Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

9 kultaista vinkkiä Venetsiaan

heinäkuu 8, 2015

Helteiset terkut heinäkuun auringon alla sulavasta Venetsiasta!

Tällä viikolla havahduin siihen tietoisuuteen, että tänne muutosta on vierähtänyt jo kokonaiset puoli vuotta ja maisema on ehtinyt vaihtua tammi-helmikuun sumuista ja tulvista kesäisen paahtavaan hellejaksoon.

Moni saattaa kenties suunnitella Venetsian reissua myöhemmälle kesälle tai vaikkapa alkusyksylle, kun miellyttäviä lämpötiloja riittää täällä vielä pitkälle lokakuuhun asti.

Pitemmittä puheitta halusin koota tähän postaukseen muutamia omasta mielestäni olennaisia ja hyödyllisiä vinkkejä Venetsiaan reissua suunnitteleville matkailijoille:

Venetsiaan saapuminen

Venice, Italy

1. Jos saavut Marco Polon lentoasemalle, ota sieltä edullinen (15 e) Alilagunan vesibussikyyti Venetsian pääsaarelle (noin 45 min)tai vaihtoehtoisesti tavallinen bussi (6 e) Piazzale Romalle, josta matkaa voi jatkaa tarvittaessa paikallisliikenteen vesibusseilla (7 e/kertalippu). Vesitaksi lentokentältä maksaa sen sijaan tyyriit 120 euroa.

2. Jos mahdollista, älä saavu äänekkäästi pyörillä kulkevan vetolaukun kanssa pääsaarelle. Venetsiassa on voimassa laki, jonka mukaan vetopyörälaukun raahaamisesta voidaan sakottaa jopa 500 euron verran. EDIT// Tämä laki on kumottu matkailijoiden osalta ja koskee lähinnä kaupallisia kärryjä (lisätietoja täällä). Eri asia toki on, kuka tätä sääntöä varsinaisesti valvoo, ja itse asiassa allekirjoittaneellakin on kohtuullisen äänekäspyöräinen vetolaukku. Toistaiseksi kukaan ei ole pysäyttänyt kadulla sakottaakseen, mutta en halua varta vasten mielellään kohdata sitä päivää vastaisuudessakaan. Laukuista lähtevä meluhaitta on kuitenkin todellinen. Etenkin vilkkailla turistialueilla koittaessa nukkua yöaikaan, myöhään saapuvien/lähtevien matkailijoiden laukut aiheuttavat suurta melua muuten hiirenhiljaisella Venetsian saarella.

Perillä Venetsiassa

3. Unohda karttojen tuijottelu. Venetsia on kuin yksi sokkeloinen labyrintti kanaaleihin päättyvine kapeine katuineen ja muine umpikujineen. Myöskään GoogleMaps ei toimi täällä oikein. Helpointa on seurata seinien opastekylttejä, riippuen siitä, oletko menossa Rialton/Pyhän Markuksen aukiolle päin vaiko päinvastaiseen suuntaan kohti Santa Lucian rautatieasemaa (Ferrovia) ja/tai Piazzale Romaa, jonne bussit ja autot saapuvat. Jos on aikaa, parasta Venetsiassa on kulkea kaikessa rauhassa ilman sen suurempia reittisuunnitteluja, kuten Hit the Road-blogissa otettiin Venetsia haltuun. Jos on löydettävä jokin tietty paikka, kannattaa kysyä neuvoa tunnettujen maamerkkien perusteella esimerkiksi kioskimyyjiltä tai muilta paikallisilta.

Lost in Venice

Tämä on ilme, kun olet tallannut Venetsiaa viimeiset 7 vuotta ja edelleen huomaat aika ajoin eksyväsi labyrinttikujilla…

4. Kokeile cicchettejä. Näitä venetsialaisten perinteisiä suupaloja saa muun muassa aperitiiviaikaan monista baareista juoman ohella. On hyvä kuitenkin muistaa, että cicchetit eivät sisälly drinkin hintaan, toisin kuin monissa muissa Italian kaupungeissa, kuten Genovassa ja Milanossa, vaan niistä maksetaan erikseen 1,50-4 euron verran per suupala.

