Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Brasilian karnevaalit x 3 ja turvallisuus

maaliskuu 1, 2015

Kaksiviikkoisella Brasilian reissullani kerkesin vierailla kolmen eri kaupungin karnevaalitapahtumissa. Karnevaalien päätapahtumien ajan 12.-17.2. vietin Koillis-Brasilian Recifessä, tehden sieltä käsin myös päivä- sekä yöretkiä pienempään naapurikaupunki Olindaan. Rio de Janeiron Lapan kaupunginosan katukarnevaalikulkueeseen pääsin myös onnekseni osaksi vähän kuin vahingossa varsinaisten karnevaalien jälkihuumassa.

Fiilistelläänpä riehakkaaan kuumia karnevaalitunnelmia hetkinen kaupungeittain:

Recife

Brasilian viidenneksi suurin, 1,5 miljoonan asukkaan kaupunki Boa Viagemin postikorttimaisemarantoineen, lukuisine siltoineen ja jokineen on yksi suurimmista karnevaalien järjestäjäkaupungeista. Karnevaalit eroavat esimerkiksi Rion vastaavista muun muassa musiikkityyleiltään, sillä Recifessä kuullaan samban lisäksi myös runsaasti Pernambucon osavaltiolle tyypillistä reipastahtista frevoa sekä afrikkalaistyylisten rumpujen rytmittämää maracatua. Koska majoituin Recifessä, oli iltasaikaan kätevintä suunnata tämän vanhankaupungin keskustaan ihmettelemään äänekkäitä karnevaalirytmejä.

Carnival 2015 in Recife

Carnival in Recife 2015

Recife Carnival 2015

Carnival in Recife 2015

‘Galo da madrugada’ -kulkueen jättiläismäinen kukonkyhäelmä

Recifessä karnevaalikulkueen lopetellessa yömyöhään pääsimme kokeilemaan muun muassa, millainen ääni rummuista lähtee ja muuten jutustelemaan soittajien ja tanssijoiden kanssa. Tunnelma oli ylipäätään hyvin välitön ja lämmin ja helposti mukaansatempaava! Toinen hienoimmista Recifen karnevaalien hetkistä oli afro-brasilialainen karnevaalikulkue, jota edelsi keskiyöllä pidetty perinteinen neljän minuutin hiljainen hetki (Tambores silenciosos) kunnioittaen Recifeen aikoinaan saapuneita afrikkalaisia orjia. Recifen mielenkiintoisen värikkäästä historiasta voi lukea englanniksi lisää täältä.

Carnaval Recife 2015

Recife carnaval 2015

Carnival in Recife 2015

Olinda

Pittoreski UNESCOn maailmanperintökohteeksi listattu koloniaalinen pieni kaupunki on reilun puolen tunnin bussimatkan (noin 3,40 realia eli 1,10 euroa) päässä Reficestä. Ensimmäisenä iltana eli torstaina 12.2., kun Olindan karnevaalien virallinen ohjelma alkoi suuntasimme karnevaaliasusteisella hostelliporukallamme paikan päälle syömään, juomaan sekä kuuntelemaan livebändejä, jotka olivat ilmeisesti paikallisia kuuluisuuksia.

Olinda Carnaval 2015

Carnaval Olinda 2015

Carnaval Olinda 2015

Pojat löysi purtavaa kaksin käsin!

Olinda Carnaval 2015

Olindan karnevaalien avajaisten yöohjelman jälkeen teimme Recifestä käsin myös retkiä Olindaan päiväsaikaan, jolloin tämä tunnelmallisen pikkukaupungin kadut olivat täpötäynnä juhlijoita, karnevaalikulkueita, ruokakojuja, värejä, makuja ja tuoksuja.

Olinda Carnaval 2015

Olinda Carnaval 2015

Olinda carnaval 2015

Olindan karnevaalikulkueiden tyypillisiä nukkehahmoja

 

Carnaval Olinda 2015

Olinda Carnival 2015

Olinda, Pernambuco, Brasil

Sekä Recifen että Olindan karnevaalien virallinen ohjelma on kaikille ilmainen, ja jokainen juhlija on tervetullut liittymään kulkueisiin ja hauskanpitoon!

