Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

Lido, Venetsian oma Riviera

heinäkuu 14, 2015

Ai Venetsiassako muka hiekkarantoja?

Lido Venice

Lidon rannoista ei mielestäni pidetä turhan paljoa älämölöä, tai ainakaan minun reissukärpäskorviin tietoisuus niistä ei ehtinyt kantautua kuin vasta Venetsiaan muuttaessa.

Lido di Venezia on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi Venetsian saaristoon kuuluvista saarista Muranon, Buranon, Torcellon, San Servolon sekä muutaman muun pikkusaaren lisäksi. Lidon saarta kuvataan 12 kilometriä pitkäksi ja kapeaksi hiekkasärkäksi ja varsinaisia ympärivuotisia asukkaita siellä tallustaa noin 20 000. Toisin kuin Venetsian historiallisessa keskustassa, Lidossa saa ajaa autolla ja julkisen paikallisliikenteen bussitkin kulkevat laineiden sijasta neljällä pyörällä. Syksyisin Lidossa järjestetään maailman vanhin, kansainvälinen Venetsian elokuvajuhla (Venice Film Festival).

Venetsiasta pääsee kätevästi usealla vesibussilla Lidoon, esimerkiksi San Marcon/San Zaccharian pysäkeiltä ja kyyti kestää noin vartin. Yhdensuuntainen vesibussilippu kustantaa 7,50 euroa ja se kannattaa hankkia etukäteen tabacchi-kioskista, lippuluukulta tai -automaatista. Lippu täytyy myös muistaa leimata satamassa killottavissa leimauslaitteissa ennen paattiin astumista.

Lido Venezia

Perille saavuttaessa lähin ranta, Aurora, löytyy suoraa katua pitkin kävelemällä niin kauan, että vastaan tulee rantakylttejä. Matkan varrella sijaitsevasta Conad-ruokakaupasta voi pysähtyä hakemaan rantaevästä – Marimenten toimitus suosittelee etenkin tuoretta sipulifocacciaa. Toinen suussasulava vaihtoehto on pieni katukioski, josta saa 2,50 euron jäähileisiä granitoja omavalintaisella, paikan päällä jokaista annosta varten erikseen valmistetulla hedelmämurskalla (mm. mansikka, meloni, ananas, kiivi…) Tai jos tekee mieli jotain tujumpaa, niin Mojito Smoothie (5 e) passaa mainiosti helteisen lomapäivän kunniaksi.

Lido, Venice

Granita di ananas

Rannalle saapuessa voi huomata, että muutama muukin on tullut nauttimaan Venetsian Rivierasta. Kaikille löytyy kuitenkin tilaa eikä aurinkoa tarvitse palvoa sillit suolassa kuten monissa muissa Italian suosituissa rantakohteissa. Auroran ranta on siisti sekä ilmainen, ellet halua vuokrata aurinkotuoli/varjoviritelmää. Merivesi on miellyttävän raikkaan lämpöistä (EDIT// paitsi heinäkuussa, jolloin on myös meduusavaara) eivätkä aallot ylly kovin suuriksi.

Ja kun nälkä yllättää granitan jälkeen, voi rantapäivän lopuksi piipahtaa päheään, Lidon saarelle varta vasten kiikutettuun, punaiseen lontoolaiseen double decker-bussi El Pecadoriin (suom. syntinen). ‘Peca’ toimii suosittuna hampurilaisravintolana, jonka hampurilaiset ovat käsintehtyjä, sämpylät kuohkeita ja täytteet saa veden kielelle vähemmästäkin. Katsokaa vaikka:

El Pecador in Lido

El Pecador in Lido, Venice

Lidon saaren toisessa kärjessä, noin 20 minuutin bussimatkan päässä satamasta siintää Alberonin ja Murazzin rannat. Alberonia reunustavat lukuisat pienet lomamökit, kun taas Murazzi on huomattavasti rauhallisempi ja jatkuu rosoisempana pitkin Adrianmeren rannikkoa. Useat aallonmurtajat varmistavat, että meressä pystyy uimaan vaivatta ja merenpohjaan kaivautuu pieniä rapuja, joita muutama snorklaaja tiirailee maskinsa läpi.

Alberoni beach in Lido, Venice

Venezia Lido

Lido, Venice

Venezia Lido

Lido, Venice

Lido, Venice

Alberonin rannalta voi bongailla Auroran tavoin ehkäpä vieläkin runsaammin simpukankuoria ja näkinkenkiä, ja tunnelma on kuin suoraan Muumeista Niiskuneidin löytämine meren aarteineen. Murazzilta taas löytyy pieniä, paikallisten asukkaiden kyhäämiä nuotiopaikkoja, joihin kuka tahansa voi omalla porukalla kokoontua, tehdä tulen ja yhtyä hyräilemään letkeitä biitsirytmejä bongorumpujen säestyksellä, aaltojen kohistessa vasten tummaa hiekkaa.

