Pallontallaajat.net
Valikko
Venetsia

9 outoa faktaa Venetsiasta

kesäkuu 5, 2015

Viiden kuukauden tässä erikoisessa kaupungissa asumisen aikana minulle on ehtinyt tulla vastaan kummallisuus jos toinenkin.

Venetsia jaksaa edelleen harva se päivä ihmetyttää tätä uteliasta pallontallaajaa, ja olennaisimmat sekä vähemmän olennaisetkin seikat ja huomiot kokosin pitemmittä puheitta teille tähän, olkaatte hyvät:

1. Vesitaksikuskiksi haluava saa pulittaa taksikurssista rapiat 200 000 euroa! Toki työ maksaa sen ajan kanssa takaisin, koska vesitaksit ovat hyvin hintavia ja esimerkiksi taksikyyti Marco Polon lentokentältä Venetsian pääsaarelle maksaa 130 euroa (vrt. Alilagunan vesibussi samalle reitille 15 euroa).

2. ‘Vesitaksikuskius’ on ilmeisen periytyvä ammatti ja Venetsiassa on tunnettuja vesitaksisukuja (että mitääh..?!)

Venezia

3. Gondolieeriksi haluava joutuu myös kärsimään pahimmillaan huokeat 250 000 euroa päästäkseen laulelemaan kanaalin varteen ja soutamaan aasialaisia turisteja. Gondolieerin on jossain määrin oltava venetsialainen, mutta syntyperäinen ei tarvitse olla. Kaupungista löytyy esimerkiksi alunperin puolalainen gondolieeri.

Canal Grande, Venezia

4. Vesilläliikkujille on tuhannen paljon liikennesääntöjä: löytyy yhdensuuntaisia kanaaleja, Canal Grandella ajo yksityisellä veneellä on kielletty ruuhka-aikaan ja veneen pysäköinti väärään paikkaan voi aiheuttaa pahimmillaan sen takavarikoinnin.

5. Venetsialaiset ovat tottuneet kävelemään paljon, ja täällä “kävellen olisit jo perillä” käy tippaakaan juksaamatta toteen, jos luonnehditaan ACTV:n eli paikallisen HSL:n julkisen liikenteen vesibussien  verkkaista lipumista. Venetsialaisen tunnistaa siitä, että hän kävelee nopeaan tahtiin.

Venezia

6. Tupakkaa automaatista ostaaksesi tarvitset tessera sanitarian, eräänlaisen terveyskortin.

7. Calle del forno (suom. Uunikatu) -nimisiä katuja löytyy Venetsiasta ainakin neljä kappaletta. Tarpeeksi ristiriitaisesti varsinaiset puu-uunit ovat pääsaarella pääasiallisesti kiellettyjä turvallisuussyistä (kolmea poikkeusluvan saanutta puu-uunia lukuunottamatta).

Venice, Italy

8. Sisätilojen ilmankosteus on niin suuri (70%), että kaapissa roikkuvat puhtaat vaatteet ovat nihkeitä ja lakanat tuntuvat märiltä sänkyyn kömpiessä.

9. Muinaisella saarella, jossa sähkön ja juoksevan vedenkin olemassaolo on välillä suoranainen ihme, voi kestää kuukauden päivät saada langaton nettiyhteys uuteen kämppään. Mutta nyt se odotus on viimein ohi!

Aperitivo in Venice

Kippis siis ja hyvää viikonloppua teille!

Kirjoittaessa soi venetsialainen artisti Sir Oliver Skardy & Fahrenheit 451 – Fame un spritz

Eng: Listed a couple of weird and funny things discovered here in Venice, including one-way canals, the amount of streets called Calle del forno, the Venetian way of walking fast (and a lot) as well as the incredibly high level of humidity indoors!

Saatat myös pitää näistä

28 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta kesäkuu 5, 2015 at 04:14

  Tässähän tuli vaikka mitä uusia juttuja! Siis mikä ihmeen terveyskortti?? :D Mitä sillä todistetaan? Ja nuohan on aivan mahottomia nuo kurssimaksut :O En nyt olis ajatellut, että tuohon ammattiin pitäisi jo lähtiessä olla miljonääri..!!

