elokuu 8, 2015 at 18:17

  Hyvä valinta ykköseksi, Barcelona on kyllä uskomattoman kiva paikka :)

  • Vastaa Mari elokuu 9, 2015 at 15:52

   Kiva että löytyy muitakin Barcelona-faneja Meri! :) Se on kaiken kaikkiaan niin monipuolinen kaupunki ja siksi päätyi ykkössijalle.

 • Vastaa katareissaa elokuu 8, 2015 at 19:16

  Kiva postaus :) Oma suosikkini on myös Barcelona! Oon onnekas ja se toimi muutama vuosi sitten opiskelukaupunkinani, pakko päästä pian käymään siellä :))

  • Vastaa Mari elokuu 9, 2015 at 15:56

   Kiitos ja kiva kun kommentoit katareissaa :) Ja jes, lisää ääniä Barcelonalle! Voin kuvitella, että opiskelijaelämäänkin se passaa kohteeksi ihan loistavasti! :)

 • Vastaa Willem de S elokuu 9, 2015 at 05:13

  Lyon ansaitsisi olla korkeammalla t: siellä viikon hummaillut. Venetsia on yksi hirveimmistä paikoista ikinä, missä olen valitettavasti joutunut/päässyt käymään. Tallinna ja Tukholma on ihan peruskivoja…

  Omalle listalle pääsisi ainakin Lyon, Wien, Visby, Kööpenhamina. Todennäköisesti myös Nürnberg, Lugano, Vaasa, Krakova, Heidelberg ja Ljubljana näin sen enempää miettimättä.

  • Vastaa Mari elokuu 9, 2015 at 16:02

   Kiitos kommentista Willem de S ja kiva kun jaoit omia Euroopan kohdesuosikkejasi! Lyon saattaa nousta tuolta sijalta mun listalla, jos vielä joskus tulee käytyä siellä. Kööpenhamina olisi myös kova sana tuleville reissuille Euroopassa. Harmi että sinun kokemus Venetsiasta ei ollut mukava – saanko udella tarkemmin, miksi näin?

   • Vastaa Willem de S elokuu 13, 2015 at 04:44

    Venetsiassa lähinnä ihmiset olivat vastenmielisiä, nyrpeitä ja muuten ikäviä. Uhkailtiin poliisilla majapaikassa, kun kehdattiin kysyä heiltä yksi kysymys. Itkettiin, kun ei ulkkis suostunut istumaan arvon ravintoloitsijan osoittamaan ravintolan kuumimpaan paikkaan hirvittävässä helteessä. Ei edes lähdetä puhumaan niistä hihaan tarttuvista ‘aitojen’ laukkujen kauppiaista tai happamista kauppiaista, kun heiltä jotain sattuu ostamaan = vaivaa heitä. Olihan siellä vaikka mitä muutakin. Kerrassaan oksettava paikka ja hirvein kokemus missään ulkomailla tähän mennessä. Itsessä tai asenteessa ei mitä todennäköisimmin ole vikaa, koska sama henkilö samalla asenteella oli hetken päästä Veronassa ja siellä kaikilla oli kivaa, paikalliset iloluontoisia ja sitä rataa. Ole hyvä. :)

    • Vastaa Mari elokuu 15, 2015 at 15:37

     Kiitos täsmennyksestäsi Willem! Venetsialaisia on varmasti joka lähtöön ja hyvin usein paikalliset ovat ehkäpä kyllästyneitä valtaviin turistilaumoihin etenkin kuumimpien kesäkuukausien aikaan. Harmillista kuitenkin, jos matkailualalla työskenteleviä myös kyllästyttää tänne rahaa tuovat reissaajat. Itse en ole kokenut ikävää käytöstä, mutta jo esimerkiksi se, ettet puhu venetsian omaa murretta saattaa vaikuttaa hintojen yhtäkkiseen pomppaamiseen. Ja venetsialaisilla naapureilla on myös välillä vähän ongelmia pitää vain huolta omasta elämästään… Yhtä kaikki, olen samaa mieltä että itsessähän ei ole koskaan mitään vikaa ;)