Rio de Janeiron Lapan kaupunginosa

Virallisten karnevaaliohjelmien päättyessä Recifessä ja Olindassa katukarnevaalit jatkuivat edelleen Riossa. Viimeisenä päivänäni kaupungilla kierrellessäni seurasin etäältä kaikuvia samban rytmejä ja ennen pitkää löysin itseni keskeltä Lapan katukarnevaaleja, joissa suuri joukko juhlijoita seurasi tanssien rekkalavalla esiintyvää bändiä. Liityin hetkeksi mukaan kulkueeseen ja sain kokea vielä viimeiset karnevaaliriemut ennen kotiin lähtöäni!

Lapa street carnival in Rio de Janeiro

Lapa carnaval bloco no Ri de Janeiro

Carnival street party in Lapa, Rio de Janeiro

Lapa street carnival in Rio de Janeiro

Turvallisuus Brasilian karnevaaleilla

Käsittämättömästä väenpaljoudesta huolimatta koin karnevaalit suhteellisen turvallisiksi omalta osaltani. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö paikalla olisi esimerkiksi rikollisuutta: Recifen yökarnevaaleilla seurasimme, kun pikkuvaras juoksi luodinnopeudella karkuun aseistettua poliisia ja yhdeltä kavereistani varastettiin puhelin Rion karnevaaleilla. Yleinen kehotus on, että karnevaaleille lähtiessä jätetään kaikki tärkeimmät arvotavarat pois, ja jos on pakko ottaa laukku mukaan, tulisi sen olla mahdollisimman pieni, huomaamaton ja olan yli menevällä hihnalla varustettu. Minulla oli normaali käsikassini mukana ja siellä kännykkä, pokkarikamera sekä jonkin verran käteistä – pankki- ja luottokortit jätin ihan suosiolla hostellille säilöön. Väentungoksessa palloiluun suosittelen ehdottomasti umpinaisia kenkiä, tennareita tai muita vastaavia, sillä muuten Brasiliassa jokapäiväisen kätevät varvassandaalit tallautuvat ja irtoavat karnevaalien vilskeessä helposti jaloista.

Olinda carnaval 2015 PernambucoVaikka alkoholia myydään karnevaaleilla monessa muodossa oluesta caipirinhaan ihan järkyttävän edullisesti (noin 1 e/tölkki) joka kadunkulmassa, ei iloliemet ole karnevaalien ongelma ja pahasti päihtyneitä juhlijoita ei näy. Brasilialaisten mentaliteetti on ehkä valmiiksi jo niin hypereloisa, että juomia kulutetaan humalahakuisuuden sijaan lähinnä sosiaalisen tavan (ja viilentävän vaikutuksen) vuoksi. Tästä puheenollen, juoma on kätevä jakaa kaverin kanssa, koska muuten se lämpiää nopeammin kuin lumiukko keskellä kesää paahtavan brassiauringon alla.

Recife Carnival 2015

Minua varoiteltiin etukäteen Riossa, että Recifen ja Olindan karnevaaleilla paikalliset miehet yrittävät tehdä lähituttavuutta käsi- ja suukopelolla tuon tuosta ja valitettavasti tämä osoittautui jokseenkin paikkaansapitäväksi seikaksi. Miesvoittoisesta “suojakilpenä” toimivasta kaveriporukastamme huolimatta käsittämättömän kuumuuden ja ihmisvyöryn keskellä vastaantulevat miehet saattavat yllättäin ottaa kiinni ja tehdä häikäilemätöntä suututtavuutta kenen tahansa naisen kanssa – eikä asiaa varsinaisesti auta, jos pikkasen erotut vaalealla tukalla vielä enemmän joukosta. Pukeutumisella ei ole tähän juuri vaikutusta, sillä +35-40 asteessa ei tee mieli laittaa päälle mitään toppia ja shortseja suurempia vaatekappaleita.

Olinda Carnaval Pernambuco 2015

Heräsikö teillä tästä ajatuksia, kysymyksiä – ja ennen kaikkea: oletteko itse käyneet tai lähtisittekö kokeilemaan Brasilian karnevaalitunnelmia?

Kirjoittaessa soi MC Daleste – São Paulo

Eng: Here’s a few more pictures and feelings for you guys from the carnival 2015 in Recife and Olinda in the Northeast of Brazil as well as in Lapa, Rio de Janeiro! Enjoyed the incredible heat and the outstanding beats and luckily didn’t get robbed or smashed but just a lil sunburnt! All in all still recovering here from this awesome carnival journey. Have a great day folks!