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 22:47

   Joo Annika, vesitaksi- ja gondoliluvat maksaa nähtävästi enemmän kuin lentäjän lupakirja! Ja mun käsittääkseni sillä terveyskortilla todistetaan ikä ostaessa tupakkaa automaatista.

 • Vastaa Marianne kesäkuu 5, 2015 at 07:54

  Moi, mähän ihmettelin siellä käydessäni sitä, että miten ihmeessä ne pääsee niihin parkkeerattuihin veneisiin, jotka ei oo minkään oven tai muun aukon kohdalla. Oisko sulla tähän selitystä? :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 22:50

   Moikka Marianne, kiva kun kommentoit! Jos parkissa olevaan veneeseen ei ole mitään aukkoa, niin sinne vaan yksinkertaisesti hypätään kyytiin ja toivotaan, että sen hetkinen kenkävalinta ei osunut korkkareihin :)

 • Vastaa aNNa kesäkuu 5, 2015 at 09:22

  Hauskoja juttuja – calle del forno oli uusi juttu! :) Oon myös kuullu, että siellä olisi tasan yksi naisgondolieeri.. pitääkö paikkansa? Terveyskortilla todistetaan varmaan lähinnä ikää, vai? Oon törmänny näihin kortteihin jossain muuallakin päin maailmaa, mutta en oo itseasiassa kattonu miten homma toimii täällä Veneton toisessa päässä. Toi sisätilojen ilmankosteus onkin siellä ilmeisesti tosi iso ongelma ja hometonta kämppää taitaa olla mahoton löytää?

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 22:55

   Kiitos aNNa! Naisgondolieerin olemassaolosta olen kuullut vastaavia huhuja, mutta tältä istumalta en voi todistaa väittämää todeksi :) Ja minäkin järkeilin, että terveyskortilla todistetaan ikä ostaessa tupakkaa automaatista. Ilmankosteus täällä sisätiloissa on tosiaan jotain ihan käsittämätöntä! Ikkunoiden ja oven auki pitäminen auttaa jonkin verran, mutta tänään esimerkiksi pidettiin siivouspäivä ja toivotaan, että lattiat ehkä vielä joku kaunis päivä kuivuu… Kämppä on upouusi joten hometta ei kuukauden asumisen jälkeen vielä pitäisi olla ja toivottavasti ei myöhemminkään ilmene.

 • Vastaa Laura kesäkuu 5, 2015 at 09:40

  Hahah, tää oli kyllä mielenkiintoinen postaus! Mulla ei suoraan sanottuna ollut hajuakaan siitä, miten monimutkaista ja kallista vesitaksikuskin ura voikaan olla… :D Tiukat säännöt ja korkeat hinnat taitavat kuitenkin olla tietyllä tapaa lähes välttämättömiä edes jonkinlaisen laadun takaamisen sekä perinteiden vaalimisen kannalta ja siellä ei gondolikuskiksi ryhdytäkään aivan hetken mielijohteesta!

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:02

   Jep Laura, kovin moni tuskin rupeaa gondolieeriksi tai vesitaksikuskiksikaan aivan tuosta vaan! Ja taksikuskit kuulemma tunnistaa jo kaukaa pukeutumisesta ja hienoista asusteista, kultakelloista jne. Ja ilmeisesti ainakin osa gondolieereista työskentelee vain seitsemisen kuukautta vuodessa ja loput pitää lomaa, kun on hiljainen matkailukausi.

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta kesäkuu 5, 2015 at 14:20

  No huh huh, siinä on ammatilla hintaa…

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:05

   Täytyy olla joko todellinen kutsumus taikka suvun perintö… ;)

 • Vastaa Susanna kesäkuu 5, 2015 at 14:45

  Mielenkiintoiset faktat.
  Se nihkey on tuttua muuallakin Italiassa, johtunee siitä merituulesta joka kesällä viilentää ja talvella kylmettää

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:06

   Kiitos Susanna!
   Jep, meri-ilmasto varmasti vaikuttaa ja tuntuu että kylmän koleasta siirryttiin kertaheitolla kuumankosteaan ilman varsinaista “normaalia” välikautta.

