Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Napolissa liikennevalot ovat lähinnä koriste

joulukuu 4, 2014

Italian kielessä on sanonta va’ fa Napoli, jonka merkitys on ‘mene helvettiin’, mutta joka kirjaimellisesti käännettynä tarkoittaa ‘mene Napoliin’.

Ymmärrättekö pointtini tässä vaiheessa, jos kerron, että Napolin päiväreissu meinasi jänskättää Marimenten toimitusta etenkin kaikista ryöstelyyn liittyvistä ennakkovaroitteluista johtuen melkeinpä enemmän kuin Rio de Janeiron favelassa yöpyminen?

napoli06

Tämä kuva on tosiaan Napolista, ei Riosta, vaikka tunnelma on vähän samanlainen…

Hyvin monet Napoliin tulevat matkaajat jättävät näkemättä itse kaupungin ja suuntaavat sen kautta suoraan Pompeijin rauniokaupunkiin, joka tuhoutui Vesuvius-tulivuoren purkauksessa vuonna 79. Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta nähtävyydeltä, mutta päätin jättää Pompeijin toiselle reissulle ja sen sijaan koittaa löytää jokin punainen lanka niin kovin parjatusta Napolista, antaen käytännössä mafian hallitsemalle kaupungille mahdollisuuden vakuuttaa minut. Niin minkä suhteen?

Sitä juuri lähdin Napoliin selvittämään.

20141124_153049Junamatka Roomasta Napoliin taittui Italian ylpeydellä, Le Frecce-junalla harvinaisen nopeasti reilussa tunnissa ja hintaa menolle tuli 27 euroa paikkalipun kera. Seurana minulla oli vastakkaisilla ja viereisellä penkillä harvinaisen hiljainen (jenkkien tasolla) mutta varsin mukava ja huumorintajuinen amerikkalaisperhe: äiti, isä sekä teini-ikäinen poika. Junassa kiertää myyjä kahvin, teen, cokiksen, veden, leivän kera, joten jos omat eväät on unohtuneet kotia eikä jaksa odottaa määränpäähän asti, ei mitään hätää. Välillä matkan aikana saimme ihailla upeita vuoristomaisemia, välillä taas mentiin useiden tunneleiden läpi.

20141124_153947

Napoli Centralen juna-asemalla etsin käsiini ensitöikseni turisti-infon, josta hain ilmaisen kaupungin kartan ja suuntasin metrolla (1,30e kertalippu, voimassa 90 minuuttia) kohti Danten aukiota. Koska minulla ei ollut varsinaista suunnitelmaa mitä tehdä Napolissa, hain Caffé Mexico-nimisestä, erään oppaan mukaan Napolin parhaimmasta kahvilasta take away cafe latten ja istahdin aukion penkille muiden ihmisten sekaan tarkkailemaan tilannetta ja nauttimaan marraskuun vielä lämmittävistä auringonsäteistä.

napoli01

Pala Meksikoa Napolissa

20141124_130221

20141124_130957

Hyvin toimii folio-muovikuppi-takeaway-viritelmä!

20141124_131307

Ja oli varmasti yksi elämäni maukkaimmista kahveista :)

napoli03

Piazza Dante eli Danten aukio marraskuun kuulaassa auringossa

Naples, Italy

Dantea pidetään italian kirjakielen isänä tunnetuimmalla teoksellaan ‘Jumalainen näytelmä’

Liikkeellä oli paljon ihmisiä, niin teini-ikäisiä koululaisia kuin töistä siestaa viettäviä aikuisia, ja aukio tuntui olevan kaikille kuin yksi suuri ulkoilmaolohuone. Kiinnitän usein huomiota ihmisten pukeutumiseen, ja minusta on hienoa, kuinka italialaiset yleisesti ottaen näyttävät usein hyvin tyylikkäiltä tummissa, istuvissa vaatteissaan. La bella figuran arvostus voi Napolissakin hyvin, ja vaikka piristävän räikeitä värejä ei käytetä samaan tapaan kuin esimerkiksi Lattarimaissa, ovat ihmiset yksinkertaisesti tyylikkään näköisiä – ehkä tämä johtuu enemmän siitä, miten itsensä ja vaatteensa kantaa, eikä varsinaisesti siitä, mitä on pukenut päälleen.

napoli05

Palmut ja “joulukuusi” vierekkäin – ehkä näky on pimeässä vähemmän häväistyksen kauhistus :D

Kahvin loppuun nautiskeltuani lähdin päämäärättömästi kävelemään aukiolta kohti kapeiden käytävien varrella sijaitsevia myyntikojuja, joihin oli hyvinkin jo ehtinyt joulu kylään. Väenpaljous, kaikenlainen vilske ja melske äänihälinöinään alkoivat jossain vaiheessa jo hieman ahdistaa ja päätinkin sopivasti vatsan kurniessa, että nyt on päästävä jonnekin sisätiloihin nauttimaan napolilaista pizzaa.

