Pallontallaajat.net
Valikko
Suomi

Vanhat vehkeet tositoimissa

heinäkuu 22, 2014

Mitä silloin tapahtuu, kun Kainuun korpimaisemissa kasvanut likka pääsee hetkeksi takaisin synnyinseuduilleen ja näkee ensimmäistä kertaa elämässään kirkkaanvihreitä Zetoreita marssivan keskellä Kajaanin Kauppakatua?

kaj03

kaj04

No riemuhan siinä vähemmästäkin repeää!

Muillekin sukupolveni ikäisille kaupungissa kasvaneille tässä välissä tiedoksi, että Zetor on traktorimerkki, jota käytettiin enimmäkseen 1950-luvun maataloudessa. Täytyy ihan omasta puolestanikin myöntää, etten ennen tätä tapahtumaa ollut edes tietoinen näiden menopelien olemassaolosta, kun taas esimerkiksi vanhempani muistelivat heidän kotonaan olleen aikoinaan perinteisen vihreät zetorit.

kaj05

kaj08

Näitä menopelejä ei kuuleman mukaan tulla näkemään etelässä – Pohjois-Suomi on Zetoristien hedelmällistä marssialuetta

Raahen Seudun Zetoristien vierailu Kajaanin Raatihuoneentorilla oli osa Kajaanin Kaupunkikeskustayhdistys ry KaKeRy:n järjestämää Kyläjuhlat-tapahtumaa. Raatihuoneentori suorastaan kuhisi lukuisia uteliaita silmäpareja, joista osa selvästikin oli tullut paikan päälle täysin tietämättöminä ihmettelemään, mikä torikokous siellä on meneillään! :)

Zetoristit olivat aloittaneet 700 kilometriä pitkän ja viisi päivää kestäneen traktorimarssinsa Pattijoelta, ja Kajaanin jälkeen heidän köröttelynsä jatkui Paltamon kautta Manamansaloon. Matkan varrella he viihdyttivät yleisötapahtumissa, joissa muun muassa Kajaanissa yleisön innokkaimmat pääsivät kisaamaan zetorin nopeimmasta kahvanveivauskäynnistyksestä – voittajan ajaksi saatiin 6,48 sekuntia! Zetoristit kertoivat myös tarkemmin toiminnastaan, ja he ovat mukana tukemassa kampanjaa nuorten syrjäytymistä vastaan.

kaj07

Ma tahtoo veivaa veivaa :)

kaj09

Hilpeän ja kaikenikäistä yleisöä selkeästi kiinnostaneen tapahtuman huipennuksena Raahen Seudun Zetoristit esittivät ryhdikkään zetorisinfonian, joka on vaikuttavimman kuuloinen paikan päällä, mutta josta tämä video antaa hieman tuntumaa.

Voisiko tämän suomalaisempaa, perinteikästä maalaiskulttuuria vaalivampaa tapahtumaa enää ollakaan? :)

kaj06

Kirjoittaessa soi Elokuu – Kotiin

Eng: These old green tractors marched right through the centre of my hometown Kajaani!

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Lena / london and beyond heinäkuu 22, 2014 at 21:50

  Ihania Zetoreita, niissä on sitä jotain! Vanhan ajan tunnelmaa :)

  Tutulta näyttää nuo hoodit, oltiin Matteon kanssa tuolla vuosi sitten (ajettiin Lappiin) ja minun kartanlukutaidoilla ja italianon ajamisella taidettiin vähän eksyä Kajaanin keskustassa. Siitä selvittiin kyllä ja nähtiin enemmän Kajaania kun ensin suunniteltiin. ;) Kaunis kesäkaupunki.

  • Vastaa Mari heinäkuu 23, 2014 at 17:43

   Minäkin olin ihan fiiliksissä Zetoreista, vaikka kuinka kauan olisin voinut ihastella niitä tilaisuuden tullen!

   Kajaani on tosi kaunis etenkin kesäaikaan, sinne voi kyllä ihan mielellään eksyä suunniteltuakin pitemmäksi aikaa ;)

 • Vastaa Jenni heinäkuu 23, 2014 at 11:03

  Mä olin vaihdossa Tsekeissä siinä kaupungissa, missä noi Zetorit valmistettiin. ;) Mutta eniten olen kuitenkin nähnyt “zetor-kulttuuria” Jenkeissä maaseudulla. Siellä on sellaisia vanhan ajan metalliplakaatteja maasetukahvilat täynnä, missä zetorit on usein pääosassa. Hauska, että yksi traktorimerkki on onnistunut valloittamaan niin monen maaosan maaseudun itselleen.

  • Vastaa Mari heinäkuu 23, 2014 at 17:49

   Kiva kun kommentoit Jenni! Tämä on nyt suorastaan yleissivistävää kuulla lisää zetor-kulttuurista, josta itse oon nähtävästi ollut tähän mennessä enemmän tai vähemmän epätietoinen :) Jotenkin noihin vanhoihin asioihin perehtyminen ja niiden fiilistely on aika nostalgista, vaikkei olisikaan elänyt tai kokenut varsinaista zetoreiden kulta-aikakautta.

 • Vastaa Boheemi heinäkuu 23, 2014 at 12:03

  Zetorhan on siis edelleen toimiva traktorien valmistaja toim. huom. :)

  • Vastaa Mari heinäkuu 23, 2014 at 17:53

   Kiitos lisätarkennuksesta! Harmi, ettei Zetoreita enää näy niinkään yleisesti katukuvassa :)

 • Vastaa Boheemi heinäkuu 23, 2014 at 12:05

  http://www.zetor.fi/

  • Vastaa Mari heinäkuu 23, 2014 at 17:55

   Ja kiitos myös tästä linkistä – nyt selvisi, että Zetoristeilla on jopa oma kantaravintola Helsingissä.

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta heinäkuu 24, 2014 at 03:51

  Hahaa, voi zetorit! Noita on tullut tuijotettua Wanhan Woiman päivillä Oulaisissa monena vuotena :) Kiva pieni piristysruiske sinne kaupunkiinkin!

  • Vastaa Mari heinäkuu 24, 2014 at 23:05

   Mulla tuli kans mieleen noista Oulaisten Weteraanikonepäivät, kun lueskelin joku aika sitten Tämä matka-blogin postauksia sieltä tapahtumasta. Kyllähän noita ilonpilkkuja useamminkin kattelis! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.