Venezia Lido

Murazzi Lido Venice

Rantaelämän täyteisen päivän jälkeen voi onnellisena raahautua lähimpään El Cason-ravintola-baariin ja tilata kuuden euron piña coladan tai vaikkapa Tiki Special Mojiton, ja kyytipojaksi passaa paistetut taikinanpalat guacamolen ja salsan kera.

Lido, Venice

Käsi ylös ken haluaa Lidoon rantalomalle? :)

Kirjoittaessa soi Pitura freska – Murassi

Eng: The island of Lido in Venice offers a true summer paradise with its white sandy beaches, warm and refreshing Adriatic sea waves and excellent food choices including an English double-decker El Pecador serving the most delicious homemade burgers!

Saatat myös pitää näistä

24 Kommenttia

 • Vastaa Susanna heinäkuu 14, 2015 at 23:25

  Ihana kohde!:) ja joo kyllä ainakin minulle kelpaisi!
  kuulin joskus väitettävän että vesi olisi muka likaista, mutta ei tuo nyt ainakaan minun silmiini näytä yhtään likaiselta ja kuvistahan sen useimmiten (kuten omilla silmilläkin) parhaiten näkee! kuulinhan ennen sanottavan sitäkin että esim. Lontoossa sataa muka aina, on hyvä todistaa näitä asioita myös vääriksi kokemalla ja näkemällä itse millaista on paikan päällä. Tuli vielä mieleen että ehkäpä elokuussa on sitten täydempää kun kaikilla on lomat ja vapaa-aikaa? tai sitten turistit (ja italialaiset) suuntaavat kumminkin mieluiten Venetsian keskustaan, kuka ties. Italian saaret ovat yleensä todella täynnä turisteja aina elokuussa ja muina aikoina on tilaa olla rannoilla. Minäkin kuulin näitä Venetsian hiekkarannoista vasta pari vuotta sitten ja siitä asti olen ajatellut että ehkä joskus vielä

  • Vastaa Mari heinäkuu 17, 2015 at 14:25

   Tänne vaan rantalomalle Susanna! :)
   Mielestäni Lidon rantojen vesi on huomattavasti puhtaampaa ja kirkkaampaa kuin monissa muissa vastaavissa rantakohteissa. Uiminen ei ollut millään lailla epämiellyttävää, päin vastoin. Voi olla että elokuussa on enemmän ruuhkaa rannoilla, etenkin parhaimmissa poukamissa. Venetsian pääsaaren keskusta-alueet on melko läkähdyttävän kuumia näinä päivinä, joten Lidon rannoilla voi viilennellä sopivasti merituulen avulla.

 • Vastaa Inka heinäkuu 15, 2015 at 00:04

  Oijoi, näyttääpä kyllä hyvältä! Uskomatonta, miten Venetsiasta voikaan löytyä jotain tuommoista. Kelepais, ja kelepais myös nuo helteet. Ainaki sun rusketuksesta päätellen ei oo paljoa tarvinnut villapaitaan turvautua.

  Ehkä tässä pitää kohta näiden sun postausten myötä pyörtää oma nihkeilyasenne Venetsiaa kohtaan ja antaa kaupungille vielä mahdollisuus! Että kiitti vaan! :D

  • Vastaa Mari heinäkuu 17, 2015 at 14:33

   Mullakin oli alkuun vaikea hahmottaa, että Venetsia voi toimia hyvin myös vaihtoehtoisena rantakohteena. Ja villapaidat on pakattuna kauas kaapin perälle eikä niitä toivon mukaan ihan heti tarvi kaivella takas esiin! :)

   Nihkeilyasenne Venetsiaa kohtaan on kai aika yleinen ja syvällä kokemuksen rintaäänellä jossain määrin ihan ymmärrettävä. Mutta täällä on niin paljon myös upeita, kokemuksen arvoisia asioita!

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta heinäkuu 15, 2015 at 01:47

  Minä minä minä! Lidon rannat on mullekin olleet tuntemattomia tähän asti, mutta näyttääpä hyvältä! Ja vitsi sähän olet ihan ruskettunut! Ollaan sitten hieman erivärisiä kun tuut, mä olen jatkanut tällä perinteisellä kalkkilaivan kapteenilinjalla :P No ei, on mullakin vähän väriä mitä nyt ehtii töiden ulkopuolella aamulla ja illalla tarttua.

