Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Lue nämä turvallisuusvinkit ennen Brasilian reissua

maaliskuu 26, 2015

Halusin paneutua Brasilian turvallisuuteen kokonaan omassa postauksessaan, koska olen saanut asiasta monia kyselyjä kahden viime reissuni (lokakuu 2014 ja helmikuu 2015) jälkeen.

Matkailijan turvallisuusasiat selvästi kiinnostavat, ja valitettavasti Brasiliaa ja usein yleisesti Lattarimaita koskien aiheesta on enimmäkseen negatiivista virallista informaatiota saatavilla. Ulkoministeriön ajankohtainen matkustustiedote Brasiliasta on melko masentavaa luettavaa kaikkine väkivaltaisine ryöstöineen ja huumekauppaongelmineen, eivätkä esimerkiksi Yhdysvaltain diplomaattisen turvallisuustoimiston (OSAC) raportit kuulosta yhtään positiivisemmilta Brasilian suhteen.

Recife, Pernambuco, Brazil

Minkä ihmeen takia sinne täytyy sitten kuitenkin reissata, vaikka on etukäteen moneen kertaan varoiteltu?

Jos puhutaan yleisesti turvallisuudesta, on se varsin subjektiivinen ja suhteellinen käsite ja riippuu hyvin paljon siitä, mikä tarkoittaa kenellekin turvallista. Jos kysyn brasilialaiselta kaverilta, onko jossain turvallista, voin toki luottaa paikallisen tietämykseen, mutta hänen käsityksensä turvallisuudesta voi olla hyvin erilainen kuin minun.

Käsittelen tässä postauksessa suurimmilta osin Rio de Janeiron sekä osittain Koillis-Brasiliassa sijaitsevan Recifen turvallisuusseikkoja omiin kokemuksiini nojaten.

1. Liikenne

Tämä on varmasti kaikista silmiinpistävin ja huomattavin seikka, joka on oikeasti turvallisuusriski Rio de Janeirossa liikkuessa. Liikenne esimerkiksi kansainväliseltä lentokentältä kohti Copacabanaa tai Santa Teresaa on vuorokaudenajasta riippuen joko ruuhkaista ja hidasta tai nopeaa ja holtitonta.

Kaikissa takseissa ei ole turvavöitä, vaan ne saattavat olla kietaistuna penkin taakse niin, ettei niitä voi käyttää. Kannattaa varmistaa turvavöiden olemassaolo ja käytettävyys ennen kuin asettuu taksin takapenkille ja kuski iskee ykkösen silmään, koska turvavyö voi olla se ainoa asia, joka pelastaa tai edes lieventää potentiaalista onnettomuutta kovassa vauhdissa. Moottoriteiden varsilla ruuhkassa jonottavien autojen ympärillä pyörii kaikenlaisia pikkupurtavia, kukkia yms. myyviä katukauppiaita, jotka yleisesti vaikuttavat vaarattomilta, mutta silti pitäisin auton ovet varalta lukittuna ollessa pysähdyksissä ja arvotavarat kaukana ikkunaetäisyydeltä.

The centre of Rio de Janeiro

Liikenneonnettomuudet ovat valitettavan yleisiä ja pari kertaa jouduin todistamaan näkyä, kun tiellä makasi ambulanssin ja poliisin ympäröimänä kaatunut ja loukkaantunut skootteripoika. Skootterit ja moottoripyörät puikkelehtivat muun raskaamman liikenteen joukossa omaa vauhtiaan muiden ohi, välistä ja pienimmästäkin raosta, jossa tie antaa myöten, joten tällainen matkantaitto myös näyttää melko riskialttiilta hommalta.

