Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Miltä näyttää Rio de Janeiron favelassa?

lokakuu 18, 2014

Ipaneman kaupunginosassa viettämäni kolmen yön jälkeen suuntasin rinkkoineni ja tennareineni kohti seuraavan parin yön majoituspaikkaani. Reissuillani tykkään kokeilla vähintään paria eri majoituskohdetta eri puolilla kaupunkia, saadakseni paremman käsityksen paikasta, jossa sillä hetkellä olen.

Hieman erikoisempaa tämän seuraavan paikan sijainnissa oli se, että olin varannut sen eräästä Copacabanan ja Lemen kaupunginosien lähellä sijaitsevasta yksityisen perheen kodista rauhoitetussa favelassa.

Kyllä – FAVELASSA.

babilonia02

Sanana ‘favela’ herättää usein pelottavia ja kielteisiä mielikuvia. Wikipedian sanaisen tietoarkun mukaan “favela on Brasiliassa käytetty portugalinkielinen termi, joka tarkoittaa elintasoltaan alhaista kaupunkimaista asuinaluetta, joka ei täytä rakentamisen turvallisuusvaatimuksia. Virallisesti favelalla tarkoitetaan mitä tahansa laittomasti rakennettua asuinaluetta, mutta puhekielessä se on usein slummin synonyymi.” Matkaajia varoitellaankin toistuvasti, ettei pahamaineisiin faveloihin ole reissun aikana mitään asiaa.

babilonia04

babilonia05

Paikallinen, futishenkinen kyläkuppila

Jo muutamien vuosien ajan matkatoimistot sekä matkanjärjestäjät ovat alkaneet järjestää opastettuja favelakierroksia, joiden eettisistä periaatteista ja tavoitteista voidaan olla montaa mieltä. En tiedä, kuinka eettisesti oikein on mennä matkailuaktiviteettina katsomaan ja tirkistelemään paikallisen, alemman elintason asuinoloja ja maksaa siitä usein yritykselle, joka ei välttämättä tue näiden turismifaveloiden vähävaraisia asukkaita millään lailla vaan kokoaa matkailijoiden rahat ainoastaan omaan pussiinsa. Tästä voi jokainen tehdä omat johtopäätöksensä, enkä lähde itse sen enempää kommentoimaan saati sitten moralisoimaan, mikä on oikein ja mikä väärin.

babilonia08

“Somos todos macacos” = Olemme kaikki apinoita

Vakuutellakseni tässä vaiheessa, etten suinkaan tahallani kerjää verta nenästäni tai koskaan tietoisesti aseta itseäni vaaraan reissuillani, tein etukäteen aika paljon tutkivaa taustatyötä Rion kaupunginosista ja alueista, joilla matkailijan on Brasilian tasolla turvallista liikkua. Zona Sul eli eteläinen alue on todettu turvallisimmaksi ja koko Riossa oloaikani vietinkin tällä alueella. Pohjoisella, joidenkin lähteiden mukaan hieman levottomammalla Zona Norte -alueella en liikkunut muuten kuin lentokentän kautta, koska Rio Galeaon kansainvälinen lentoasema sijaitsee myös Maracanán jalkapallostadionin lailla kaupungin pohjoispuolella.

babilonia07

Favela, johon olin kulkuni suuntaamassa oli nimeltään Morro da Babilônia, suomeksi Babilonian kukkula, mäkisen sijaintinsa vuoksi. Babilonia oli vuosien ajan aseistettujen huumekauppiaiden vallassa, mutta kesäkuussa 2009 poliisi otti siellä vallan ilman ensimmäistäkään aseenlaukausta (äiti ja isä, hengittäkää, kaikki meni reissulla kuitenkin hyvin!). Joidenkin arvioiden mukaan Babilonian nykyään rauhoitetussa favelassa asustaa noin 3000 henkeä. Poliisi tarkkailee aluetta niin päivisin kuin öisinkin hyvin aktiivisesti.

babilonia

babilonia03

babilonia12

En ollut ottamassa kuvaa poliisiaseman ovelle yllättäin ilmestyneestä virkavallan edustajasta, vaan alapuolella olevasta piirroksesta, jonka teksti vapaasti käännettynä tarkoittaa “Siunattuja ovat rauhantekijät ja Jumalan lapsiksi kutsuttuja”

