Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Santa Teresan värikkään boheemi kaupunginosa

marraskuu 14, 2014

Moikka taas, ja pahoittelut pienestä blogihiljaisuudesta! Nämä pari viimeistä viikkoa ovat menneet vähän kiireeksi ja viime viikonloppuna puolestaan rentouduin aika totaalisesti Kajaanin upeissa talvimaisemissa lumen ja sopivan pikku pakkasen keskellä vanhempiani ja kavereitani pitkästä aikaa tavaten.

Halusin tässä kaiken Helsingin pimeyden ja harmauden keskellä vielä palata Rio de Janeirossa sijaitsevaan boheemiin taiteilijakaupunginosaan Santa Teresaan, jonka katutaiteessa ei ole väreissä säästelty!

santa01

santa06

santa07

santa08

santa05

santa03

Santa Teresan ja Lapan alue on täynnä jyrkkiä ja sokkeloisia mukulakivikatuja vailla minkäänlaista asemakaavaa, ja juuri se tekee tästä vanhasta Rion kaupunginosasta niin kiehtovan. Tämä on erilaista Rioa, ja samalla tavallisten paikallisten ihmisten asuinaluetta, jota kannattaa ehdottomasti käydä tutkimassa kävellen kaikessa rauhassa. Lapan alue on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästään, jossa samban rumpujen rytmit raikaavat yössä ja ihmiset ovat arki-iltoinakin myöhään jalkeilla. Kulkuyhteydet Santa Teresasta esimerkiksi Ipanemalle, Copacabanalle sekä lentoasemalle ovat aika rajoitetut, mutta esimerkiksi lähin metroasema Cinelandia löytyy parisen kilometrin säteeltä ja rannoille pääsee metrolla noin 20 minuutissa.

santa13

santa04

santa02

santa09

Arcos da Lapa

Arcos da Lapa eli Carioca-akvedukti eli kaupungin muinainen vesijohto

santa12

Riossa onnistutaan luomaan toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä mutta Helsingissä ei? Pyörän saa tunnin ajaksi käyttöön ilmaiseksi ja koko päiväksi parilla eurolla

santa11Santa Teresasta löytyy myös maailmankuulut, 125 metrin korkeuteen kohoavat Selaronin portaat, Escadaria Selarón. Chileläisartisti Jorge Selaronin kunnianosoitus brasilialaisille koostuu 215 portaasta, jotka on rakennettu pienistä keraamisista ja koristeellisista tiilipaloista, joita on tuotu yli 60 eri maasta ympäri maailman. Surullista, mutta ehkäpä tarinaa vielä entisestään elävöittävämpää on, että taiteilija löydettiin menehtyneenä juuri näiltä samoilta portailta tammikuussa 2013. Uutisen ja lisää taustatietoja Selaronin elämästä voi lukea englanniksi täältä.

santa14

santa15

santa16

Selaron

Portaat tuntuvat jatkuvan aina vain ylemmäs ja ylemmäs

santa19

santa20

santa21

Monen muun maan joukossa yllättäin myös Suomesta on eksynyt keramiikkatiilipalanen taideteokseen

santa18

santa22

Lisää värejä voi käydä bongailemassa vaikkapa tästä Nicaraguan San Juan del Surin surffihenkisen rantakaupungin postauksestani.

Ihanaa ja värikästä marraskuun viikonloppua teille kaikille!

Kirjoittaessa soi MC Guime – País do Futebol, joka edustaa Rion faveloissa syntynyttä funk carioca-musiikkityyliä

Eng: The neighbourhoods of Santa Teresa and Lapa in Rio de Janeiro are full of colourful street art and have an incredible, bohemian and a bit rusty atmosphere. While visiting this area, make sure you don’t miss the world-famous, 125-metre high Selarón’s Stairs that consist of 215 steps decorated with ceramic tiles brought from more than 60 countries around the world.

Saatat myös pitää näistä

20 Kommenttia

 • Vastaa Amanda marraskuu 14, 2014 at 09:53

  Joku noissa värikkäissä portaissa on vaan älyttömän nättiä! Kiva piristysruiskepostaus tähän harmaaseen aamuun :)

  • Vastaa Mari marraskuu 15, 2014 at 10:46

   Kiitos Amanda! Mulla meni ties kuinka kauan aikaa noilla portailla kun tutkin erikseen lähes jokaista pikku laattaa, johon oli piirretty tai kirjoitettu jotain :)

 • Vastaa Laura/My post-University life marraskuu 14, 2014 at 13:41

  Oih, ihanan värikästä! Juuri sopiva piritys tähän ankean harmaaseen perjantaihin!

  • Vastaa Mari marraskuu 15, 2014 at 10:48

   Kiva kun kommentoit Laura! Toivoisin tänne Etelä-Suomenkin harmaaseen alkutalveen enemmän näitä värejä piristämään maisemaa!

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta marraskuu 15, 2014 at 17:11

  On kyllä värikästä! Noita portaita olen ennenkin nähnyt kuvissa ja blogeissa jne mutta en olekaan niiden tarinaa tarkemmin tiennyt. Aika hauska, että siellä on pala Suomeakin!!

