Pallontallaajat.net
Valikko
Ulkosuomalaisuus Venetsia

Mikä Venetsiassa mättää?

kesäkuu 12, 2015

Tällä viikolla ajattelin vihdoin avautua siitä, mikä Venetsiassa ja/tai ylipäätään Italiassa asumisessa kiristelee välillä hermosolujen sietokykyä. Täällä asuminen on toki pääasiassa ihanaa, ja vaikka edelleen koitan päivittäin muistuttaa itseäni tästä mahdollisuudesta, joka ei saisi koskaan tuntua itsestäänselvyydeltä – ei elämä täällä hyvänen aika sentään suinkaan ole täydellistä! Alunperin sain idean tähän artikkeliin Annika home and away-blogin vastaavasta postauksesta, jossa ruodittiin hyviä syitä asua Suomessa Barcelonaan ja Buenos Airesiin verrattuna.

Näinpä listasin teille tähän ne päällimmäisenä mielessä pyörivät seikat, mitkä mättävät Venetsiassa:

Ruokakauppojen puutteellinen valikoima ja aukioloajat

Venetsiasta löytyy kuin löytyykin muutama ruokakauppa, mutta valikoima on hyvin suppea ja hinnat ei mitenkään turhan kaukana Suomen hinnoista. Toisin sanoen, täällä eläminen on kallista. Yleensä ulkomailla reissatessa rakastan tutkia paikallisten supermarkettien eksoottisimpia anteja, mutta täällä niiden puute loistaa. Okei, viinipullo maksaa halvimmillaan sen pari euroa, ja 5-6 eurolla saa jo ihan hyvälaatuisen vineton. Useimmat kaupat sulkevat ovensa jo kahdeksalta, jonka jälkeen vaihtoehtona on hakea pala pizzaa jos nälkä yllättää. Tiedän, kuulostaa ihan kauhealta… #firstworldproblem.

Pizza italiana

Vesi maksaa baarissa enemmän kuin olut

Tämä yleinen etelämaiden stereotypia ei ole lainkaan vitsi. Eikä sillä, että kovinkaan usein olisin baarissa vesilinjalla, mutta Suomessa mulla on usein tapana tilata vesilasi sen olusen kaveriksi, ainakin niin pitkälle asti iltaa kuin vaan muistan… Täällä vedestä saa pulittaa kokonaiset kolme euroa, kun olut maksaa sen kaksi ja puoli. Ihan periaatteesta en haluaisi maksaa vedestä, koska sitä pitäisi tulla täällä riittävästi hanasta ihan (ainakin melkein) ilmaiseksi. Venetsiassa hanavesi on täysin juomakelpoista ja hyvänmakuista.

Granita di fragola

Tai sitten voi hakea katukioskista 2,50 euron mansikkagranitan!

Turistilaumat ja tuhoton kuumuus

Kolmatta viikkoa kestänyt +30 asteen seisahtunut, tuuleton helle ja kesän myötä päivä päivältä lisääntyvät turistimassat saavat vähemmästäkin (tuskan)hien pintaan. Venetsia ei käsittääkseni millään lailla rajoita matkailijoiden määrää, ja jättiläismäiset risteilijäalukset kippaavat niitä tänne tuhansittain muiden lentämällä tai maitse saapuvien lisäksi. En yhtään ihmettele, jos saaren ennustetaan uppoavan hiljalleen – jo pelkästään tähän ihmispaljouteen hukkuu vähemmästäkin! Hyvä keino on välttää etenkin San Marcon (Pyhän Markuksen) aukiota ja suunnata rauhallisemmille alueille, kuten Biennale ja Sant’Elena.

