Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Hostellikokemus sekadormissa Brasiliassa

marraskuu 2, 2014

Haluaisitko majoittua Rio de Janeirossa edullisessa, sosiaalisessa ja värikkäässä hostellissa kolmen korttelin päässä Ipaneman kuvankauniilta hiekkarannalta?

20141002_101524

Minä sanoin ehdottomasti kyllä!

Löysin ensimmäisen Rion majoituspaikkani Booking.com-majoitusvarauspalvelun kautta yksinkertaisesti selailemalla toivotuille matkapäivilleni eri vaihtoehtoja, jotka sisältävät langattoman nettiyhteyden sekä aamiaisen. Yksinmatkustavana halusin mielelläni kohteeseen saapuessani sosialisoida muiden matkaajien kanssa, joten hostellin dormimajoitus vaikutti kelpovaihtoehdolta tähän saumaan. Ekan kerran elämässäni päätin myös kokeilla sekadormia – eihän se nyt niin paha voi olla? Etenkään 23 euron hintaan per yö! Riippuu tietenkin myös tuurista.

20141002_094033

Ja kuten huomaatte, värillähän ei ollut mikään sortin vaikutusta valintaan…

Saavuin Pousada Bonita Ipanema-hostelliin aika myöhään, iltakahdeksan jälkeen. Sisäänkirjauduttuani hostellin respapoika vei minut varaamaani kuuden hengen dormiin, jossa oli kaksi triplakerrossänkyä. Halusin keskimmäisen sängyn, ettei tarvitse nukkua aivan lattian rajassa muttei myöskään kiipeillä kovin korkealle, etenkään kesällä murtuneen olkapääni kanssa, joka muuten on tätä nykyä kohtuullisen hyvässä kunnossa (=reissukunnossa :) ) Huoneesta löytyi lokerot, joihin mahtui rinkka tai vetolaukku ja omalla lukolla matkatavarat sai jemmattua sinne talteen. Samasta kerroksesta löytyi kaksi suhteellisen siistiä WC- ja suihkutilaa, mikä oli tosin etenkin aamuisin aika vähän verrattuna siihen, että hostellissa majoittui myös hyvin paljon naispuolisia reissaajia…

bonita03

Meidän huoneen nimi oli ‘Autiot rannat’

Pousada Bonita Ipanema

Jokseenkin feminiininen sisustus?

bonita01

Valtasin keskimmäisen vapaana olevan sängyn

bonita02

Huoneen lukolliset lokerot – arvatkaapa, kuka luonnollisestikin unohti oman lukkonsa kotia…

bonita05

Pahoittelen rakeista ja huuruista kuvaa, mutta kerrankin kyseessä on hostellikylppäri, josta kehtaa jopa ottaa kuvan

bonita06

Meidän huoneessa oli minun lisäksi sillä hetkellä kaksi brasilialaista 35-40-vuotiasta naista sekä suunnilleen samanikäinen brasilialainen mies, jonka tosin tapasin vasta seuraavana päivänä, kun tämä oli yön pimeydessä hiipinyt alapetiin kuorsaamaan ja jotenkin onnistunut kietaisemaan minun sängyn laidalla kuivumassa olleen pyyhkeen omaan jalkopäähänsä peitoksi…nice. Sinä yönä oli aika lämmin, ja toinen pitkähihaiseen pyjamaan pukeutunut brassinainen halusi välttämättä pitää ilmastointia päällä jatkuvasti, jolloin allekirjoittanut paleli (Brasiliassa!) kevyessä yövaatetuksessa ohuen lakanansa alla, ja kuulemma en edes ollut ainut sinä yönä hytissyt!

