Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

Millaista on arki Venetsiassa?

tammikuu 18, 2015

Buona sera ja rentouttavaa sunnuntai-iltaa teille!

Tätä kirjoittaessani on parisen viikkoa Italiassa asumista takana, ja lupasin jossain vaiheessa vähän valottaa mitenkä täällä Venetsian päässä oikein asutaan.

Minulla on yrityksen tarjoama kämppä Venetsian pääsaarella eli keskellä vanhaa Venetsiaa, Castellon alueella kivenheiton päässä San Marcon aukiolta ja 10 minuutin Rialton sillan yli kulkevan kävelymatkan päässä toimistolta. Sijainti on siis mitä mainioin, ja asunto on kohtuullisen iso, kolme huonetta, keittiö ja kylppäri ja sijaitsee kolmannessa kerroksessa.

flat09

Venice

Kotikadun varrella

flat07

Jos mennään suoraan asiaan, niin voin heti sanoa, että yleinen asumisen taso täällä ei ole samanlaista kuin Suomessa, joten helpointa on ihan alkuunsa unohtaa kaikki itsestäänselvät luksukset, kuten esimerkiksi sisätilojen lämmitykset. Yhtään kaunistelematta voisin luetella tähän samaan hengenvetoon asiat, jotka tässä kämpässä ei ole ihan kohdillaan: kivilattia halkeilee, koko rakennus on lievästi vinossa (eteisestä olohuoneeseen kävellessä on kuin menisi ylämäkeä pitkin!) kylppärissä haisee jokin en-edes-halua-tietää-mikä, uuni ei toimi, keittiönhana vuotaa, ei ole pyykinpesukonetta mutta lähellä on itsepalvelupesula 6e, ei juurikaan säilytystilaa, lämmöt pistetään yöksi ja työpäivän ajaksi pois päältä joten kämpässä on aika vilposta, netti toimii hyvin heikosti; siis naapurin netti, jota koko rakennus tuntuu käyttävän. Ylipäätään Venetsiassa kuulemma missä tahansa yksityisrakennuksessa on pääsääntöisesti huono langaton nettiyhteys. EDIT// Ei pidä paikkaansa – tämänhetkisessä kämpässä Cannaregion alueella netti toimii täysin moitteettomasti.

flat01

Tuleeko jollain muullakin mieleen se kohtaus Ice Agesta, kun orava iskee pähkinän kiinni jäähän, joka lähtee hiljalleen halkeamaan..?

flat04

“Olohuone”, jonka jälkeen eteinen ja perällä keittiö

flat05

Näkymä keittiön ikkunasta

flat03

Näkymä minun huoneen ikkunasta

Jokohan siinä tuli suurinpiirtein kaikki avautuminen?

Ei sillä, etten olisi Helsingissäkin tottunut asumaan 60-luvun kämpässä, joka ei ollut ihan uusinta tekoa, ja sopeudun kyllä reissujenikin aikana yöpymään hyvin vaihtelevantasoisissa hostellivirityksissäkin – mutta tämän kämpän kanssa on kyllä saanut harjoittaa niin kärsivällisyyttä kuin huumorintajuakin. Kämppiksenä mulla on yksi työkavereistani, ja meillä molemmilla on täällä omat huoneet. Jossain vaiheessa minun huoneeseen tulee ilmeisesti toinenkin harjoittelija, koska huoneessa on kaksi sänkyä…

flat02

Koska olen kuitenkin periaatteessa enimmäkseen positiivinen ihminen, ajatellaan seuraavaksi asunnon hyviä puolia sijainnin, koon ja maksuttomuuden lisäksi. Maksan tästä tosiaan vain sähkön ja veden – normaalisti vanhassa Venetsiassa saa maksaa jo pelkästä huoneesta 400-500e/kk ja ylipäätään asunnon löytäminen on vähintään yhtä hankalaa kuin Helsingissä. Lämmintä vettä on onneksi tullut joka päivä eikä suihkussakaan ole tarvinnut palella, tämäkään kun ei ole mitenkään itsestäänselvyys Italiassa. Muistelin yksi päivä, kun Genovassa asuessa ei välillä tullut (edes sitä kylmää) vettä ollenkaan, vaan pulloveden kanssa käytiin pesulla… Terkkuja Helille, jos satut lukemaan tätä ja jos vielä muistat nämä kootut Genovan kärsimykset! :) Olen myös pitkästä aikaa jälleen “opetellut” käyttämään kaasuhellaa, joka on oikeasti tosi tehokas ja siinä kelpaa keitellä pastan lisäksi maukkaat mokkakahavit. Täällä ei oikein harrasteta suodatinkeittimiä, joten opettelin italialaisen kämppikseni opastuksella laittamaan kahvini tällä tyypillisellä, italialaisella mokkapannulla – ja tulee kuulkaas niin maukasta sumppia ettei mitään rajaa!