Sant'Elena, Venezia

Julkinen liikenne

Italian junien monituisten peruuntumisten ja myöhästelyiden lisäksi olen saanut tutustua Venetsian paikallisliikenteen Actv:n vesibussikyyteihin (vaporetto) sen jälkeen, kun muutimme asumaan kauemmas työpaikasta. 6,5 kilometrin matka taittuu usein kävellen nopeammin kuin täpötäydellä vesibussilla, joka kiertelee ja kaartelee verkkaisesti pitkin laguunia ja Canal Grandea 45 minuutin verran. Polkupyörät on pääsaarella kiellettyjä, joten pyöräilyvaihtoehdon voi heti kättelyssä unohtaa. Hyvä puoli vesibussissa on raikas merituuli, josta viilentää ja rauhoittaa näillä helteillä.

Venice

Julkinen terveydenhuolto

Lääkärin puheille päästäkseni olen saanut jonottaa ensiavussa yhteensä kahdeksan (8) tuntia. Vastaanotossa selvitetään ensin tilanteen ja oireiden vakavuus, ja ellei sinulla ole pää kainalossa, saat valkoisen muovirannekkeen joka tarkoittaa, ettet ole millään lailla kiireellinen tapaus vaan voit kaikessa rauhassa kuluttaa päivän vastaanottoaulassa (minulla oli kaksi viikkoa kestänyt kova kuumeella alkanut keukoissa asti rohiseva yskä, johon toivoin antibiootteja). Lääkärille mennessä kannattaa osata edes muutama italiankielen sana, tai ottaa italiaa puhuva kaveri tulkiksi, jolloin homma saattaa sujua sukkelammin. Tai sitten ei. Hyvä puoli odottelussa on se, että kaikkia muitakin kohtalotovereita kyllästyttää odottelu ja jos paikalla on esimerkiksi meksikolainen pariskunta, voi heidän kanssaan vaikka reenata ajankuluksi pikkasen unohtunutta espanjan kieltä.

Ospedale Venezia

Ja itse sairaala näyttää enemmänkin palatsilta

Yleinen hitaus ja “unohtelu”

Palvelu pankeissa, posteissa, kaupoissa ja muissa asiointipaikoissa on välillä melko turkasen hidasta. Kiva, jos kassaneidillä ei ole mihinkään kiire, vaikka edessä on kymmenkunta asiakasta jonossa lounastauolla, tai jos langattoman nettiyhteyden asentajat “unohtavat” tapaamisen KAHDESTI ja kolmannella kerralla saapuvat paikalle vain toteamaan, että kaapeli on huono, no can do. Ei sillä, että itsekään olisin varsinaisesti mikään tuhannen tehopakkaus, sillä minullakin jotkin asiat ottaa oman aikansa ja varmaan osittain siksikin Italiaan sopeutuminen ei ole ollut niin hankalaa kuin voisi kuvitella. Mutta rajansa kaikella – ja etenkin silloin, kun itse joutuu olemaan se, joka saa odotella…

Tämän piti olla puhtaasti avautumispostaus, mutta nähtävästi onnistuin peruspositiivisena pönöttäjänä löytämään lähes jokaisesta ketuttavasta asiasta hyvänkin puolen. Hah.

Sunset in Venice

Onko teillä tullut vastaan reissatessa tai ulkomailla asuessa asioita, jotka saa nupin kiehumaan? Nyt saa avautua!

Kirjoittaessa soi venetsialainen Herman Medrano & The Groovy Monkeys feat. Sir Oliver Skardy – Naltra Venessia

Eng: Even if I’m mostly a positive person, I wanted to list a few negative facts and issues regarding Venice, including rather poor selection of food in grocery stores which close early, slow public transport (vaporetto), masses of tourists (well, it’s Venice!) and long queues at public health care first aid (bring some food and water with you!).

Saatat myös pitää näistä

18 Kommenttia

 • Vastaa Annika - home & away kesäkuu 12, 2015 at 03:59

  Heheh, tuttuja fiiliksiä Barcelonasta ja Buenos Airesista. Mulla on ollut se Suomessa asumisen huonot puolet -listaus luonnoksissa kohta puoli vuotta. Lupaan postata sen kesän aikana :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 12, 2015 at 10:31

   Jee, kiitti inspiraatiosta Annika ja sinun Suomi-postausta odotellen! :) Tuosta listasta jäi vielä pois se, että laskut pitää käydä maksamassa postissa, koska online-pankkisiirroista ei kai ole kuultukaan täällä…

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta kesäkuu 12, 2015 at 08:58

  Okei, nyt alkoi ärsyttää heti aamusta xD. Siis ymmärrän, että kaikissa paikoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta jostain syystä tuntuu siltä, että valitsen mieluummin Suomen paskan sään ja toimivat palvelut kuin Italian lämmön ja hitaampaakin hitaamman meiningin :P.