Seuraavana päivänä samaan huoneeseen saapui myös toinen brasilialainen minun ikäinen mies sekä ranskalainen nuorempi nainen, jonka kanssa olimme lähestulkoon ainoat englantia puhuvat koko hostellissa. Suurin osa koko hostellin majoittujista oli brasilialaisia ja argentiinalaisia, joten espanjan kieli muistui aika äkkiä mieleen ja muutama portugalin lausekin tarttui korvakuuloon ja muistiin. Monet brasilialaiset, edes nuoret eivät puhu englantia, mutta espanjan osaamisella pystyy kommunikoimaan yllättävän hyvin. Hostellin respa toki puhuu englantia, joten sen suhteen ei ollut ongelmia.

IMG-20141005-WA0002

Team Brazil – France – Finland!

Pari sarjassamme huvittavinta tapausta hostellissa oli ilta, kun aina kaikki viimeisen päälle laitettuna oleva, varsin mukava brassileidi kysäisi pokkana, eihän mulla sattuisi olemaan silitysrautaa mukanani – “no odotapa hetki kun tarkistan tuolta rinkastani…” :D Toinen tapaus oli viimeisenä yönä minun alapuolella nukkunut brassineiti, joka keskellä yötä huusi unissaan soccorro! (=apua!) ja nousi seisomaan hetkeksi, jolloin me muut koitimme rauhoitella ja kysellä ilmeisesti painajaisunen jäljiltä sekavalta nukkujalta “Gisele, kaikki ok?”. Kyllä, hostellikommuunielämää parhaimmillaan!

Mixed dorm in Pousada Bonita Ipanema

Brasilialaiset suurella sydämellä <3

Hostellin katutason takapihalta löytyi uima-allas, auringonotto/hengailutuoleja, sekä baari, jossa suuri argentiinalaisporukka piti kaikille avoimia grilli-iltoja ja jossa aamuisin nautimme aamiaista tuoreiden vesimelonien, papaijan, leivän, leikkeleiden, myslin sekä kahvin ja mehun voimin.

bonita07

20141001_211120

Ekan illan huurteinen pitkien lentojen jälkeen

Hostelli järjestää lisämaksusta erilaisia aktiviteetteja, muun muassa favelakierroksia (70 realia eli 25 euroa). Ranskalainen Noemie pyysi minut seurakseen tällaiselle kierrokselle, ja tarjouduin lähtemään hyvän seuran lisäksi puhtaasti mielenkiinnosta siihen, mitä järjestetyllä favelakierroksella oikeasti tapahtuu. Tämän kierroksen teemana oli auringonnousu yhdessä Rion suurimmmassa, Rocinha-nimisessä favelassa, joka vierailemani Babilonian favelan tavoin on tätä nykyä rauhoitettu.

Niinpä napotimme jo ennen kukonlaulua lauantaiaamuna sovittuun aikaan kello neljä respassa opastamme odotellen, ja viimeistään vartin yli aloimme miettiä brasilialaisten hieman erilaisia aikakäsityksiä. Noh, yörespa soitti seuraavan vartin päästä oppaalle, joka oli vain todennut, että kierros on peruttu sään vuoksi. TÄH? Oli kirkas keli eikä taivaalla näkynyt sateen merkkejäkään! Omissa päätelmissämme oppaan perjantaiyön riennot olivat ehkä venähtäneet odotettua myöhemmäksi, eikä aamuvarhainen lähtö kierrokselle kenties innostanut turhan paljoa? Noemien varatessa paria päivää myöhemmin uudelleen  tämän kierroksen kävi samanlainen peruuntuminen eikä opas kuulemma koskaan saapunut tälläkään kertaa paikalle – aika uskomattoman valitettava homma!