Julkinen Real-bussiyhtiön bussi nro 2018 lentoasemalta Ipanemalle on kohtuullisen turvallinen ja varsin edullinen (13,50 realia eli 4,50 euroa) tapa matkustaa. Matka kesti alkuillasta noin tunteroisen, mutta valitettavasti tyssäsi siihen, kun ilmastointi meni rikki ja kuski halusi välttämättä palata varikolle vaihtamaan bussin, vaikka koitimme sanoa ettei ilmastoinnilla ole väliä kunhan päästään perille Ipanemalle. Tämä ei käynyt päinsä, joten päätin jäädä pois keskustassa ja ottaa sieltä metron Pousada Bonita-hostellille, joka onneksi sijaitsi ihan metroaseman vieressä. Brasilian virallisen matkailutoimiston edustajat lentokentällä vakuuttivat, että Ipaneman kaupunginosa on turvallinen liikkua pimeälläkin, jopa yksinreissaavalle naiselle, joten luotin tähän paikallisten neuvoon – oletan heidän tietävän turvallisuusasioista riittävästi, jos uskaltavat moista neuvoa juuri maahan ensimmäistä kertaa saapuneelle matkaajalle.

The beach of Ipanema, Rio de Janeiro

2. Rannat

Yleisesti esimerkiksi Ipaneman ja Copacabanan rannat ovat turvallisia päiväsaikaan. Turhia arvotavaroita ei kannata pitää mukanaan ja vain pieni määrä käteistä riittää, jos haluat ostaa rannalta vettä tai tehdä muita ostoksia myyjiltä. Kirjoittelin Rio de Janeiron rantaetiketistä enemmän omassa postauksessaan täällä sekä Koillis-Brasilian Recifen rannasta täällä.

3. Pimeällä liikkuminen

Ainoastaan seurassa, EI KOSKAAN yksin! Yksin liikkuessa saatat joutua epätoivotun huomion kohteeksi.

4. Rion favelat

Sana, joka aiheuttaa usein pelkoa joko sen vuoksi, ettei asiasta ole saatavilla riittävästi asiallista tietoa tai koska tätä tietoa ei ole tutkittu tarpeeksi käytännössä.

Rio de Janeiro on täynnä lukuisia faveloita, jotka sijaitsevat useimmiten kukkuloiden huipulla. On tärkeää erottaa rauhoitetut, turvalliset favelat esimerkiksi Rion pohjoispuolen levottomimmista faveloista. Rauhoitetuissa faveloissa on usein lämminhenkisen, verkkaisen pienen kommuunin tunnelma ja paikalliset ihmiset tuntevat toisensa. Olen yöpynyt näistä faveloista kahdessa, Vidigalissa sekä Babiloniassa, josta jälkimmäisestä kirjoitin aiemmin omat postauksensa niin faveloista ja niiden turvallisuudesta yleensä kuin myös esittelin aidon favelakodin, jossa yövyin viikonlopun verran.

Morro da Babilonia, Rio de Janeiro

Nykyään favelamajoitukset ovat yleisiä sekä koko ajan kasvava majoitusmuoto ja saman tien päivän olennaisen tietoisku tähän: jopa Lady Gaga on jo vuosia sitten majoittunut favelassa Rion matkallaan! Omaan kokemukseeni viitaten rohkaisen ehdottomasti kokeilemaan, jos haluatte vaihtoehtoisen elämyksen keskellä paikallista riolaista yhteisöä. Airbnb:n kautta varaamani Babilonian favelakodin lisäksi hyviksi havaittuja hostelleja Vidigalin favelassa ovat Vidigalhouse sekä Hostel Alto Vidigal. Suosittelen erittäin lämpimästi!

5. Karnevaalit ja turvallisuus

Turvallisuutta karnevaaleilla käsittelevän erillisen postauksen voi lukaista täältä.

6. Pukeutuminen

Maassa maan tavalla pätee Brasiliassakin. Jos paneudutaan asiaan näin reissuneitin näkökulmasta ja tarkastellaan paikallisten naisten pukeutumista, on ihan ok pukea toppi ja lyhyet farkkushortsit tai hame/mekko, koska Riossa on Brasilian kesällä ihan aikuisten oikeasti KUUMA ja isommat vaatekappaleet aiheuttavat lähinnä ahdistusta. Ota kuitenkin huomioon, että esimerkiksi lokakuussa illat voivat olla hyvinkin viileitä ja pitkähihaisille on aiheellisesti käyttöä.

