Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Airbnb-kokemus: viikonloppu Rion favelakodissa

lokakuu 20, 2014

Oletteko joskus olleet hukassa keskellä Rio de Janeiron värikästä favelaa?

Minä olen.

20141005_121844Onnekseni en kuitenkaan kovin kauaa.

Tämä postaus on jatkoa edelliselle postaukselleni, jossa valotin hieman, mikä ylipäätään on favela, millaista on favelaturismi sekä kuvailin muutamalla lauseella Babilonia-nimistä favelaa, jossa olin suunnitellut viettäväni pari yötä Ipaneman hostelliyöpymiseni jälkeen. Lisää tietoa Babilonian rauhoitetusta favelasta ja sen huumekauppahistorista löytyy englanniksi esimerkiksi täältä.

Tässä vaiheessa haluan tuoda esille Airbnb-palvelun, jonka sivuston oman kuvauksen mukaan “voit löytää ainutlaatuisia majoituspaikkoja ihmisten kodeissa taloista huoneistoihin, puissa sijaitsevista taloista igluihin.” Kuulostaa mielenkiintoiselta vaihtoehdolta perinteisiin hotelli-ja hostellimajoituksiin verrattuna, eikö? Airbnb:n idea on tosiaan se, että kuka tahansa voi ilmoittaa sinne kämppänsä, huoneensa, kesämökkinsä tai muuta vastaavaa varattavaksi maksua vastaan.

Brasilian reissun majoituksia suunnitellessani halusin ehdottomasti testata Airbnb:tä ja kirjauduinkin palveluun selailemaan mielenkiintoisia kohteita, lähinnä silmälläpitäen, että niissä on oma huone, hyvä sijainti, aamupala sekä ilmainen langaton nettiyhteys, ja kaikki tuo kohtuulliseen hintaan. Näkökenttääni iskostui ennen pitkään ilmoitus, jossa on kuva tipunkeltaisesta talosta, jonka edustalla killuu pari riippumattoa, otsikkonaan “100% best view in Copa double room”.

favela10

favela28

Tarkemmin ilmoitusta ja sen kuvia Copacabanan rantamaisemista katsellessa aloin olla hyvin vahvasti sitä mieltä, että tuonne minä menen. Yksi tärkeimmistä tekijöistä Airbnb:tä hyödyntäessä on yrityksen vahvistamien kohteen kuvien lisäksi edellisten vierailijoiden kommentit, joita tällä paikalla oli noin 80. Näiden perusteella kohde vaikutti mitä erikoisimmalta ja mielenkiintoisimmalta majoitusvaihtoehdolta rauhoitetussa favelassa, joka oli kävijöiden kokemusten perusteella kuitenkin turvallinen ympäristö reissaajalle eikä kukaan raportoinut minkään sortin turvallisuusongelmista. Niinpä otin palvelun kautta yhteyttä majoittajaan, Thiago-nimiseen nuoreen mieheen ja muutaman tarkentavan tiedustelun jälkeen varasin heidän perheen kodistaan oman huoneen itselleni kahdeksi yöksi.

Jokohan näiden taustatietojen jälkeen päästään itse kutkuttavaan jatkotarinaan?

20141005_121114

Saapuessani ennaltasovitun kohtauspaikan eteen totesin, ettei Thiagoa näy missään. Rio Chill Hostellin edessä oli kuitenkin muita ihmisiä, muun muassa pieni, arviolta 6-vuotias poika, joka tepasteli sandaaleissaan luokseni kysyen “Thiago?”. Nyökkäilin, että juuri häntä etsin, ja tämä Alan-niminen pikku poika viittoili minua seuraamaan itseään. Mitä vaihtoehtoja minulla siinä vaiheessa oli?

