Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Wannabe-opiskelijan Bologna

maaliskuu 11, 2015

Minulla kesti itse asiassa monen monta viikonloppua, että vihdoin ja viimein päädyin Bolognan 400 000 asukkaan viehättävään kaupunkiin Emilia-Romagnan alueella. Olin suunnitellut sinne päivävisiittiä jo tammikuun aikana, ennen Brasiliaan lähtöäni, mutta kas kummaa, Venetsiassa riitti viikonloppuisin nähtävästi niin hyvää Spritziä perjantai-iltaisin niin paljon tekemistä, etten koskaan ennen viime viikonloppua saanut itseäni liikkeelle parin tunnin junamatkan päässä sijaitsevaan yliopistokaupunkiin.

Piazza Maggiore in Bologna

Puolusteltakoon tässä vaiheessa, että Venetsian pääsaari on kuin oma pieni maailmansa, josta on melkeinpä vastahakoista lähteä muualle mannermaalle. Tähän vaikuttaa lisäksi kulkuyhteydet, jotka on muuten ok, paitsi silloin kun omalle kohdalle sattuu junalakko, tai juuri se oma junayhteys perutaan tai on 100 minuuttia myöhässä! Italia todellakin harjoittaa ja kehittää kärsivällisyyttä…

Takaisin aiheeseen – eli varmistaakseni, että lauantaina suuntaisin tällä kertaa vuorenvarmasti kulkuni kohti Venetsian Santa Lucian juna-asemaa, varasin edellisenä iltana hotellihuoneen yhdeksi yöksi Bolognan keskustasta. Päiväreissu vaihtuikin parin päivän kaupungissa palloiluksi, sillä halusin myös nähdä Bolognan viehättävän kaupungin yöaikaan. Hotellista sekä Bolognan yöelämästä teen erikseen omat postauksensa, koska ne olivat erittäin hyväksi havaittuja kokemuksia yhden yön visitiilläni.

San Petronio Basilica in Bologna

Bolognaan saapuessani kiinnitin ensimmäisenä huomiota lukuisiin katettuihin jalkakäytäviin, jotka ovat tyypillisiä tälle kaupungille. Eli vaikka saapuisit Bolognaan sateisena päivänä, ei mitään hätää, sillä näitä katollisia käytäviä riittää joka suuntaan minne tahansa kuljetkin! Genovastakin näitä löytyy mutta huomattavasti vähemmän, ja kuulemani mukaan katetut jalkakäytävät on aikoinaan rakennettu nimenomaan siksi, etteivät arvon hienot aatelisrouvat kastuisi ostoksia tehdessään.

Bologna in Italy

Italy, Bologna 2015

Bologna, Italy

Bologna, Italy

Puhutaanko näin tilaisuuden tullen hetki shoppailusta? Olen tosi huono shoppailija etenkin näin naispuoliseksi eläjäksi, sillä aika harvoin jaksan kierrellä kauppoja ja sovitella vaatteita. Silloin, kun oikeasti tarvin jotain, teen pari täsmäiskua tiettyihin ja ostan kerralla enemmän, jotta minun ei tarvi taas vähään aikaan lähteä shoppailureissulle. Suomesta tammikuussa muuttaessani tyhjensin koko vaatekaappini ja laitoin monen monta muovikassillista vaatteita vaatekeräykseen ja Venetsiaan pakkasin vain olennaisimmat vaateparret. Vaatekaapin päivittäminen etenkin näin kevään korvalla oli siis erittäin aiheellinen, ja nyt ei taas tarvitsekaan ihan hetkeen varmaankaan kajota vaateostosten perään – huh! Mutta sillon kun ostan jotain, sen pitää olla jotain oikeasti huikeaa: “ihan kiva” ei riitä! Toim. huom. tämä periaate pätee myös muihin elämänalueisiin, muun muassa miehiin!

Scooter in Bologna

Vähän enemmän kuin “ihan kiva” skootteri

Shoppailun lisäksi kiipesin 97,6 metriä korkeaan ja 498 jyrkkää ja kapeaa porrasta ylös (Italia ei tunne modernia käsitystä ‘hissi’) Le Due Torri-torniparin pitempään tappiin, joka ei ole ihan yhtä vinossa kuin vieressä seisova, hieman lyhyempi tornikaverinsa. En aiemmin tiennytkään, että muualtakin Italiasta kuin Pisasta löytyy kaltevia torneja. Tornivisiitti maksaa 3 euroa ja hintaan kuuluu kaupungin upeiden kattonäkymien lisäksi mieletön tasapainoiluprosessi sekä sulavasti hivuttautumisen sumpliminen ahtaassa portaikossa etenkin ruuhka-aikaan. Paikallinen legenda kertoo myös, että opiskelija, joka kiipeää tähän torniin ei tule koskaan valmistumaan – onneksi omat päivät koulunpenkillä ovat jo hyväsesti takanapäin!