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka kesäkuu 5, 2015 at 14:57

  Outoja minulle lähes kaikki – tai siis Venetsian osalta ainakin.
  Yksi ystäväni asui joitakin vuosia Panamassa ja he kertoivat, että esimerkiksi kirjahyllyn ja seinän väliin oli syytä jättää 10 cm tilaa, jottei hylly & seinä -homehtuisi ja vaatekaappien täyttöasti piti samasta syystä pitää hyvin pienenä, eli vaatteiden oli syytä riippua tosi ilmavasti.

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:22

   Venetsiassa moni asia vaatii kovasti ymmärrystä ja sulattelua, on tämä saari välillä niin oma maailmansa..
   Kuulostaa ihan järkevältä tavalta jättää tilaa hyllyn ja seinän väliin, täällä ei nähtävästi kuitenkaan harrasteta sitä vaikka saattaisi olla ihan suositeltavaa. Meidän kämppä on katutasossa ja tuntuu jokseenkin, että siitäkin johtuen täällä on kosteampaa kuin joissain muissa asunnoissa.

 • Vastaa Maarit Johanna kesäkuu 5, 2015 at 19:48

  Vou, todellakin outoja ja mulle ihan uusia juttuja! Heti kävi puistatukset kun vain ajattelenkin vaatteitani kaapissa nihkeänä, yääh.

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:23

   No niinpä Maarit! Välillä saa olla aamuisin silitysraudan kanssa kuivaamassa kosteita vaatteita.

 • Vastaa Annika - home & away kesäkuu 6, 2015 at 03:39

  Tosi hauskoja yksityiskohtia :)
  Kosteus on mulle haastava juttu, ällöttää heti kun haistaa kostean talon ja nihkeät lakanat on ehkä karseinta ikinä. Täällä Guatessa on vähän samaa ongelmaa.. Ja Skotlannissa kestää myös 1 kk saada internet toimimaan!

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:31

   Kiitos Annika! :)
   Tuon ilmankosteuden kanssa on tosiaan kamppaileminen, aina siivouksen jälkeisestä lattian kuivumisesta pyykkien kuivaamiseen. En yhtään ihmettele miksi aurinkoisena päivänä kaikilla on pyykit roikkumassa narulla ulkona. Jännä ajatella että Skotlannissakin kestää netin kanssa. Ja pitääpä mennä innolla lukemaan sinun Guatemala-tunnelmia!

 • Vastaa Annika | travelloverblogi kesäkuu 6, 2015 at 10:02

  Venetsia on outo – ja ihana. Joskus sattumalta kävelin gondoliveistämön (-korjaamon?) ohi. Sellainenkin kaupungissa on. Paidaton gondolinrakentaja työssään oli ihan jees. Aasialaisten kimppagondoliretket minua ovat aina ihmetyttäneet. Lisääntyneet muuten kymmenessä vuodessa paljon. Ei minusta gondoliajelun idea ole se, että on kyydissä kymmenen muun kanssa, että siis ylipäätään ajelee, vaan olla ajelulla Hänen kanssaan.

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:35

   Todellakin Annika, Venetsia on kerrassaan oudon ihana! Mulle ei ole vielä tullut gondolikorjaamo vastaan, kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta ja varmasti tarpeelliselta tässä kaupungissa (ja paidattomuus on näin kuumina kesäpäivinä myös plussaa!). Mulla oli myös joskus aiemmin ajatuksena, että jos joskus elämässäni käyn gondoliajelulla niin sen on oltava romanttinen ja rauhallinen kahdenkeskinen hetki. Mutta kummityttöni ja hänen perheen kesken tehty yhteinen kerran elämässä-ajelu oli varmasti aivan yhtä hyvä vaihtoehto <3

 • Vastaa Inka kesäkuu 6, 2015 at 10:31

  Hehee, siis what!? Aika mielenkiintosia juttuja oot kyllä poiminut sieltä. Eniten kiinnosti tosiaan nuo liikennefaktat, ja aika jännittävää miten autoliikennesääntöjä sovelletaan myös vesiliikenteeseen. Mietin vaan miten kenelläkään on varaa ryhtyä vesitaksikuljettajaksi? Älyttömän kallista!