Mutta helmikuussa pitkähihasilla sai lähinnä heittää kuikkaa!

Mutta helmikuussa pitkähihasilla sai lähinnä heittää kuikkaa!

7. Naisena Brasiliassa

Tähän lopuksi tarkastellaan vielä erikseen naismatkailijan asemaa Brasiliassa. Kuten voitte ehkä kuvitella, Rion kansainvälisessä biitsikulttuurin kaupungissa on ennenkin nähty puolialastomia naisia rannalla, joten siellä saa palloilla kohtuullisen hyvin rauhassa omiin nimiinsä (päiväsaikaan ja valoisalla). Koillis-Brasilian Recife on puolestaan oma lukunsa, koska siellä ei näy juurikaan vaaleita turisteja, joten suomityttö erottuu paikan päällä joukosta aika räikeästi ja saattaa saada epätoivotun paljon kyseenalaista huomiota osakseen. Suosittelen liikkumaan seurassa, mikä edes hieman hillitsee läpitunkevia katseita.

Toivon, että nämä kootut vinkit hyödyttävät Brasiliaan matkaavia tai sinne reissua suunnittelevia. Missään nimessä tarkoitus EI ole pelotella, vaan enemmänkin uskon, että etukäteen muutaman turvallisuusvinkin läpikäyminen tuo itsevarmuutta varsinaisen reissun päällä. Kun ei näytä pelokkaalta tai täysin eksyneeltä karitsalta, on pienempi todennäköisyys joutua esimerkiksi ryöstön kohteeksi.

Onko jollain omia kokemuksia tai lisättävää – jäikö jotain olennaista tai vähemmän olennaista pois listasta?

Kirjoittaessa soi MC Nego do Borel – Os caras do momento

Eng: Listed a few safety tips to consider when travelling in Brazil, particularly in Rio de Janeiro and Recife. Generally speaking and based on my own experiences during two journeys as a solo female traveler I would state Brazil is not as dangerous as its rather violent reputation claims. The most unsafe issue I’ve ever experienced there was the chaotic traffic especially during evening from the international airport to the Ipanema area.

If you’re planning a trip to Brazil and wondering if it’s safe to go or not, my best advice is to hell-yeah go! If you’re really yearning to go and explore this amazing country, don’t stay back home only because you think it’s not safe to travel. Accidents and other incidents may happen anywhere in the world, even back at your very safe home. Don’t let the fear be your master, but rather go and live your dream while you still can!