Varsinaisesti herkästi tunnistamani sisäinen hälytyskelloni ei siinä tilanteessa soinut, ja tilanne oli hieman kuin ota tai jätä-skenaario. Niinpä lähdin seuraamaan tätä pikku poikaa, joka johdatti minut rinnettä ylös, läpi monituisten rautaportaikkojen, koko ajan ylemmäs ja ylemmäs (varsin tehokas reisi-pepputreeni ja luojan kiitos kevyen rinkkani – vetolaukun kanssa olisi ollut pikkasen enemmän tekemistä!) kohti pientä kylän keskusaukeamaa, jossa oli piskuinen baari, jonka edustalla muutama mies katsoi jalkapalloa ja naisia oli pitämässä päivän juttutuokiota. Tunsin lievästi sanottuna erottuvani joukosta, mutta kaikki hymyilivät ja nyökkäilivät ystävällisesti ja ajattelin, että ehkäpä niin pienessä paikassa naapurit ovat tottuneet, että Thiagon kodissa käy ulkomaalaisia reissaajia tuon tuosta.

favela09

Kotikatuni Babilonian favelassa

favela01

Täällä nämä tulevat Ronaldot ja Ronaldinhot reenaa!

Vihdoin pääsimme vaatimattoman näköisen, harmahtavan rakennuksen ulko-ovelle, jonka ovikelloa Alan soitti. Oven avasin hymyilevä, noin viisissäkymmenissä oleva nainen, joka puhui ainoastaan portugalia, esitteli itsensä Thiagon äidiksi ja toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi heidän kotiinsa. Alan moikkasi minulle lähtiessään leikkimään muiden naapuruston lasten kanssa ja Thiagon äiti vei minut kierrokselle tutustumaan perheen kolmikerroksiseen taloon. Tältä siellä näytti sisältäpäin:

favela07

favela08

Olohuone, jonka jääkaappi oli vierailijoiden käytössä

favela31

Toisesta kerroksesta löytyi riippumatoin varustettu terassi…

favela14

…joka suorastaan kutsui ottamaan rennosti lomalla!

favela16

favela03

Minun lukittava huone queen size-sängyllä

favela02

Huoneesta löytyi pieni pöytätaso sekä vaatekaappi

favela04

Nättejä näkymiä huoneen ikkunasta Copacabanalle…

favela05

…sekä Corcovadon kukkulalla siintävälle Kristus-patsaalle

favela29

Suihku oli siisti ja onko sillä väliä, ettei tullut kuin kylmää vettä, jos kerran elämässään voi ihailla Kristus-patsasta suoraan suihkun avoimesta ikkunasta? :)

Tapasin myöhemmin myös ohimennen itse Thiagon, joka varmisti, että kaikki on ok ja että pääsin nätisti perille hänen pikku kaverinsa Alanin opastamana.

Aamiaispuitteet olivat myös mitä mainioimmat asunnon kattoterassilla, ja eksyipä seuraani heti ensimmisenä aamuna eräs karvainen uusi tuttavuuskin (kissakuvayliannostusvaroitus!):

favela11

favela17

Tarjolla oli tuoretta mangoa, papaijaa ja banaaneja sekä leipää, kahvia ja kuivakakkua

favela18

favela19

favela20

Seuraavassa hetkessä oltiinkin jo parkkeerattu syliin

favela22

“Tässä mä nyt oon.”

favela21

Koko ajan piti vaan päästä yhä lähemmäs

favela23

Tassut ojossa – kumpi ehtii eka?

Koin favelan turvalliseksi liikkua päiväsaikaan yksinkin, mutta pimeän tullen pysyin ihan suosiolla sisätiloissa. Sattumoisin favelassa viettämäni viikonlopun aikana oli Brasiliassa sekä presidentin että eduskuntavaalien äänestyspäivä, josta olin onneksi tietoinen ennen reissua silmäillessäni paria päivää aiemmin paikallisen The Rio Times-lehden nettiversiota. Molempina iltoina kello yhdeksän-kymmenen aikaan jossain ulkona kuitenkin hieman jysähteli, ja tällainen normikeskustelu käytiinkin seuraavana päivänä riolaisen favelan kattoterassin aamiaispöydässä sveitsiläisen reissaajan kanssa, joka myös majoittui Thiagon kodissa yhdessä äitinsä kanssa:

Minä: Huomenta, kuulitko ne äänet viime yönä?

