Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Haivaara ja riuttoja – rantaelämää Brasilian Recifessä

maaliskuu 4, 2015

Blogiani pitempään seuranneille ei ehkä tule suurena yllätyksenä, että rakastan rantaa.

boa04

Etenkin loputtomia hiekkarantoja, joita huuhtoo trooppisen lämmin, turkoosina kimmeltelevä valtameri.

Yksi syy Brasilian viidenneksi suurimpaan kaupunkiin, Recifeen matkustamiseeni oli sen ainutlaatuisten karnevaalien lisäksi kohteen sijainti Koillis-Brasilian rannikolla. Kaupunkia reunustelee 8 kilometriä pitkä, valkoisen hienohiekkainen Boa Viagemin ranta palmuineen ja korkeine rakennuksineen. Joidenkin mielestä tavanomaisen tylsän näköinen suurkaupungin ranta kuitenkin hurmasi minut kerta toisensa jälkeen, jokaiseen vuorokaudenaikaan.

boa06

boa02

boa09

Päivisin ja etenkin karnevaalien aikaan ranta täyttyy auringonpalvojista, enimmäkseen brasilialaisista tai muista eteläamerikkalaisista. Reilun viikon Recifessä oleskeluni aikana törmäsin hyvin harvoihin, yksittäisiin eurooppalaisiin reissaajiin sekä yhteen kiinalaiseen jenkkiin. Kaupungissa vaaleaihoinen ja -hiuksinen nuori nainen huomataan aika räikeästi ja portugalin tai vähintään espanjan puhuminen on monissa tilanteissa enemmän kuin suositeltavaa. Tai vaihtoehtoisesti kannattaa hankkia paikallinen kaveri, joka puhuu mielellään sekä portugalia että englantia!

boa10

Ennen kuin kadotetaan kokonaan tämän postauksen varsinainen punainen lanka, on Boa Viagemin ranta kaikille ilmainen ja sallittu. Varoituskyltit kertovat kuitenkin uimiskiellosta, sillä vesillä liikkuu haita eikä pientä kastautumista syvemmälle kannata rannasta uiskennella. Kuulemani mukaan Recifessä on viimeksi viime vuonna sattunut onnettomuus, jossa yöaikaan rannalla uinut epäonninen (ja valitettavan hölmö) ihminen on joutunut hain hyökkäyksen uhriksi.

boa07

Tähän väliin päivän hyödyllisin tietoisku: sana recife tarkoittaa itse asiassa riuttaa, joka löytyy rantaveden tuntumasta, mutta joka ei kuitenkaan ole varsinainen koralliriutta. Vedessä lilluu lisäksi tummahkoja leväpalasia, joten uiminen ei tästäkään syystä ole varsinaisesti miellyttävää kuin hetken viilentymisen ajan.

boa05

boa12

20150213_124529

Turvallisuuden suhteen Boa Viagem on rauhallinen sekä päivällä että illalla. Päivisin siellä voi palvoa aurinkoa yksinkin, joskin halutessaan saa ihan varmasti juttuseuraa muttei kuitenkaan häiriöksi asti. Pimeällä ilta-aikaan en menisi rannalle yksin, vaikka siellä liikkuukin kohtuullisen paljon lenkkeilijöitä sekä muita kävelijöitä. Sen sijaan seurassa viileällä hiekalla vesirajassa kävely on mitä mahtavinta, meren huuhtoessa päivällä auringossa paahtuneita jalkoja ja kirkkaan eteläisen tähtitaivaan loistaessa yläpuolella.

boa01

boa08

Rio de Janeiroon aiemmin kynäilemäni rantaetiketin voi käydä lukemassa täältä.

Mites te, oletteko rantaihmisiä vai kyllästyttääkö auringonpalvonta ja biitsillä köllöttely pitemmän päälle?

Kirjoittaessa soi Arkaya – Barquinho de papel

Eng: This is how beach life looks like in Recife on the Southeastern coast of Brazil. The endless beach of Boa Viagem occupies altogether 8 kilometres and there’s plenty of space for everyone to get a sunkissed tan. However, watch out for sharks while dipping yourself in the water!

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Jenna |Journey Diary maaliskuu 4, 2015 at 19:14

  Upean näköstä! Oon alkanut himoitsemaan Brasiliaa kun tutustuin tyyppiin, joka on asunut siellä vuoden. Kuulema tosi ystävällisiä ihmisiä ja kauniita paikkoja (: Onhan siinä se kyllä se toinenkin puoli, esim. rikollisuus ja köyhyys, mutta missäpä paikassa nyt olisikaan pelkkiä hyviä puolia!