Hieman kuitenkin itse myös varuillani tulevasta otin Ipaneman rantakadulta bussin, joka vei minut lähemmäs Copacabanaa ja tulevaa favelakotiani. Copacabanalta otin puolestaan lennosta taksin (onnistuu melko hyvin Riossa ja on edullista) ja selitin pelkästään portugalia puhuvalle sydämelliselle kuskille osoitteeni. Perhemajoitukseni sijaitsi mutkaisen ylämäkitien huipulla eikä ylös asti päässyt taksilla, joten olin sopinut tapaavani perheen parikymppisen, Thiago-nimisen pojan Rio Chill Hostelin edessä.

babilonia10

babilonia09Päästyäni taksilla hostellin eteen, kuski ojensi maksamisen jälkeen kätensä ja luulin, että heppu halusi tippiä tai Luoja ties vielä mitä… Mutta ei, vanhemmanpuoleinen, ystävällinen kuski vain kauniisti ojensi kätensä puristaakseen omaani ja toivottaakseen kaikkea hyvää Rion reissullani! Pohjoismaisen pöllämystyneenä moisesta kiittelin kovasti ja nousin taksista – todetakseni, ettei perheen poikaa näkynyt missään vaikka oltiin sovittu tapaavamme kello yhden maissa hostellin edessä.

babilonia06

Mitä seuraavaksi tapahtui?

Ensi postauksessani kerron, kuinka päädyin vihdoin oikeaan osoitteeseen, mikä sai minut ylipäätään harkitsemaan majoitusta favelassa ja millainen Airbnb:n kautta varattu koti Babilonian kukkulalla oikein oli.

Jatkoa tälle jännärille siis luvassa hyvin pian!

babilonia11

Näkymä Copacabanan valoihin minun huoneen ikkunasta favelakodissa

Kirjoittaessa soi Shakira – Ojos así

Eng: I decided to stay a couple of nights on a private family accommodation in a pacified favela of Babilônia, close to the neighbourhoods of Leme and Copacabana in Rio de Janeiro. Babilônia has some 3000 inhabitants and used to be controlled by drug traffickers, until in June 2009 the police occupied the area without firing a single gunshot. Besides these photos from the favela of Babilônia, I will also show you the house where I stayed at on my up-coming posting. Stay tuned!

 

Saatat myös pitää näistä

22 Kommenttia

 • Vastaa Katja lokakuu 18, 2014 at 13:12

  Äää se tarina loppui kesken :D
  Nyt kyllä odotan muuten sitä jatkoa ihan täpinöissäni todella mielenkiintoinen aihe ja seikkailu!

  Muutenkin on kiva lukea tuon alueen tämän hetkisistä turvallisuus tilanteista enemmän ja miten ylipäänsä näit asiat yksinmatkustavana naisena. Jos siis ymmärsin oikein, että olit reissun päällä yksin?: )

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:00

   Kyllä Katja, olin tosiaan reissun päällä yksin ja turvallisuusasioita oli huomioitava, ennakoitava ja selviteltävä jo etukäteen ennen reissulle lähtöä. Noihin turvallisuuasioihin palaan varmaan vielä ihan erillisessä postauksessa, mahdollisesti koittaen kattaa tilannetta niin Meksikon, Väli-Amerikan kuin nyt viimeisimmän Brasilian reissunkin kannalta.

   Ja täällä juuri naputtelen jatkokertomusta favelatarinalleni! :)

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta lokakuu 18, 2014 at 13:55

  Osasit kirjoittaa tämän juuri sopivan härnäävästi, että odotan innolla seuraavaa osaa :). To be continued…

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:02

   Joo Jerry oikein kihertelin jättäen tuon tarinan jännään kohtaan… :) Mutta jatko on jo työn alla!

 • Vastaa Lotta Watia | Unagidon lokakuu 18, 2014 at 13:57

  Tosi mielenkiintoista! Täällä toinen jatkoa innolla odottava!

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:03

   Kiitos Lotta, kiva kuulla että tarina ja sen jatko kiinnostaa! Jatkoa luvassa ihan pika-pikaa!

 • Vastaa Anni lokakuu 18, 2014 at 15:26

  mitkä värit!!! vou <3

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:04

   Minäkin ihastelin noita värejä ihan yllin kyllin! <3

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta lokakuu 18, 2014 at 16:10

  Ihanan värikästä todellakin! Mielenkiintoinen kokemus kyllä varmasti…Itse näin lainkaan mitään taustatutkimusta faveloista tehneenä tuntuu ihan hurjalta ajatukselta käydä siellä :D Mielenkiinnolla odotan jatkoa minäkin… :)

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:07

   Väreissä todellakin taas löytyi! Ja tuollaisessa asiassa oli mielestäni ihan tarpeen ja suotavaa vähän tutkia faktoja tarkemmin, vaikka yleensähän totuus selviää lopulta viimeistään paikan päällä :) Jatko on jo täällä kirjotuksen alla!

