Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

Lievästi hukassa basaarialueella

kesäkuu 9, 2014

bazaar05

Olen vanhankaupungin sokkeloisilla, kapeilla kujilla ja koitan suunnistaa kohti Istanbulin suurinta basaarialuetta, Grand Bazaaria.

bazaar04

bazaar07

Asiasta kukkaruukkuun…

bazaar06

Ilmeisesti näytän pahemman kerran eksyneeltä karitsalta, kun eräs tummapiirteinen turkkilainen pysähtyy kysymään minulta, mitä oikein etsin. Ilmaisen aikeeni päästä basaarille ja mies lähtee avuliaana viemään minua sinne. Hieman kriittisen epäilevänä seuraan opastajaani, mutta pian huomaankin saapuneemme yllättävän huomaamattomalle Grand Bazaarin sisäänkäynnille ja ostosparatiisinh*lvetin syövereihin.

bazaar01

Yksi Grand Bazaarin tusinoista käytävistä

Yllätyksekseni Grand Bazaar on täysin sisätiloissa oleva, yli 3000 liikettä sisällään pitävä ja 61 käytävästä koostuva jättimäinen basaarialue. Täältä jos mistä kannattaa etsiä kaikkea, mitä olet ikinä halunnutkaan – sekä kaikkea, mitä et vain vielä tähän mennessä tiennyt halunneesi!

bazaar0220140527_130203

20140527_130218Tämä oli se hetki, kun ekana kokonaisena päivänäni Istanbulissa minulla iski jonkin sortin ahtaanpaikankammo, eikä vähiten siksi, että joka liikkeen edessä on pilvin pimein sisäänheittäjiä, joista jokainen yrittää huutaen myydä kävijälle kaikkea mahdollista nahkatakeista öljylamppuihin. Minua henkilökohtaisesti alkaa jokseenkin ahdistaa, jos joku yrittää väkisillä kaupata minulle jotain, ja saankin silloin aina vastareaktion, ettei varmaan tee mieli ostaa yhtään mitään. Grand Bazaarilta lähdinkin jatkamaan matkaa aivan tyhjin käsin, päätyen läheisen puiston penkille suihkulähteen ääreen hengittelemään hetkeksi pulssia nostattavaa basaarikokemustani!

bazaar03Ensimmäisen päivän jälkeen odotin parin päivän ajan, ennen kuin suostuin etsimään tieni toiselle Istanbulin kuuluisalle maustebasaarille (Spice Bazaar), joka tunnetaan myös nimellä egyptiläinen basaari. Tänne löysin perille huomattavasti helpommin ratikan ja kartan avulla, ja itse katettu basaarikin vaikutti heti alkuunsa huomattavasti helpommin lähestyttävältä ja kooltaan pienemmältä kuin sekava Grand Bazaar.

bazaar08

Spice Bazaar eli maustebasaari aka egyptiläinen basaari

bazaar09

Mulla ois lampun hengelle kolme toivetta…

bazaar10

Turkkilaisia herkkuja

bazaar11

Maistuisiko henkonen vesipiipusta?

bazaar15

Nuo pinkit käkkyräkengät lähti mulle kotitossuiksi :)

Käsintehtyjä herkullisentuoksuisia saippuoita

bazaar12

Nimestään huolimatta maustebasaarilta löytyy itse moninaisten mausteiden kirjon lisäksi vaikka ja mitä muuta kivaa sälää, ja täältä suosittelen ehdottomasti tekemään matkamuisto- ja tuliaisostokset! Itse myös onnistuin kuin onnistuinkin löytämään muutamia kotiinviemisiä, kuten herkullisen tuoksuista kebabmaustetta ja turkkilaista, orgaanista omenateetä.

bazaar13

Maustekeoissa riitti valinnanvaraa

bazaar14

Rakkaustee tuoksui aika hurmaavalle!

Kirjoittaessa soi Murat Dalkilic – La Fontaine (DJ Kenan 2010 Remix)

Eng: I visited two of the biggest bazaars of Istanbul – Grand Bazaar and Spice Bazaar. The first one was rather huge and very crowded, and therefore I preferred to do my souvenir shopping at the Spice Bazaar, which is definitely worth dropping by!