  • Vastaa Mari maaliskuu 5, 2015 at 10:26

   Juuri näin Jenna! Brasilia on aivan uskomattoman kaunis maa ja ihmiset ovat yleisestä ottaen hyvin lämpimiä, iloisia ja noista varjopuolista kuten rikollisuudesta ja köyhyydestä huolimatta jotenkin onnellisen oloisia, mikä tarttuu helposti siellä itseenkin. Ehdottomasti suosittelen Brasiliaa matkakohteeksi! :)

 • Vastaa Katja maaliskuu 4, 2015 at 19:16

  Oi näyttää niin ihanalta!
  Olen ehdottomasti rantaihminen siinä mielessä, että jo viikonkin reissulla on ihanaa jos voi jonkun päivän vain olla ja löhötä. Mutta toisaalta pitemmän päälle köllöttely ei ole ollenkaan mun juttu. Täytyy saada seikkaillakin ja katsella maisemia.

  Näitä sun Brasilia juttuja on tosi mielenkiintoista lukea! Nää lattarimaat on kyllä mun juttu. Nuo kielet, ihmiset, ilmasto ja ilmapiiri. Ai että!

  Hei ja onko Brasiliassa ok puhua espanjaa? Jostiain luin ennen Lissabonin reissua ettei siellä päin (Portugalissa siis) tykätä yhtään jos heille joku muu kuin natiivi puhuu espanjaa, koska heillä on oma kielensä portugali. Tosin itse ainakin puhuin espanjaa, jos vastaan tulleet ihmiset eivät ymmärtäneet sanomaani englanniksi.

  • Vastaa Mari maaliskuu 5, 2015 at 10:35

   Kiitos Katja pitkästä kommentista, kiva kuulla että Brasilia-jutut kiinnostaa! :) Ja hyvä etten ole ainoa, joka on ihan hurahtanut lattarimaihin.

   Oon vähän samoilla linjoilla, että mielelläni yhdistän lomareissuun sekä rantaa että muita aktiviteetteja, mutta mielellään pitää olla se ranta edes jossain muodossa ;)

   Tuosta kielihommasta sanoisin, että espanja on ehdottomasti hyödyllisempi vaihtoehto kuin vaikkapa englannin kieli Brasiliassa. Kovin moni matkailija ei kuitenkaan puhu portugalia (ja etenkään Brasilian portugalia), joten itsensä saa ymmärretyksi mielestäni riittävän hyvin espanjan kielellä. Toki aina parempi, jos matkan aikana tarttuu kielivarastoon muutama portugalin sana, niin voi yllättää paikalliset iloisesti edes yrittämällä puhua heidän kieltään.

   P.S. Kirjottelin aiemmin kokonaisen postauksen juurikin tästä samaisesta kieliaiheesta, sen voi lukaista täältä :)

 • Vastaa Inka maaliskuu 4, 2015 at 22:14

  Ihanaa rantatunnelmaa! Ja niin kiva kun tuot esille myös eri vuorokaudenaikojen vaikutuksen, tosi mielenkiintoista lukea, kuinka koit saman paikan päivin ja öin.

  Rantsu kelepais nyt kyllä tähän väliin, jos ei muuten niin siitä syystä että pitää kohta arskoja pitää itelläki ko kattoo peiliin, kun vastassa on niin valkonen iho. Eli iso joo rannoille, vaikka munsta ei kyllä ihan kovaa makoilijaa löydykään, paitsi jos satun nukahtamaan. :D

  • Vastaa Mari maaliskuu 5, 2015 at 11:12

   Hehee Inka, mä itse asiassa päikkäröin pari kertaa tuolla rannalla, kun väsyneenä raahauduin yökarnevaalien ja vähäisten yöunien jälkeen kuitenkin aamupäivästä rannalle (kelläänhän ei oo noin rankkaa..?? :D ) Ei siellä joka päivä olisi jaksanut makoilla, mutta aina sillon tällön. Ja etenkin yöaikaan siellä oli aivan maaginen fiilis, viileällä rantahiekalla kävellessä. Äh, tahdon tämän fiilistelyn myötä ehkä just nyt takas sinne! :)

 • Vastaa Susanna maaliskuu 6, 2015 at 23:17

  Upea kohde! otitko etukäteen selvää alueista joissa uskaltaa liikkua ja niistä joihin ei kannata mennä ainakaan yksin?

  • Vastaa Mari maaliskuu 8, 2015 at 21:37

   Etukäteen selvitin majoituspaikkojeni alueen turvalliseksi (Boa Viagem) ja loput luotin ettei paikalliset kaverit päästä minua vääriin paikkoihin :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta maaliskuu 7, 2015 at 22:24

  Ah, biitsi kuin biitsi kelpais nyt kun täällä on meneillään tyyliin kylmin marraskuu miesmuistiin. Kivalta näyttää kyllä, jotenkin niin kiehtova yhdistelmä suurkaupungit pilvenpiirtäjineen ja pitkä hiekkaranta. Ei pöllömpää :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 8, 2015 at 21:56

   No ei todellakaan haitannut lähteä Venetsian purevan kostean kylmästä kämpästä Brasilian lämpöön biitsille auringon alle. Olin kyllä mielestäni niin ansainnut vähän lämmitellä (lue: hiki valu karploina joka päivä, ikinä elämässäni oo ollu niin kuuma ku sillon!) Mutta en valita, lähtisin takas koska vaan! ;) Toivotaan että Ottawassakin alkaa lämmitä pian!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.