Le Due Torri in Bologna

Le Due Torri Bologna

Over the rooftops of Bologna

The horizon of Bologna

Seuraavana päivänä kävin kiertelemässä Bolognan kuuluisalla yliopistoalueella todeten, että Erasmus- ja opiskelijakulttuuri ylipäätään voivat Bolognassa hyvin. Piazza Giuseppe Verdille oli kokoontunut nuoria sankoin joukoin nauttimaan kevään lämmittävistä auringonsäteistä sekä vapaasta sunnuntaipäivästä, ja jalkakäytävien varrelta löytyi myös kovasti ihailemaani, puhuttelevaa katutaidetta.

Piazza Giuseppe Verdi, Bologna

Street art in Bologna

Street art in Bologna

Street art in Bologna

Colourful street art in Bologna

Ja pari selkeääkin selkeämpää kannanottoa:

Bologna, Italy

Bologna, Italy

“Jo riitti selfiet!”

Marimente in Bologna

Ähäkutti, otin kuitenkin! Kerta kiellon päälle…

Kirjoittaessa soi Gue Pequeno – Barbie Vs Marley

Eng: Last weekend I visited the beautiful city of Bologna in the area of Emilia-Romagna in Italy and besides the covered sidewalks I discovered some colourful street art along with genuine student atmosphere around the famous University of Bologna.

 

Saatat myös pitää näistä

14 Kommenttia

 • Vastaa reissuesa maaliskuu 11, 2015 at 07:23

  Mites aito Bolognese-kastike, pääsitkö testaamaan? Sehän on saanut nimensä Bolognasta.

  • Vastaa Mari maaliskuu 11, 2015 at 21:42

   Täytyy tunnustaa, että tämä jäi välistä…ups. Ensi reissulla sit!

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta maaliskuu 11, 2015 at 09:08

  Tuossa maassa on monia kaupunkeja, jotka kiinnostavat, mutta kertaakaan en ole vielä ehtinyt käymään edes Roomassa. Bolognakin on yksi noista kiehtovista paikoista. Hienolta näyttäviä kuvia ja varmasti inspiroivia maisemia :).

  • Vastaa Mari maaliskuu 11, 2015 at 21:46

   Kiitos Jerry! Roomasta puheenollen, mulla kesti aikoinaan kauan saada itseni myös sinne, nimim. “5 kuukautta Genovassa asumista eikä koskaan sinä aikana ehtinyt Roomaan”. Piti sitten erikseen myöhemmin lähteä Suomesta käsin käymään! :) Italia on mahtava ja monipuolinen maa, suosittelen!

 • Vastaa Meri maaliskuu 11, 2015 at 10:39

  Mä oon käynyt kaupungissa vain kerran yhden päivän ajan, mutta tykkäsin ihan hulluna! :) Siel on tunnelmaa!

  • Vastaa Mari maaliskuu 11, 2015 at 21:48

   Kiva kuulla että Bologna vakuutti sinutkin Meri! Mustakin tuntu lähtöpäivänä, että olisin voinut jäädä pitemmäksi aikaa :)

 • Vastaa Pingviinimatkalaiset maaliskuu 11, 2015 at 22:45

  On kieltämättä upeat maisemat tornista, joten kannatti taiteilla. Malesisassa Penangilla oli myös katoskäytäviä ja niistä on aina tullut Genova mieleen. Bologna on vielä kokematta, mutta kiinnostaa ehdottomasti! Miten mahtavaa, että se on niin lähellä nykyistä kotiasi :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 12, 2015 at 21:28

   Oli ne maisemat kaiken sen hoippumisen arvoisia! Ylipäätään tykkään, jos uutta kaupunkia pääsee jollain keinoin ihailemaan lintuperspektiivistä. Mulla tuli myös Bolognassa etäisesti nostalginen olo muistellessa Genovan katoskäytäviä. Ja kieltämättä Venetsia on aika kätevä tukikohta muunkin Italian tutkimiseen :)

 • Vastaa Manon Dijkhuizen maaliskuu 12, 2015 at 09:20

  Lovely photographs, and very cool streetart!
  x

  • Vastaa Mari maaliskuu 12, 2015 at 21:32

   Thank you for your comment Manon, I also loved the street art there!