  Ja onnea netistä! :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:38

   Hehee, kiitti Inka! :) Sun viime postauksen liikennekysymyksestä alunperin inspiroiduinkin tekemään tämän postauksen ja onkimaan vähän lisätietoja Venetsiasta paikallisilta kavereilta. Vesitaksikuljettajan ura taitaa olla täällä aika pitkälti periytyvää sorttia…

 • Vastaa Saana · Live Now - Dream Later kesäkuu 6, 2015 at 14:44

  Mielenkiintoisia faktoja tosiaan. En ole ikinä käynyt Venetsiassa, vaikka se onkin listalla. Tarvii varmaan pitää kiirettä, kun muistan lukeneeni Venetsian olevan katoavien kohteiden listalla. Hmm, venetaksikuski vois kyllä olla jännä ammatti. Jännän hintainen ainakin, kuten aikaisemmissa kommenteissa tulikin jo monesti todettua! :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:50

   Kiitos Saana ja kiva kun kommentoit! Venetsialle julistetaan tuon tuosta “elinikää” ja on tosissaan aika hurja ajatus, jos tätä kaupunkia ei tulevaisuudessa ole olemassakaan. Eli mars tänne vielä kun ehtii! ;) Ja vesitaksit kuten myös kuskiksi kouluttautuminen on melko suolaisen hintaisia!

 • Vastaa Susanna kesäkuu 6, 2015 at 22:50

  Piti vielä kysyä että oletko kuullut siitä uudesta Venetsian matkalaukkukiellosta ja miten se on siellä näkynyt? luin uutisista että sellainen on ilmeisesti jo voimassa ja alunperin sen takia koska matkalaukkujen pyörien äänet ovat häirinneet paikallisia illalla/yöllä. Niin onko tosiaan niin ettei matkalaukkua saa enää vetää siellä vai mitenköhän tämä kielto ilmenee?

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2015 at 23:57

   Tuo sääntö on tosiaan voimassa ja äänihäiriöstä voi saada pahimmillaan 500 euron sakon. Tänne tulevia matkailijoita kehotetaan saapumaan sellaisten vetolaukkujen kanssa, joissa on vaimennetut pyörät. Eri asia sitten on, kuka tuota sääntöä oikeasti valvoo ja toteuttaa, mutta sakkojen saaminen on mahdollista. Vilkkailla turistialueilla nuo vetolaukut aiheuttaa ihan oikeasti suurta melua, ja etenkin öiseen aikaan kaduilta kuuluu kaikki pienemmätkin äänet sisätiloihin kun ei ole äänieristeitä. Mulla on myös äänekäspyöräinen vetolaukku ja olen koittanut välttää sen käyttöä täällä jos mahdollista. Rinkka tai kannettava laukku on parempi vaihtoehto, tai sitten tuo edellämainittu vaimennetuilla pyörillä varustettu vetolaukku.

 • Vastaa Jenni kesäkuu 11, 2015 at 01:35

  Olipa kiva teksti! Oon aina halunnu käydä Venetsiassa. Nyt oon asustellu Tansaniassa 9 kuukautta ja alkaa olemaan vähän sellainen jumitusmeininki ja hirveä levottomuus. Ikävä kesäistä Eurooppaa.

  Ps. Ihan saakelin jäätäviä hintoja :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 12, 2015 at 02:30

   Kiitos paljon Jenni! Ja vau, onko siitä jo noin pitkä aika kun lähdit Tansaniaan :) Voin kuvitella tuon levottomuuden, että tekee mieli liikkua johonkin suuntaan usean kuukauden paikallaan olon jälkeen!

   P.S. Nuo hinnat on jotain käsittämätöntä! O_O

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.