flat08

Uusin ihastukseni – Bialettin klassikkomokkakeitin kaasuliedellä

Kahvihifistelyjen lisäksi onnistuin tällä viikolla hankkimaan Venezia Unica-kortin, jolla saa tuntuvia alennuksia muun muassa julkisen liikenteen vesibusseihin (kertalippu maksaa normaalisti 7e, kortilla taas vähän päälle euron), museoihin jne. Kortti maksaa 50e ja on voimassa seuraavat viisi vuotta, joten se maksaa itsensä aika äkkiä takaisin etenkin noiden vesibussien suhteen. Hankin myös italialaisen prepaid-liittymäpaketin, joka tarjoaa 200min puheaikaa + 200 tekstaria ja nettiyhteyden 10e/kk.

20150115_203906

Nämä kortit helpottavat arkea täällä huomattavasti

Yksi huomattavimmista seikoista Venetsian pääsaarella asumisessa on se, ettei täällä kuulu liikenteen melua lainkaan, koska ei ole autoja. Kaikki liikenne hoituu vedenpäällä kulkevilla ajoneuvoilla, eli korkeintaan veneiden moottoreista lähtee jonkin verran ääntä vesibussireittialueilla. Suurin “äänihaitta” on ehkä ihmiset, joiden kovaääninen selostus kuuluu selkeästi arkiaamuisin ikkunan alla, kun kämppä ei ole mistään äänieristyksistä kuullutkaan… Tätä ja kirkonkellojen kumean kaikuvaa soimista pitkin päivää aina puolille öin asti lukuunottamatta Venetsia on äänimaailmaltaan hyvin rauhallinen paikka asua.

vce23

Ja äänihaitoista puheenollen: jokin aika sitten Venetsia oli tämän tietolähteen mukaan julistanut aikovansa sakottaa matkailijoita, jotka saapuvat tänne äänekkäiden pyörillä kulkevien vetolaukkujen kanssa. Tämä uhkaus ei varmaankaan mennyt läpi, koska harva se päivä kaduilta kuuluu pyöristä lähtevä ääni, joka ei kyllä vielä ole käynyt haitaksi asti ainakaan minulle. EDIT// Kielto on kuulemma voimassa ja sakottaa voidaan jopa 500 euron verran, mutta eri asia on, kuka tätä kieltoa oikeasti valvoo ja toteuttaa..? Ymmärrän kyllä, että venetsialaiset itse eivät välttämättä perusta turistilaumoista, mutta eivätkö ne ole osa tätä koko aivan epätodellista, hiljalleen vajoavaa kaupunkia? Muuten täällä olisi vieläkin verkkaisempaa ja hiljaiseloisempaa.

vce24

Yksi juttu vielä minun Venetsian arjesta: latasin juuri kännykkääni acqua alta– eli tulvavaroitussovelluksen :) Tulvat ei kuulemma ilmesty kuin kuu kirkkaalta taivaalta vaan ne voidaan ennokoida hyvissä ajoin ja Venetsian kaupungilla on myös käytössä tekstiviestipalvelu, jonka voi halutessaan tilata ilmoittamaan mahdollisista tulevista tulvista. Minun täälläoloaikanani ei ole vielä onneksi tulvinut eikä satanutkaan kuin kerran pari pisaraa – aika uskomatonta tuuria tähän mennessä, ja toivotaan että nämä kelit jatkuisikin läpi talven.

20150117_000008

Vaikka tämänhetkinen asuntoni on mitä on, en väitä, että kaikki asunnot täällä suinkaan olisivat vastaavia enkä silti tätä kirjoittaessani vaihtaisi yhtään täällä vietettyä päivää pois, sillä tämä on kaikesta huolimatta ihan ainutlaatuinen kokemus pienen ihmisen elämässä. Kaikilla asioilla on hyvät ja huonot puolensa, ja eihän ulkomailla asuessa kaiken kuulukaan mennä niinkuin Strömsössä! Eli jollain kierolla tavalla kai osaan jopa nauttia kaikesta tästä…alkeellisuudesta :D

Haasteet kasvattavat – mitä hauskaa siinä muuten olisi, jos kaiken saisi aivan helposti, valmiiksi pureskeltuna ja kultalautasella kannettuna?

vce25

Kirjoittaessa soi Marco Mengoni – Guerriero

Eng: It’s been two weeks of living in Venice for me and wanted to show you a bit how I’m living here. The company where I’m doing my internship offers me a shared flat on the main island of Venice, near Piazza San Marco and within 10 minute walking distance from the office across the bridge of Rialto. The flat is quite old, simple and it has already seen it’s best days, but it’s an experience for me for sure. And I’m definitely not complaining about the location and staying in Venice for free!