 • Vastaa Ruth Lindroos lokakuu 18, 2014 at 18:11

  Piti saapua ihan suuremmalle näytölle katsomaan kuvia kun aluksi yritin puhelimen näytöltä tirhustaa ^^ mielenkiinnolla odotan miten mari on otettu favellassa vastaan :)

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:10

   Mä yritän myös välillä katsoa miltä nuo kuvat näyttää puhelimella selattuna, ja eihän niistä ihan hirveän paljoa saa tolkkua jos haluaa jotain nähdäkin! Vastaanotto oli aika mielenkiintoinen, ja tarinan jatkokertomus jo toimituksen työn alla :)

 • Vastaa Panu / Panun matkat lokakuu 18, 2014 at 22:34

  Äkkiseltään tuntuu hurjalta, mutta todella kiinnostavaa – ja olen kyllä kuullut minäkin, että faveloissa on täysin mahdollista käydä. Hyvä, että saatiin postaus aiheesta! Ja pian sitä jatkoa kehiin, kiitos!

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:16

   Kiva kun kommentoit Panu! Äkkiseltään ajatellen favelassa yöpyminen ei ehkä tuntuisi siltä varteenotettavimmalta vaihtoehdolta, mutta nähtävästi se on nyt omin kokemuksin todettu ihan mahdolliseksi. Ajattelinkin, ettei aiheesta löydy ihan hirveästi tietoa ainakaan suomeksi, joten on mukava raportoida tällaista tietoa eteenpäin. Ja jatkoa tulossa hyvin pian! :)

   • Vastaa Panu / Panun matkat lokakuu 20, 2014 at 23:05

    Joo, kommentoinkin jatkopostaukseen, että nämä favela-jutut suomeksi ovat varmasti varsin uniikkeja. Tämä on juuri hieno piirre bloggaamisessa suomeksi, että voi luoda täysin uutta tietoa. Minullakin on blogissa useita uniikkeja aiheita. Esimerkiksi erään Mongolian nähtävyyden suhteen olen ainoa tietolähde suomeksi. :)

    • Vastaa Mari lokakuu 21, 2014 at 08:40

     Tätä mietin Panu itsekin, että on hienoa raportoida blogissa omien kokemusten pohjalta sellaisesta aiheesta, josta ei löydy juurikaan tietoa etenkään suomeksi. Matkablogit alkavat tätä nykyä olla jo hyvinkin arvokkaita tietopankkeja, joita itsekin hyödynnän erittäin paljon, kun etsin tietoa vaikkapa seuraavasta matkakohteesta, tai muuten vaan haen uutta reissuinspiraatiota :)

 • Vastaa Susanna89 lokakuu 18, 2014 at 23:12

  Kauniita värejä siellä riittää :) taloista tuli vähän mieleen Sisilia, mietenkin usein Sisilianmatkoilla että oliskohan jossain Kuubassa tai Brasiliassa yhtä värikkäitä taloja! ja kyllä se vaan nykyään on niin että joutuu tarkemmin kattomaan missä voi/uskaltaa liikkua ja mihin aikaan, vaikka aina sitä ei tulisi ajatelleeksi niin tarkkaan

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:20

   Kiva kun kommentoit Susanna89! Joo mulla on jotenkin taipumus ihastua näihin värikkäisiin rakennuksiin ja muutenkin värikkääseen katutaiteeseen, ja varmaan sinun kommentin perusteella tykkäisin Sisiliastakin ihan kympillä! Ja reissun päällä, toki riippuen kohteesta yritän ajoittaa liikkumiset valoisan aikaan jos vain mahdollista, ja etukäteen selvitän jos on jotain alueita mitä kannattaa välttää, ihan turvallisuuteen vedoten.

 • Vastaa Elina / Narulelu maailmalla lokakuu 18, 2014 at 23:17

  Sä olet kyllä hurjan rohkea mimmi! Jatkoa odottelen. :)

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:23

   Kiitos paljon Elina! Jännä kun en itse näe itteäni sen erityisemmin rohkeana – mutta uteliaana sitäkin enemmän. :)

 • Vastaa Lena / london and beyond lokakuu 19, 2014 at 08:08

  Tosi mielenkiintoinen juttu tämä Favela-yöpymisesi, lisää odottaen! Oli varmasti kokemus, paikallisen perheen vieraana tuollaisessa paikassa.

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:26

   Kiva Lena kuulla, että favelayöpyminen kiinnostaa! Tämä kokemus oli yksi niistä hienoimmista asioista Brasilian reissun aikana – ja jatkoa siihen on tulossa varsin pian!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.