Sveitsiläinen: Joo kuulin, mutta en usko, että ne oli aseenlaukauksia, vaan ainoastaan pommeja.

Minä: Niin, vain pommeja…

favela24

Vaalien alla oli ehkä osittain odotettavissa jonkinlaista levottomuutta, mutta yhdessä pohdimme “pommien” äänten kantautuneen jostain kauempaa kuin itse favelasta. Paukahdusten kuuluessa perheen äiti lukitsi kaikki ovet ja ikkunat ja puheenseasta ymmärsin avainsanan eleição, vaalit. Brasilialaiset toivovat kovasti uutta hallitusta, joka hitaasti mutta pala palalta toisi muutosta maan tilanteeseen kohti parempaa. Kyseisen äänestyspäivän jälkeen presidentinvaalit menivät toiselle kierrokselle, joka pidetään tämän viikon sunnuntaina 26. päivä. Brasiliassa kaikkien yli 18-vuotiaiden on pakko äänestää, ja äänestämättä jättämisestä seuraa sakot sekä vaikeuksia hakea muun muassa passia.

20141005_121943

Vaalipäivänä tiet ja kadunvarret olivat täynnä ehdokasmainoksia

Viimeisenä aamunani favelassa, ennen kuin olin suuntaamassa lentokentälle ottaakseni lennon kohti Iguassun putouksia, seuraani kattoterrasille liittyi vielä eräs eksoottisen tuttavallinen kaveri:

20141006_070741

“Kukkuluuruu, mitä kuuluu?”

20141006_071109

“Jos vaan näin nätisti hivuttaudun…”

favela27

Seuraavassa hetkessä käytiinkin jo ihan liian tuttavallisiksi ja jouduin lähettämään karvaturrin takaisin viidakon puiden sekaan!

Näin jälkeenpäin tämä kaikki tuntuu aivan uskomattomalta kirjoittaa tähän ylös ja myös teille luettavaksi. Tällaisten mielettömien kokemusten jälkeen ymmärrän kuitenkin entistä paremmin, miksi rakastan matkailua, ja miksi tältäkin reissulta toipuminen tulee vielä kestämään hetken jos toisenkin!

Onneksi toipumista helpottaa (vaiko matkakuumetta lietsoo entisestään?) nämä tarinat, joita on kerrottavana Brasiliasta vielä aimo annos lisää tämän favelakokemuksen jälkeenkin.

Kysymyksiä, kommentteja ja kaikenlaisia huomioita otetaan mielellään vastaan tästä aiheesta tai aiheen vierestäkin! :)

favela30

Kirjoittaessa soi Daniel & Ricardo Munoz – El Camino Cover

Eng: I booked one of the accommodations of my Brazil journey through Airbnb in a private family house in a pacified favela of Babilonia nearby Leme neighbourhood in Rio de Janeiro. I stayed there for two nights and really loved my own room, delicious breakfast on the rooftop terrace and the amazing views to the Copacabana beach as well as Christ the Redeemer. Overall I found staying in a favela to be relatively safe and moving around during daytime was not a problem at all. However, my visit to Babilonia happened to be during the elections in Brazil, and thus at night there were a few loud noises in the air. Despite this, I would warmly recommend Thiago’s family’s lovely house for your staying if you’re eager to have a little different kind of accommodation experience in Rio!

 

Saatat myös pitää näistä

35 Kommenttia

 • Vastaa Anni lokakuu 20, 2014 at 18:01

  Ihana kisumisu, purrr :) mutta mikä tuo viimenen karvanen toveri on, onko se apina?? ihan huippua lukee näitä Brasilia-postauksia, ku en oo ite koskaan missään nuin eksoottisessa paikassa ollu!