  • Vastaa Mari marraskuu 16, 2014 at 14:12

   Mullekin selvisi vasta siellä paikan päällä portaiden tarina. Ja Suomi tulee nähtävästi esille mitä epätodennäköisimmissäkin paikoissa! :)

   • Vastaa Romario marraskuu 17, 2014 at 21:55

    Hienoja ja värikkäitä kuvia. Suomi tosiaan pomppaa esille toisinaan yllättävissä paikoissa. Olet varmaan perehtynyt Rioon jonkin verran, niin oletko huomannut missään vaiheessa, että siellä on eräällä suomalaisella oma patsas?

    • Vastaa Romario marraskuu 17, 2014 at 21:59

     Ja saman henkilön mukaan siellä on nimetty myös eräs aukio. Tätä pidän tosi kovana juttuna.

     • Mari marraskuu 19, 2014 at 08:27

      Kiitos Romario! On ihan totta, että Suomi voi tulla esiin reissuilla mitä epätodennäköisimmissä paikoissa. Mulla ei nähtävästi sattunut matkan varrelle tätä suomalaisen patsasta Riossa, vasta nyt kuulen tästä ekan kerran sinulta. Kukas merkkihenkilö on päässyt Rioon asti patsastelemaan? :)

     • Romario marraskuu 19, 2014 at 17:50

      Moi! No ei mikään ihme, että et törmännyt tähän patsaaseen. Olin käynyt Riossa monta kertaa ja lukenut kaupungista jonkin verran, eikä ollut tästä asiasta mitään tietoa. Sitä ei Suomen lehdetkään ole juuri mainostaneet. Sitten ostin Rauno Rajalan kirjoittaman “Suomalaisen matkaoppaan”. Siellä oli tieto, että Jean Sibeliuksen patsas sijaitsee Praca Sibelius-aukiolla Gavean kaupunginosassa. Oli vielä teksti, että “alueella ei ole hyvä liikkua jalan”. Kerran oli sitten tyhjää aikaa ja kävelin sinne läpi Copacabanan, Ipaneman ja Leblonin. Kyllä sieltä patsas löytyi, mutta pientä ilkivaltaa sille oli tehty töhrimällä sitä. Sinne ei kovin helposti osu summassa. Alue vaikutti päivän aikaan ihan rauhalliselta.

 • Vastaa säppä marraskuu 15, 2014 at 23:09

  Niin kivan näköstä! En malttais oottaa enää yhtään, että pääsen tuonne! :D

  • Vastaa Mari marraskuu 16, 2014 at 14:49

   Ääks, ihan huippua kun lähette tuonne, mäkin oon täällä innoissani teidän puolesta! :)

 • Vastaa Inka marraskuu 16, 2014 at 19:50

  Haha, samat ajatukset kun muillakin: ihania värejä, just niitä tähän harmauden keskelle kaivattiinkin! :)

  • Vastaa Mari marraskuu 17, 2014 at 09:04

   Hehee Inka, musta on myös ihana kerta toisensa jälkeen palata näihin Rion väreihin ja eläväiseen katukuvaan! :)

 • Vastaa Annika marraskuu 17, 2014 at 09:19

  Ihanan iloisia värejä tähän harmauteen :)

  P.S. Mikä siinä onkaan, että lähes jokaisessa muussa maailman kolkassa (mitä ihmeellisimmissä paikoissa!) kyllä onnistutaan luomaan toimiva kaupunkipyörä-systeemi paitsi Helsingissä?

  • Vastaa Mari marraskuu 18, 2014 at 17:11

   No sanos muuta Annika, näitä värejä todellakin kaivataan marraskuun harmaisiin aamuihin ja pimeisiin iltoihin :)

   P.S. En ole perehtynyt asiaan tarkemmin miksei kaupunkipyöräsysteemi ole vielä onnistunut Helsingissä, mutta ihmetellä voin silti. Jos kerran Rionkin kaltaisessa valtavassa kaupungissa, osittain kaoottisen liikenteen ja faveloiden keskellä toimii, niin miksi ei myös täällä..?

   • Vastaa Annika marraskuu 20, 2014 at 22:28

    Ne yritti siitä muutama (ehkä 10?) vuosi sitten, mutta panttina oli 2 euroa, joten aika nopeesti lähti pyörät livohkaan.. on kuulemma taas suunnitteilla. Toivottavasti saadaan toimiva tsydeemin pian :)

    • Vastaa Mari marraskuu 21, 2014 at 21:53

     Mäkin luin hiljattain jostain, että systeemi on taas suunnitteilla, on ilmeisesti ollut jo pitkään ja oletettavasti kestääkin vielä tovin ennen kuin homma toteutuu…sitä odotellessa! :)

 • Vastaa reijo lammi tammikuu 27, 2016 at 06:35

  Moi Mari! Olen menossa elokuussa Rioon. Majoitus on Santa Teresassa.

  Miten kuljit sieltä esim Cobacabanalle?
  Onko taksi kallis? Luotettava?

  Reijo

  • Vastaa Mari tammikuu 28, 2016 at 16:00

   Moikka Reijo, ja kiva kun laitoit kommenttia!

   Santa Teresasta on vähän heikohkot julkiset yhteydet Copacabanalle, mutta noin parin kilometrin päästä löytyy metro, jolla pääsee Ipaneman/General Osorio-päätepysäkin suuntaan Cobacabanalle jäädessä pois pysäkillä Cardeal Arcoverde.

   Taksien taso ja kalleus vaihtelee, kannattaa varmistaa että taksista löytyy mittari joka on myös päällä ja joka tapauksessa kysyä arvioitua hintaa ennen kuin nousee taksiin.

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.