Saatat myös pitää näistä

12 Kommenttia

 • Vastaa Katja / Historia de Viajes kesäkuu 9, 2014 at 11:03

  Onpas siellä ollut tähän aikaan porukkaa. :D
  Silloin lokakuun lopuilla kun minulla on sieltä kokemukset oli melko hiljaista tuolla grand bazaarissakin ja yllätyin tosiaan siitä ettei meille väkisin kaupiteltu mitään. Kuulun nimittäin itse tuohon samaan kastiin, että äkkiä pois en osta mitään jos tullaan iholle.
  Käytiin kävelemässä myös niitä basaarin ulkokujia pyhäpäivänä ja silloin tunnelma olikin vasta maaginen, sillä mikään ei tietenkään ollut auki ja käveltiin aivan kahdestastaan niillä kaduilla. :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 9, 2014 at 20:55

   Vau, ois mieletöntä nähdä nuo alueet täysin hiljaisina ja autioina! Basaarin ulkokujilla harhaillessa mietin vaan, että mistä täältä oikein pääsee pois… :D Mutta mielenkiintoinen kokemus oli sekin. Touko-kesäkuu taitaa olla aika suosittua matkailuaikaa Istanbulissa, kun ei ole vielä liian paahtavan kuuma, mutta lämpöä riittää ulkona kuitenkin yötunneillekin asti.

 • Vastaa Laura kesäkuu 9, 2014 at 12:26

  Oi että, tuollaisten aarreaittojen tarjontaa tutkiskellessa hurahtaa varmasti hetki jos toinenkin! Mahtavan näköistä :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 9, 2014 at 20:56

   No niinpä Laura, onnistuin kuluttamaan helposti parisenkin tuntia tuolla maustebasaarilla kun silmiin osui koko ajan vaan lisää kaikkea mielenkiintoista tutkittavaa! :)

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta kesäkuu 9, 2014 at 21:00

  Tiedän tasan tarkkaan, miltä tuo sisäänheittäjien ahdistelu tuntuu. Vihaan sitä aivan tajuttomasti! Yleensä teen niin, että alan vältellä paikkoja matkoilla, joissa kohtaan sisäänheittäjiä. Teen näin Espanjassa kuin myös Tokiossa. Jos alkoi tulla jonkinlaista ahtaanpaikankammoa tuolla niin en suosittele Tokion Harajukua x).

  Nuo saippuat näyttivät aluksi joltain toffeilta yms. karkeilta :P. Olisin varmaankin niin tyhmä, että maistaisin :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 10, 2014 at 20:32

   Hahaa Jerry, “ai mikä karkkihirmu?” :D Aika syötävän hyviltä ne saippuat näytti, että melkein teki mieli maistella! Mä en oikein voinut vältellä noita basaareja kun nimenomaan yksi reissun tarkoituksista oli vierailla moisella. Ja yllättäin juurikin Harajuku mua kiinnostaisi kanssa hirveästi Tokiossa :)

   • Vastaa Jerry / Pako Arjesta kesäkuu 11, 2014 at 13:42

    Siis Harajukuhan on mahtava paikka ja se jos mikä on niin Tokiota aidoimmillaan :P. Ehdottomasti sinne kannattaa mennä, jos ei nyt tule ihan kamalaa oloa ihmisjoukoista :). Mutta jos ne ihmisjoukot ovat ongelma niin silloin ei varmaankaan matkusta Tokioon laisinkaan :P

    • Vastaa Mari kesäkuu 12, 2014 at 08:08

     Kiitos Jerry näistä vinkeistä! Mua on jo pitkään kiehtoneet kuvat Harajukun mielikuvituksellisista, hurjista ja übersöpöistä asuviritelmistä :) Sitten kun joskus päädyn Tokioon, on se alue ehdottomasti käyntilistalla!

 • Vastaa Maarit Johanna kesäkuu 10, 2014 at 18:10

  Mie niin saisin kulutettua koko palkkani tuollaisessa paikassa! Kaikki ihanat kengät ja teelaadut ja juurikin härpäkkeet joita en edes tiennyt tarvitsevani. Onnellisena lähtisin silti pois. :p Nostan kyllä hattua jos yksin olet tuonne uskaltanut. Mie kyllä hukkuisin tuonne alta aikayksikön.

  • Vastaa Mari kesäkuu 10, 2014 at 20:35

   No niinpä Maarit Johanna, nuo basaarit oli aivan shoppailijan tavarataivaita kaikkine erikoisine härpäkkeineen! Osan ajasta tosiaan hengailin ihan omiin nimiini Istanbulissa, joten parhaani koitin olla hukkumatta suurkaupungin syövereihin, nähtävästi siinä onnistuen :)

 • Vastaa Jenni kesäkuu 11, 2014 at 02:53

  No ihan kuin Alladinin maassa! :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 12, 2014 at 08:00

   Aladdin on mun lemppari-Disney, ja ilmeisesti inspiraation lähde jo pienestä pitäen! ;)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.