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 07:51

   Kiitos Anni, musta on huippua että ihmisiä kiinnostaa nämä asiat! Se viimenen karvaturri oli tosiaan jonkin sortin pikku apina, niitä rimpuili useampi siinä talon lähellä olevassa pensasmaisessa puussa :)

 • Vastaa Kea / Deep Red Blues lokakuu 20, 2014 at 18:17

  Rio on kyllä upea kaupunki. Tulee ihan mun vanha elämä mieleen…. :) ja niin suloisia nuo sun karvaiset ystävät!

  Onneks sun reissu meni niin nappiin, Brasilia oli ainakin mulle ihan paratiisi maan päällä ja varmasti monelle muullekin!

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 07:55

   Oon täysin samaa mieltä Kea! Muhun iski myös Rion upeus ihan täysillä, ja edelleenkin oon aivan lääpälläni siihen uskomattomaan kaupunkiin :)

   Ja tosiaan olin myös aika onnekas, että kaikki meni niin hyvin reissun päällä eikä olkapääkään enää oikutellut! :)

 • Vastaa Lotta Watia | Unagidon lokakuu 20, 2014 at 18:24

  Kerrassaan upea ja erilainen kokemus! Tätä oli kiva lukea, kiitos. :-)

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 07:56

   Ole hyvä Lotta, ja kiitos paljon kiinnostuksesta! Kokemus oli kerrassaan mieleenpainuva :)

 • Vastaa Hanna lokakuu 20, 2014 at 19:00

  Ihan mahtavaa lukea näitä sun kokemuksia! :) Kiva saada Brasiliaan myös muukin näkökulma kuin se, miten vaarallista siellä toitotetaan olevan. Paikallisten luona yöpyminen antaa kyllä aina uutta perspektiiviä matkakohteeseen ja yhdet parhaimmista matkamuistoistani liittyvätkin nimenomaan sohvasurffausreissuihin ja ihmisten vieraanvaraisuuteen :) Innolla odotan sun seuraavia postauksia!

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 08:17

   Kiva kun kommentoit Hanna! :) Juuri tuohon pyrinkin, että voin omalta osaltani ja omiin tuoreisiin kokemuksiini pohjautuen ainakin vähän oikoa, ettei Rio de Janeiro ole suinkaan niin vaarallinen ja levoton kaupunki kuin yleinen mielikuva valitettavasti antaa ymmärtää. Ja reissuillani tykkään usein ottaa kontaktia paikallisiin ihmisiin, saadakseni hiukkasen syvemmän käsityksen paikallisesta elämästä. Uskonkin, että monesti reissun aikana tavatut ihmiset ovat yksi matkailun parhaista asioista. Ja lisää Brasilia-postauksia näpyttelen taas piakoin tulemaan! :)

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta lokakuu 20, 2014 at 19:43

  Ei tähän voi muuta sanoa kuin USKOMATONTA :)! Jotenkin vetää sanattomaksi. Varmasti oli aivan mieletön kokemus! Olet kyllä rohkea nainen, kun uskalsit tuonne mennä, joten nostan hattua siitä :)

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 08:28

   Kiitos paljon Jerry! Minut myös veti aika lailla sanattomaksi se näköala korkealta kattoterassilta alas Copacabanan uskomattoman upealle rannalle, kuin myös moni muu asia mitä tuossa postauksessa kertoilin. Ja hieman sanattomaksi vetää myös nämä rohkeuskommentit, kun en omasta mielestäni ole mitenkään erityisen rohkea (vaan pikemminkin peijakkaan utelias :) )