Pousada Bonita Ipanema, Rio de Janeiro

Ipaneman rannan läheisyyden lisäksi hostelli oli yhden korttelin päässä tämän kaupunginosan pääshoppailukadusta Rua Visconde de Pirajásta sekä sijaitsi samalla kadulla Ipaneman General Osorio -metroaseman kanssa. Metroaseman varrella tehtiin tosin juuri silloin korjaustöitä ja hostellin edessä olevan katu oli revitty auki, ja kuulemma näistä metronkorjaustöistä johtuen hostellin nettiyhteys ei toiminut ensimmäisenä iltana – ja seuraavana päivän syyksi ilmoitettiin sade… Ipaneman rantakadulta liikennöivillä busseilla pääsi helposti esimerkiksi Copacabanalle. Lähistöllä sijaitsee lisäksi järvi, jonka ympärillä menee hyvät ja suositut lenkkitiet upeissa maisemissa – koko järven ympärysmitta on noin seitsemisen kilometriä.

bonita08

Järven rantaa kävellen pääsee noin 20 minuutissa Rion kasvitieteelliseen puutarhaan sekä siitä eteenpäin Parque Lagen viidakkomaiseen metsään, jossa voi bongailla harvinaisen kesyjä apinoita. Näihin veikeisiin otuksiin palataan pian seuraavassa postauksessa!

Kirjoittaessa soi Josh Groban & Nelly Furtado – Silencio

Eng: When visiting Rio de Janeiro, I stayed my first three nights in a colourful, sociable hostel called Pousada Bonita Ipanema, only three blocks from the famous beach of Ipanema. I had booked a bed from a mixed dorm of six people including breakfast and free wifi. Paying 23 euros per night for this, I think it was quite affordable. The hostel had mostly Brazilian and Argentinian visitors and altogether a very nice and cosy atmosphere!

Saatat myös pitää näistä

22 Kommenttia

 • Vastaa romario marraskuu 2, 2014 at 16:31

  Sinulle osui harvinaisuus heti ensimmäisellä kerralla, kolmikerroksinen sänky. Itse matkaan yleensä aina yksin ja majoitun dormeissa, halvemmat hinnat ja sieltä löytää paremmin juttukavereita. Etelä-Amerikassa olen kerran osunut sellaiseen dormiin, että oli kolme kerrosta. Paikkaa en muista enää.

  • Vastaa Mari marraskuu 2, 2014 at 17:44

   Ai, en tullut ajatelleeksi että kolmikerrossänky on harvinaisuus? :) Kun selailin läpi Rion hostelleja niin aika useassa taisi olla triplapunkka. Tähän mennessä oon yöpynyt vaan naisille erikseen tarkoitetuissa dormeissa, mutta tästä lähtien en vierasta sekadormejakaan. Yksin reissatessa tosiaan tulee edullisemmaksi jakaa huone muiden kanssa ja samalla tutustuu muihin matkaajiin.

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home marraskuu 2, 2014 at 17:57

  Minä yleensä suosin naisdormeja siksi, että ne tuppaavat olemaan pienempiä kuin sekadormit. Olen kerran nukkunut 20 hengen sekadormissa, ja siellä kävi jatkuvasti läpi yön sen verran hälinää, että oli vaikea nukkua. Ja toki läpi yön takaisin bileistä saapuneet tyypit laittoivat aina valot päälle… Tuollaisessa kuuden hengen dormissa sen sijaan voisin ihan hyvin yöpyä.

  • Vastaa romario marraskuu 2, 2014 at 18:28

   Se on ihan totta ,kun porukkaa on yli 10 henkeä huoneessa, niin siihen mahtuu jo monenlaista kaduntallaajaa. Mulla on kyllä ihan hyviä kokemuksia näistäkin. Kerran Israelin pojat tulivat yöllä baarista ja alkoivat juopottelemaan huoneessa valot päällä. Nostin pääni tyynystä ja kerran murahdin niille, niin bileet kyllä loppuivat siihen. Aika harvoin yöllinen kulkija sytyttää valoja. Itselläni on aina yöllä mukana hyvin pieni taskulamppu.