Saatat myös pitää näistä

12 Kommenttia

 • Vastaa Sofia maaliskuu 27, 2015 at 17:01

  Komppaan aika paljon noita mitä kirjoitit. Itse matkustin São Paulossa ja sen lähettyvillä olevissa kaupungeissa. Metrossa sai pitää varsinkin ruuhka-aikoina laukusta/repusta hyvää huolta, ja pimeillä/hämärillä kujilla pelotti hieman. :D Siihen meininkiin siellä, kun sitten tottuu niin alkaa käyttäytymään ja olemaan jo vähän niinku paikalliset niin eivät huomioi enää niin paljoa. Kuitenkin, koska blondi vaaleasilmäinen nuori selvästi ulkomaalaisen näköinen nainen olen, tulihan sieltä niitä katseita, tööttejä sekä huutelua perään.
  Aika paljon kuitenkin liikuin paikallisten ystävien seurassa, ja he aina kävelivät yksi molemmilla puolilla, joten olin turvassa. :D Itse en ikinä melkeinpä eksy, niin joskus olin se joka kertoi suuntia paikallisille kavereilleni.. Joskus tuntui, että muut oli enemmän peloissaan kuin minä. Varsinkin, jos mentiin paikoille joissa oli enemmän ihmisiä, esim. 25 de Marco, São Paulon keskustassa. Luonteeltahan mie oon enemmän semmonen joka vaan menee. Myös se jos ei puhu paikallista kieltä, kiinnittää paljon huomiota ihmisiin.
  Käydessäni favelassa ensin pelotti, koska ihmiset olivat kertoneet jättää kaikki tavarat kotiin ja että pitäisi pysytellä vain lähettyvillä. Kuitenkin, kun siitä sitten ruvettiin juttelemaan ja käymään ihmisten taloissa (Oltiin siis viemässä kutsuja johonkin kokoukseen, São Paulon kaupungin asialla..) niin huomasi, että ne oli niiiiiiiiin ihania ihmisiä siellä, ainakin osa, ja osasivat nauttii elämästä vaikka niin huonoissa oloissa asuivat.
  Kuitenkaan en sanoisi, että Brasilia olisi niin “vaarallinen” paikka mitä yleensä sanotaan ja luullaan. Jos vain pitää sen oman maalaisjärjen mukana, ja ei lähde yksin hihhuloimaan pimeille ja syrjäisille paikoille, niin kaikki on hyvin. Ottakaa vaan reissusta kaikki irti, varmasti saatte ihania muistoja ja tarinoita kerrottavaks!!

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2015 at 12:09

   Kiitos Sofia perusteellisesta kommentista ja omien reissukokemustesi jakamisesta! Pahoittelut myöhäisestä vastaamisesta, viimeisin viikko hujahti minulla suomivieraiden parissa sekä tulevaisuuden juttujen järjestelyssä. São Paulo kiinnostaa, sillä en ole lentokenttää enempää päässyt vielä näkemään tätä kaupunkia. Seurassa liikkuminen tosiaan tuo enemmän turvallisuuden tunnetta, ja eräs pariskunta kysäisi kerran minulta riolaisessa kahvilassa, olenko ihan oikeasti yksin liikenteessä ja reissussa, varoitellen samalla Rion vaarallisuudesta.

   Englannin/suomen/minkä tahansa muun kielen kuin Brasilian portugalin puhuminen tuntuu tosiaan herättävän huomiota Brasiliassa, ja esimerkiksi faveloissa yöpyessäni oli suuri hyöty edes niiden muutaman portugalin sanan ja fraasin opettelusta. Laitoin itse myös merkille, että vaikka faveloissa asuvilla ei välttämättä ole mitään maallista omaisuutta, ainakin osa heistä vaikuttaa onnellisilta siihen, mitä heille on – perhe, ystävät, lämmin elinympäristö. Oletko muuten käynyt joskus järjestetyllä favelakierroksella?

   Ja komppaan ihan täysillä harhaluulojen kumoamista Brasilian vaarallisuudesta! Hyvin paljon on kiinni omasta käyttäytymisestäkin, miten reissu menee. Jos on pakko hihhuloida yksin tuhannen tuiterissa pimeillä kaduilla, niin ehkä Brasilia (tai ylipäätään mikään muukaan kohde) ei ole siihen sopiva vaihtoehto ;)

 • Vastaa Susanna maaliskuu 28, 2015 at 21:04

  Hyvä kooste! :) Brasilia kiinnostaisi kyllä kovasti, näin kerran tässä untakin Rion rannasta..
  Suuntaisin mielelläni Brasiliaan esim. kiertomatkan muodossa niin että pääsisi myös muihinkin kohteisiin samalla kertaa. Jokin tuossa maassa vetää puoleensa ja usein ollaan sanottu että Brasilia on maailman kaunein maa, haluaisin päästä näkemään pitääkö se paikkansa minä kun pidän Välimeren maita vähintään yhtä kauniina

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2015 at 12:14

   Kiitos paljon Susanna! Olen itsekin saattanut nähdä unta Rion rannoista kerran jos toisenkin :) Brasilia on upea ja monipuolinen maa, ja sinne reissaaminen on todellakin kaiken vaivan (pitkän lentomatkankin) arvoista! Hienoa olis tehdä kunnon kiertomatka ihan ajan kanssa, koska maa on valtava ja näkemistä ja kokemista riittäisi pitemmäksikin aikaa.

