Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Ruokakierros Rooman iltahämärässä

joulukuu 2, 2014

food01

Suunnistan kertakaikkisen olemattoman suuntavaistoni kera kohti Tiber-joen ylittävää siltaa, joka vie minut joen keskellä sijaitsevalle Isola Tiberinan pikkiriikkiselle saarelle. Kello on puoli kuusi, ja saavun alkuillan hämärässä pienestä harhailustani huolimatta juuri sopivasti sovittuun kohtaamispaikkaamme Twilight Trastevere -ruokakierrokselle. Nimestään huolimatta nyt ei olla etsimässä minkään sortin vampyyreja, vaan tutustumassa Rooman Trasteveren tunnelmallisen kaupunginosan kutkuttavan ruokatarjonnan parhaisiin paloihin neljän tunnin kävelykierroksella.

food02

Oppaamme, meksikolais-italialainen Rogelio toivottaa pienehkön, kahdeksanpäisen ja kansainvälisen ryhmämme energisen iloisesti tervetulleiksi kierrokselle. Hetkisen jutustelun ja yleisen briiffauksen jälkeen lähdemme ensimmäiseen kohteeseemme sillan yli, pitkin Trasteveren kapeita, himmeiden keltaisten lyhtyjen valaisemia mukulakivikatuja.

food03

Kuten Italiassa on usein tapana, mekin aloitamme iltamme aperitiivilla pienessä perheomisteisessa Da Enzo al 29-nimisessä trattoriassa, joka ei vielä virallisesti ole auki muille kuin ryhmällemme. Aperitiivina nautimme lasilliset italialaista proseccoa, eli kevyttä ja useimmiten melko neutraalin makuista kuohuviiniä, jonka suosio on tällä hetkellä kovasti nousussa maailmalla. Kuten perinteeseen kuuluu, juoman kanssa tarjotaan myös pientä suolaista suupalaa:

food05

Juustoa, jota voi dipata leivän kanssa sekä paistettua, suolaista artisokkaa – oli muuten yllättävän hyvää!

food04

Meidän kulinaristiryhmä koostui pääasiassa jenkeistä ja singaporelaisista

Aperitiiveilta jatkamme matkaamme kohti omasta mielestäni kierroksen kohokohtaa – hämyisää, ravintola Spirito de Vinon yhteydessä sijaitsevaa viinikellaria, jonka sanotaan olevan 160 vuotta vanhempi kuin itse Colosseum!

food06

Spirito de Vinon hyvin huomaamaton sisäänkäynti

food07

Tältä näytti katutason ravintolassa…

food08

…mutta me suuntasimmekin askeleemme alas kohti hämyistä kellaria

food09

food10

Siinä on punaviinit poikineen rivissä

food11Täältä punaviinin ja pikkupurtavien jälkeen vaellamme  kohti Innocenti-perheen pientä keksitehdaspuotia, jossa maistelemme makeita ja suklaisia herkkuja suoraan vintage-uunista, joka on peräisin 1950-luvulta.

food13

food12

Makean jälkeen on hyvä taas palata suolaisen pariin, ja tätä saimmekin kylläksemme maistellessa pecorino romano-juustoa Antica Caciara-nimisessä, 1900-luvulta asti Trasteveressa sijainneessa viini- ja juustopuodissa.

food14

food15

food31

Seuraavaksi oli vuorossa jälleen yksi kierroksen suosikeistani: Rooman suosituin katuruokakeksintö supplí, joka on uppopaistettu riisitäytteinen herkku. Näitä voisin kuvitella nautiskelevani sekä ennen että jälkeen baari-illan, sillä ne ovat mukavan suolaisia eivätkö muutenkaan mitään terveysruokaa!

food16

Ja mitä Italia olisi ilman pizzaa? Roomassa pizzapohja on ohut ja rapea, ja tällaista makunautintoa saimme osaksemme La Renellan perheomisteisessa puodissa, jonka uuni on myös vanhempaa alkuperää aina 1860-luvulta asti. Italiassa tämän tyylisissä leipomoissa on hiljattain leivottua pizzaa tai leipää suuri pellillinen, jota osoittaen ilmaiset tarpeen tullen vaikka elekielellä, kuinka pienen tai suuren palasen haluat ostaa. Kätevää, edullista, tuoretta – ja ennen kaikkea HERKULLISTA!

food19

food20

food30

Metripizza…tai vähän enemmänkin

food22

Arvatkaapa millä tämä 1860-luvun uuni lämpiää?

food21

Vastaus: simpukankuorilla!