   • Vastaa Mari marraskuu 3, 2014 at 08:04

    romario: Mulla on yleesä puhelimen valo lyhtynä jos koitan hipsiä hiljaa huoneeseen muiden nukkuessa, ja tuolla Rion hostellissa myös jokainen meidän huoneen tyyppi osasi olla laittamatta valoja päälle keskellä yötä. Varmaan nuo häiriötekijät saa asiallisesti huomauttamalla vaimennettua, useimmissa tapauksissa. Yleensä ottaen hostellissa yöpyjät on aika rentoa ja joustavaa porukkaa, tai vielä ei ole ainakaan omalle kohdalle sattunut jotain täyskatastrofia :)

  • Vastaa Mari marraskuu 3, 2014 at 08:01

   Jenni: Minustakin tuo kuusi henkeä kuulosti vielä ihan siedettävältä määrältä ja onneksi sattuikin hyvä porukka siihen. Barcelonassa oltiin aikoinaan 20 hengen naisten dormissa, josta lähes varmaan puolet oli meidän omaa porukkaa, joten ei niin haitannut, kun liikuttiin aika paljon yhdessä. Ja mehupurkkisangriat myös vähän rentoutti tiivistä hostellitunnelmaa :)

 • Vastaa Anita marraskuu 2, 2014 at 19:03

  Aijai toden totta, tuo kolmikerrossänky :D Eipä ole tullut vastaan kun muistaakseni kerran yöjunassa ja kahdesti hostellissa. Se on kyllä aikamoinen kapistus: varsinkin tällaiselle lievästi korkeanpaikankammoiselle, jonka mielestä tuollainen touhu tuntuu tosi huteralta.

  Tuo värikkyys on juuri jäänyt mieleeni Etelä-Amerikan reissultani. Paitsi hostelli tässä tapauksessa, myös ympäröivä luonto, kasvit ja hedelmät olivat ihanan hehkuvan ja tumman värisiä.

  Anita
  http://www.lily.fi/blogit/tervetuloa-suomeen

  • Vastaa Mari marraskuu 3, 2014 at 08:18

   Musta myös tuntui, että koko sänkyviritelmä pikkasen heilui ja huojui kun ylimmän pedin asukki kiipesi sinne, mutta pystyssä pysyttiin kuitenkin :) En ole itse tainnut koskaan joutua nukkumaan noin ylhäällä, mulle tuo keskimmäinen peti oli just passeli.

   Minäkin rakastan tuota värikkyyttä, niin Meksikossa, Nicaraguassa kuin nyt viimeisimpänä Brasiliassakin. Vaatimattomammistakin rakennelmista osataan kekseliäästi luoda pirteän näyttävän näköisiä vähän kirkkaita värejä yhdistelemällä.

 • Vastaa romario marraskuu 2, 2014 at 21:15

  Hurjin hostellimuistoni on erään kaksikerroksisen sängyn yläpunkasta, taisi olla Buenos Airesissa. Sänky oli seinän suuntaisesti ja vieressä oli iso ikkuna. Siis ei siinä mitään lasia ollut, vaan iso aukko, jonka sai tukittua kääntämällä luukut eteen. Päivällä luukut olivat levällään ja päätin kyllä yön tullen tehdä jotain niille. Jos olisin alkanut unissani pyörimään, niin luukusta olisi voinut tipahtaa suoraan kadulle. Huone oli toisessa kerroksessa. Mukanani on aina pari pientä sidontaliinaa. Vedin liinalla luukut toisiinsa kiinni tiukasti ja sitten pystyin nukahtamaan huolettomasti. Suomen turvallisuuspykälät eivät ikinä sallisi tällaista sängyn paikkaa, mutta E-Amerikassa se ei ole niin tarkkaa.

  • Vastaa Mari marraskuu 3, 2014 at 08:23

   Oho, aika hurjan kuuloinen nukkumisviritys! Pitää ehkä itekin lisätä reissujen pakkauslistaan tuollaset liinat, kuulostaa ihan kätevältä ja varmaan voi toimia monessa tilanteessa apuna. Mulla oli Istanbulin ekassa budjettihotellissa kadulle päin olevan ikkuna sen verran rikki saranoistaan, ettei mennyt kunnolla kiinni vaan jäi väkisillä vähän raolleen, mutta se oli aika pientä lämpiminä öinä eikä kadulta kuulunut myöhään yöllä enää meluakaan. Mun huone oli tokassa kerroksessa ja sen verran ylhäällä, etten uskonut kenenkään myöskään koittavan kiivetä ikkunasta sisään.