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2015 at 14:12

   Hehee Jerry, välillä on tosiaan sellainen olo ettei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa tuolle toimimattomuudelle :P Mutta on ihana oivaltaa, että osaa arvostaa Suomen hyviä puolia kun vähän kattelee muun maan meininkejä!

   • Vastaa Jerry / Pako Arjesta kesäkuu 14, 2015 at 22:15

    Ihan totta :). Hyvä muuten, että löytyi kommentti sieltä roskaviesteistä. Joskus ne menevät sinne huomaamatta.

    • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2015 at 22:26

     Niinpä, pitää olla tarkkana! :)

 • Vastaa sarrrri kesäkuu 12, 2015 at 21:02

  Haha :D Juu, tiettyä tuttua kaikua erityisesti hidastelun ja unohtelun osalta… ;D

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2015 at 14:16

   Jep sarrrri, mañana-mentaliteetti elää ja voi täälläkin hyvin ;D

 • Vastaa Sara kesäkuu 12, 2015 at 22:02

  Tuohon hitauteen, itsekkin huomasin sen kun koulun projektissa oli suomalaisten lisäksi italialaisia ja slovenialaisia. Suomessa olimme maastossa viimeistä tarkistusta vaille valmis, ja tarkistus piti tehä toisella puolella puistoa. Itse kävelin suht reippaasti, ja italialainen oppilas vaan maleksi. Kysyin/sanoin että voisiko kulkea nopeammin, mutta päätyi vaan hymyilemään. Ilmeisesti ei ymmärtäny mitä hurry meinaa. Olipa sitten meidän vuoro olla italiassa tutustumassa samaan hommaan (Maanmittausta siis) italiassa. Ensinäkin eka mittauspäivä peruutettiin koska oppilaat eivät suostuneet/voineet mitata pienessä sateessa. Lisäksi muutenkin töitä tehtiin 20min, 5min tauko ja 20min. Hommat olisi saanut sutjakammin jos olisi tehny sen tunnin-2 hommia ja sitten päässyt takas hotellille… Hidasta asiakaspalveluahan on myös aasiassa…

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2015 at 22:16

   Kuulostaa tutulta Sara ja voin hyvin kuvitella nuo mainitsemasi tilanteet italialaisten kanssa! Täällä ja varmasti monessa muussakin maassa asioiden edistyminen ottaa välillä oman aikansa, ja syitä hitauteen voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Ja aina ei tarvi edes syytä, koska “se nyt vaan on niin”. Vaikka hitaus on välillä hyväkin asia (esimerkiksi slow food eli hitaasti, huolella ja taidolla valmistettu ruoka on alunperin lähtöisin Italiasta), niin kyllä musta välillä tuntuu, että suurin syy yleiseen hitauteen on ettei vaan jakseta, haluta tai viitsitä olla tehokkaita…

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta kesäkuu 12, 2015 at 23:23

  Ai kauheeta :D Ihanan positiivinen suhtautuminen kuitenkin ;) Enpä tiennytkään tuosta pyörättömyydestä! Hyvä tietää… Kanadassa ärsyttää edelleen se, ettei veroja ole hintalapuissa -Miksi oi miksi ei? Tietty sit kaikki tuotteet tarvitsisi eri hintalaput eri provinsseille, mutta silti. Ärysttää tämmöstä, joka ei matikkaa osaa! Ja onhan tää aika autoilijoille tehty valtakunta, sekin näin autottomana ottaa joskus päähän!