Saatat myös pitää näistä

18 Kommenttia

 • Vastaa Maarit Johanna tammikuu 18, 2015 at 23:22

  Mulla oli jotenkin käsitys ettei siellä pääsaarella paljon asu enää paikallisia eikä sinne olisi mahdollista muuttaa. Luulin ihan että asuisit rannikolla mutta vissiin olinki väärässä! Mulla tulee tuosta kämpästä mieleen hiukan Eat Pray Lovesta se italialainen asunto :D ihan mieletön kulttuurinen “elämys” tuollainen asuminen. Vau !

  • Vastaa Mari tammikuu 19, 2015 at 20:35

   On tässä Maarit kyllä elämystä kerrakseen ainakin joksikin aikaa! :D Tuli kommentistasi mieleen, kun joka aamu kävellään töihin sellaisen taulun ohi, jossa lukee montako pysyvää asukasta täällä pääsaarella on – muistaakseni se näyttää tällä hetkellä vähän päälle 56 000! Totuushan on se, että paljon täältä muuttaa etenkin nuoria pois kun vuokrat on niin kalliita, joten muuttoliikenne toiseen suuntaan saattaisi olla jopa ihan toivottavaa ;)

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta tammikuu 19, 2015 at 09:25

  Hienoa lukea tästä arjesta, vaikka se ei välillä menekään ihan toivomusten mukaisesti :). Suomessa on kyllä aika korkealla tasolla tuo yleinen asuntojen tila. En varmaankaan kestäisi talvea Espanjassa tai Italiassa yms., kun siellä ei edes osata tiivistää ikkunoita kunnolla, eikä lämmittää senkään vertaa :P.

  Ps. Kyllä, tuli mieleen Ice Age xD

  • Vastaa Mari tammikuu 19, 2015 at 20:40

   Joo, nuo lämmitysjutut on ehkä mulla suurin kynnys, ja silti tämän tiedostaessanikin piti lähteä jo toiseksi talveksi Italiaan.. :D Ehkä tässä oppii taas paremmin arvostamaan Suomen asuinoloja. Tai sitten vaan lämpimämpiä kelejä odotellessa ;)

   P.S. Eka ajatus oli mullakin Ice Age käytännön elämään konkretisoituna :D

 • Vastaa Annika tammikuu 19, 2015 at 11:25

  Ihana positiivinen asenne sulla, mutta niinhän se meneee.. luonne kasvaa ja elämä opettaa. Kyllä sen pari kuukautta seisoo vaikka päällään. Vaikka kyllä tollanen kylmä kämppä olisi kivempi kokea kevät- tai kesäkuukausina kun keskellä talvea :) Näyttää kyllä niin idyllisiltä noi sun kotikonnut, että varmaan tuntuu siltä, että leffassa eläis!

  • Vastaa Mari tammikuu 19, 2015 at 20:43

   Positiivisuudella mennään, ei kai tästä elämästä muuten tulis mitään ;) Tosiaan oon itekin järkeilly ettei tämä ole onneksi mikään loppuelämän kämppä enkä esimerkiksi ole missään vaiheessa suunnitellut vaikkapa tämän ostamista, joten nämä kuukaudet saa mennä ihan suosiolla näin. Ja kaikella on puolensa niin kuin sanoit – onhan tämä elämä osittain suoraan kuin jostain leffasta!

 • Vastaa Heli tammikuu 19, 2015 at 15:55

  Tuossa tulikin luetelteltua myös Roomassa asumisen huonot puolet eli villasukkia tarvitaan täälläkin, maanjäristysten jäljiltä on luottamusta herättäviä halkeamia vähän joka seinässä ja sikakallis langaton netti on niiiiin hidas (Käyttääköhän sitäkin naapurit?? Vaikka yhteys on toki suojattu.). Kotimme huonoin puoli on ehdottomasti se, ettei lämmitystä voi itse säätää, vaan se tosiaan laitetaan pois päältä sekä yöksi ja päiväksi. Teen töitä kotona, joten toisinaan tuntuu, että myös lapaset olisivat tarpeen. Onneksi kylmiä päiviä on kuitenkin aika vähän vuodessa. Kohta pääsee valittamaan, kuinka sietämättömän kuuma asunto on…Mutta toisaalta: ympäristö on kuin postikortista ja hyviä puolia muutenkin sen verran, että sellaiset nykyajan mukavuudet kuin kunnollinen suihku, lämmitys ja toimivat pistorasiat tekisivät elämästä ehkä kohtuuttoman kivaa.