Saatat myös pitää näistä

16 Kommenttia

 • Vastaa Matkatar maaliskuu 1, 2015 at 17:11

  Minä olen käynyt kymmenisen vuotta sitten Rio de Janeirossa luokkaretkellä ja oli hauska matka. Mielelläni lähtisin myös karnevaaliaikaan sinne, mutta toistaiseksi olen käynyt viime vuosina vain Barcelonan hieman vaatimattomampia -ja ehkä turvallisempiakin karnevaaleja katselemassa.
  Aika inhottavalta muuten kuulostaa tuo julkinen kähmiminen!

  • Vastaa Mari maaliskuu 2, 2015 at 20:42

   Kiva kun kommentoit Matkatar! Luokkaretki Rio de Janeiroon kuulostaa muutamaa astetta eksoottisemmalta kuin oma luokkaretkeni Kajaanista Helsinkiin… :D Barcelonan karnevaalit voisi olla mukava ja helpommin saavutettava vaihtoehto, ja minua kiinnostaisi myös esimerkiksi Nizzan tai Kölnin vastaavat juhlinnat. Ehkä ensi vuonna voisi pysytellä karnevaaliaikaan vaikkapa ihan Eurooppa-akselilla. Ja julkinen kopelointi on todellakin ikävää!

 • Vastaa Annika | travelloverblogi maaliskuu 1, 2015 at 17:43

  Olen ollut Rion karnevaaleilla ja nimeonomaan Sambodromolla katsomassa kulkueita. Se oli mieletön kokemus! Koska kamerani oli ehditty jo varastaa, kaikki kuvamateriaalini on kertakäyttökameralla napsittua eli ihan luokatonta. :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 2, 2015 at 20:45

   Huippua Annika että olet päässyt näkemään Rion karnevaalit mutta todella ikävää, että kamerasi vietiin! Pääasia kuitenkin, ettei pahempaa käynyt ja muistot karnevaaleista säilyy ilman huippulaatuisia kuviakin läpi elämän :)

 • Vastaa Annika/home & away maaliskuu 1, 2015 at 19:40

  Varmasti upea kokemus, mutta olen tainnut tulla vanhaksi kun noi kuvissa näkyvät väenpaljoudet ei liiemmin houkuttele karnevaaleille lähtemään :) En ole kyllä ollenkaan yllättynyt noista lähituttavuutta tekevistä miehistä, voisi olla aika ahdistavaa helteessä keskellä ihmisiä.

  • Vastaa Mari maaliskuu 2, 2015 at 20:47

   Mua alkoi myös jossain vaiheessa ahdistaa tuo väenpaljous liian innokkaine kaksilahkeisineen paahtavan kuumuuden keskellä, joten välillä piti etsimällä etsiä vähän rauhallisempia varjopaikkoja että voi vähän aikaa hengittääkin :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta maaliskuu 1, 2015 at 21:27

  No on siellä ollut aikamoinen meno, niin mahtavaa että sait olla mukana :) Mä luulen, että tuo väenpaljous sais mut hermoromahduksen partaalle aika pian :D Ja kuulostaa lähes uskomattomalta tuo neljän (!) minuutin hiljaisuus Brasiliassa ylipäätään, saatika sitten keskellä karnevaaleja!

  • Vastaa Mari maaliskuu 2, 2015 at 20:50

   Ihan huiput oli nuo karnevaalit kokonaisuutena, vaikka meinasi siellä olla hermoomahduksen partaalla välillä itse kukin! :D Yksin sinne ei kyllä olisi ollut mitään asiaa, onneksi meitä oli aina useampi kaveri hostellilta lähdössä samaan suuntaan juhlintoihin. Ja tuo neljän minuutin hiljaisuus Brasilian tapauksessa tarkoitti enimmäkseen, että rummut ja muut soittimet hiljenee, ei ehkä niinkään ihmiset.. ;)

 • Vastaa Inka maaliskuu 2, 2015 at 22:04

  Mielenkiintoinen ja kattava postaus, kiitti Mari! Erityisen kiintoisaa oli lukea juurikin tuosta turvallisuusaspektista, ja onpa kyllä ankeaa kuulla, että äijänkäppyrät käyvät väkijoukoissa käsiksi. Onneksi sulla oli kuitenkin ihmiskilpiä suojana!

