Pallontallaajat.net
Valikko
Suomi

Minun Helsinkini: mikä Haagassa kiehtoo?

elokuu 2, 2014

Siitä on aika lailla tasan kolme ja puoli vuotta, kun muutin Kajaanin lintukodosta kohti uutta, silloin minulle melko tuntematonta, tulevaa asuinkaupunkiani Helsinkiä.

Pohjoisesta tulevilla, kuten minullakin aikoinaan, on usein käsitys Helsingistä betonihelvettinä, jossa kiireiset ja epäystävälliset ihmiset asuvat pienissä, vanhoissa ja turkasen kalleissa yksiöissä. Toki näitäkin stereotypiota löytyy ihan riittämiin, mutta halusin omalta osaltani tuoda tällä postauksella esiin hieman erilaista Helsinkiä ja näin ollen reflektoida itsekin itselleni, mikä on saanut minut viihtymään täällä jo näinkin pitkään.

haaga08

haaga17

haaga23

Haagan kaupunginosaa luonnehtivat parhaiten etenkin näin kesäisin hyvin auringonpalvontaan tai vaikkapa piknikiä varten sopivat vehreät puistoalueet. Viitisen kilometriä Helsingin keskustasta sijaitseva Haaga jakautuu kahteen osaan, Etelä-Haagaan sekä Pohjois-Haagaan. Etelä-Haaga, jossa olen lähes koko tämän ajan pitänyt majaani, on näistä kahdesta aiemmin perustettu ja aikoinaan tunnettu huvilakaupunkina. Vanhoja, puisia huvilarakennuksia löytyy edelleenkin vielä muutamia teiden varsilta ja nykyisiä pienkerrostalojakin on osittain rakennettu huviloiden perustojen päälle.

haaga01

haaga02

haaga03

Olen ihaillut tätä vaaleansinistä huvilaa siitä lähtien, kun muutin tänne asumaan

haaga04

Huopalahden juna-asemarakennuskin on huvilamainen

haaga05

haaga06

Aseman alikulkurakennuksen tarroja

Pohjois-Haaga sen sijaan on hieman eteläistä Haagan osaa uudempi ja yksi Helsingin ensimmäisistä lähiökaupunginosista. Haaga liitettiin osaksi Helsingin kaupunkia vasta 1946, jonka jälkeen paikalliset palvelut ovat valitettavasti vähitellen kutistuneet hyvin vähäisiksi. Eräs puistossa tapaamani vanhempi naishenkilö tarinoi minulle viime kesänä, että ennen Haagasta löytyi muun muassa kirjakauppa – nykyään perusruokamarkettien lisäksi muu kauppa- tai kahvilavalikoima lähestulkoon loistaa poissaolollaan.

haaga09

Haagan VPK:n pihalta bongasin riippumaton!

Ilokseni kuitenkin huomasin kevään korvalla, että Etelä-Haagaan avasi liikkeensä tapahtumien promotuotteisiin erikoistunut pieni yritys – ja että apteekin viereen on avaamassa oviaan upouusi tatuointiliike. Lisäksi minusta on ihanaa, kun kävelymatkan päästä löytyy osaava suutari, jolla olen käynyt uusimassa useampien talvisaappaideni kantalaput; järkevä kuluttaja kun ei raski luopua hyväksihavaituista aarteistaan noin vain!

haaga07

Vaikka Haagaa ei voi palveluiden suhteen liian paljoa ylistää, on se kuitenkin luonnonkauneudessaan omaa luokkaansa. Haaga äänestettiinkin kolmanneksi pääkaupunkiseudun kauneimmaksi kaupunginosaksi Vuosaaren ja Käpylän jälkeen, mitä en lainkaan ihmettele. Helsinkiä halkovaan, tänä vuonna 100 vuotta täyttävään metsäiseen virkistys- ja ulkoilukäyttöön tarkoitettuun Keskuspuistoon pääsee Haagasta vain Hämeenlinnanväylän sillan ylityksellä.

haaga11

Sillan takana ei odota vain pikku pusikko, vaan ihan kunnon mehtä! :)

haaga24

“Ihmisellä on tässä avaruudessa kusiaisen valtuudet.” – Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija

Olen myös parvekkeeltani päässyt ihailemaan lukemattomia auringonnousuja, -laskuja, tuplasateenkaarta sekä Pasilan yli lipuvia kuumailmapalloja. Kaunista!