  • Vastaa Mari heinäkuu 17, 2015 at 14:27

   Täällä ei voi välttyä näillä keleillä ruskettumiselta, lounastauot kuluu kanaalinvarsilaiturilla eväitä syöden ja viikonloput Lidon rannoilla :) Tänään tosin on niin läkähdyttävän kuuma, että nökötetään toimiston ilmastoinnin ääressä paossa hellettä. Ottawan reissua odottaen!! <3

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle heinäkuu 15, 2015 at 08:31

  Hep! Minä voisin lähteä tällä hetkellä ihan minne tahansa rannalle, eikä tuo huono vaihtoehto olisi :) Lidosta olen kuullut ennenkin, mutta aika vähän se tosiaan missään nousee esille. Rennolta paikalta vaikuttaa.

  • Vastaa Mari heinäkuu 17, 2015 at 14:37

   Ehkäpä Lidoa ei markkinoida Suomessa niin paljoa kuin muissa Euroopan maissa, joista sinne näyttää löytävän tiensä germaani, engelsmanni jos toinenkin. Lidon rantaelämä on ihan rentoa, suosittelen ehdottomasti! :)

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka heinäkuu 15, 2015 at 12:29

  Kiitos “tilatusta” täydennyksestä saaripostauksiisi! Tämä osa Venetsiaa jäikin meiltä aikoinaan näkemättä, tai näimme Lidon vaan ohikulkevan veneen kyydistä. Ehkä joskus … jos vaikka päätämme vielä joskus Venetsiaa(kin) kerrata.

  • Vastaa Mari heinäkuu 17, 2015 at 14:40

   Ole hyvä Pirkko, kiva kuulla että Venetsian saaret kiinnostaa. Jos on aikaa täällä useampi päivä niin Lido on hieno päiväretkikohde, etenkin näin kesällä. Ennen lämpimien kelien saapumista en käynyt saarella, joten sen talviasu on oletettavasti hyvin erilainen. Tulossa on vielä ainakin postaus San Servolon vielä tuntemattomammasta saaresta!

 • Vastaa Juha Seppänen heinäkuu 15, 2015 at 23:47

  Snorklausnäkyvyys n. 30 cm.

  • Vastaa Mari heinäkuu 17, 2015 at 14:29

   Kiva kun kommentoit Juha! Mulla ei ole tarkempaa tietoa snorklaamisesta, mutta oletan että tuo on aika vähän. Yllättävää, sillä vesi näyttää päälle päin melko puhtaalta ja kirkkaalta.

 • Vastaa Anu heinäkuu 24, 2015 at 18:48

  Moikka! Syyskuussa Venetsia kutsuu ja jännittää niin pirusti kun ensimmäistä kertaa Italiassa.
  Kertoisitko hieman noista vesibusseista senverran, että lukeeko niissä mihin ovat matkalla vai ovatko numeroituja? meitä on lähdössä 3 henk. mikä siis olisi järkevin tapa meidän sielä liikkua,onko siis esim. vesibusseihin jotain “ryhmälippua”? kiitos jo etukäteen!
  P.S Syyskuun 12. baarioppaaksi? :p

  • Vastaa Mari heinäkuu 27, 2015 at 18:08

   Moikka Anu ja kiva kun kommentoit! Huippua etta olette tulossa Italiaan ja etenkin Venetsiaan, syyskuussa on varmasti yksi parhaista kausista kun pahimmat helteet ja matkailijaruuhkat on ohi.
   Vesibusseissa lukee seka numerot etta reitin pysakkien nimet, ja jos epavarmuus iskee niin kannattaa kysya viela erikseen kuljettajan apuna toimivalta veneensitojalta, pysahtyyko paatti siella minne olette menossa. Vesibusseihin ei tietaakseni ole ryhmalippuja, mutta esimerkiksi paivalippuja loytyy ja lisatietoja naista kannattaa katsoa Venetsian julkisen liikenteen sivuilta. Kauanko teilla on tarkoitus olla Venetsiassa? Jos olen tuona paivana maisemissa niin toki voin lahtea baarioppaaksi ;)
   P.S Pahoittelut aakkosten pisteiden puuttumisesta, naputtelen tata talla hetkella Kanadasta :)

 • Vastaa Anu heinäkuu 31, 2015 at 18:53

  Kiitos vastauksesta!
  Ok, eiköhän me perille päästä! :p
  Ollaan 11.-15.9 eli mikä ilta tahansa passaa, eiköhän me viineillä pistäydytä lähes joka ilta jossain.
  Majoitutaan melko keskustassa Appartimenti A San Marcossa, mihinkähän suuntaan kannattaa lähteä ruokailemaan jos mielii normaalihintaisia aterioita? :D

  • Vastaa Mari elokuu 4, 2015 at 23:05

   Itse tykkään suunnata Cannaregion alueelle jos haluan jotain maukasta ja edullista, löytyy niin pizzaa, pastaa kuin mereneläviäkin, jotka on Venetsian erikoisuus jos niistä tykkää :) San Marcon läheisyydestäkin löytyy varmasti joitain hyviä ruokapaikkoja, mutta niillä on usein enemmän hintaa…
   Joka tapauksessa, niin ruoassa kuin viinipaikoissakin löytyy, ja punanen Spritz-drinkki Aperolin tai Camparin kera on Venetsian ehkä suosituin after work-juoma (parhaissa paikoissa 2,50e).

