Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Rantaetiketti Rio de Janeiroon

lokakuu 16, 2014

Tall and tan and young and lovely, the girl from Ipanema goes walking…

Rio de Janeiro

Minkäs sille voi, että heti ensisilmäyksellä ja -hipaisulla Ipaneman ranta saa tämän Antonio Carlos Jobimin säveltämän Girl from Ipanema -laulun soimaan vienosti päässä.

Ihan sama, vaikka silloisena päivänä oli pilviä kerääntynyt auringon eteen ja välillä heitteli muutaman sadepisarankin.

Sen sijaan mielikuvat aurinkoisesta Brasiliasta suuntautuvat hyvin usein Rio de Janeiron vitivalkoisille hiekkarannoille, ja rantakaupunkina tämä kohde onkin aivan omaa luokkaansa. Ranta on tärkeä osa riolaisen cariocan elämää – siellä vietetään paljon aikaa, palvotaan paahtavan kuumaa aurinkoa, tavataan kavereita, pelataan futista tai lentopalloa, tai vaikkapa kävellään tai hölkätään, kun päivän kuumimmat aurinkotunnit ovat takana päin.

Rio de Janeiro Copacabana

Copacabanan pitkä rantabulevardi

Pidemmittä puheitta mennään siis asiaan, eli kokosin tähän teidän iloksi muutaman Rion letkeään rantaelämään sopeutumista helpottavan seikan:

1. Rio de Janeiron suurimmat ja kuuluisimmat rannat, Ipanema ja Copacabana ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Tästä huolimatta niillä on tilaa jokaiselle eikä ainakaan lokakuussa tarvinnut olla kuin sillit suolassa, muttei toisaalta yksinkään. Lemen ranta, joka on Copacabanan jatke sekä Leblonin ranta Ipaneman jatkeena ovat pienempiä mutta ehkäpä rauhallisempia ja myös käymisen arvoisia. Botafogon rannalta puolestaan voi ihailla upeaa näkymää Rion kuuluisalle Sokeritoppavuorelle.

beach13

Botafogon ranta sekä Sokeritoppavuori

2. Rannoilla aurinkoa palvovat kaikennäköiset ja -kokoiset ihmiset, ja vaikka Ipaneman rantaa pidetäänkin joidenkin lähteiden mukaan hienostuneena kohtauspaikkana, on se ihan ranta siinä missä muutkin. Toki maisemiltaan upea sellainen, muttei sinnekään tarvitse mennä manikyyrin kautta. Lokakuussa, varsinaisen matkailusesongin ulkopuolella rannoilla ei kuullut juuri muuta kuin portugalin kieltä, enkä kovin montaa muuta länsimaalaista näkynyt näköpiirissä, jos yhtäkään.

Copacabana

Copacabanan rantaviiva jatkuu pitkälle ja tilaa riittää kaikille

3. Kätevin jalkinevarustus rannalle on Havaianas-sandaalit. Tai ihan mitkä tahansa ilmavat varvassandaalit, mutta lähestulkoon kaikki paikalliset näyttävät suosivan Havaianaksia, koska ne ovat kestäviä, niitä saa jokaisessa sateenkaaren värissä ja ne ovat paikan päällä kohtuullisen edullisia (noin 10e/pari). Ostin itsekin heti ensimmäisenä päivänä nämä sandaalit, iskin ne Ipaneman hiekkaan sekä lähes koko matkan tallasin niillä, lukuunottamatta lentopäiviä.

Ipanema

4. Paras auringonpalvonta-alusta on kevyt kangas, joka kuivuu nopeasti eikä ime hienojakoista hiekkaa kuituihinsa ja tarpeen vaatiessa toimii myös rantamekkona, hameena, huivina…you name it. Juuri kukaan ei ota aurinkoa froteisen pyyhkeen päällä, vaan näitä rantakankaita saa ostettua esimerkiksi paikan päältä itse rannalta.