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2015 at 22:20

   Positiivisuutta tässä nimenomaan on pakko harjoittaa kun ei muu ymmärrys aina riitä :D Mulle tuli myös yllätyksenä tuo pyörättömyys, mutta toisaalta kun on tuhannen paljon porrastettuja siltoja ja kanaaleja niin taitaisi pyörä olla vaan haittana. Ja täällä toinen matikan ihmelapsi, joka laskee plus-miinuslaskutkin sormilla, joten verottomat hinnat tuottaisi myös mulle ongelmia!

 • Vastaa Annika | Travellover kesäkuu 13, 2015 at 16:53

  Haluaisin ajatella, että Venetsia olisi täydellinen, ja sellainenhan se turistille tavallaan onkin, kun ei tarvitse varsinaisesti ruokakauppaa ja toivottavasti on terveenä. Mutta tungos, vaporettojen ryysis ja kalliit hinnat melkeinpä kaikkialla ovat tulleet tutuksi. Kala- ja vihannestori on ihana, mutta en minäkään siellä jaksaisi varmaan viikko- tai kuukausikaupalla ostella.

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2015 at 22:26

   Totta Annika, että Venetsia voi olla lyhyelle kaupunkivisiitille täydellinen, jos kestää väenpaljouden tai vierailee hiljaisena kautena. Nykyään kuljen joka aamu Rialto Mercaton läpi ja saatan napata mukaan jonkin hedelmän töihin mennessä. Kalan ja merenelävien haju on hyvin voimakas mutta kello yhden jälkeen kauppiaat pistää pillit pussiin ja siivoaa ja pesee torin.

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta kesäkuu 14, 2015 at 13:44

  Hei, ajattelin vain tarkistaa, että tuliko aiempi kommenttini lainkaan perille :O? Sitä ei näy tässä, joten ajattelin vain mainita, jos vaikka on jotain ongelmia kommenttien kanssa.

  • Vastaa Mari kesäkuu 14, 2015 at 14:15

   Hei Jerry, pelastin sinun aiemmin kommentin juuri roskaviestikansiosta, jostain syystä oli hukkunut sinne! O_O Hyvä että hoksasit vinkata, pitää nähtävästi penkoa noita “roskia” useamminkin.. ;)

 • Vastaa Pingviinimatkat kesäkuu 15, 2015 at 22:41

  Hah, ärsyttänyt on monikin, mutta kummasti ne sitten unohtuu, kun on taas täällä Suomessa ja ahdistuu Helsinkiläisistä kuvioista ja turisteista kauppatorin ympäristössä :D Italiassa ärsyttää se, että ei jonoteta vaan parveillaan. Se kuinka ensin pitää maksaa yhdelle tiskille ja sitten taas jonottaa noutamista varten toiselle tiskille. Aasiassa flipfloppien hiissaaminen maata pitkin ja neuvominen silloinkin kun ei tiedetä minne pitäisi… Eli onhan näitä jos oikein alkaa miettimään :D Väen paljoutta yritän vältellä aina mahdollisuuksien mukaan ja siksi esim. Venetsia on seuraavan kerran sitten joskus suunnitelmissa muina kuin kesäkuukausina. -Milla

  • Vastaa Mari kesäkuu 18, 2015 at 23:36

   Mainioita huomioita Milla! Allekirjoitan jonotuskulttuurin puuttumisen sekä monivaiheiset ostotapahtumat kahviloissa jne. Musta tuntuu, että vasta nyt viime viikkoina on alkanut huomata ja tiedostaa, mitkä asiat täällä ärsyttää – ehkä ne oli alkuun kaikessa uutuudenviehätyksessään vielä ihan ok. Jokseenkin kuulostaa myös tutulta tuo tien neuvominen siitä huolimatta, ettei ole oikeasti hajuakaan missä kysytty paikka on. Brasiliassa ja varmaan monessa muussakin maassa usein harrastettu tilanne. Ja kaikesta Venetsian viehättävydestä huolimatta on varmasti ihan fiksua suunnata tänne kesäkauden ulkopuolella ;)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.