 • Vastaa Romario maaliskuu 29, 2015 at 04:20

  Minulla on ehkä ollut hyvää tuuria omilla reissuillani. Olen ollut yhdeksän kertaa Riossa ja aina yksin. Enkä todellakaan ole viettänyt öitäni hostelleissa vaan olen kuljeksinut “omilla poluillani”. Ikinä ei ole yritetty ryöstää, kerran on koitettu taskuvarkautta. Kuljin yöllä siinä rantakadulla, kun jostakin ilmestyi eteeni puolialaston nainen, oli vain bikinien alaosa. Hän tuli siihen eteeni kiehnäämään, selkä minuun päin. Olin jonkun verran juovuksissa, mutta järki sanoi, että nyt “homma haisee”. Suhtauduin tilanteeseen kylmän viileästi. Tämä kyseinen neitokainen odotti, että alan hieromaan hänen tissejään ja unohdan kaiken muun. Seurasin hänen käsiään ja reisitaskullehan vasen kätönen oli menossa. Läväytin häntä sormille aika kovaa ja sanoin “wrong man”. Ilmeisesti hän ymmärsi englantia, kun häipyi paikalta nopeasti. Viime vuonna olin karnevaaleilla ja yövyin Cateten favelassa. Aamuyöllä mopotaksit ja pikkubussit eivät kulkeneet vuoren huipulle. Otin taksin, istuin kyytiin ja kerroin osoitteen. Taksikuski ei suostunut ajamaan favelaan, vaikka se on “puhdistettu” favela, Lopulta pääsin liftaamalla sinne vuoren huipulle.

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2015 at 12:35

   Oho, mielenkiintoisia reissukokemuksia sinulla Romario! Hyvä että huijaustutka oli päällä pienestä humalatilastakin huolimatta, niin sen pitäisikin olla aina ja etenkin yksin reissun päällä liikkuessa. Luulenpa, että miespuolisilla matkaajilla yöllä yksin toilailu ei ole niin suuri riski kuin naisilla. Vidigalin favelan hostellin omistaja kyllä vakuutteli, että siellä on ok kulkea pimeälläkin yksin, mutten lähtenyt varsin testaamaan vaan pysyttelin mieluummin seurassa. Ja taksikuskeista puheenollen, olen kuullut myös etteivät kaikki suostu ajamaan faveloiden lisäksi esimerkiksi Lapan kukkulaisella mukulakivikatualueelle – pelkääköhän ne, että auto hajoaa siinä rytinässä… Ja oletko muuten miten paljon liikkunut mopotakseilla?

 • Vastaa Romario maaliskuu 29, 2015 at 11:41

  Turvallisuusvinkit olivat ihan hyviä. Se on tärkeä, että kaikki korut ovat pois näkyvistä viimeistään lentoasemalla. Paikallinen tuttuni meni vastaan italialaista ystäväänsä lentoasemalle. Italiaanolla oli ollut näyttävä kaulaketju, minkä hän käski ottamaan pois. Kaveri tuumasi vain “älä sinä ala minua neuvomaan”. Seuraavan kerran he tapasivat parin päivän päästä sairaalassa. Italiaano oli noussut taksista hotellinsa pihassa ja huonolla tuurilla väärä mies kulki siitä juuri ohitse. Ryöstäjä oli ensin koittanut repiä ketjua poikki ja eihän tukeva ketju nyt helposti katkea. Sitten hän oli lyönyt päätä katuun, niin tajuttomalta uhrilta oli helppo ottaa ketju pois. Peiliinkatsomisen paikka.
  Taksikuskit eivät nyt liity suoranaisesti turvallisuuteen, mutta heidän kanssaan saa olla tarkkana Riossa(kin). Jos maksaa 50 realin rahalla, kannattaa tehdä kuskille selväksi, että se on tosiaan 50r. Kuski saattaa kysyä, oletko ensimmäistä kertaa Riossa. Varsinkin ensikertalaisille he saattavat tehdä rahanvaihtotempun. Asiakas antaa 50r, kuski vaihtaa näppärästi sen vitoseksi ja sanoo “sori, tämä on vain 5r”. Olen tullut siihen tulokseen, että sitä parempi mitä vähemmän joutuu käyttämään taksia.