5. Vältä ravintoloita, joissa on sisäänheittäjät ja/tai kuvat ruoka-annoksista ravintolan ulkopuolella. Tämä yleinen hyvän ravintolan löytämisen nyrkkisääntö pätee Venetsian lisäksi myös monissa muissa matkakohteissa. Marimenten toimituksella on työn alla postaus Venetsian suositelluista, hyvää ruokaa kohtuulliseen hintaan tarjoavista ravintoloista.

6. Kuppilasta poistuessa yömyöhään kannattaa jättää äänekkäimmät juomalaulut vähemmälle ja miettiä, että alueella hyvin todennäköisesti asustaa ihmisiä, joiden asuntojen seinät on ohuttakin ohuempia eikä äänieristyksistä ole kuultukaan. Normaali puheäänikin kaikuu lähes huutamisena, saati sitten viinin voimistama innokas selostus illan tapahtumista. (Toim. huom. kokemus puhuu!)

7. Jos suunnitelmissa on gondoliajelu, valitse mukavanoloinen gondolieeri ja halutessasi tinkaa hyväntuulisesti normaali 80 euron hinta 60-70 euroon. Jos mahdollista, vetoa vaikkapa sateiseen keliin. Ja HUOM! Jos perinteisen gondoliajelun sijaan haluat kokea elämyksen budjettiversiona, ota paikallisten käyttämä kahden euron traghetto Grand Canalen yli. Traghetto on hieman isompi kuin perinteinen gondoli, siinä on kaksi soutajaa ja kanaalin ylittäviä reittejä löytyy seitsemän kappaletta. Lisätietoja halukkaille löytyy täältä.

Venice, Italy

8. Varaudu lukuisiin sääskiin kesäkauden aikaan ulkona iltaa istuessa. Hyttysspray ehdottomasti mukaan!

9. Hanavesi on Venetsiassa täysin juomakelpoista ja hyvänmakuista (ainakin minun mittapuullani). Hyödynnä myös päiväsaikaan kaupungilla liikkuessa aukioiden (campo) vesilähteet, joista saa puhdasta vettä oman vesipullon täytteeksi.

Venice, Italy

Te jotka olette käyneet Venetsiassa – tuleeko teillä mieleen muita vinkkejä? Tai Venetsiaan reissua suunnittelevilla lisäkysymyksiä?

Kirjoittaessa soi Temple Balls – Six Ways to  Sunday

Eng: I wanted to write down a few useful (and money-saving!) tips to plan a visit in Venice, including taking a (water) bus from the airport instead of an expensive water taxi, taking a cheaper traghetto ride instead of a gondola, and filling your own water bottle from the small water fountains situated often at the little town squares (campi) instead of having to buy new ones.

Saatat myös pitää näistä

25 Kommenttia

 • Vastaa SunRiseGirl heinäkuu 8, 2015 at 17:20

  Kiitos tästä postauksesta! Itse olen matkannut Italiaa ristiin rastiin, mutta Venetsia on aina jäänyt väliin, kun olen vältellyt sitä ruuhkien vuoksi. Nyt menen Italian kautta Sloveniaan elokuun alussa ja päätin, että nyt on pakko käydä Venetsiassa :) En yövy pääsaarella, kun en vain onnistunut löytämään yhtään järkevän hintaista majoitusta mun budjetille, joten menen leirintäalueelle mantereelle.

  • Vastaa Mari heinäkuu 9, 2015 at 22:16

   Ole hyvä SunRiseGirl ja kiva kun kommentoit! Venetsia on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka ainakin kerran elämässä :) Pääsaaren majoituskohteet tosiaan vaihtelee kalliista palatseista parhaat päivänsä nähneisiin hostelleihin, mutta tältä väliltäkin löytyy muutamia kohtuuhintaisia ja -tasoisia majoituksia. Kesäaikaan hinnat tosin tuppaa olemaan aika pilvissä ja useat edullisemmat hotellit täynnä. Hienoa kuulla että mannermaalta löytyi hyvä majoitusvaihtoehto!