 • Vastaa romario lokakuu 20, 2014 at 21:29

  Tämä majapaikkahan näytti olevan aivan luxus-luokkaa, hyvä löytö! Näytti tosi siistiltä ja viihtyisältä. Joskus yövyin Natalissa favelassa, niin kyllä asunto oli aivan erilainen ja samoin Cateten favela-hostelli on enemmän “favelan tyylinen” kuin tämä. Paljonko yö maksoi täällä? Aamupala voittaa kyllä useimmat hostellien vastaavat.
  Vaalipäivänä Brasiliassa on kyllä aivan erilainen meininki kuin Suomessa, ne saa juhlat aikaan pienemmästäkin syystä. Olin joskus Joao Pessoassa presidentin vaalien aikaan. Autojen torvet soi, moottoripyörän kyydissä ollut kaveri heilutteli pitkän varren päässä ollutta lippua ja raketteja ammuttiin.

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 08:53

   Tämä oli tosiaan melko yllättävä versio favelakämpästä, sisältäpäin ei näyttänyt pätkääkään sellaiselta miltä voisin kuvitella asunnon favelassa näyttävän. Maksoin tästä majoituksesta 41 euroa yöltä, sisältäen aamupalan, netin, pyyhkeet ja lakanat. Varmasti edullisempia vaihtoehtojakin olisi löytynyt, ja tämä oli itse asiassa kallein mun kaikista neljästä Brasilian majoituksesta, joista muista tulee myös postausta kunhan kerkiän kirjotella :) Mutta nähtyäni tämän paikan kuvat Airbnb:ssä halusin ehdottomasti tänne.

   Nämä vaalipäivät aiheuttaa nähtävästi suuria tunteidenpurkauksia Suomen ulkopuolella – useampi vuosi sitten olin Pariisissa, kun Sarkozy valittiin presidentiksi ja ilmeisesti jossain päin kaupunkia oli ollut mellakoita, poltettu autoja jne. Itse en huomannut silloin mitään, mutta myöhemmin kuulin uutisista.

 • Vastaa Panu / Panun matkat lokakuu 20, 2014 at 23:02

  Asunto ei kyllä vastaa yhtään mielikuvaa favela-kämpästä. Ja sitten nuo näkymät! Huh, kyllä Riossa kelpaa katsella maisemia.

  Nämä kaksi postausta ovat varsin uniikkia kamaa. Ennustan, että näitä luetaan vielä pitkään. Ja minäkin todella nautin näiden lukemisesta. Kiitos!

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 17:17

   On todella hienoa kuulla Panu, että lukukokemus oli miellyttävä, kiitos kovasti! Toivottavasti näistä tiedoista on hyötyä matkailijoille ja kelle tahansa, ketä aihe kiinnostaa. Ei tosiaan taida vielä löytyä kovin montaa favelakokemusraporttia suomeksi, toistaiseksi.

   Tuo asunto oli kaiken kaikkiaan aika hätkähdyttävä siinä ympäristössä – tai mistäs minä tiedän, miltä ne muut asunnot näytti sisältäpäin, sillä ei tämäkään ulkoa vaikuttanut ollenkaan siltä mitä löytyi sisätiloista. Ja ne maisemat! Olisin voinut vaikka muuttaa asumaan siihen kämppään! ;)

 • Vastaa Merja lokakuu 21, 2014 at 06:49

  Wau, mikä kokemus! Olet tosi rohkea, kuten tuossa jo joku kommentoikin. Kiva kuulla Airbnb-kokemuksia meren tuolta puolen. Olen itsekin niitä sivuja selaillut ja kivoja majoituspaikkoja on löytynyt hyviltä paikoilta. Lähinnä olen katsellut Pariisi, Barcelona ja Madrid akselilla. Täytyisi joskus kokeilla. Nämä Brasilia postaukset on muutenkin mielenkiintoisia. Sinnepäin kiinnostaisi lähteä.