haaga21

haaga20

haaga19

haaga22

Varsinainen yksinasuvan sinkkunaisen mekka Haaga ei kuitenkaan ole, eikä ole sen erityisemmin tähtiinkirjoitettua, miten pitkään täällä viihdyn. Onneksi Helsingin eläväinen keskusta on vain 10 minuutin junamatkan tai 20 minuutin bussimatkan päässä, ja kun oikein kaukokaipuu iskee niin Helsinki-Vantaan lentokentällekään ei ole kuin parisenkymmentä kilometriä. Ja pääsee tästä halutessaan Hämeenlinnanväylän motaria pitkin helposti myös tässäkin blogissa pariin otteeseen mainittuihin Nurmijärven peltomaisiin maalaismaisemiin!

haaga15

Kirjoittaessa soi Pariisin Kevät – Pikku Huopalahti

Eng: I have been living in Haaga situated in the western part of Helsinki for 3,5 years now. In comparison to crowded urban life, Haaga instead offers peaceful green parks and old yet beautiful villas to admire. Close enough to the centre (~5km) and to the international airport (17km) it still offers relaxation for my everyday life in the Helsinki Metropolitan Area.

Saatat myös pitää näistä

13 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta elokuu 3, 2014 at 04:09

  No olipas yllättävän mukavia kuvia Helsingin kupeesta :) Mä olen edelleen pohojalaisen tappaan vähän skeptinen, mutta katsotaans jos se tammikuinen Helsinki hurmaisi minutkin ;)

  • Vastaa Mari elokuu 3, 2014 at 12:18

   No se tammikuu asettaa vähän lisähaastetta hurmaamiseen, mutta eiköhän se siltikin onnistu ;) Lentolippuja varaamaan vaan! P.S. Aina on ok olla vähän pohojalaasen skeptinen :)

 • Vastaa Anna Koskela elokuu 3, 2014 at 09:10

  Itse paljasjalkaisena helsinkiläisenä ihmettelen aina muiden näkemystä siitä, että Helsingissä olisi vain kivitaloja :D :D

  Olen asunut koko lapsuuteni Pohjois-Helsingissä Malmillä ja nuoruuteni Käpylässä. Kummassakin kaupunginosassa on edelleen paljon tuota vanhaa rakannuskantaa ja vehreyttä jäljellä. Etenkin Puu-Käpylään kannattaa tutustua, jos ei ole jo tuttu paikka.

  • Vastaa Mari elokuu 3, 2014 at 12:23

   Puutalot ja Helsinki ei minunkaan mielestä passanneet samaan lauseeseen ennen tänne muuttoa :)

   Käpylää oon aiemmin myös kuullut kehuttavan ja se löytyi tuolta kauneimmat kaupunginosat -listaltakin. Ehkä otan nyt sunnuntain missioksi käydä kävelemässä siellä päin ja keräämässä lisää kuvatodistusaineistoa Helsingin puutaloista ;)

 • Vastaa Lena / london and beyond elokuu 3, 2014 at 12:32

  Mun kuvani Helsingistä ei ole välttämättä niitä betonitaloja pelkästään, mutta kuten olen monessa blogissa kommentoinut, se ei vain ole ollut koskaan ns. “kiinnostava” kaupunki. Eli hylkäsin sen heti kun aloin opiskelupaikkaa suunnitella.

  Voihan se olla että mieli muuttuisi jos sinne muuttaisin, mutta luulen että tällä hetkellä ainoa kaupunki Suomessa jossa voisin asua on Kuopio. Ihan siitä syystä että siellä on perhe ja kaverit. Vaikka pitää myöntää se, että suurin osa kavereista Suomessa on nykyään Helsingissä… :) Kesällä Helsinki on tosiaan ihan kiva, olen siellä muutaman kerran käynyt tänä kesänä, mutta en osaa sanoa miksi se ei vaan iske. Tosin näitä luonto-ja puutalokuvia nähdessäni tulee väistämättä mieleen se, että pitäisi siellä kiertää enemmän.