Tässä vaiheessa kierrosta voisi kuvitella olevansa aivan ähky, mutta onneksi tämänastiset annoksemme olivat lähinnä pieniä suupaloja, koska seuraavaksi oli vuorossa varsinainen päivällinen. Sen aterioimme punaviinin kera kahden siskoksen, Linan ja Marian omistamassa Enoteca Ferrara-ravintolassa, joka sijaitsee 1400-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa.

food23

food24

Gnocchia, raviolia ja tagliatellea sulavasti samalla lautasella

Taivaallisen pasta-aterian jälkeen on hyvä hieman sulatella makunautintoa, ja niinpä vielä lämpimästä marraskuun yöstä nauttiessamme Rogelio johdattaa meidät verkkaiseen tahtiin kohti Trasteveren pientä keskusaukiota, Piazza Santa Mariaa.

food26

food32

Tiistai-iltana piazzalla on melko hiljaista

food27

food18

Rooman pienistä vesilähteistä pulppuava vesi on raikasta ja juomakelpoista. Oppaamme taidonnäyte, kuinka siitä juodaan oikeaoppisesti laittamalla sormi hanan alle.

Täällä piipahdamme yllätysvierailulle, täysin odottamatta yhteen Italian vanhimmista apteekeista, joka on edelleen Carmelite-munkkien omistuksessa ja yhteydessä läheiseen Santa Marian kirkkoon. Sisällä on kuvaaminen ehdottomasti kielletty, mutta sanallisesti voin kuvata, että paikka näytti hyvin salamyhkäiseltä marmolattioineen ja puisine, antiikkisine hyllylaatikoineen, jotka ovat täynnä ties minkä sortin yrttejä ja litkuja – unohtamatta eläimen sarvea, josta tehdään muun muassa jauhetta lisäämään mieskuntoa! Huhhuh, kaikenlaista…

food25

Näiden ovien takaa löytyy parannusta kaikkiin mahdollisiin vaivoihin!

Kun puhutaan Italiasta, ei tule kysymykseenkään skipata pehmeää gelatoa, jota kävimme maistelemassa kierroksen uudessa paikassa, jonka nimeä en nähtävästi kirjoittanut minnekään ylös. Eipä siinä, mauista löytyi niin raikkaan hedelmäisiä vaihtoehtoja kuin suklaanmakeitakin, ja ällistyksekseni paikasta sai jopa lakritsin makuista gelatoa, jota oli tietenkin pakko testata, kaverinaan sitruunagelatokauhallinen. Herkullista oli minun mielestäni, vaikka opas virkkoi vieressä, ettei itse ole sattumoisin kovin suuri lakritsin ystävä…no ylläri?!

food28

Kuohkean kermaisen näköistä gelatoa

food29

Lakritsi-sitruunagelato, ja siinähän se kaivattu paikan nimikin taitaa koreilla kupin kyljessä

Neljän tunnin ruokakierrokseen mahtui itse ruoan ja juoman ohella paljon myös kulttuuri- ja historiatietoa Italiasta, Roomasta sekä Trasteveresta, ja voin vilpittömästi tätä kirjoittaessa ja muistellessani todeta, että kierros oli joka ikisen euron arvoinen. Lisää tietoa ruokakierroksista ja kyseisestä Eating Italy-yrityksestä löytyy täältä.

Kirjoittaessa soi Maná – Mariposa Traicionera

Eng: When in Rome, you can’t skip the lovely Italian food! I took a 4-hour food tour in Trastevere by foot, and it was absolutely worth every cent spent for it! Find more information about Eating Italy Food Tours here.

Saatat myös pitää näistä

14 Kommenttia

 • Vastaa Maarit Johanna joulukuu 2, 2014 at 10:16

  Niin ihanan autenttista! Ruokakin maistuu paremmalta kun se on tehty tuollaisissa paikoissa. Vitsi mikä metripizza :D
  Viinikierros olisi huippu, mutta minun alkoholipää on niin huono että olisin varmaan parin lasin jälkeen jo ihan poikki..

  • Vastaa Mari joulukuu 2, 2014 at 11:26

   Tämä kierros oli kyllä autenttisuudessaankin täysi kymppi! Ja nälkäkin lähti takuuvarmasti! :)

   Me maisteltiin ja nautiskeltiin ainoastaan punaviinejä, ja itse näin valkkarin ystävänä olisin ehkä kaivannut enemmän sitä lajia, muttei punkuissakaan mitään valittamista ollut. Väliin vähän vettä ja paljon ruokaa niin jaksoi taas :)

 • Vastaa Merja joulukuu 2, 2014 at 16:28

  Ah, mitä herkkuja :) Kuulostaa täydelliseltä! Enpä ole tiennytkään, että tuollaisia kierroksia järjestetään eikä ole tullut edes mieleen selvittää. Varmasti niitä löytyisi muistakin Euroopan pääkaupungeista. Mistä sinä sait vinkin ruokakierrokselle?