Naples, ItalyKauaa ei tarvi Italiassa etsiä pizzapaikkoja; nähdessäni erään pariskunnan pizzalaatikot kädessään suuntasin sinne, mistä päin he olivat tulossa ja ennen pitkää jostain pienemmältä kadulta löysinkin Trianon-nimisen pizzerian, josta olin edellisenä iltana lukenut hyviä kokemuksia eräästä Italian opaskirjasta hotellin kirjahyllystä.

Trianon oli kahdessa kerroksessaan täpösen täynnä myöhäiseen lounasaikaan, ja paikasta lähti enemmän melua, naurua, ja innostunutta italiankieltä kuin aiemmin pakenemiltani katumarkkinoilta. Mutta ennen kaikkea ilmassa oli mehevää pizzantuoksua. Päätin jäädä tungoksesta ja melusta huolimatta, ja pizzaani odotellessa kuuntelin vastapäätä istuvan pariskunnan selostusta, kun he innoissaan esittelivät minulle juuri ostamaansa, ainakin metrin pitkää pastapitkoa! Kaikenlaista sitä näkeekin…

20141124_141444Pizzani “Maria Sofia”, perinteinen napolilainen, yksinkertainen tomaatti-pecorinojuusto-basilika -täytteillä varustettu paksu ja lautasen reunoja miltei ylittelevä taideteos saapui melko pitkän odottelun jälkeen. No niin, nyt päästään Napolin reissuni tähtihetkeen, sillä en oikeasti muista koskaan elämäni aikana syöneeni niin herkullisen täyteläistä ja makua täynnä olevaa pizzaa! Ihan jo tämän kulinaristisen kokemuksen vuoksi Napolin visiitti oli täysin vaivansa väärti ja siinä vaiheessa oli ihan sama, vaikka koko ala-aste olisi ollut selän takana huutamassa ja meluamassa.

Oli vain pizza ja minä – ja kaikki muu oli ihan sivuseikkaa!

20141124_145314Kylläisenä oli hyvä vaellella verkkaisesti takaisin kohti juna-asemaa, ja vihdoin junaan päästessäni (lippu maksoi 2. luokassa 11,20e ja matka kesti ainakin 2,5 tuntia) totesin, että italialaisessa junassa kannattaa aina olla mp3-soitin mukana. Tai vaihtoehtoisesti korvatulpat, miten vain haluatte! Etenkin nuorisosta lähtevä melu ylittää parhaimmillaan (=pahimmillaan) kaikki suositellut desibelirajat eikä sitä pääse minnekään pakoon. Tai sitten olen vaan tulossa vanhaksi…

20141124_162011Perille takaisin Rooman hotellille päästessäni huoneessani odotti tällainen yllätys:

20141124_200136Mutta se onkin jo ihan toinen tarina…

Kirjoittaessa soi Club Dogo – Fragili ft. Arisa

Eng: Visiting Naples was very noisy and somewhat chaotic experience, but overall I felt save, didn’t get stereotypically robbed but instead found the best pizza margherita and cafe latte of my life there!

Saatat myös pitää näistä

26 Kommenttia

 • Vastaa anni joulukuu 4, 2014 at 12:51

  Yhessä frendien kohtauksessa joey sanoo tuon va fa napolin ja tekee käellä semmosen italialaisen näkösen eleen. En tienny että se on oikee sanonta!!! Esimerkiksi joeyn ranskankieli ku ei ollu kovin uskottavaa niin oon aina luullu että se on vaan jotaki siansaksaa :D

  • Vastaa Mari joulukuu 5, 2014 at 11:22

   Hehee Anni, oon kans nähny sen kohtauksen ja on se ihan oikeeta itaaliaa :D Nätimpi versio härskimmästä ‘vaffanculo’-ilmaisusta, jota en tässä vielä kohtuullisen lapsiystävällisessä blogissani ala nyt tähän kääntämään :)

 • Vastaa alan_mies joulukuu 4, 2014 at 14:57

  Napoli on päiväsaikaan kohtuullisen turvallinen kaupunki, kun noudattaa normaalia varovaisuutta, Pimeällä kannattaa sitten pikkuisen katsoa, minne menee ja miltä näyttää. Päämäärätietoisesti ja ripeästi edeten ei ongelmaa; vain kerran olen joutunut ikävään tilanteeseen ja siitäkin selvisi hyvällä lähtönopeudella. Liikennevalojen noudattaminen Napolissa on joustavaa, muttei ne sentään pelkkiä koristeita ole. Nopeus on valttia tässäkin.

