Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

6 käsittämätöntä faktaa Sisiliasta

maaliskuu 13, 2015

Viime viikonloppuisen Bolognan visiitin lisäksi olen reissaillut Italiaa jokseenkin pitkin poikin Milanoa, Genovaa ja Roomaa myöten. Napoli on tähän mennessä eteläisin paikka, jonne ahkerasti palloa tallanneet reissutennarini ovat saapasmaassa kantaneet.

Nyt on kuitenkin huulillani ollut pitkin orastavaa kevättä eräs kiehtova Etelä-Italian kohde.

Sicily, Italy

Sisilia.

Mielikuvani tästä kiintoisasta saaresta vaihtelevat lähinnä verkkaisen hitaasta ja värikkäästä, perhekeskeisestä elämästä, omintakeisen intohimoisesta suhtautumisesta lähiruokaan sekä työttömyydestä ja köyhyydestä aina mafian vallanpitoon.

Street in Palermo, Sicily

Olen päättänyt, että tämän kevät-kesän aikana matkani käy vielä määrittelemättömänä ajankohtana halki Sisilian saaren, rosoisesta Palermosta aina Catanian yöelämään ja värikkääseen Taorminaan saakka.

Reissusuunnitteluni ohella innostuin aivan valtavasti eräästä artikkelista, jossa kerrotaan 10 käsittämätöntä faktaa Sisiliasta ja sen historiasta. Kokosin ja käänsin teille tähän niistä kuusi mielenkiintoisinta – olkaatte hyvät:

– Ennen Italian yhtenäistymistä 1861 Sisilia toimi itsenäisenä kuningaskuntana ja oli nykyistä Pohjois-Italiaa rikkaampi valtio.

– Italian yhdistyminen oli täysi romahdus lähinnä maanviljelyllä toimeentulevalle Sisilian saarelle.

Just a yellow lemon tree in Sicily

– Messinan maanjäristyksessä vuonna 1908 menehtyi 123 00o henkeä.

– Euroopan korkein aktiivinen tulivuori Etna, yli 3000 metriä, sijaitsee Cataniassa. Sen viimeisin purkautuminen tapahtui marraskuussa 2013.

– Palermo on hiljattain nimetty Euroopan katuruokapääkaupungiksi. (viimeistään tässä vaiheessa kässäsin, että tänne on päästävä!)

Food in Palermo, Sicily

– Sisiliasta löytyy näyttävämmät kreikkalaiset rauniot kuin itse Kreikasta.

Noin! Kaiken tämän intoiluni lisäksi myös Aurinkomatkoilla on nyt sopivasti meneillään 1000 euron lahjakortin arvonta, jossa voi voittaa unelmamatkan Sisilian auringon alle.

Linkki löytyy täältä – käykää ihmeessä osallistumassa!

*Postaus on toteutettu yhteistyössä Rantapallon kanssa.

Kuvat: Flickr / Creative Commons; Robyn Hooz, Maman Voyage, Richard Allaway, neekoh.fi

Kirjoittaessa soi Gianluca Grignani – La mia storia tra le dita

Eng: These days I’ve been dreaming of a journey under the Sicilian sun. If you’re also yearning to explore this fascinating Southern Italian island, go and participate to a competition of a Finnish tour operator Aurinkomatkat to win a 1000 euro gift card to travel to the marvellous Sicily!

Saatat myös pitää näistä

16 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta maaliskuu 13, 2015 at 13:50

  Sisilia olisi kyllä mielenkiintoine kohde ja yhdistäisin sen oitis Amalfiin ja Pompeiin ja niin edelleen. Äh kun olisi tätä aikaa hieman enemmän, ikuisuusongelma!

  • Vastaa Mari maaliskuu 14, 2015 at 13:55

   No niinpä Annika, matkasuunnitelmia olisi vaikka kuinka, mutta mistähän sitä aikaa löytyisi? Kiitti vinkistä ja hyvästä ideasta, jos nuo kohteet saisi jotenkin yhdistettyä samaan reissuun niin oispa huippua!

 • Vastaa Maarit maaliskuu 13, 2015 at 15:23

  Suosittelen kyllä reissua Sisiliaan! Kävin muutama vuosi sitten viikon reissulla Taorminassa ja vierailimme samalla Etnalla ja Cataniassa. Voisin lähteä uudelleenkin. Oli ihastuttava paikka! :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 14, 2015 at 14:19

   Kiva kun kommentoit Maarit ja kiitos omien kokemustesi jakamisesta! Minäkin mietin, että mielellään varaisin Sisilian reissua varten useamman päivän, tai vaikka viikon jos vaan mahdollista! :)

 • Vastaa Ida / idaloveslife maaliskuu 13, 2015 at 19:55

  Heippa! Olipa mielenkiintoinen postaus! Tätä lukiessa matkanälkä pääsi taas kasvamaan :-) Tuntuu että omassa tuttavapiirissä Sisilia on ollut monen häämatkakohde. Itseäni tuo Palermo kiinnostaa kovasti. Nyt toivotaan siis että arpa suosii!
  -Ida

  • Vastaa Mari maaliskuu 14, 2015 at 16:53

   Moikka Ida ja kiitos kommentista! :) Palermo kiinnostaa täälläkin kovasti, kuin myös muu Sisilia – ja varmasti häämatkakohteenakin on aivan upea. Paljon onnea arvontaan!