 • Vastaa Katja heinäkuu 8, 2015 at 18:44

  Tämä postaus tuli varsin sopivaan aikaan, sillä omaan kesälomaan on enää puolitoista viikkoa jäljellä! Vaikka Venetsiassa ihan vain pistäydytään haluaisin kuitenkin käydä syömässä kunnon gelatot ja ehkä pitsat. Oisko sulla antaa tähän hätään kummistakin erityisesti jäätelöpaikasta joku tosi hyvä suositus? Mielellään kyllä lukisin ravintola postauksenkin ennen reissua jos vain millään kerkeät kirjoittaa. :D

  • Vastaa Mari heinäkuu 9, 2015 at 22:51

   Oi ihanaa Katja että sulla on pian kesäloma edessä ja ootte tulossa Venetsiaan! Gelatopaikoista mun suosikkeja on GROM, jolla on pari kioskia pääsaarella, muun muassa Strada Nuovan ostoskadulla, sekä Suso aika lähellä Rialton siltaa. Ja ravintoloista näin äkkiseltään suosittelen Ai Tre Archia, joka on Cannaregion alueen ehkä paras pizzapaikka, tai il Refoloa jossa on myös maukkaat pizzat ja ulkoterassi kauniin, rauhallisen kanaalin varrella. Ootteko yötä Venetsiassa vai päiväseltään käytte täällä? Katotaan jos saisin ravintolapostauksen ulos ennen teidän lähtöä :)

   • Vastaa Katja heinäkuu 14, 2015 at 10:29

    Kiitos vinkeistä, googlaanpas heti! Lennetään sinne ja iltapäivällä ja ollaan yön yli niin että seuraavana aamuna ois haaveissa vielä olla heti ennen yhdeksää jonottamassa sinne torniin katselemaan näköaloja :D Sitten jatketaankin matkaa kohti Triesteä.

    • Vastaa Mari heinäkuu 17, 2015 at 14:17

     Kuulostaa hyvältä ja kannattaa tosiaan olla hyvissä ajoin jonottamassa San Marcolla, saattaa olla muutama muukin halukas :) Jos tarvitte lisävinkkejä niin minulta päin voi aina kysellä lisää :)

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka heinäkuu 8, 2015 at 21:04

  Venetsian (kertaus)reissu ei ole lähiaikojen suunnitelmissa, mutta oli kiva palata kaupungin tunnelmiin juttusi myötä. Tuon eksymisen allekirjoitan ehdottomasti. Tuota ei äänekkäitä laukkuja en olisi tullut ajatelleeksi, kiva huomio! Saarista voisi olla kiva kertoa, mitä niitä kaikkia nyt onkaan, Burano ainakin, sieltä muistan kauniin pastellinväriset talot.

  • Vastaa Mari heinäkuu 9, 2015 at 23:04

   Kiva kun tykkäsit tästä postauksesta Pirkko! Venetsia on tosiaan yhtä kuin eksyminen, siltä tuskin kovin moni täällä palloileva välttyy. Buranon ja Muranon saarilla piipahdin heti alkuvuodesta ja kirjoittelin niistä postauksen täällä. Myös Lidon saari hiekkarantoineen on upea näin kesäaikaan, ja pari viikkoa sitten kävimme San Servolon hiljaisella pikkusaarella juhlimassa kaverin synttäreitä. Näistä on tulossa myös postaukset kunhan kerkiää :)

 • Vastaa Miitu heinäkuu 8, 2015 at 22:57

  Mä oon aina halunnut käydä Italiassa, mutta jotenkin se on sitten jäänyt ja tullut mentyä muualle matkailemaan. Nyt onkin sitten vähän vaikeampaa miehen viisumeiden yms. takia, mutta ehkäpä vielä joskus! :) Venetsia vaikuttaa todella kauniilta paikalta. Seurailen sua instagramissa, mutta sun blogi on mennyt aivan ohi. Kiva että löysin tänne, vaikkakin vähän jäljessä.. ja päätin nyt vihdoin kommentoidakin! :)