5. Jos vesi loppuu kesken kaiken, tai alkaa tehdä mieli muuta viilentävää juomaa, ei rannalta tarvitse välttämättä poistua kauppaan. Rantamyyjät parveilevat ympärillä aika tiheään tahtiin, mutteivat mitenkään häiriöksi asti tunkeillen. Vesipullo, olut tai Guaraná (ja ihan periaatteesta viimeaikaisiin puheenaiheisiin ja sananvapauteen viitaten kirjoitan tähän sanan VISKI, vaikkei sitä sieltä rannalta saa, kai…en kysellyt :) ) maksaa noin 4 realia, mikä on abouttirallaa 1,40e. Kaupasta toki saa vielä euron halvemmalla, mutta jos ei budjetti ole sen yhden euron päälle niin rantamyyjiä kannattaa toki hyödyntää. Pienet käteiskolikot ja -setelit ovat valttia rantaostoksia tehdessä.

Rio de Janeiro

Ja jos jostain syystä on bikinit hukassa, niin rannalta saa niitäkin!

beach14

Eksoottisen hedelmän makuista, alkoholitonta ja kofeiinipitoista Guaraná-virvoitusjuomaa pidetään Brasiliassa melkeinpä terveysjuomana

6. Aurinkosuojarasva! Brasiliassa etenkin keskipäivän aurinko voi olla paahtavan kuuma eikä nahkaansa kannata missään nimessä kärventää ensimmäisten päivien auringonahmintainnostuksessa. Minulla oli Nivean sumutepullon suojakerroin 20, jota lisäilin melko tiheään tahtiin niin vartalolle kuin kasvoillekin. Jos voide loppuu jostain syystä kesken, niin nou hätä – sitäkin saa ostettua lisää vaikka suoraan rannalta.

7. Ipaneman ja Copacabanan rantojen aallot voivat käydä melko suuriksi, eikä varsinainen meressä uiminen välttämättä onnistu kovassa aallokossa. Kannattaa seurata rannan varoituskylttejä – enemmänkin meressä seisoskellaan ottaen vastaan viilentäviä vaahtopäitä.

beach03

beach05

8. Tämä on varmaan itsestäänselvää, mutta sen suurempia arvotavaroita rannalle ei kannata tuoda mukanaan, eikä jättää laukkuaan hetkeksikään vartioimatta, etenkään uimaan mennessä. Itse pidän kangaslaukkuani aina tyynynä pään alla rannalla maatessani, jolloin se ei ainakaan ihan huomaamatta lähde kävelemään vieraan matkaan.

9. Päiväsaikaan ja valoisalla rannoilla on turvallista, ja yksinkin voi mennä ottamaan aurinkoa kaikessa rauhassa; Riossa on ennenkin nähty puolialastomia (mutta yleensä ei yläosattomia!) naisia rannalla.

Rio de Janeiro

10. Rannalle mennessä ja sieltä poistuessa on hyvä pukea rantamekko tai shortsit/hame ja toppi/t-paita uima-asun päälle, sillä kaupungilla ei kuljeta bikineissä tai uimahousuissa; ei edes lyhyttä matkaa majoituspaikkaan.

11. JA VIIMEISENÄ MUTTEI VÄHÄISIMPÄNÄ: Nauti, ota rennosti, anna auringonsäteiden helliä ja viilentävän merituulen puhaltaa läpi kehon ja hiuksien!

Kirjoittaessa soi Joao Gilberto, Astrud Gilberto, Stan Getz & Antonio Carlos Jobim – The Girl from Ipanema

Eng: I wanted to share some general tips for visiting the beautiful beaches in Rio de Janeiro. The most famous ones, Ipanema and Copacabana are totally free and available for everyone. Just make sure to have a pair of flip flops (Havaianas are Brazilian, comfortable, long-lasting, affordable and with nice designs!), fast drying sun bathing cloth, plenty of sunscreen and remember to drink a lot of water while working for your sun-kissed tan. Leave your valuables back at the accommodation and cover yourself with light summer clothes outside the beach. I personally think the beaches in Rio are safe during day time and awesome to visit during your Brazilian journey!