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 17:27

   Kiitos Merja kommentistasi! Minulla oli myös ensimmäinen kerta kun kokeilin Airbnb:tä ja monien kaupunkien tarjontaa silmäillen sieltä löytyy monenlaisia mielenkiintoisia majoitusvaihtoehtoja. Rion lisäksi mun Iguassun putousten lähellä sijaitsevan kaupungin majoitus oli Airbnb:n kautta, ja kirjoittelenkin siitä myöhemmin tarkemmin omassa postauksessaan. Näiden kahden kokemuksen perusteella voisin ehdottomasti suositella Airbnb:tä – minun kohdalla toimi ainakin hyvin! :)

 • Vastaa Inka lokakuu 21, 2014 at 08:20

  Vau, voiko tähän väliin enää muuta sanoa? Mahtavalta vaikuttaa tuo sun kokemus, ja airbnb on kyllä paras keksintö! Goodbye hotellit ja hostellit, kun tarjolla on tuollainen vaihtoehto.

  Ja tuo sun periaate siitä, että vähintään kaksi majapaikkaa per reissu on kyllä superhyvä!

  Ja hatunnosto multakin, oot kyllä rohkea reissuneiti!

  • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 17:46

   Kiitos Inka, tässähän alkaa pian aivan hämmentyä näistä hatunnostoista! :)

   Mää oon kans jo vähän koukussa Airbnb:hen, ja vastaisuudessakin tulen varmasti varaamaan sen kautta reissumajotuksia. Ja Istanbulin reissulla taisin viimestään hoksata, että vaikka olisin koko matkan ajan samassa kaupungissa niin majotusta voi välillä vaihtaa eri kaupunginosaan ihan vaihtelun vuoksi ja puhtaasta mielenkiinnosta.

 • Vastaa Pingviinimatkalaiset lokakuu 21, 2014 at 19:54

  Ihana postaus <3 Sulla on ollut kerrassaan huikea matka, jota oli ilo seurailla jo IG:ssä! Olet niin oikeassa tuosta reissauksen antoistuudesta. Tuskimpa innostun itsekkään mistään niin kuin tulevien suunnittelusta ja toisaalta menneiden muistelusta. Parhaita ovat ne, jotka vaativat hieman positiivista sulattelua ja antavat ajattelemisen aihetta vielä tulevaisuudessakin :) -Milla

  • Vastaa Mari lokakuu 22, 2014 at 07:54

   Kiitos Milla! <3 Matka oli ihan uskomaton ja suoraan sanottuna en tiedä, mitä tässä seuraavaksi keksii tämän reissun jälkeen, joten parasta varmaan ensin rauhassa sulatella ja makustella reissun parhaat muistelut läpi :)

 • Vastaa Annika lokakuu 21, 2014 at 22:52

  Ihanaa, että löytyy myös tälläsiä hyvän mielen juttuja Lattareista, jotta saa ne ennakkoluulo-erkit kyytiä “Lattareissa on niin vaarallista” -ajatustensa kanssa :) Kieltämättä kuulostaa vähän extremeltä toi favela-yöpyminen, mutta näyttäähän niillä olevan ihan kunnon puitteet, ei voi tuota näkymää oikein slummiksi kutsua kun on tullut liikuttua slummeissa, jossa ihmisillä ei tosiaan ole sementistä rakennettuja taloja kaakeleineen päivineen.
  Mahtava kokemus kyllä varmasti, taas yksi syy lisää kokeilla airbnb:tä seuraavalla reissulla. Ja mahtavat on tosiaan noi maisemat myös – ovat näköjään osanneet ottaa sen huomioon hinnassakin :D

  • Vastaa Annika lokakuu 21, 2014 at 23:00

   Niin ja piti vielä sanoa, että Argentiinassa ainakin on tapana heitellä sellasia savupommeja yms. nimenomaan mielenosoitusten aikaan. Niistä lähtee ihan helkutin jäätävä ääni ja savua leviää joka suuntaan. Katukoirat tykkäävät kuljettaa niitä suussaan..
   Tässä mun ikivanhassa postauksessa näkyy kuvissa maassa sellasia, vähän kuin jotain meijän vuodenvaihteen tulituksia :)