  • Vastaa Mari joulukuu 5, 2014 at 11:32

   Kiva kun kommentoit alan_mies! Minulla oli myös turvallinen olo noin päiväseltään ja valoisan aikaan kaupungissa käydessä ja yleisillä paikoilla liikkuessa. Napoli Centralen juna-aseman vierestä menevä ripeätahtinen autoliikenne tosin kieli, ettei liikennevaloilla siinä kohtaa ollut juurikaan virkaa. Pari liikennepoliisia koitti myös epätoivoisesti rajoittaa autojen menemisiä, muttei heilläkään näyttänyt aina olevan punaisten valojen tavoin paljoa arvovaltaa siinä kohtaa. Ehkä tuo paikka on poikkeuksellisen vilkas alue? Kadun yli mennessä tällaisissa paikoissa menin yleensä jonkun paikallisen vanavedessä ja otin tiukan katsekontaktin tuleviin autoihin tien yli mennessä.

 • Vastaa Kthetraveller joulukuu 4, 2014 at 16:14

  Hahhah, sä olet niin mainio tyyppi! Eteenpäin vaan pelottomasti. Minä tosiaan olin onnellinen että bussi noukki laivalta ja vei Pompeijin raunioille ja toi takaisin laivalle, jonka parvekkeelta ihailin turvallisen kaukaa Napolia. Se on sellainen tällaisen pupupöksyn tapa matkustaa ;)

  • Vastaa Mari joulukuu 5, 2014 at 11:38

   Hehee Kthetraveller, jokaisella on oma hyväksihavaittu tapa matkustaa ja se on ihan ok :) Ja varmaan on turvallinen vaihtoehto mennä suoraan bussilla Pompeijiin, koska Napolin juna-asemalta lähtevässä Pompeijiin vievässä junassa ilmeisesti tapahtuu kuulopuheiden perusteella myös jonkin verran ryöstöjä, kun kulkuneuvo on tiettävästi yleensä täynnä “rikkaita” turisteja. Omasta kokemuksesta en voi puhua, mutta varmaan pitäisin tiukasti sielläkin laukusta kiinni.

 • Vastaa Arja joulukuu 4, 2014 at 17:03

  No kyllä tuo pizza olisi minullekin maistunut! Mäkin kiinnitin heti huomion tohon lempparisarjastani Frendeistä tuttuun sanontaan, en tiennyt että se on ihan oikeasti olemassa. Kaikkea sitä oppii :)

  • Vastaa Mari joulukuu 5, 2014 at 11:39

   Tuo pizza oli niiin maukasta Arja! Ja tästä voimme myös todeta, että Frenditkin voi loppuunsa olla ihan opettavainen sarja! ;)

 • Vastaa lena / london and beyond joulukuu 4, 2014 at 17:44

  Italiano on luvannut viedä minut Napoliin JOSKUS ja yrittää nyt lykätä reissua tulevaisuuteen, mahdollisimman kauas. Ei oikein ole fani. :D

  Tuo pizza ja fiilis, haluan niin kokea sen. Haluan sinne oikeastaan tuon pizzan takia. Kiitos tästä postauksesta, mun matkakuume Napoliin nousi taas ihan uusiin sfääreihin :)

  • Vastaa Mari joulukuu 5, 2014 at 11:43

   Ole hyvä lena, kiva jos vähän saan luotua Napolista parempaa mielikuvaa, vaikka sitten ruoan avulla :)

   Mulla on myös sellainen käsitys, että kaikki italialaisetkaan ei fanita Napolin kaupunkia mitenkään kympillä.. Mutta kyllä tuon pizzan takia jo pistäytyisin siellä vaikka toisenkin kerran! ;) Rannikko on myös ilmeisesti kaunista, mutta sinne en tällä reissullani harmi kyllä ehtinyt.