  • Vastaa Mari maaliskuu 3, 2015 at 20:43

   Kiitos paljon Inka, hyvä kuulla että turvallisuusasiat kiinnostaa! Ihmiskilvet tuli tuolla kyllä aika tarpeeseen, yksin ei olisi ollut mitään asiaa sinne väenpaljouteen. Mulla on myös kehitteillä erillinen postaus Rio de Janeiron ja Recifen turvallisuudesta näiden parin reissun jälkeen, mutta se vaatii vielä vähän kypsyttelyä :)

 • Vastaa Arja maaliskuu 3, 2015 at 19:55

  Kuulostaapa inhottavalta tuo käpälöinti :/ Mutta kiva kuulla, että karnevaaleilla uskaltaa hyvin liikkua ainakin noissa pienemmissä kaupungeissa. Meillä on kestokutsu Rioon kyläilemään voimassa, joku talvi pitää varmaan vielä käyttää se, ja minusta vierailu pitäisi kyllä ehdottomasti toteuttaa karnevaalien aikaan :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 3, 2015 at 22:56

   Aivan ehdottomasti suosittelen Rioa ja varmasti sen kaupungin karnevaalit on jotain ihan mieletöntä koettavaa! Ja luulen ettei Riossa ole karnevaalien aikaan sen turvattomampaa kuin Recifessäkään, koska turvatoimet ja poliisien partiointi on hyvin aktiivista. Recifeä ilmeisesti pidetään Rioa “levottomampana” paikkana, mutta ihan hyvin sielläkin nähtävästi selvisi niin karnevaaleilla kuin niiden ulkopuolellakin :)

 • Vastaa Susanna maaliskuu 6, 2015 at 23:22

  Karnevaalit kiinnostaa etenkin musiikin ja värikkäiden pukujen takia! :) sen sijaan se että on paljon ihmisiä joka puolella ei noin niin kuin muuten ole ns. mun juttu. Olen nähnyt karnevaalit Nizzassa, ne olivat aika tylsät kun ei nähnyt paljoa mitään ellei maksanut maksua sellaiselle korokkeelle menemisestä ja tunnelma oli aika tavallinen ettei ollut mitään tanssia tms. Olivat ihmiset silti vähän iloisempia kuin muuten ja näkyi niitä karnevaalikoristeita (joita Suomessa on vappuna). 2013 olin myös Alicanten karnevaaleissa sattumalta, niissä oli myös rummutusta joka kuului kaupungissa joka puolelle, värikkäitä pukuja ei tosin näkynyt kellään

  • Vastaa Mari maaliskuu 8, 2015 at 21:49

   Jes, kiitos Susanna kun jaoit kokemuksesi karnevaaleista eri paikoissa, oli mukava lukea näistä! Juurikin mietin, että ensi vuodelle voisi ottaa kohteeksi jonkin Euroopan kaupungin karnevaalit. Väenpaljous Brasiliassa on tosiaan sellanen asia mitä ei pääse pakoon karnevaalien aikaan tapahtuma-alueilla. Munkin täytyi pitää pari välipäivää ja vetää henkeä rannan rauhassa, joka tuntui sillon karnevaalikatujen kuumuuteen verrattuna kovin rauhottavalta lämpimine ja virkistävine merituulineen :) .

 • Vastaa Susanna maaliskuu 6, 2015 at 23:25

  Aika inhottavaa käytöstä tuollainen “suututtavuus” täysin tuntemattomilta, itse en ole tuollaiseen törmännyt yhdelläkään matkalla mutta yhdellä tutulla oli huono kokemus käpälöinnistä Israelissa, joten tuollaista voi kai sitten sattua ihan missä tahansa kun on tarpeeksi hullua porukkaa liikkeellä

  • Vastaa Mari maaliskuu 8, 2015 at 21:52

   Jep, etenkin karnevaalien aikaan ihmiset jotenkin villiintyy vielä entisestään ja kuvittelee, että kaikki on sallittua. Juuri ennen tätä on kuulemma “suosittu” aika erota tyttö/poikakaverista ja karnevaaleilta sitten hankitaan uusi heila…

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.