Saatat myös pitää näistä

14 Kommenttia

 • Vastaa Emmi H lokakuu 16, 2014 at 20:44

  On se kumma kun lukee toisten lomareissujuttuja ja katselee rantakuvia niin iskee hirveä matkakuume. Paikalliset rannat ja lämpö taas ei tunnu enää missään. Mutta ai että kun tuonne pääsis niin johan ois lomafiilis huipussaan :D

  • Vastaa Mari lokakuu 16, 2014 at 21:24

   Ihan totta Emmi, mulla on myös sellainen olo ettei mikään ranta tule ihan hetkeen ylittämään näitä Rion paratiisin tyyssijoja. Pitää ehkä jossain välissä repiä itseni takaisin maan pinnalle, muttei ihan vielä! :)

 • Vastaa romario lokakuu 16, 2014 at 23:25

  Ne ovat hienoja rantoja, mutta valitettavasti vesi ei ole kovin puhdasta. Brasiliassa ei ole luonnonsuojelu aivan Suomen tasolla, ilmeisesti viemäriputki on johdettu mereen. Paikallinen kaverini ei suositellut uimista esim. Copacabanalla. Kyllähän siellä on aina kovasti porukkaa uimassa, mutta minua se ei enää houkuta. Muutoin rannalla kyllä viihtyy hyvin.

  • Vastaa Mari lokakuu 17, 2014 at 08:18

   Kiva kun kommentoit romario! Mullakin oli vähän sellainen käsitys, ettei vesi taida olla kovin puhdasta, ja uimisen sijaan tyydyin enimmäkseen kävelemään rantaviivaa pitkin niin, että vesi välillä huuhtoo ja vilvoittaa jalkateriä. Ihania ovat kyllä nuo rannat muutoin!

 • Vastaa Annika | travelloverblogi lokakuu 17, 2014 at 01:11

  Omasta Riostani alkaa olla jo pian kymmenen vuotta. Silloin turvallisuustilanne oli tosi heikko, varsinkin iltaisin. Mahtoivatko jalkapallokisat parantaa tilannetta? Mutta kyllä vain oli rantahiekka valkoista, meri turkoosia ja karnevaaliaikaan helmikuussa lämpötila 36. :)

  • Vastaa Mari lokakuu 17, 2014 at 08:23

   Kiitos kommentistasi Annika! Käsittääkseni viime kesäiset jalkapallokisat sekä tulevat vuoden 2016 olympialaiset ovat melko lailla pakottaneet Brasiliaa panostamaan turvallisuusasioihin entistä tarmokkaammin. Rion, Brasilian ja ylipäätään Lattareiden turvallisuudesta mulla on sen verran asiaa, että teen aiheesta jossain vaiheessa kokonaan erillisen postauksen. Ja ah karnevaalit, mulla tekisi ihan kauheasti mieli palata takaisin Rioon helmikuisille sambarytmeille! :)

 • Vastaa Miika ♥ Gia | matkakuume.net lokakuu 17, 2014 at 09:31

  OI näyttää mukavalta! Pitää ehkä laittaa Rio meidän matkareittisuunnitelmaan. :)

  • Vastaa Mari lokakuu 17, 2014 at 18:38

   Kiitos kommentista Miika ♥ Gia! Rio on ihan uskomattoman upea kaupunki, suosittelen! :)

 • Vastaa romario lokakuu 17, 2014 at 23:22

  Karnevaalit ovat kyllä upea tapahtuma. Niillä on ehkä vähän hurja maine, mutta osa on ainakin liioittelua. Edellisillä karnevaaleilla olin mukana ja ei nyt mitään ihmeellistä tapahtunut. Lipulle tulee kyllä vastinetta, taisivat kestää kymmenestä johonkin aamu viiteen asti. Otin ensin lipun netistä, I-divisioonan iltaan. Mestaruussarjan lippu oli niin hurjan hintainen, että menin puihin. Karnevaaleilla rummuttanut kaverini sanoi, että lippuja saa ostettua kadulta. Olin vähän epäileväinen sen suhteen, jos ovat väärennöksiä. Kaveri toi minulle lipun, oli maksanut meidän rahassa n. 50e, mikä on aivan pilkkahinta. Kyllä sillä sisälle pääsi.Sambakoulut saavat ilmaislippuja ja näitä päätyy sitten katumyyntiin.