  • Vastaa Mari elokuu 3, 2014 at 21:56

   Mäkään en varsinaisesti koskaan haaveillut joskus asuvani Helsingissä, mutta jostain kumman syystä löydän itseni täältä vielä näiden useamman asuinvuoden jälkeenkin :) Aluksi oli pohjosesta tulla tupsahtaneena vähän vaikea sopeutua tänne jo ihan “kielimuurinkin” vuoksi, mutta nykyään tuntuu, että Helsinki on jotenkin alkanut suorastaan kukoistaa ja mitä enemmän täällä kiertelen, sitä enemmän se inspiroi kun koko ajan löytyy kaikkea uutta ja mielenkiintoista.

   Kuopio on myös yksi mun lempikaupungeista Suomessa, se on jotenkin niin symppis ja kotoisa. Ja tarpeeksi lähellä Kajaania ;)

 • Vastaa Kaukokaipuun Nella elokuu 3, 2014 at 18:09

  Myös minä uutena helsinkiläisenä olen aivan innoissani kaupungin mahdollisuksiista ja lähialueiden luonnosta, vaikka joskus muinoin ehkä ajattelinkin stadin olevan pelkkää betonia.

  Ihana kirjoitus!

  • Vastaa Mari elokuu 3, 2014 at 21:59

   Kiitos Nella!

   Juuri tuo on Helsingissä hienoa, kun kaupungilla on niin monet kasvot, ja urbaanin kulttuurin lisäksi löytyy myös ainutlaatuisia luontoelämyksiä ihan läheltä.

 • Vastaa Jenni | Globe Called Home elokuu 7, 2014 at 15:24

  Minäkin paljasjalkaisena helsinkiläisenä aina ihmettelen näitä ulkopaikkakuntalaisten käsityksiä Helsingistä. Minähän ihan mielelläni ottaisinkin Helsinkiin lisää Kalliota ja Töölöä (jotta niiden hinnat laskisivat alaspäin!), mutta itse olen asunut suurimman osan iästäni Pohjois-Helsingissä melkein metsän keskellä.

  Mutta tämä postaus oli erityisen hauskaa luettavaa, sillä olen käynyt yläasteeni Haagassa! Kouluajoilta ei ole montaa mukavaa muistoa, mutta tuo Haagan juna-asema on hyvin muistissa, koska koulumatkani kulki sen kautta, ja hauskaa lisäksi oli lukea noista puuhuviloista. Ei tullut esiteininä niitä hirveästi katseltua!

  • Vastaa Mari elokuu 7, 2014 at 23:11

   Kiva kun kommentoit Jenni! Minustakin on hauska ollut huomata, ettei Helsinki ja pääkaupunkiseutu ylipäätään ole pohjoisesta tulevalle niin “paha” paikka, kuin mitä kuulee sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät ole koskaan itse asuneet täällä pitempään :)

   Voin kuvitella ettei teini-iässä ole kauheasti huvilat pistäneet silmään, ei mullakaan varmaan olisi, etenkään jos olisin vaikka koko nuoruuteni asunut täällä. Ehkä sitä vaistomaisesti pyrkii löytämään lähiseudulta jotain, mikä muistuttaa edes vähän kotiseuduista, vaikkei Kajaanissakaan meidän naapurustossa ollut puutaloja :)

 • Vastaa M0IKKA heinäkuu 28, 2018 at 00:49

  MARI MUN UNELMAKAUPUNKEJA 0N TURKU.. TAMPERE JA VAASA. 0LEN ASUNUT 34 V K0HTA HELSINGISSA MUTTA VALISSA 2010-2013 HAMEENLINNASSA JA V0ISIN HYVIN KUVITELLA ASUVANI YKKÖS.KAKK0S TAI K0LM0STIEN VARRELLA

  • Vastaa Mari heinäkuu 31, 2018 at 10:56

   Moi vaan, nuo on kaikki mukavia kaupunkeja niin asumiseen kuin matkailuunkin, eritoten näin kesäaikaan!

 • Vastaa 1950's kesäkuu 30, 2019 at 22:56

  Fiftarifanien muuten kannattaa tsekata Pohjois-Haagan etelä- ja itäosat jotka on – toisin kuin Etelä-Haaga – kaavoitettu yhtenäisellä kaavalla 50-luvulla ja joka on nykyään tarkoin suojeltu muutosten suhteen. Ja jos on ostohuosut jalassa niin hinnat alueella on kohdallaan vrt. Etelä-Haaga.

 • Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.