Pallontallaajat.net
Valikko
Budjettimatkailu

5 huomiota Kanadasta

elokuu 1, 2015

Toim. huom. edellisestä postauksesta oli tuntemattomasta syystä jäänyt kommentointimahdollisuus pois, mutta tästä eteenpäin homma toimii kuten ennenkin ja kaikki mahdolliset kommentit, kysymykset ja ehdotukset ovat edelleen lämpimästi tervetulleita!

Rauhoittavan virkistävä, kattoa rummuttava kesäsade sekä etäältä kantautuva ukkosen jyrinä ovat seuranani, kun kirjoitan tätä postausta yömyöhään muuten hiirenhiljaiselta Venetsian saarelta.

Venice by night

Palasin eilen aamulla takaisin Kanadan Ottawasta Italiaan ja pitkien lentojen sekä aikaeron uuvuttamana olen vain levännyt ja nauttinut kovasti positiivista energiaa antaneen menneen matkan jälkimainingeista. Rakas läppärini sai tämänkin reissun ajan levätä kotona mutta sen sijaan Ottawan kuulumisia päivittelin reaaliajassa Instagramiin sekä Facebookiin.

Ottawa näyttäytyi minulle tällä reissulla yhtä rentona ja turhia kopeilemattomana Kanadan lämminhenkisenä pääkaupunkina kuin tammikuussa 2013. Toki viimeisten päivien yllättävän paahtavan kuuma aurinko sekä kaikkialla viheriöivat vaahterat, tammet sekä iloisesti liplattava Dow’s Lake-järvi auringonlaskuineen ja tällä kertaa sula Rideaun kanaali loivat kesäiselle kaupungille täysin erilaisen ilmapiirin kuin kovilla talvipakkasilla.

Ottawa, Canada

Ottawa, Canada

Ottawa Canada

Rideau canal in Ottawa, Canada

Ottawa, Canada

Ottawa Canada

Ottawa

Maple leafs in Ottawa

Dow's Lake in Ottawa, Canada

Italian spontaania ja ajoittain häikäilemätöntäkin menoa viimeiset kuusi kuukautta ihmelleelle Marimenten toimitukselle Ottawa vaikutti heti ensikättelyssa mutkattomalta, toimivalta, luonnonläheiseltä ja mitään teeskentelemättömältä. En lainkaan ihmettele, miksi moni suomalainenkin, mukaan luettuna yksi parhaista ystävistäni Annika, on ottanut rauhallisen, upeita luonnonmaisemia ja hersyävän ystävällisiä ihmisiä täynnä olevan maan omakseen.

Mari ja Annika Ottawassa

Reissuillani tykkään usein tarkkailla paikallista elämänmenoa sekä kärpäsenä katossa kuin myös itse siitä nauttien ja siihen osallistuen.

Tässäpä siis muutama huomio, jotka pistin merkille reilun viikon mittaisen reissun varrella Kanadasta ja kanadalaisista:

1. Maapähkinävoita voi käyttää melkeinpä missä vaan, jopa pizzan tai aasialaisten rullien päällä jos siltä tuntuu (ja se on näin ohimennen mainiten muuten ihan tajuttoman hyvää!)

2. Ottawalaiset vaikuttavat sporttisilta ja tykkäävät erityisen paljon ulkoilma-aktiviteeteista (vaellus, melonta, pyöräily jne.)

Rideau canal in Ottawa

Ottawa Canada

3. Tämä liittyy sarjassamme ei yhtään mihinkään, mutta pakko silti mainita: jopa kissoille, puhumattakaan koirista on myynnissä omia työntörattaita!

Cat trolleys in Ottawa

4. Tämä huomio ei liene kovin suuri yllätys suurkaupungeissa asuville, mutta ilokseni Ottawassa voi aivan hyvin mennä omiin nimiinsä sumpille nettikahvilaan läppärin tai kirjan kanssa, eikä kukaan ihmettele miksi olet yksin tai roikut wifin perässä. Moni muukin ilmaantuu kahvilaan viettämään aikaa itsekseen eikä siinä ole mitään outoa.

Coffee at Bridgehead, Ottawa

5. Kanadalainen asiakaspalvelu on huippuluokkaa: niin erikoisliikkeissä kuin tavaratalojen kassoillakin myyjät tervehtivät, hymyilevät ja usein lisäksi jutustelevat niitä näitä, silti kuulostamatta liian ylipirteiltä tai myynti-intoisilta kuten ehkäpä jossain nimeltamainitsemattomassa naapurimaassa. Tällaiseen palvelukulttuuriin Suomessa ja Italiassa tottumattomalle jokaikisen kassaneidin kanssa kuulumisten vaihtaminen ja ylimaääräinen lämpimikseen jutustelu alkaa tosin jossain vaiheessa tuntua jokseenkin vaivaannuttavalta, jos haluaisi epäsosiaalisesti vain moikata, maksaa ostoksensa ja kiittää lähtiessä kauniisti…

Ottawa by night

Tarkoitus ei ole tässä postauksessa vertailla kahta (tai kolmea) täysin toisistaan erilaista maata, vaan ennemminkin tunnistaa ja tarkastella erilaisia kulttuuri- ja käyttäytymismalleja.