  • Vastaa Mari lokakuu 19, 2014 at 13:34

   Vau romario, ihan huippua että olet päässyt kokemaan sambakarnevaalit Brasiliassa! Tarkennuksena kyselen, olitko siis Rion karnevaaleilla? Itsekin voisin uskoa, että tapahtuman hurjaa mainetta on kenties hieman liioiteltu, mutten se sijaan yhtään kyseenalaista karnevaalitunnelman riehakkuuden viehätystä, kun juhlat jatkuvat aamutunneille asti. Aika hyvä kun pääsit tuohon hintaan sisään ja lippukin oli täysin käyttökelpoinen – mulla ei ole edes käsitystä mitä ne kalleimmat liput voisi maksaa! Mutta tässähän nyt aivan inspiroituu liikaakin tästä karnevaali-ideasta..! :)

   • Vastaa Annika | travelloverblogi lokakuu 19, 2014 at 19:30

    Minäkin olen ollut vain karsintakilpailua katsomassa. Ei voinut venyttää lomaa itse karnevaalipäivään, ja hotellien hinnat karkasivat jo karsinnan aikaan 400 euroon 35 kilsaa kaupungista. :) Karsinnan (veikkaan, että on juurikin tuo I divisioona) eivät olleet minusta erityisen kalliita, ehkä jotain 90 euroa etukäteen ostettuna. Toivottavasti muisti ei tee tepposia.

    • Vastaa Mari lokakuu 20, 2014 at 09:08

     Kiitos paljon näistä tiedoista Annika! :) Huh noita hotellien hintoja, muistan kun futiskisojen aikaankin olivat ihan pilvissä, ja miksipä eivät olisi, kun useimpien vierailijoiden on kuitenkin saatava jokin katto pään päälle tapahtumien ajaksi. Ja varmaan hyvissä ajoin ennakoiden kannattaa varata myös karnevaaliliput, niin ei mene reissubudjetti heti alkuunsa harakoille! :)

 • Vastaa romario lokakuu 20, 2014 at 01:34

  Moi Mari! Olin tosiaan Rion karnevaaleilla, edellisenä vuonna hieman erilaisilla karnevaaleilla Recifessä ja Olindassa. Salvadorin karnevaaleja toiset pitää parhaimpana, mutta niistä ei ole kokemusta. Netistä ostetusta lipusta I-divisioonan iltaan maksoin 145 dollaria. Se piti sitten noutaa eräästä hotellista. Tähän hintaan pääsi betonirappusille seisomaan tai istumaan. Parhaista paikoista saa pulittaa yli 1000 dollaria. Hostelliyöstäni maksoin 50e. Siinä paikassa normaalihinta on ollut 25e/yö, joten hinnannousu oli kohtuullinen. Yleensä “kerroin” on paljon isompi bileiden aikaan. Se hieman erilainen hostelli favelassa. Olet rohkea nainen, viihtyisit varmaan siellä.
  http://www.rio-carnival.net/rio_carnival/rio_carnival_programs.php
  Täältä löytyy hyvää infoa juhlista.

  • Vastaa Mari lokakuu 20, 2014 at 09:14

   Suurkiitos näistä tiedoista ‘romario’! Aivan uskomatonta miten paljon tuota sambakarnevaalihumua on osattu Brasiliassa hyödyntää, sillä voin oikeasti kuvitella, että on ihmisiä, jotka on valmiita maksamaan koviakin summia hyvistä paikoista. Oon kuullut myös kehuja Salvadorin karnevaaleista ja Recife jokseenkin kiinnostaisi minua myös. Ja kiitos myös rohkeuskehuista, enemmän se taitaa kuitenkin olla uteliaisuus ja mielenkiinto kaikkea uutta kohtaan, etenkin kun on kyse Lattarimaista :) Ja favelamajoitukset on ehdottomasti pop!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.