  • Vastaa Mari joulukuu 3, 2014 at 09:33

   Tuo oli aika täydellisen herkullinen ilta päättää Rooman reissu hyvä maku suussa :) Keksin tuon kierroksen alunperin Travels of Adam-matkablogista, kun googlettelin yleistä tekemistä Roomassa. Siellä oli mainittuna ja kovasti suositeltuna nuo Eating Italy-kierrokset, ja viimeistään Tripadvisorin lukemattomien kehujen perusteella varasin tuon kierroksen, kun nimenomaan halusin tutkia Trasteverea ja koska majoituksenikin oli sopivasti siellä. Tuolla samaisella yrityksellä näyttäisi olevan ruokakierroksia myös Lontoossa, Amsterdamissa ja Prahassa!

 • Vastaa Anne | Metallia Matkassa joulukuu 4, 2014 at 08:33

  Voi vitsi, tuollaiselle kierrokselle olisi kyllä pitänyt Roomassa mennä! :) No, ens kerralla sitten ;) Mitä kierros maksoi?

  • Vastaa Mari joulukuu 4, 2014 at 09:48

   Tuo kierros oli Anne aivan huippu! :) Hintaa sille tuli 89 euroa, joka omasta mielestäni kuulosti aluksi vähän suolaiselta – mutta se sisälsi 10 eri vierailua, ruokailut, viinit ja opastukset neljän tunnin ajaksi, ja jälkeenpäin pohdimme koko osallistujaporukallamme, että kierros oli todella täysin hintansa väärti!

 • Vastaa Katja joulukuu 4, 2014 at 10:37

  Voi ihana mikä kierros! Luin tämän jo aiemmin, mutta jotenkin oli muka niin kiire ettei ehtinyt kommenttia kirjoittaa ja nyt jotenkin pienen nälän vallassa tämä muistui mieleen… :D

  Tuo yritys täytyy kyllä painaa mieleen. Erityisesti Italiassa tällanen kierros on varmasti kaiken hintansa arvoinen. Erityisesti Roomassa, siellä kun on tuota valinnan varaa vähän liikaa.
  Näyttää aika älyttömän hyvälle joka ikinen näistä ruoka annoksista ja tuo gelato <3 Empäs ole muuten koskaan syönytkään lakritsin makuista gelatoa Italiassa.

  • Vastaa Mari joulukuu 5, 2014 at 11:49

   Mäkin ajattelin, että nimenomaan Italiassa tällaisesta ruokakierroksesta on hyötyä ja sen myötä löytyy ne oikeat helmet, kun tarjolla on kuitenkin myös valitettavan paljon huonoakin ruokaa (ei-tuoretta, vähän sinne päin tehtyä pastaa/pizzaa turisteille, jotka ei välttämättä tiedä miltä näiden kuuluisi maistua vaan kaikki epätasokas ruokakin käy, kun se on kerran Italiassa). Lakritsigelato oli aika yllätys, mutta toimi hyvin näin lakufanille! :)

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta joulukuu 16, 2014 at 08:57

  En ole koskaan käynyt yhdelläkään kierroksella, mutta tuollainen voisi olla juuri sopiva minullekin :). Saiko ruoat valita itse listalta noissa paikoissa vai oliko kaikki päätetty valmiiksi (jos en esim. erikoisruokavalio yms.?). Vaikutti todella hienolta kokemukselta :).

  Ps. Enpä olisi arvannut, että simpukoilla voi lämmittää uunia :P.

  • Vastaa Mari joulukuu 16, 2014 at 15:29

   Ehdottomasti suosittelen tuon tyyppistä ruokakierrosta Jerry! Kierroksen ruoat oli etukäteen päätettyjä, mutta varausvaiheessa sai ilmoittaa, jos on erikoisruokavalioita, allergioita tai muuta huomioonotettavaa ruoan suhteen.

   P.S. Minulle myös tuo simpukoilla lämmittäminen oli täysin absurdi juttu!

   • Vastaa Jerry / Pako Arjesta joulukuu 16, 2014 at 17:03

    Hyvä tietää :). Kiitos vastauksesta :). Pitänee harkita tuota, kun joskus eksyy Italian suunnalle!

    • Vastaa Mari joulukuu 16, 2014 at 20:28

     Kiva jos voin olla avuksi ja kiitos itsellesi kommentista! :)

 • Vastaa Meri maaliskuu 5, 2015 at 21:38

  Ihanan näköistä! :) Noita Eating Italy -kierroksia oonkin jo katsellut vähän sillä silmällä viikonloppua varten…

  • Vastaa Mari maaliskuu 6, 2015 at 00:30

   Kiva kun kommentoit Meri! :) Ja joo, oli todellakin niin herkullinen ja hintansa arvoinen kierros, että suosittelen lämpimästi!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.