 • Vastaa Sunna maaliskuu 12, 2015 at 11:53

  Bologna on <3

  Voi kyynel, en tajunnut viime kesänä, että niihin torneihin olisi voinut kiivetä! Palloiltiin kolme (vai neljä?) päivää noissa maisemissa ja tuli kierreltyä samat paikat, mitä nyt tongittiin yliopiston ilmaisia museioita antaumuksella. Niitä oli ihan tolkuton määrä, paleontologiasta kasvitieteelliseen ja anatomiasta vanhoihin kirjastoihin. Bolognassa ehdottomasti ihaninta oli kuitenkin hotellimme viereinen pizzapaikka PizzArtist, jossa myytiin parasta pizzaa ikinä kilohinnalla, kahden hengen lounaan hinnaksi tuli muistaakseni 7e. Ja oli se hyvää…

  On ihana lukea näitä sinun Italian päiväpyrähdyksiä, tai tässä tapauksessa kahden päivän, seikkailtavaa löytyy aina myös läheltä! :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 12, 2015 at 21:45

   Kiitos kommentistasi Sunna ja kiva kuulla, että Italia-postaukset kiinnostaa! Täältä myös iso <3 Bolognalle.

   Siihen toiseen pitempään torniin pääsi tosiaan kiipeämään ja en olisi itsekään varmaan tiennyt asiasta, jos en olisi kerrankin vähän etukäteen lukenut tietoa kaupungista. Ostin Lonely Planet Italyn ja sieltä löysin muutamia hyviä Bolognan vinkkejä, vaikka yleensä en kuljeta reissussa opaskirjoja mukanani. Mutta nähtävästi nuo mainitsemasi ilmaiset museot meni mulla täysin ohi! ;) Palloilin kyllä yliopistoalueella ja istahdin viinilasilliselle kun aurinko paisteli. Pizzapaikkana minulla toimi melkein samanniminen paikka kuin teillä, PizzAltero, josta hain iltapalaksi pari palaa margheritaa.

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta maaliskuu 12, 2015 at 16:44

  Huii mitkä näkymän tuolta tornista!! Tuli ihan mieleen Edinburghin the Scott monument, joka tietenkin on paljon paljon pienempi, mutta se porraskäytävä siellä oli ihan kamalan kapea kun ei oikeasti kaksi ihmistä mahtunut ohittamaan toisiaan ja jos sattui olemaan hieman isompaa mallia, niin ei siitä kapeimmasta kohdasta kyllä amerikkalaisella vyötärönmitalla menty… Nuo Bolognan torinin portaat näyttää nyt onneksi kuitenkin paljon leveämmiltä :D

  Aika ihku tuo skootteri kyllä :D Ja hyvä asenne sulla, vaatteisiin, miehiin ja kaikkeen muuhunkin liittyen :) Tuota aloin miettimään tuota immigrati vs erasmus juttua, siis eikö siellä paljon perusteta erasmus-opiskelijoista? Miksiköhän?

  • Vastaa Mari maaliskuu 12, 2015 at 21:59

   Heh, tuo Bolognan tornin portaikko oli sillon melkein siedettävä kun ei ollut ketään muita menossa vastakkaiseen suuntaan (kuten tuossa kuvanottohetkellä) – muuten jouduttiin aina pysähtelemään aika ajoin että ylhäältä tulevat pääsi juuri ja juuri ohi ja päinvastoin. Alas asti hirvitti vähän kurkkia sillon kun siihen oli mahdollisuus! Ja kyllä mietin, että jos oisin yhtään isompi ihminen niin jumissa oltaisiin…

   Ihan oli minun näkönen se skootteri, vähän aikaa oli pakko ihastella sitä :) Ja asenne on koitettava pitää kohillaan, etenkin kaikkien Italian ihmeellisyyksien keskellä! Mulla tuli myös mieleen siitä immigrati/erasmus-tekstistä, että kaikkia ei ilmeisesti miellytä suuret määrät ulkomaalaisia opiskelijoita. Ite kyllä tykkäsin kansainvälisestä ja nuorekkaasta kaupunkifiiliksestä!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.