 • Vastaa merituulia joulukuu 5, 2014 at 11:48

  Ihana blogi! Mulla on myös suunnitelmissa Italian reissu kesällä ja Napoli on yksi kohteista. En itseasiassa ole juurikaan kuullut Napolin huonosta maineesta, mutta nyt sitä ei ainakaan voi jättää välistä! :D

  • Vastaa Mari joulukuu 7, 2014 at 17:16

   Kiitos ja kiva kun kommentoit merituulia! :) Napoli edustaa vähän erilaista Italiaa kuin maan pohjoispuolen kohteet ja joskus oon kuullut sanonnan, että jos tykkää Roomasta niin Napolikin kannattaa kokea. Toivottavasti sulla tulee ihana kesäinen Italian reissu! :)

 • Vastaa Annika | travellover joulukuu 5, 2014 at 21:49

  Näyttää kauoungissa olevan kaikenlaista tunnelmaa. Olikohan se juuri tuollainen pitsa, josta puhuttiin Eat Pray Love -kirjassa? Nimenomaan kertoi, että menivät Napoliin juuri jonkin tietyn pitserian ja pitsan takia. :)

  • Vastaa Mari joulukuu 7, 2014 at 17:29

   Mulla on tuo kirja itellä, luin sen parisen vuotta sitten ja piti nyt ihan asioikseni mennä tarkistamaan, että noinhan se juurikin meni: matkustivat sinne syömään pizzaa kaupungin vanhimpaan ravintolaan, Pizzeria da Micheleen (Trianonin jossa ite kävin sanotaan olevan Michelelle hyvä vaihtoehto). Ehkä mulla on jossain tiedostamattoman muistin syövereissä kirjan tekstit edelleen mielessä – kiitos Annika herättävästä muistutuksesta! :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta joulukuu 7, 2014 at 00:49

  Vain pizza ja minä -Ihana :D Ehkä sinne pitäisi mennä sitä pitsaa maistamaan joskus :)

  • Vastaa Mari joulukuu 7, 2014 at 17:30

   Aivan ehdottomasti Annika! Tuosta ei pizza voi enää mennä paremmaksi! :)

 • Vastaa Lilla joulukuu 8, 2014 at 08:56

  Olipa mahtava postaus! Persoonaa, kahvia, pizzaa, ja rähjänapolilaista kauneutta! Kiitos tästä!

  Pitää ihan salanimellä kommentoida, koska mulla on ollut joskus napolilainen käsittämättömän eksynyt tyyppi poikaystävänä ja mulle tuli se samantien mieleen tosta sun ekasta kuvasta. Ja jotenkin kun näin nuo huudit, niin tuli sellainen viiden sekunnin ymmärryksen hetki häntä kohtaan. Vaikka ei olla edes nähty vuosiin, enkä ajattele häntä koskaan. Merkillistä!

  • Vastaa Mari joulukuu 9, 2014 at 13:00

   Kiva kun tykkäsit postauksesta Lilla ja kiitos hieman henkilökohtaisemman kokemuksen jakamisesta! On jännä, että joskus jokin pienikin asia, kuten kuva, tuoksu tai vaikkapa laulunpätkä tuo vanhat muistot elävästi pintaan, vaikkeivat ne olisikaan lähimaillakaan päällimmäisinä muistissa.

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta joulukuu 16, 2014 at 08:51

  En ole hirveästi perehtynyt Euroopan matkakohteisiin, joten en ole koskaan törmännyt tuohon mielipiteeseen Napolista. Toisaalta, enpä ole kuullut siitä paljoa muuta kuin nimen :P. Ilmeisesti Napoli ei siis ollut niin paha kuin mitä sanotaan?

  Joskus haluan päästä maistamaan noin herkullista pizzaa :)! Onko Italiassa yleensä hyvät pizzat?

  • Vastaa Mari joulukuu 16, 2014 at 15:26

   Napoli ei ollut mielestäni tosiaan yhtä paha kuin mitä maineensa antaa ymmärtää (mistähän se maine on alunperin tullut..?) Huumorintajua siellä käydessä tarvitaan, mutta samoin on monessa muussa kohteessa, jonka kulttuuri poikkeaa Suomesta aika huomattavasti.

   Apua, nyt kun menit kysymään niin voisin pitää Italian pizzoista vaikka kokonaisen esitelmän tähän hengenvetoon :D Mutta yleisesti ottaen, kaikki pizzat ei ole sielläkään hyviä, taso vaihtelee kovin paljon. Yleensä pienistä, huomaamattoman näköisistä sivukujien pizzerioista löytyy ne maukkaimmat pizzat. Ja esimerkiksi Roomassa pizzapohja on ohut ja rapea, kun taas vaikkapa Napolissa se on paksu ja mehevä. Itse kallistun tässä asiassa Napolin puolelle! :)

   • Vastaa Jerry / Pako Arjesta joulukuu 16, 2014 at 17:02

    Tuo oli oikein hyvä miniesitelmä ;). Tietenkin sehän riippuu paljonkin ravintolasta ja uskon todellakin, että pikkukujien paikallisten ravintolat ovat paljon parempia kuin turistiaukiolta löytyvät ylihinnoitellut paikat.