  • Vastaa Mari heinäkuu 9, 2015 at 23:07

   Kiva kun löysit minun blogin ja laitoit myös kommenttia Miitu! Venetsia on kieltämättä yksi maailman kauneimmista kaupungeista, vaikkei ehkä niin tyypillinen italialainen kaupunki vaan täysin oma maailmansa :) Taidanpa käydä kurkkimassa myös sinun blogia näin tilaisuuden tullen! :)

 • Vastaa Arja heinäkuu 9, 2015 at 12:41

  Hyviä vinkkejä! Tuon karttahomman huomasin itsekin käydessäni Venetsiassa, noh, ehkä kymmenen vuotta sitten. Mielestäni siellä olikin parasta vain harhailla pikkukujilla, joilla ei näkynyt liikaa muita turistejakaan. Sen vuoksi kaikkien käsitys siitä, että kaupunki olisi ihan täynnä turisteja, on minulle ihan vieras! Pistän tästä ehdottomasti vinkit talteen seuraavaa kertaa varten :)

  • Vastaa Mari heinäkuu 9, 2015 at 23:13

   Kiitos Arja ja kiva kuulla että vinkit oli hyödyllisiä! En ole työpaikan pakollisen paikantamisen jälkeen tainnut kajota minkään sortin karttaan täällä ollessani, koska se on lähinnä vaan tiellä ja haitaksi :D Ja pikkukujilla päämäärätön harhailu on ihan parasta ja huomattavasti miellyttävämpää kuin täydessä turistiruuhkassa tallaaminen :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta heinäkuu 11, 2015 at 15:08

  Olipas hyviä vinkkejä! Ja vai että hyttysiä, hyvänen aika! Täällä en ole nähnyt hyttysen hyttystä koskaan, ne kai viihtyy paremmin tuolla metiköissä.

  Lisäisin varoituksen sanan niistä portaista veteen, tai miten tämän nyt selittäisi..Siis siinä kun kadun laidalla veden äärellä kävelee, niin yhtäkkiä saattaakkin katu kadota kun siinä on portaat sinne veteen/veneille. Eka kerran kun olin Venetsiassa, niin yks meidän ryhmästä käveli siinä laidalla ja kohta oli pää auki, kun se astui tyhjän päälle ja kaatui ja löi päänsä siihen kulmaan. Auts! Kohta oli läjä vanhoja rouvia paapomassa :D

  • Vastaa Mari heinäkuu 13, 2015 at 11:53

   Kiitti Annika! Hyvä jos siellä ei oo hyttysiä, mulla on jo jalat ihan syötynä täällä ja joku Brasilian reissun aikainen malaria-hyttysmyrkky käytössä :D

   Ai juu, hyvä huomio nuo portaat ja ylipäätään kanaaliin äkkiseltään päättyvät kadut! Myös eräs baarien reunustama kapea kanaalinvarsikatu on varsin mielenkiintoinen, kun ihmiset yleensä parveilee viinilasien kanssa siinä reunalla. Kuulemma joka kesä muutama turisti päätyy pulikoimaan kanaaliin tavalla tai toisella – ite en ole (vielä) onneksi tehnyt lähempää tuttavuutta acqua di canalen kanssa :D

 • Vastaa Sanna elokuu 31, 2015 at 08:32

  Hei!

  Tuo pyörällisen matkalaukun kielto jäi mietityttämään. Löysin Daily Mailin sivuilta jutun viime marraskuulta, jossa tämä suunniteltu laki ilmoitettiin kumotuksi turistien osalta ja koskemaan vain kaupallisia pyörällisiä laukkuja.

  http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-2847073/Venice-authorities-deny-ban-use-damaging-wheelie-suitcases-city-following-outcry-tourists.html

  Osaatko sanoa mikä tieto pitää paikkansa? Kiitos!