 • Vastaa Susanna maaliskuu 13, 2015 at 23:05

  Suosittelen kyllä Sisiliaa, kannattaa käydä edes kerran!:)
  jotkut sisilialaiset haluaisivat Sisilialle itsenäisyyden (kuten jotkut sardinialaiset Sardinialle) koska jotkut ajattelevat että maa toimisi paremmin itsenäisenä, mutta tiedä näitä, ehkä se mennyt loisto on kokonaan ohi kun ajat muuttuvat. Sisiliassa on todella paljon nähtävää ja kuvattavaa on aina, joten kameralle tulee käyttöä. Taormina on aivan upea ja siellä kannattaa ehdottomasti käydä, miksei myös majoittua. Näkymä etnalle on todella vaikuttava. Jos matkailija tykkää tulivuorista ja trooppisista kohteista niin varmasti silloin pitää Sisiliastakin. Niin Messinassa oli aikoinaan tsunami, näitä on ollut kauan aikaa sitten vähän joka puolella maailmaa, eikä kaikista tsunameista varmaan edes tiedetä

  • Vastaa Mari maaliskuu 15, 2015 at 13:02

   Tulivuoret ja trooppiset kohteet kiinnostaa ehdottomasti – ja vielä enemmän jos ne saa yhdistettyä! :) Kiitos hurjan paljon näistä vinkeistä – minun Sisilia-kuume vaan nousee täällä entisestään!

 • Vastaa Susanna maaliskuu 13, 2015 at 23:07

  niin piti vielä mainita että etnalle pääsee tosiaan myös laskettelemaan jos sellainen kiinnostaa, tosin aina riippuen siitä että mihin suuntaan laavavirta virtaa. Joskus laskettelukeskus on tuhoutunut, mutta se on rakennettu aina uusiksi. Se on aika jännää että yhdessä kohteessa voi nähdä sekä upeita rantoja, palmuja että myös lunta. Kerran näin kun helikopterit veivät suuria betoneita tukkiakseen laavavirran, eli siitä pidetään kyllä huolta ettei etnan laavavirrat tule aivan holtittomasti mihin tahansa suuntaan

  • Vastaa Mari maaliskuu 15, 2015 at 13:06

   Oho, aika hurjalta kuulostaa että Etnalla voi myös lasketella, ihan mieletöntä! (: Ei tullut pieneen mieleenkään että aktiivista tulivuorta voisi hyödyntää näinkin, etenkin turvallisuusriskien kannalta. Ehkä se on jollain lailla osa italialaista kekseliään hullun luovaa ja positiivista ajattelutapaa – vähän sama kun joku on aikoinaan saanut pomminvarman idean rakentaa palatseja SUON päälle Venetsiassa… ;)

 • Vastaa Inka maaliskuu 14, 2015 at 07:49

  Sisilia vaikuttaa kyllä niin ihanalta, mahtavaa että pääset reissailemaan Italiassa nyt niin helposti! Ja aika monta faktaa tuli mullekin uutena, mielenkiintoinen postaus!

  • Vastaa Mari maaliskuu 15, 2015 at 13:09

   Kiitos kovasti Inka! Itekin yllätyin monista noista faktoista ja ajattelin että ehkäpä muitakin saattaisi kiinnostaa. Ja tästä Venetsian tukikohdasta käsin pitää ottaa kaikki ilo irti kun on siihen mahdollisuus!

 • Vastaa Saana / Always Abroad maaliskuu 14, 2015 at 13:26

  Sisilia on ihan mieletön! Kävin viime kesänä ensimmäistä kertaa; ajettiin Napolista Messinaan ja sieltä Taorminan ja pienen Santo Stefano-kaupungin kautta pohjoisrannikkoa pitkin Palermoon, jossa poikaystäväni vietti nuoruutensa. En muuten suosittele elokuussa roadtrippaamista Sisiliassa, varsinkaan, jos autossa ei ole ilmastointia, oli nimittäin tukalat paikat :D Onneksi ihanat raikkaat Granita-juomat viilensivät menoa!

  Nyt otetaan pääsiäisenä taas nokka kohti Sisiliaa, mutta tällä kertaa käydään poikaystävällenikin tuntemattomammalla saaren eteläpuolella :) jihuu!

  • Vastaa Mari maaliskuu 15, 2015 at 13:17

   Kiva kun kommentoit Saana ja oli mielenkiintoista lukea kokemuksiasi Sisilian reissusta! Granita-juomat pistetään heti ylös hyödyllisenä vinkkinä Sisilian kesää varten ;) Roadtrippaaminen siellä kuulostaa aika huikealta ja hahmottelin, että esimerkiksi kesäkuussa ei vielä olisi niin tukalan kuuma tallata siellä suunnalla.

   Ihanaa pääsiäisreissua teille, nauttikaa! :)

 • Vastaa Jenna maaliskuu 15, 2015 at 18:58

  Sisilia on ihana. Itse nähnyt vain pienen osan tuota saarta ja ehdottomasti haluan nähdä lisää. Tosi hyvä tämä postaus :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 16, 2015 at 20:59

   Kiitos hurjan paljon Jenna kivasta kommentista ja palautteesta! Nyt siis vaan Sisiliaa tutkimaan! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.