   • Vastaa romario marraskuu 4, 2014 at 00:38

    Brasiliassa kutsumattomat vieraat eivät tule ikkunasta vaan ovesta. Muutama vuosi sitten Suomenkin lehdissä oli juttua, että karnevaalien aikaan rosvot tyhjensivät hostellin arvotavaroista. Olin sitten heti karnevaalien jälkeen Che Lagarto hostellissa, ei tässä nykyisessä vaan vanhassa paikassa Anita Garibaldi kadulla. Dormissa oli sänkyjen alla tilaa esim. rinkkoja varten ja niiden luukuissa oli samanlaiset salvat kuin sinunkin hostellisi kaapeissa näyttää olevan. Varsin monesta ne olivat rikki, väännetty väkisin auki. No okei, jokuhan voi hukata avaimensa ja hätäpäissään repii salvan irti. Tällaisia tilanteita varten olen kyllä nähnyt voimapihtejä joissakin hostelleissa. Kysyin asiasta, että onko täällä käynyt rosvoja. En saanut siihen oikein mitään vastausta. Olen ihan varma, että juuri se hostelli oli “putsattu” arvotavaroista. Luukkuja oli liian monta rikki, ei niin montaa avainta voi hukkua.

    • Vastaa Mari marraskuu 4, 2014 at 08:42

     Kuulostaa melko aiheellisilta epäilyiltä, jos on useampi lukko ollut samassa paikassa hajotettuna, sillä tuskin joka toinen vieras onnistuu hukkaamaan avaimensa… Meillä oli Istanbulin kissahostellissa neljän hengen naisten dormissa kaikilla vaan rinkat heitettyn sänkyjen alle, eikä kellään ilmeisesti ollut pelkoa varkaista. Ihan hyvinhän sinne olisi kuka tahansa voinut kävellä sisään päiväsaikaan kun ketään ei ole paikalla ja viedä kaiken, vaikka toisaalta en kanna reissuillani muuta arvokasta mukana kuin käsilaukussa olevat lompakko, kännykkä ja passi. Rinkassa en sen sijaan säilytä mitään minkä menettäminen harmittaisi, itessään sen rinkan häviäminen tosin vähän ketuttaisi, koska siitä on tullut jo aika luottokaveri näillä reissuilla.

     Ja piti vielä sanomani, että ihan huippua romario kun jaat omia reissukokemuksiasi täällä kommenteissa, sillä mielestäni on todella mukavaa että nämä aiheet herättävät keskustelua!

     • romario marraskuu 4, 2014 at 09:52

      Kiitos kommentista. Harvassa paikassa minullakaan rinkka on lukkojen takana. Siinä se on yleensä pystyssä sängyn päädyllä. Kaikki tärkeä on sitten peltikaapissa lukon takana.

     • Mari marraskuu 5, 2014 at 08:33

      Arvotavaroita kannatan minäkin lukittavaksi kaappiin. Välillä mietin passin kanssa, pitääkö sitä mukana käsilaukussa vaiko jättää tallelokeroon. Tähän mennessä mulla on aika usein ollut se mukana ulkona liikkuessa, jos sattuu jostain syystä tarvitsemaan.