Oletteko törmänneet reissun päällä samankaltaisiin huomioihin, tai onko jotain, mikä on erityisesti jäänyt mieleen? Ja onko noita kissanrattaita muuallakin? :)

Kirjoittaessa soi Alicia Keys – Brand New Me

Eng: I visited Ottawa, the green, fresh and cosy capital of Canada for a bit more than a week and came across a few facts about Canada and the Canadians – including the use of peanut butter nearly everywhere you can imagine (well yes, it’s delicious!), the athletic ourdooring vibe of the Canadian people, the friendly, outgoing and extrovert service culture and terrific Internet coffee shop culture, which is unfortunately lacking here in Venice. And did I mention they sell trolleys even for cats in Canada…?

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle elokuu 1, 2015 at 08:15

  Mä niin kovasti tykkään Kanadasta ja kanadalaisista :) Ottawassa ei taida olla niin paljon aasialaisia kuin Vancouverissa. Siellä sai toisinaan ihan mitään puhumatta maksaa ostoksensa, kun kassoilla oli vastassa kiinalaisia. ;)

  En ole ennen törmännyt siihen, että noita rattaita myytäisiin kissoille! Ensimmäisen kerran muistan törmänneeni tuollaisiin koirarattaisiin 2007 Taiwanissa. Ehkä ne suurkaupungin ruuhkaisilla kaduilla voivat olla ihan turvalliset pienelle koiralle (tai kissalle, omg…), mutta muuten mun mielipide niistä ei ole kovin positiivinen…

  • Vastaa Mari elokuu 2, 2015 at 19:17

   Haha Elina, Ottawasta löytyy myös jonkin verran aasialaisia ja Chinatown :) Mutta kassoilla saa silti sosialisoida ihan riittämiin! Kanada on joka tapauksessa hyvin symppis maa ainakin Ottawan perusteella ja kanadalaiset vaikuttaa mentaliteetiltaan jokseenkin samankaltaisilta kuin suomalaiset.

   Minä myös päivittelin ja jaksan vieläkin päivitellä noita kissanrattaita… Italiassa kaverini näki ensimmäistä kertaa elämässään kissan myös valjaissa ja järkyttyi jo tästä näkymästä. Valjaat kissalla ei ehkä täällä ole niin yleisiä kuin Suomessa, mutta kissanrattaat Kanadassa vei reippaasti voiton tässä asiassa..huh.

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta elokuu 1, 2015 at 09:08

  Mä en oo käynyt Kanadassa Niagaran putouksia enempää. Vaikuttaa ihanalta! :)

  • Vastaa Mari elokuu 2, 2015 at 19:19

   Oi, Niagaran putoukset kuulostaa huikeilta Meri! Toivottavasti vielä joskus sinne :)

 • Vastaa Maarit Johanna elokuu 1, 2015 at 11:42

  Mie oon aina halunnut Kanadaan ja nää ei yhtään helpota mun wanderlustia sinne suuntaan! Miksi sen pitää olla niin kaukana…
  Pyöräilymaisemista tuli mieleen ihan Australian Perth. Tosi hassua…. :D

  • Vastaa Mari elokuu 2, 2015 at 19:23

   Minäkin haluaisin tutkia Kanadaa enemmän myös Ottawan lisäksi, sieltä näyttää löytyvän vaikka miten mahtavia luonnonmaisemia! Välimatka Suomesta ja Euroopasta ylipäätään on tosiaan harmillisen pitkä ja lennot usein hintavia…joskus oon nähnyt Helsingistä kohtuullisia tarjouksia Torontoon :)

 • Vastaa Reetta elokuu 1, 2015 at 19:18

  Kanada on mun uusin lempimaa!! Vain Kalliovuorilla (+Edmonton, Calgary ja Red Deer) olen ollut, mutta tosiaankin kanadalaisten mutkaton ystävällisyys on tehnyt vaikutuksen! Niinikään nimeltämainitsemattomaan naapurimaahan verrattuna porukka vaikuttaa sivistyneemmältä ja aidommalta. Seuraavat vuodet varmaankin reissailen ainoastaan Kanadassa, pakko päästä koluamaan tuota ihanaa ja kulttuurisesti helppoa, luonnonkaunista jättiläismaata lisää!!

  • Vastaa Mari elokuu 2, 2015 at 19:26

   Kiva kun kommentoit Reetta! Voisin myös allekirjoittaa tuon kanadalaisen mutkattoman ja teeskentelettömän ystävällisyyden ja vieraanvaraisuuden. Jenkkien ja kanadalaisten välillä taitaa mennä samankaltainen naapuriviharakkaussuhde kuin Suomella ja Ruotsilla… Oi ja huippua jos olet tulevaisuudessa suunnittelemassa pitempää reissua Kanadaan, siellä varmasti riittää tutkimista pitkäksi aikaa! :)

 • Vastaa Inka elokuu 3, 2015 at 23:06

  Mitä ihmettä nuo kissarattaat oikein on, uskomatonta!! Mutta pb kaiken kanssa kuulostaa sen sijaan just hyvältä! :D Tosin pizza+pb-kombo on mullekin ehkä turhan eksoottinen…

  Kanadassa on tullut käytyä vain pikaisesti Torontossa, joten reissu olisi kyllä paikallaan!

  • Vastaa Mari elokuu 4, 2015 at 22:54

   Joo Inka, kissarattaat aiheutti melko suurta hämmennystä kun pistäydyttiin pienessä kissa-aiheisessa putiikissa. Ja maapähkinävoita on jo suorastaan ikävä…varmaan jotain vierotusoireita! :P En testannut sitä pizzan kera mutta kuulemma ois ollut täysin mahdollista.

   Mua kiinnostaisi myös Toronto ja muut Kanadan kaupungit Ottawan lisäksi – ehkä sitten seuraavalla reissulla!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.