  • Vastaa Mari syyskuu 3, 2015 at 14:40

   Moikka Sanna ja kiva kun kommentoit!

   Mielenkiintoinen artikkeli, tämä tuli mulle ihan uutena tietona. Täällä edelleen puhutaan noista sakoista, muttei ketään oikeastaan kiinnosta ja varmasti Daily Mail on luotettavampi tietolähde kuin kuulopuheet.

   Kiitti kun korjasit ja tämä varmasti helpottaa matkailijan asemaa Venetsiassa :)

 • Vastaa Marita joulukuu 30, 2017 at 19:58

  Suunnittelen ystäväni kanssa Venetsian matkaa ensi syyskuuksi. Itse asiassa lennot on jo varattu ja majapaikkakin, mutta sitä voi tarvittaessa muuttaa. Ehtiikö lentokentältä illalla kahdessa tunnissa Venetsian ytimeen? Meillä on vain käsimatkatavarat mukana, joten laukkuja ei tarvitse odotella. Lento on laskeutuu klo 20.00 ja majapaikan vastaanotto sulkeutuu klo 22. Onko järkevin vaihtoehto bussi + vesibussi? Kauanko pelkkä vesibussi kestää kentältä suunnilleen Rialton sillan kohdalle?

  • Vastaa Mari joulukuu 31, 2017 at 09:50

   Hei Marita, kiva kun kommentoit ja hienoa että olette matkaamassa Venetsiaan! Periaatteessa parissa tunnissa pitäisi ehtiä Marco Polon lentokentältä Rialton pysäkille Alilagunan vesibussilla, normaalisti tuolle välillä kuluu aikaa vajaa tunteroinen. Täältä Alilagunan sivuilta voi tarkistaa tarkemmat aikataulut (linea arancio), tällä hetkellä siellä on talviaikataulut huhtikuulle asti mutta sen perusteella voi ainakin suuntaa-antavasti arvioida matkan kestoa: https://www.alilaguna.it/linee/linea-arancio/orario#&gid=1&pid=1 Bussin ja vesibussin yhdistelmällä matka-aika on hieman lyhyempi, mutta siirtymisineen siinä voi kulua suunnilleen yhtä pitkä aika kuin pelkällä vesibussilla, joten jälkimmäinen on tässä mielessä helpompi vaihtoehto. Ja jos oikein haluaa pelata varman päälle, niin kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita hotelli, jonka vastaanotto on auki 24h, jolloin perille saapumisen kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Mukavaa Venetsian matkaa teille ja kysyhän lisää jos tulee vielä mieleen jotain! :)

 • Vastaa Tuomo kesäkuu 18, 2018 at 17:51

  Ciao! Kiitokset hienosta matkablogista! Olen kerran käynyt Venetsiassa, parikymmentä vuotta sitten kiertomatkan yhteydessä yhden yön majoitumme siellä. Olen ajatellut, että joskus pitää päästä uudestaan tuohon kanaalien kaupunkiin, vähintään muutamaksi päiväksi.

  Ihan ajatusleikkinä pyörittelin, että esimerkiksi hiihtolomalla saattaisi olla mahdollista. Ensi kevättalvella(kin) 2019 loma ajoittuu kuitenkin juuri karnevaalin alkamisen aikaan. Kyseinen tapahtuma on varmasti hieno, mutta silloin Venetsiaan tulee kai valtavasti turisteja, siis huomattavasti enemmän kuin muulloin talvisaikaan. Osaatko kertoa, kuinka kova tungos ja massaruuhkat kaupungissa silloin on? Arvattavasti ainakin keskeisimmissä turistipaikoissa. Tarkoitus olisi tutustua kaupunkiin, sen kirkkoihin, palatseihin, museoihin ym. Jos itse karnevaalitapahtumien näkeminen-kokeminen ei ole (nyt) ykkösprioriteetti, kannattaako suosiolla odottaa pysyvänsä hengissä johonkin seuraavaan low-season-aikaan asti ja matkustaa Venetsiaan vasta silloin?