  • Vastaa Mari tammikuu 19, 2015 at 21:00

   Kiva kun kommentoit Heli ja mukava kuulla samankaltaisia kokemuksia ja saada vertaistukea vähän vielä sieltä etelämpää! :)
   Täälläkin tuo netti on suojattu mutta omistaja on antanut muillekin asukkaille salasanan, koska oman kalliin nettiyhteyden hommaaminen ei kuulemma takaisi sen parempaa laatua yhteyden suhteen. Meillä voi jokseenkin säätää täällä lämmitystä itse, mutta vaikka lämmöt olisi täysillä niin ei täällä liikaa koskaan pääse hikoilemaan – en tiedä miten sitten kesäaikana olisi. Toimistolla myös on välillä aika koleaa ja välillä olen puolitosissani harkinnut jotain puolisormihanskoja tmv… Välillä on suorastaan erikoista oivaltaa, kuinka jopa Euroopan sisällä voidaan elää näin “alkeellisesti”, kuten mainitsit lämmityksen lisäksi kunnollisen suihkun ja toimivien pistorasioiden puutteesta. Mutta kaikella on puolensa ja aika moneen asiaan tottuu, kun saa jotain muuta siihen tilalle, kuten silmiähivelevän ympäristön postikorttimaisemineen. Pitääpä käydä tutustumassa myös sinun blogiin!

 • Vastaa Inka tammikuu 19, 2015 at 19:04

  Huhhuh mikä railo lattiassa! Mulla voin kyllä kuvitella sen tunnelman, mikä tuolla asunnossa vallitsee. Vaikka kieltämättä iloitsen lämpimästä asunnosta, kuulostaa tuo sun seikkailu kyllä aika mahtavalta!

  • Vastaa Mari tammikuu 19, 2015 at 21:03

   Juuri näin Inka – kaikella on puolensa ja kai se riippuu omasta asenteesta kuinka paljon on valmis sietämään huonoja ja näkemään niitä hyviäkin puolia. Toivon ettei tämä kämppä nyt tässä näiden kuukausien kuluessa ainakaan ihan heti jakaudu kahtia.. :D

 • Vastaa Teea / Curious Feet tammikuu 19, 2015 at 23:59

  Hauska juttu, vaikka kokemuksesta tiedän, ettei se aina esimerkiksi väsyneenä niin hauskalta siinä hetkessä tunnu. Suomessa asumisen taso on tosiaan vähän eri luokkaa kuin etelämpänä. Palelen silti usein suomalaisissakin asunnoissa talvisin (ei silti ole verrattavissa) ja käytän välillä täälläkin lämpöpatteria, mutta toisinaan viileyttä kiroillessa muistutan itselleni, että suihkusta tulee sentäs kuumaa vettä melko loistavalla vedenpaineella.

  Mutta mutta, jännä kyllä, kaikkeen jollain lailla tottuu, ainakin ajatuksen tasolla jos ei fyysisesti :). Olen pari talvea viettänyt Espanjassa ja kyllähän sitä tuli sisätiloissa paleltua usein. Yhdessäkin asunnossa pimeän sisäpihan ovemme ei edes sulkeutunut kokonaan ja työpöytä sijaitsi sen oven edessä. Vaatekerros ja lämpöpatteri auttoivat pitkälle, mutta sormet olivat yleensä jääkylmät. Sisällä saatoin olla talvitakki päällä tai vaihtoehtoisesti tosiaan istuin usein lämpöpatterin edessä lukemassa yms (halleluujaa sähkölaskuja), mutta sen vain hyväksyi ja hetken päästä otti normina. Positiivinen ajattelu tosiaan auttaa aika pitkälle, joten sillä kannattaa mennäkin. Upea ympäristö ja ulkona olevat seikkailut antavat kuitenkin enemmän kuin kylmä kämppä ottaa ;).

  Vaikkakin jos muuttaisin vähän pysyvämmin etelä-Eurooppaan ja varsinkin jos kämpän sieltä ostaisin, niin satsaisin varmasti vähän rahaa tiivisteisiin, tuplaikkuinoihin jne tai valitsisin sellaisen harvinaisen herkun siellä päin, eli lämpimän asunnon :D.