   • Vastaa Mari lokakuu 22, 2014 at 08:31

    Mä olen myös iloinen voidessani kirjoittaa hyvää sanottavaa Lattareista, ja toivoisin ettei sinne suuntaan haikailevat jättäisi lähtemättä reissuun ainakaan Etelä-Amerikan yleisen vaarallisen maineen vuoksi. Ja tämä favela, jossa yövyin, vaikutti sananmukaisesti kohtuullisen rauhoitetulta eikä levottomuuksia ollut havaittavissa ainakaan päiväsaikaan. En omasta puolestani usko, että pystyisin varsinaisesti viettämään yötä ihan oikeasti “pahamaineisessa” favelassa, ja niihin reissaajien ei ehkä kannata mennäkään, ainakaan yksin ja naispuolisena.

    Luulenpa, että juuri noiden näkymien takia tuon majoituksen hinta oli osattu laittaa pikkasen tyyriimmäksi kuin muuten ympäristönsä vuoksi, mutta olin kyllä valmis maksamaan sen verran niistä maisemista, joita ois voinut tuijotella tuntikausia putkeen, riippukeinussa loikoillen auringonlaskun aikaan :)

    Hyvä kun mainitsit noista Argentiinan savupommeista – en vieläkään tiedä, mistä lähti niin kovia jysähdyksiä, ehkä ne oli juuri noita. En nähnyt niitä mutta kuulin ihan liiankin hyvin ja olo oli hetken kuin Afganistanissa (jossa en ole tosin koskaan ollut, mutta näitä mielikuvia.. :P ) Perheen äitikään ei kuitenkaan näyttänyt sen kummemmin panikoivan sisällä lukittujen ovien takana, joten oli itse myös vaan ajateltava, että varmaan tästäkin selvitään :)

 • Vastaa Ulletin lokakuu 21, 2014 at 23:14

  Todella mielenkiintoinen postaus! Oot kyllä upean rohkea traveller! Ja nuo maisemat – aivan käsittämättömän hienolta näytti, oi että! Happy for you, että sait kokean tuon. =)

  • Vastaa Mari lokakuu 22, 2014 at 08:35

   Kiitos paljon Ulletin! :) Mäkin tuun varmaan ikuisesti olemaan onnellinen ja kiitollinen, että lähdin tuolle reissulle. Näitä muistoja ei tosiaan voi mitata rahassa, eikä ne maisemat ja Brasilian auringon lämpö unohdu ihan hetkeen täällä Helsingin viileässä loppusyksyssäkään : )

 • Vastaa Maarit Johanna lokakuu 22, 2014 at 17:14

  Nyt oli kyllä sellainen jalat alta-postaus! Mari tämä oli varmasti ihan huikea kokemus. Olisin ehkä itse huitonut jo alkuvaiheessa pikkuopastajan pois jaloista ja koittanut etsiä majoituksen omin voimin. Tosin en tiedä edes uskaltaisinko lähteä käymään favelassa edes päiväsaikaan. Tämä on todellakin ollut seikkailu. Kyllä matkablogit on mahtavia. ^^

  • Vastaa Mari lokakuu 23, 2014 at 09:13

   Kiitos Maarit Johanna kommentista! Tämä on kyllä ollut aivan ikimuistoinen kokemus, jonka jakaminen täällä blogissa tekee siitä vielä hienomman. Mulla tulee reissuilla aika usein vastaan noita tilanteita, että joutuu arvioimaan, kannattaako tähän nyt luottaa vai otanko jalat alle. Sillon kun ei se sisäinen hälytyskello soi niin olen avoimin mielin, mutta silti hiukkasen varautuneena. Ja olen niin samaa mieltä sinun kanssa, että matkablogit on ihan mahtavia! :)