    • Vastaa Mari joulukuu 16, 2014 at 20:27

     Näinhän se usein menee – hyvän ravintolan metsästämiseen kannattaa nähdä vähän vaivaa kiertelemällä pikkukujilla :)

 • Vastaa Elina maaliskuu 13, 2015 at 21:48

  Minulla on ollut etuoikeus käydä Napolissa kerran teininä. Silloin paikallinen kaveri kuljetti meitä autolla paikasta toiseen, se oli pelottavaa ja silloin kyllä tuli selväksi, että liikennevaloilla ei ole mitään merkitystä.. se oli lähinnä -kuka ehtii ensin- tyyli jolla mentiin. Joka toinen auto oli rutussa. Ajelimme pitkin rantatietä joka vei muistaakseni Sorrentoon, rantatie oli aivan upea, sininen meri näkyi koko matkan ajan, välillä pysähdyttiin katselemaan. Toivottavasti mulla on joskus tulevaisuudessa mahdollisuus mennä vielä Italiaan. Kielen opiskelu on ainakin kovasti meneillään ;)

  • Vastaa Mari maaliskuu 15, 2015 at 12:57

   Kiitos Elina kommentista ja mielenkiintoisesta oman kokemuksesi jakamisesta! Mulla myös pisti Napolissa silmään että vähän joka toinen auto oli jostain kohtaa rutullaan… Mutta aivan upealta kuulostaa rantatiellä meren vierellä ajelu! Italia ylipäätään on niin upean monipuolinen maa, että tänne löytää tiensä kerran jos toisenkin. Ja onnea italian kielen opiskeluun – se on mielestäni ehkäpä maailman kaunein kieli :)

 • Vastaa Saana / Always Abroad maaliskuu 14, 2015 at 14:35

  Pakko kommentoida, että ihanaa että joku kirjoittaa Napolista näin positiivisesti! Olen itse ns. osa-aikainen Napolilainen, sillä poikaystäväni asuu siellä, ja rakastan kaupunkia sen kaikesta karheudesta ja kaaoksesta huolimatta. Luulen, että monen negatiivinen mielikuva on syntynyt, kun moni saapuukin kaupunkiin vähän varpaillaan, pelokkaasti laukun kahvaa puristaen, ettei sitä nyt vaan pöllitä heti kättelyssä. Kaupungissa kannattaa kuitenkin oikeasti omaksua heti reipas, rempseä paikallinen asenne – Napolilaiset nyt vain sattuvat olevaan eläväisiä ja äänekkäitä. Täytyy myös sanoa, että pääjuna-asema Napoli Centrale on aivan karseeta aluetta, joten ei ihme, jos ensireaktio kaupungista on järkytys! Mekin pistetään auton ovet visusti lukkoon aina, kun joudutaan alueelle ajamaan. :D

  Ensi kerralla Napolissa sun on pakko testata lisäksi aitoa Buffalo Mozzarellaa ja erilaisia meren herkkuja! Ruoka Napolissa on yksinkertaisesti parasta maailmassa.

  Itse kirjoitin vastikään myöskin Napolilaisesta pizzasta, paras testaamani paikka tähän mennessä on ehdottomasti ollut Sorbillo: http://alwaysabroad.co/2015/02/05/naples-the-home-of-genuine-pizza/

  • Vastaa Mari maaliskuu 19, 2015 at 01:30

   Kiva kun kommentoit Saana! Muakin alkoi jossain vaiheessa melkeinpä ketuttamaan kun olin kuullut ja lukenut Napolista ainoastaan negatiivisia kokemuksia – ja ihan silkasta mielenkiinnosta oli itse päästävä paikan päälle katsomaan, mikä siellä on niin “kauheaa” :) Yllätys oli onneksi positiivinen, ja vaikka kaupungin lievä kaoottisuus onkin ihan käsinkosketeltavissa, itseäni jollain tapaa kiehtoo Napolin kaltaiset, rosoiset kohteet (vrt. Istanbul, Rio de Janeiro jne.) joissa elämä ei ehkä mene ihan käsikirjoituksen mukaan vaan jokainen päivä on oma lukunsa ja elämyksensä.

   Ruoasta todellakin iso plussa Napolille! Ja kiitos paljon noista vinkeistä, täytyy pistää korvan taa kun seuraavan kerran käy matka sinne suuntaan. Ja pitääpä käydä tutkimassa sinun postaus ja kuolaamassa napolilaista pizzaa, nam nam! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.