 • Vastaa Merja marraskuu 3, 2014 at 10:54

  Minäkin olisin valinnut tuon keskimmäisen sängyn noista vaihtoehdoista. Olen törmännyt samantapaiseen kerrossänkyyn Intian yöjunassa, jossa jouduin kiipeämään ylimmäiselle petipaikalle enkä tykännyt siitä ollenkaan. Oli aluksi sellainen fiilis, että putoan sieltä, mutta ihan mukavasti sen muutaman tunnin sai nukuttua loppujen lopuksi. Sinne meno ja sieltä alas tuleminen olivat varmasti näky sinänsä :) Todella mielenkiintoinen postaus jälleen, näitä on ilo lukea ja haaveilla tulevista matkoista ;)

  • Vastaa Mari marraskuu 3, 2014 at 20:37

   Kiitos kovasti Merja! :) Intian yöjuna kuulostaa huikealta kokemukselta jo ihan itsessään, saati sitten ylimmäiselle petipaikalle siellä rimpuilu. Toisaalta ajattelen, että ylhäällä on turvallista, kun ei ole kaikkien ulottuvilla kuten lattianrajassa nukkuessa, mutta kääntöpuolena on tietysti se, jos itse onnistuu tipahtamaan sieltä… Ja keskellä yötä sieltä esim. veskiin lähtö voi olla vähän kynnyksen takana, etenkin pimeällä. Hyvä että sait kaikesta huolimatta nukuttua silloin! :)

 • Vastaa Kthetraveller marraskuu 3, 2014 at 15:47

  Hahhah, kyllä mun täytyy ihailla tuota sinun reissuhenkeä! Blondi, kaunis nainen sekadormissa. Huh.

  • Vastaa Mari marraskuu 3, 2014 at 20:40

   Hahaa, kiitos kommentista Kthetraveller! Itse nään itteni reissaajana siinä missä muutkin, olinpa minkä näköinen tahansa :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta marraskuu 4, 2014 at 04:03

  Hahah, no enpä ole minäkään törmännyt kolmikerroksisiin sänkyihin ennen! Sun kokemus vaikutti ihan positiiviselta suurimmaksi osaksi -mun sekadormikokeilu oli sillon sun luona Hollannissa käydessä kun olin Amsterdamissa 6 hengen sekadormissa (5 miespuolista ja minä, tietenkin). En oo sen jälkeen testannut.. :D Mutta olinkin siis sitä tulossa sanomaan, että ootko ihan varma ettet vaan värin perusteella varannut tuota paikkaa? ;) Sulla on kuitenkin joku oma nappi booking.comissa jossa voit ettiä pinkkejä rakennuksia :D

  • Vastaa Mari marraskuu 4, 2014 at 08:54

   Hehee, siitä kehitysidea booking.comille? ;) Saattohan tuo väri jälleen kerran _vähäsen_ pistää silmään noita majotuksia selaillessa, ja niin oli tainnut käydä monella muullakin naispuolisella majoittujalla siellä, meitä kun oli yllättävän paljon. Ja meiän huoneessa oli ihan kivasti taktikoitu tuo akkavalta, ja tuskin niitä ainoita miespuolisiakaan kauheasti haittas olla naisten keskellä :D

 • Vastaa Annika marraskuu 4, 2014 at 20:44

  Haha, hostelleista kyllä aina riittää tarinaa. Oon kerran yöpynyt 21 hengen sekadormissa Lontoossa, siellä oli 7 kolmikerroksista punkkaa :D Rupesin miettimään tota sekadormi-asiaa ja oon varmaan aina ollut sekadormeissa, niin ainakin muistelen. En ole viittinyt maksaa ylimääräistä naisten dormeista. Toisaalta nyt kun luen tätä sun kirjoitusta, niin täytyy vissiin todeta, että musta on tullut vanha. En tiedä kestäisinkö enää sitä pakollista small talkia ja dormi-eloa :)

  • Vastaa Mari marraskuu 5, 2014 at 08:39

   Oho, noin suureen sekadormiin mahtuu varmasti jo vähän kaikenlaista tallaajaa! :) Mullakin kolme yötä alkoi jo aika lailla olla tarpeeksi tuossa huoneessa: mitään muuta valitettavaa ei sinänsä ollut kuin se aamuruuhka, kun muidenkin huoneiden asukkaat haluaa kaikki samaan aikaan niihin kahteen suihkuun mitä sieltä löytyi. Tuon jälkeen lähdin kyllä suht tyytyväisenä kohti omaa huonetta favelassa :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.