  • Vastaa Tuomo kesäkuu 18, 2018 at 17:59

   Tämä kysymykseni tuli nyt hiukan väärään kohtaan, kun sinulla on Venetsian karnevaalista omakin postauksensa.

   • Vastaa Mari kesäkuu 19, 2018 at 11:46

    Ciao Tuomo ja kiva kun laitoit kommenttia! Venetsia hurmaa parinkymmenen vuoden jälkeen varmasti uudelleen ja aina parempi, jos matka-aikaa on kaupungissa ainakin muutaman päivän verran.

    Ja suoraan kysymykseen rehellinen vastaus: jos ihmisjoukkojen paljous ei sen suuremmin innosta, suosittelen Venetsiassa vierailua kaikesta hehkutuksesta huolimatta mielellään karnevaalikauden ulkopuolella. Venetsian karnevaalit kerran elämässä on ehkäpä kokemisen arvoinen, mutta tällöin kaupungin varsinainen ja perimmäinen tunnelma jäävät melko varmasti varjoon ja suurten väkijoukkojen alle. Ajattelisin, että jos Venetsiaan haluaa tutustua paremmin ajan kanssa kiireettä kulkien ja hitaasti makustellen, lähtisin reissuun ehkäpä tammikuun alkupuolella ennen karnevaaleja, tai vastaavasti niiden jälkeen maalis-huhtikuussa, kuitenkin ennen pääsiäisruuhkia.
    Toivottavasti näistä vinkeistä on avuksi reissun suunnittelussa! :)

    • Vastaa Tuomo kesäkuu 19, 2018 at 13:00

     Kiitos vastauksesta. Tuohon suuntaan ajattelinkin. Pitänee miettiä jotain toista ajankohtaa (etenkin noita suosittelemiasi) joskus toiste. :-)

     • Mari kesäkuu 20, 2018 at 20:57

      Ehdottomasti, ja varsinaisen matkailukauden ja huippusesonkien ulkopuolella Venetsia on mielestäni edelleen mitä hurmaavin kaupunki! :)

 • Vastaa Jonna elokuu 10, 2018 at 11:12

  Hei, kiitos tästä postauksestasi. Olemme menossa lokakuussa Venetsiaan kahden kouluikäisen lapsen kanssa. Osaatko sanoa, löytyykö Venetsiasta tai lähistöltä lapsille mielenkiintoista tekemistä?
  Monessa matkaopaassa puhutaan pitkistä kävelymatkoista ja portaista. Mikä sinun kokemuksesi on, onko siellä levähdyspaikkoja välillä vai joutuuko paljonkin kävelemään yhteen menoon?
  Ajattelimme ainakin yhtenä päivänä käydä Muranon saarella.

  • Vastaa Mari elokuu 11, 2018 at 10:27

   Hei Jonna ja kiitos kivasta kommentistasi!
   Esimerkiksi varsinaisia leikkipuistoja ei Venetsian historiallisessa keskustassa ole, mutta aukioita istumapaikkoineen (venetsiaksi ‘campo’, joilla paikalliset lapset leikkivät ja pelaavat vaikkapa palloa löytyy sitten sitäkin enemmän.
   Venetsiassa ehkäpä parasta niin aikuisille kuin lapsillekin on päämäärätön ja kiireetön kuljeskelu, ja päivän mittaan kannattaa pysähtyä nauttimaan maukas gelato jos toinenkin! Eli kävelyä tulee kyllä, mutta tarvittaessa pääsee myös usein istahtamaan.
   Minulla oli kouluikäinen kummityttöni käymässä aikoinaan perheineen Venetsiassa, ja lasten mielestä etenkin pizzat olivat kuulemani mukaan mieluisia. Muranon saari Venetsian laguuneineen on myös upea, ja siellä järjestetään usein maksuttomia lasinpuhallusnäytöksiä, jotka voisivat olla myös lapsille mielenkiintoista ihailtavaa.
   Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.