 • Vastaa romario lokakuu 23, 2014 at 10:59

  Odottelen mielenkiinnolla raporttia putouksilta ja kommentteja, mitkä olivat tuntemuksesi siellä. Itse pidän sitä paikkaa Etelä-Amerikan TOP 3:een kuuluvana. Pidin siitä niin paljon, että olen käynyt siellä jo kahdesti. Olin käynyt siellä jo aiemmin ja sitten hyvä kaverini lähti yhdelle reissulle mukaan ja halusin näyttää hänelle jotain hienoa. Uskoisin, että olet pitänyt myös. Tai eihän sitä tiedä, ihmiset ovat erilaisia ja kaikki eivät pidä samoista paikoista.

  • Vastaa Mari lokakuu 24, 2014 at 07:48

   Kyllä, olen ihan samaa mieltä, että Iguassun putoukset ovat aivan käsittämättömän upeat, ja ehdottomasti itsekin suosittelisin siellä päin reissaajia käymään sekä Brasilian että Argentiinan puolisilla putouksilla. Hyvässä seurassa voisin itekin harkita käyväni siellä toisenkin kerran – tosi hienoa että veit sinun kaverin sinne kokemaan ja näkemään maailman mahtavimmat putoukset!

 • Vastaa Jenni marraskuu 4, 2014 at 23:09

  Mut valtas ihan hirveä kaukokaipuu kun luin sun kirjoituksia Brasseista. Ihan itkettää! Vaikka rakastankin elämääni Tansaniassa just nyt, niin mieli haikailee tien päälle…

  • Vastaa Mari marraskuu 5, 2014 at 08:42

   Voi kiitos Jenni kommentista, harvoin oon saanut kuulla että mun kirjoituksien takia itketään, paitsi ehkä äiti… :’) Mun pitää mennä kurkkimaan ja tutkimaan sun Tansanian tarinoita, uskon että siellä on aika huikeeta!

 • Vastaa Jutta tammikuu 8, 2015 at 19:58

  Kiitos paljon tästä blogista, itsellä alkaa ensi keskiviikkona kuukauden reissu Brasiliaan ja paljon saanut vinkkejä tästä! Lennot tällä hetkellä Rioon ja sieltä pois, mutta tarkoitus varmaan käväistä Ilha Granden saarella rentoutumassa.

  • Vastaa Mari tammikuu 8, 2015 at 23:35

   Kiitos Jutta kommentistasi, kiva että löysit blogiin! Ja ihan huikeeta kun lähdet Brasiliaan pian ja noin pitkäksi aikaa – NAUTI! :) Meinasitko vierailla kenties Riossa jossain favelassa?

 • Vastaa Jani marraskuu 21, 2015 at 23:50

  Moi. Kiva lukea sun juttuja ja hauskaa kun joku jaksaa nähdä vaivaa jakaakseen kokemuksia. Kiinnitti huomiota Rion “favelan” yleinen siisteys. Olen liikkunut jonkin verran Koillis-Brasiliassa ja esim. Fortalezan Pirambuun aluetta ei voi verrata samana kuukautenakaan. Todella hurjan oloista aluetta ajaa autolla läpi ihan vaikka keskellä päivääkin, vaikka itsekin nähnyt yhtä ja toista. Kaikkea hyvää jatkoon ja onnistuneita reissuja!

  • Vastaa Mari joulukuu 2, 2015 at 15:51

   Moi Jani, kiva kun löysit minun blogiin ja kiitos kommentista! Riosta kuin myös muualta Brasiliasta löytyy varmasti monenlaisia faveloita, joista osaan ei taida olla reissaajalla tai paljon kellään muullakaan asiaa. Mutta onneksi osa on matkailijallekin turvallisia käynti- ja yöpymispaikkoja. Hyvää jatkoa myös sinulle ja huikeita tulevia reissuja!

  Vastaa