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2015 at 13:32

   Kiitos Romario rakentavasta kommentista! Mietin tuota koruhommaa postausta kirjoittaessa, että laitanko siihen vai onko se liian itsestäänselvä asia – nähtävästi ei ole! Ekan kerran Rioon saapuessa nyppäsin pienetkin korvikseni pois lentoasemalla, toisella kerralla taisin väsyksissä unohtaa ne korviin, mutta mitään isoja ja näyttäviä koruja ei mullakaan kulje reissussa mukana. Aika hurjalta kuulostaa tuo italialaisen kaverin tapaus!

   Taksikuskien epärehellisyydestä on myös täällä kokemusta, ja jos ei ole pakko niin pyrin myös itse välttämään taksilla liikkumista. Tasaraha kannattaa löytyä jo etukäteen, sillä kuski voi teeskennellä ettei ole vaihtorahaa tai ettei vaihtoautomaatti toimi, tai tahallaan pyöritellä ympäri kyliä kun ei muka löydä osoitetta ja pyytää lisätippiä tästä “ylimääräisestä” panostuksesta. Lentokenttäbussin kuski sen sijaan opasti minut kädestä pitäen takaisin oikeaan suuntaan ja toiseen bussiin, kun oli mennyt reilusti minun pysäkin ohi, vaikka pyysin etukäteen huikkaamaan kun ollaan siellä.

 • Vastaa Sade lokakuu 31, 2015 at 01:14

  Mielenkiintoinen ketju täällä. Minusta Brasilian vaarallisuutta ei voi korostaa liikaa, se on niin arkipäivää siellä. Hyvällä tuurilla ei satu mitään, jos ei yhtään osaa varautua. Paikallisilla on hyvin tarkat “rutiinit” varomisen suhteen, ainakin keskitasoa hieman varakkaampien keskuudessa. Pienet lipsahdukset kostautuu. Sukulaisia/tuttavia on siellä ryöstetty, kidnapattu eteläisessä Brasiliassa ja São Paulossa osoitettu liikennevaloissa aseella päähän ryöstötilanteessa, keskellä päivää, “siistillä” alueella. Teiden kunto saattaa olla todella vaarallinen. Varuillaan joutuu olemaan lähes koko ajan, miettimään millä alueella voi liikkua, mihin aikaan, missä seurassa, mitä päällään. Aikuisten kesken tuota varomista jaksaa joten kuten siihen tottumattomana suomalaisena, mutta lasten kanssa en suosittelisi “ummikkona” lähtemään. Ne brasilialaiset, varsinkin perheelliset, joilla on mahdollisuus, muuttavat pois Brasiliasta mm. Eurooppaan, jossa on parempi ja turvallisempi elää. Rakastan tiettyjä paikkoja Brasiliassa, mutta en voisi suositella niitä suoraan ystävilleni ilman paikallista kielitaitoa ja kunnollista turvallisuusasioiden läpikäyntiä ;)

