Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

Mistä Sininen moskeija on saanut nimensä?

kesäkuu 29, 2014

Reissuillani pääasiana ei ole mahdollisimman monen nähtävyyden läpijuokseminen lyhyessä ajassa. Tätä enemmän haluan ottaa rennosti, kierrellä rauhassa, jopa eksyä matkalla jos minulla ei ole kiire minnekään, vierailla paikoissa, jotka oikeasti kiinnostavat minua ja tavata paikallisia ihmisiä – ja heidän kauttaan oppia jotain kohteesta, jossa sillä hetkellä olen. En juokse pää kolmantena jalkana paikasta toiseen nokka kiinni kännykän GPS:ssä vaan pyrin havainnoimaan ympäristöäni kohdaten sen omin silmini, katsellen ympärilleni.

blue12

…tai sitten keskityn nähtävästi ottamaan selfieitä joista ehkä 1/20 onnistuu…

Istanbulissa nähtävyyksiä, museoita ja palatseja riittää yllin kyllin Turkin monivaiheisesta historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille. Pari ensimmäistä päivää seikkailinkin Sultanahmetin vanhankaupungin alueella, jonne ovat keskittyneet Istanbulin tunnetuimmat maamerkit: ensin kirkkona, sittemmin moskeijana ja nykyisin museona toimiva Hagia Sofia, Ottomaanien valtakunnan Topkapin palatsi sekä Sininen moskeija. Ensimmäiseen oli tuhottoman pitkät jonot ja toinen on kiinni tiistaisin, joten valintani oli näin ollen varsin mutkattomasti Sininen moskeija, joka muutenkin alunperin kiinnosti minua näistä kolmesta eniten.

blue04

Hagia Sofia, yksi bysanttilaisen arkkitehtuurin mestariteoksista

blue01

Sininen moskeija on Turkin kansallismoskeija

Minulle tämä moskeijassa vierailu oli ensimmäinen laatuaan, sillä en ole koskaan ennen käynyt yhdenkään moskeijan sisällä. Sininen moskeija, jota kutsutaan myös Sulttaani Ahmedin moskeijaksi, on Istanbulin tunnetuimpia maamerkkejä ja sen taivasta vasten piirtyvä siluetti on ehkäpä tyypillisin kaupungin symboli.

blue05

blue06

Sininen moskeija on myös ainoa moskeija, jolla on kuusi minareettia eli tornia, joista rukouskutsuhuudot kantautuvat. Moskeijan sisäpihan aukiolle kokoontuu joka perjantai liki 10 000 muslimia rukoilemaan. Muille kuin muslimeille on erillinen sisäänkäynti toisella puolen moskeijaa, jossa on kyltein ja paikallisoppain valistettu, millaisessa vaatetuksessa moskeijaan tulee mennä sisälle. Naisilla on oltava hartioiden, kyynärpäiden ja polvien lisäksi hiukset peitossa, eivätkä miehetkään voi kulkea moskeijan sisällä esimerkiksi lyhyissä shortseissa. Ennen sisälle menoa me “epäsäädyllisesti” pukeutuneet saimme kätevät kaavut päällemme, joissa on myös hiushuivi mukana. Monilla naisilla oli myös omat huivit hiusten suojana, ja minullakin olisi ollut sellainen mukana – tosin sillä hetkellä varsin kätevästi hostellissa rinkan pohjalla…

blue02

blue03

blue13

Olin jokseenkin pitkään miettinyt, minkä vuoksi moskeijaa kutsutaan Siniseksi moskeijaksi. Tämä mysteeri paljastui viimeistään moskeijan sisälle astuessani – koko sen sisusta on taidokkaasti verhoiltu sinisillä, pienillä laatoilla. Kerrassaan kaunista!

blue08

blue14

blue10

blue11

Kirjoittaessa soi Berkay – Izmirli

Eng: I visited the Blue Mosque, which is one of the most famous landmarks and symbols of Istanbul. Also known as I. Sultan Ahmet Mosque, the Blue Mosque ows it’s name to the numerous glazed blue tiles decorating the interior. Beautiful!

 

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Inka kesäkuu 30, 2014 at 07:06

  Vau miten upealta sininen moskeija näyttää sisältä! Mua on jäänyt vähän harmittamaan että käytiin vaan Hagia Sofiassa, sillä olisihan tuo ollut ihan mahtava nähdä. Toisaalta, ehkä siinä on syy antaa Istanbulille toinen mahdollisuus…

  • Vastaa Mari kesäkuu 30, 2014 at 11:39

   Se oli niin hienosti tehty kaikkine pikkulaattoineen päivineen! Ja juuri noin mäkin mietin, että jätän osan “pakollisista” nähtävyyksistä sit seuraavalle reissulle, niin on syytä vielä palata Istanbuliin! ;)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.