   Jos haluat niin laitahan mulle vaikka mailia osotteeseen [email protected] jos on lisäkysymyksiä ja jos treffataan kun ootte täällä! :)

 • Vastaa Minna elokuu 17, 2016 at 16:16

  Terveiset Venetsiasta ja Lidosta ja kiitos tuosta El Pecador -vinkistä. Kiva ja rento paikka, huippuhyvää sapuskaa – ja edullista. Pieni irtiotto Venetsian hinnoista ja tungoksesta

  • Vastaa Mari elokuu 18, 2016 at 12:47

   Kiitos terveisistä Minna, ja huippua kuulla että vinkeistä on ollut hyötyä! Nyt on tosi kivat biitsikelit Lidossa eilistä sadetta lukuunottamatta! :)

 • Vastaa Mari-anne nummikari lokakuu 25, 2016 at 22:00

  Moikka Mari! Ollaan juuri perheen kera syyslomalla Lidossa ja äidin haaveena olisi vierailu viinitilalla tässä lähialueella. Osaatko vinkata?

  • Vastaa Mari lokakuu 26, 2016 at 15:24

   Moi Mari-anne, ja kiva kun laitoit kommenttia! Olen itse vieraillut Castello di Roncaden ja Terre di San Roccon viinitiloilla Veneton alueella viime keväänä, kun kyseisillä tiloilla oli avoimien ovien päivät. Laitan linkin postaukseen, josta löytyy lisätietoja näistä paikoista: http://marimente.pallontallaajat.net/2016/06/04/veneton-viinitilat/ Ihanaa syyslomaa teille! :)

 • Vastaa Miksu syyskuu 6, 2017 at 23:11

  Kiitos hyvistä postauksista. Itse poltin selkäni ensimmäisen kerran Lidon rannoilla jo 1997. Lauantaina taas suunta kohti tuota mielestäni Venetsian parasta lomakohdetta: saarella beachit, ravintolat ja rento meininki; kuitenkin vanha kaupunki vartin päässä.

  • Vastaa Mari syyskuu 7, 2017 at 18:02

   Kiitos kivasta kommentistasi Miksu! Juuri tuollainen fiilis myös minulla on Lidosta: leppoisa ja rento rantakaupunki ihan Venetsian historiallisen keskustan kupeessa. Mukavaa reissua sinulle!

 • Vastaa Suvi tammikuu 5, 2018 at 00:32

  Kyllä näitä lukiessa muistuu vuoden 2014 reissu (ja pari aiempaakin) elävästi mieleen! Silloin majoituttiin Mestressä, mutta nyt ensi kesänä ajateltiin ihan Venetsian pääsaarella asustaa ja tutkia lisää, huikea paikka eikä siihen kyllästy! Meitä lähtee 8hlön porukka, joista osa lapsia, joten kyllä ainakin yksi rantapäivä pidetään :) nyt muistelin, että viimeksi (2014) käveltiin Lidossa suht suoraan kohti rantaa, mutta onnistuttiin päätymään rannalle, joka olikin rantavahdin mielestä yksityinen.. Saattoihan se ollakin, mutta hän oli ystävällinen ja antoi meidän viettää aikaa rannalla. Jospa ens kesänä kaikille avoin ranta löytyy helpommin :D pohdin jopa Lido di Jesoloon matkustamista, sekin on tuttu ja leppoisa paikka, mutta matka sinne ja takaisin nielee yllättävän paljon aikaa.

  • Vastaa Mari tammikuu 6, 2018 at 13:31

   Kiitos kommentistasi Suvi, ja ihania Venetsian muistoja teillä! Jos on useampi päivä aikaa matkalla, niin ehdottomasti kannattaa kesäaikaan pyhittää ainakin yksi päivä rantaelämälle :) Suoraan Lido di Venezian pääkadun loppupäähän kävellessä tulee vastaan Auroran ranta, joka on kaikille avoin ja halutessaan sieltä voi vuokrata aurinkotuolit ja -varjot. Lidon ollessa pitkä rannikkokaistale myös bussilla pääsee suht kätevästi muille ylläpidetyille rannoille, kuten Alberonille. Olen käynyt Lido di Jesolossa vain päiväseltään kesäkauden ulkopuolella, ja siellä myös riittää rantaa, mutta kohde on periaatteessa kokonaan rakennettu turisteja varten. Tässä mielessä Lido di Venezia on kivempi, mutta jos on aikaa ja auto käytössä niin miksipä ei voisi kokeilla molempia :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.