  • Vastaa Mari marraskuu 4, 2015 at 18:55

   Kiva kun kommentoit Sade! Ja ihan totta, ettei Brasiliaan kannata lähteä täysin ummikkona, vaan kohde vaatii ainakin kohtuullista taustatyön tekoa ja asioiden selvitystä ennen reissuun lähtöä. Ja paikan päällä saa olla valppaana silmät selässä ja järki päässä. Tästä huolimatta maasta voi kuitenkin mielestäni nauttia, eikä vahinko yleensä tule kello kaulassa. Riippuu lisäksi hieman myös tuurista ettei käy mitään pahempaa. Ystävälläni oli brasilialainen kaveri käymässä täällä Venetsiassa, ja olivat vierailleet eräässä museossa. Museon sisäänkäynnin liepeillä oli hengaillut epämääräinen laitapuolen kulkija, joka paikallisen kaverini mielestä oli ollut tavallinen “kaduntallaaja”, mutta brasilialainen puolestaan oli tuuminut että kyseessä on varma ryöstöyritys, kun sopiva uhri sattuu kohdalle. En tiedä kummasta oli loppuunsa kyse, mutta Brasilia nähtävästi opettaa ;)

 • Vastaa Kirsi Sakala tammikuu 14, 2017 at 02:17

  Kaksi viikkoa oltiin Brasiliassa, juuri kotiuduttiin Ensin viikko ranta kaupungissa Paratyssa. Aivan ihana lomakauounki kauniine rantoineen. Olimme varanneet mukavan talon airbnb. Kautta. Kaikki meni hyvin , ei ongelmia varaatelun ym suhteen.
  Toinen viikko Rio de Janeirossa hotelli Americas Copagabana. Hotelli todella hyvällä paikalla, hyvä aamupala, sauna, uima- allas ja baari katolla :)
  Kävimme kiertämässä parhaimmat nähtävyydet; Christos Cordovaro , sokeritoppa ja upea suht uudehko akvaario. Tähän mennessä kaikki oli sujunut hyvin.
  Viimeisinä päivinä menimme Ipaneman rannalla. Noin kahden tunnin rannalla olon jälkeen reppumme varastettiin aivan silmiemme edestä. Repussa lähti kaksi puhelinta, mieheni vaatteet, rahapussi jossa kaksi pankkikorttia. Välittömästi lähdimme taksilla hotellille, jotta pystymme sulkemaan pankkikortit minun puhelimellani. Noin tunti kului aikaa, ennen kuin taksilla pääsimme hotelliin ja saimme kortit suljettua. Tänä aikana tililtä oli lähtenyt yli 2000€!
  Rikollisuus on niin organisoitunutta, että osaavat nopeasti tehdä netissä ostoksia. Meidän kortilla oli ostettu iso ostos kultakaupasta ja miesten nettivaatekaupasta. En edes itse tiennyt, että depit- kortilla ulkomailla voi ostaa netissä ostoksia käyttämällä kortin takaosan kolmenumeroista koodia. Mitään pankkivarmennusta ei siis tarvita.
  Ottakaa rannalle mukaan vain pyyhe, uikkarit ja hieman rahaa juotavaa varten . Kaikki muu omaisuus kannattaa jättää hotelliin ja asiakirjat safety boxiin !
  Nimin. Ei koskaan enään Rioon

  • Vastaa Mari tammikuu 17, 2017 at 20:06

   Kiitos kommentistasi Kirsi! Ja voihan kehveli, on todella harmi että viimeisinä Brasilian päivinä kävi noin huono tuuri! Ammattirikolliset tosiaan tietävät, kuinka varastetusta omaisuudesta otetaan kaikki hyöty irti mahdollisimman nopeasti. Onneksi teille itselle ei kuitenkaan käynyt mitään? Väkivaltaisen ryöstön kohteeksi joutuminen olisi vielä inhottavampaa. Olen joskus netissä ostoksia tehdessäni myös kauhistellut, ettei pankkivarmennuksia hetikään aina kysytä, vaan voisin periaatteessa vinguttaa kenen tahansa korttia.

   Rannoilla ollessa suurimmat arvotavarat tosiaan kannattaa jättää pois, jos vain mahdollista. Ihan ymmrrettävää on, että tuollaisesta vastoinkäymisestä jää paha maku suuhun, eikä samaan kohteeseen tee mieli enää palata toista kertaa. Onneksi teidän muut kokemukset Riosta ja Paratysta kuulostavat ihan mahtavilta!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.