 • Vastaa Hanna / Ranskatar reissaa elokuu 9, 2015 at 09:45

  Istanbul on sellainen paikka, joka on mun kaikilla mahdollisilla top-listoilla mukana, juuri tuo idän ja lännen sekoitus tekee siitä niin kiehtovan. Mutta tosiaan kinkkinen kysymys, voiko sen laskea eurooppalaiseksi kaupungiksi. Mun lempparikaupunki Euroopassa on kyllä Nizza, ja Bordeaux tulee hyvänä kakkosena. Niin ja Tukholma totta kai pääsee munkin listalla korkealle. Sitä vastoin Frankfurt oli musta aika tylsä paikka ja reilireissun alotuskaupunkina fiilis siellä oli vaan sellainen, että kunpa se reilikortti olisi jo voimassa, niin pääsisi täältä äkkiä pois kiinnostavampiin kohteisiin :D

  • Vastaa Mari elokuu 9, 2015 at 16:14

   Musta tuntuu myös, että oon hehkuttanut Istanbulia niin monella listalla ja postauksissa, etten halunnut kerta toisensa jälkeen toistaa itseäni :) Nizza on kiva kaupunki, mutta mulla jäi siitä valitettavasti vähän huono maku suuhun, koska epämääräinen hiippari seurasi meitä koko illan ajan kaupungilta rannalle ja aina hotellille asti. Bordeaux’ssa sen sijaan olisi ihana päästä käymään!

   Mulla taisi käydä Frankfurtin kanssa niin, että kaupunki yllätti positiivisesti, koska alunperin siitä ei ollut mitään sen suurempia odotuksia tai mielikuvia (tai sitten se oli vaan se aurinko, lomafiilis ja jokilaivaolut! ;) )

 • Vastaa Execution elokuu 9, 2015 at 12:47

  1. Berliini
  2. Pietari
  3. Barcelona
  4. Kööpenhamina
  5. Lontoo
  6. Praha
  7. Amsterdam
  8. Riika
  9. Tukholma
  10. Stadi

  • Vastaa Mari elokuu 9, 2015 at 16:17

   Kiva kun kommentoit ja jaoit oman kohdelistasi Execution! Mielenkiintoisia kaupunkeja ja etenkin ekalla sijalla komeileva Berliini kiehtoisi kovasti. Ja plussaa että listalle ylsi sinullakin yksi Suomi-kohde!

 • Vastaa Inka elokuu 10, 2015 at 00:00

  Jee, ihana kun lähit mukkaan tähän! :) Ja aika hyviä kohteita, vaikka kieltämättä kyllähän nyt Oulu kuuluu listalle. ;) Vaikka eipä toki ollu omallakaan, hehheh. Enpä olis arvannu, että nää tykästyit Tukholmaan noin paljon, vaikka kieltämättä vanhankaupungin joulumarkkinat kyllä sulatti sydämiä.

  Tsemppiä sinne helteeseen, mää tuun kokeilemaan sinne Etelä-Eurooppaan parin päivän päästä, miltä se oikein tuntuu. :)

  • Vastaa Mari elokuu 12, 2015 at 23:12

   Kiitti vielä Inka kivasta haasteesta, parempi myöhään kuin ei milloinkaan kantaa kortensa kekoon! ;) Ja ehottomasti Oulu maailmankartalle!! Tai ainakin Euroopan… Musta Tukholman tunnelma oli jotenkin simppeli ja symppis, se mitä siitä kerkesin ammentaa niiden muutaman tunnin aikana.

   Ihanaa Balkanin reissua teille, varmaan ei tarvi sielläkään päin liioin palella! :)

 • Vastaa Terhi / Muru Mou elokuu 10, 2015 at 09:18

  Ma olen monesti yrittanyt miettia omaa Euroopan top 10, mutta on ollut todella vaikeaa tehda listaa! Olen matkustanut Euroopassa aivan liian vahan ilmeisesti…

  Hei, mulla on sulle toinen haaste: http://www.rantapallo.fi/murumou/unelmamatkalla-maailman-ympari/

  • Vastaa Mari elokuu 12, 2015 at 23:14

   Mulla oli myös hieman vaikeuksia koota tätä listaa kun sain kaivella Euroopan kohteita vuosien takaa ja kun Oulukin oli jo päätyä listalle.. :D

   Kiitos kovasti haasteesta, kuulostaa mielenkiintoiselta ja varmasti tulen tarttumaan siihen jossain vaiheessa!

  Vastaa