  • Vastaa Mari tammikuu 21, 2015 at 21:18

   Kiitos Teea huikean pitkästä kommentista ja kokemuksien jakamisesta! Kyllä täällä oppii arvostamaan sellaisia asioita kuin lämmitetyt kämpät ja lämmin suihku :) Tosin kuten sinäkin mainitsit, muistan yhden kämpän Suomessa jossa myös palelin sisätiloissa talvisin, ja viimesimmässä Helsingin kämpässä tuli joskus iltaisin suihkusta ainoastaan viileää vettä.

   Voin kuvitella että Espanjan talviaika menee aika samalla linjalla Italian kanssa. Ja juuri noin minäkin ajattelen, että kyllä ne Venetsiassa asumiset hyvät puolet kuten ihana ympäristö, kieli ja mielenkiintoinen työ voittaa tämän kämpän huonot puolet aika lailla 6-0! Joihinkin asioihin ei vaan voi aina kauheasti itse vaikuttaa, vaan helpompaa on sopeutua ja ajatella että täällä nyt on vaan näin, sen sijaan että vertailisin koko ajan Suomeen – etenkin kun nimenomaan halusin vähän suurempaa muutosta elämään :)

   Ja jos tänne tulee jostain syystä jäätyä pitemmäksi aikaa niin parempi kämppä on kyllä hakusessa, mutta päätin heti ekana päivänä että nämä parisen kuukautta menee tässä asunnossa vaikka päällään seisten! :D

 • Vastaa Annika | travelloverblogi tammikuu 20, 2015 at 23:05

  Näkymä keittiö ikkunasta on ihana! Se antaisi jo paljon anteeksi.
  Venetsia on niin oma todellisuutensa: tulvavaroitussovellus! :)

  • Vastaa Mari tammikuu 21, 2015 at 21:21

   Olet ihan oikeassa Annika – Venetsia on todellakin niin oma pieni maailmansa :) Ja koitan joka aamu nauttia tuosta keittiönikkunanäkymästä kun keittelen kahvia!

 • Vastaa aNNa tammikuu 24, 2015 at 23:24

  Oiiih, tiedän niii-iin tuon tunteen, kun asunto on vähän “niin ja näin”. Tietenkään ei voi olettaa, että kaikki on ihan niin kuin Suomessa, mutta kyllä sitä kieltämättä joskus tulee vähän orpo olo, kun ei tuu lämmintä vettä, koko asunto haisee homeelle, sänky on kivi kova jne jne jne. :) Kaikkeen kuitenkin tottuu ja jossain vaiheessa varmaan ajattelet, et “olihan se ihan ok kämppä”. Kiva on seurata sun Venetsia-seikkailuja!! :)

  • Vastaa Mari tammikuu 25, 2015 at 12:15

   Kiitos aNNa tsemppaavasta kommentista! :) Aika moneen asiaan tosiaankin tottuu ennemmin tai myöhemmin, ja jälkeenpäin näitä kokemuksia varmaan muistelee jo lämmöllä ;) Ja koko ajan mennään onneksi kohti kevättä ja lämpösempiä kelejä!

 • Vastaa lena / london and beyond tammikuu 30, 2015 at 09:34

  Jes, ihan supermielenkiintoinen postaus!

  Haha, samanlaisia kokemuksia mulla Englannista ja Taipeista mita noihin kamppiin tulee. Ei hyva, mutta kaikkeen tottuu :) Venetsiassa voisin muuttaa ihan mihin luukkuun vain, jos sinne saisin muuttaa!

  Ps. Matteolla on myos tuo mokkapannu eika se muuta suostu edes kayttamaan. Hyvaa kahvia silla tosiaan tulee :) Naki ensi kertaa meilla Suomessa kahvinkeittimen pari vuotta sitten…

  • Vastaa Mari helmikuu 1, 2015 at 16:32

   Kiitos Lena, kiva että asuminen Venetsian tyyliin kiinnostaa!

   Kaikkeen tosiaan tottuu, ainakin hetkeksi aikaa ja kunhan kelit vähän lämpiää niin tulee varmasti vietettyä enemmän aikaa ulkosalla kuin täällä kämpässä :)

   P.S. Mä oon kans aivan ihastunut tuohon Bialettin viritelmään, just keittelin päivän toiset sumpit sillä. Varmasti lähtee myös täältä mukana Suomeen ihan hyötykäyttöön! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.