Pallontallaajat.net
Valikko
Istanbul

Miltä näyttää Aasian puoleisessa Istanbulissa?

kesäkuu 7, 2014

sea04

Istanbulin kaupunki jakautuu kahteen eri maanosaan, Eurooppaan ja Aasiaan ja sitä halkova Bosporinsalmi erottaa kaksi merta, Mustanmeren ja Marmaranmeren toisistaan.

Mielenkiintoisen sijaintinsa lisäksi Istanbulin merellinen ilmapiiri on paikan päällä aivan käsinkosketeltavissa. Lukuisat matkustaja- ja rahtilaivat halkovat meriteitä ja laivoista salmen yli maihin kantautuvan huminan voi kuulla rannikkobulevardia pitkin kävellessään tai sitä reunustavalle puistonpenkille istahtaessaan. Tällaisiin pieniin hetkiin tarttuminen on tärkeää – kun huomaa tuntevansa hienon fiiliksen jollain tietyllä hetkellä, on hyvä pysähtyä ja taltioida sellainen merkityksellinen hetki muistiin arvokkaaksi kokemusten pääomaksi.

sea03

Bosporinsiltaa pitkin pääsee maitse Euroopasta Aasiaan

Bosporinsalmen varsinaisia risteilyvaihtoehtoja on pilvin pimein, ja suurin osa niistä lähtee Eminönün satamasta, kierrellen ympäri vesialueita joko puoli päivää tai kokonaisen päivän. Vaihtoehtona on myös varmasti upea yöristeily Istanbulin tuhansien valojen loisteessa kynttiläillallisen kera, ja jos vielä joskus päädyn takaisin Istanbuliin, haluan kokea tällaisenkin elämyksen!

Halusin kuitenkin tämän reissuni aikana ehdottomasti nähdä myös Aasian puoleisen Istanbulin, joten otin Kabatasin satamasta kätevän vesibussin, joka maksaa ainoastaan kolme Turkin liiraa. Matka Aasian puolelle Kadiköyn satamaan kestää abouttirallaa vartin, jonka aikana ehtii sopivasti nauttia viilentävästä merituulesta kuumana alkukesän päivänä.

sea01

20140530_145649

Paikallisliikenteen vesibusseja parkissa

sea05

Aasian puolelle saavuttaessa näkyy teollista satamaa

sea06

sea07

China Shipping -kontit pistävät silmään!

sea08

sea10

Minua suorastaa jännitti elämäni ensimmäinen visiittini Aasian puolelle, ja mielessä pälkähti jopa naiivit ajatukset, josko ihmiset toisen maanosan puoleisessa kaupungissa näyttäisivät vaikkapa kiinalaisilta! ;) Näinhän ei tokikaan ollut, ja maisema näytti aika lailla samankaltaiselta, kuin Euroopan puoleisessa Istanbulissa.

20140530_162733

Lämmin sadekuuro yllätti niin paikalliset kuin Marimenten toimituksenkin :)

20140530_162756

20140530_162714

20140530_163503

sea17

Värikästä ja sopivan sekavaa katukuvaa

Konkreettisimpana erona Aasian puolella on paikallisten mukaan se, että hinnat ovat edullisempia. Tästä innostuneena päädyinkin sitten vähän kuin vahingossa, täysin suunnittelematta pienelle shoppailukierrokselle kaupungin pääostoskadulle, ja muutamia löytöjäkin minulla tuli ilokseni tehtyä :)

sea15

Tämä Istanbulista ostamani toppi pääsikin jo tositoimiin tällä viikolla Sokos Hotelsien matkabloggaajille järjestämässä uutuusviinien maistelutilaisuudessa

sea14

Kahden ketjun kaulakoru, jossa lukee lause Koraanista

Paluumatkalla hyppäsin epähuomiossa väärään lauttaan, mutta ei se mitään, sillä Kabatasin sataman sijaan myöskin tutuksi satamaksi paikallistamani Eminönüyn päätyvä lautta tarjosi erilaisen merinäköalan kuin menomatkan lautta. Onni pienessä onnettomuudessa! :)

sea11

Onnistuin saamaan itseni väärästä portista väärään laivaan…

sea12

..mutta merimatkan maisemat kompensoivat vähän pitkittynyttä reissua :)

sea13

Jo vähitellen tutuksi tullut näky, Hagia Sofian museo ja Sininen moskeija häämöttivät vanhankaupungin horisontissa

Kirjoittaessa soi Leyla ft. Aglak – Nerdesin sevgilim

Eng: I wanted to explore the Asian side of Istanbul so took a seabus (only 3 TL) to cross the Bosphorus to the harbour of Kadiköy on the other side of the city. Basically it looks somewhat similar on both European and Asian sides, but I heard the prices are more affordable on the Asian side. Therefore, a little bit of shopping was definitely in order! ;)

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta kesäkuu 7, 2014 at 15:25

  Mä oon aina vain ajatellut, että tuolla Aasian puolella olisi vain sotkuisempaa ja meluisampaa? :D Ihania merikuvia kyllä, olisi niin ihanaa asustella meren rannalla…:)

  • Vastaa Mari kesäkuu 8, 2014 at 11:48

   Kiitos Annika! Mulla oli kans nähtävästi vähän jännät mielikuvat Aasian puolesta, kun en etukäteen itse asiassa tietoisesti halunnut kaivella kovin paljoa tietoa mitä sieltä löytyy vaan yllättyä ihan ite näkemästäni :) Ja meren rannalla asuminen ois myös täällä haaveena – ehkä sitten joskus isona! ;)

 • Vastaa Ruth kesäkuu 7, 2014 at 17:59

  Uijui, haluan tuonne kuvaamaan! Hyvä tietää, että Aasian puolelle saapuminen on tehty noin helpoksi :) mä ajattelin, että siellä on jotkut vahdit rajalla :D ei ilmeisesti tarvinnut viisumia yms.?

  • Vastaa Mari kesäkuu 8, 2014 at 11:51

   Hehee, ei tarvinnut viisumia tai mitään muutakaan matkustusasiakirjaa (miten mulla itellä ei käynyt edes mielessä semmonen?!) :D Lautalta vaan sulavasti poistuttiin toiseen maanosaan ilman minkäänlaisia rajamuodollisuuksia – luksusta! :)

 • Vastaa Maarit Johanna kesäkuu 7, 2014 at 23:18

  Hahaa, muka kiinalaisilta :D tuo on niin mielenkiintoinen paikka. Mulla kiehtoo Istanbulista eniten historia ja olis mahtavaa päästä pyörimään museoihin. Turkkilainen kylpylä olis varmaan kans elämys, kävitkö itse hamamissa? :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 8, 2014 at 11:56

   Alunperin mulla oli tarkotus käydä turkkilaisessa hamamissa, mutta hintoja hetken selviteltyä (useimmiten 30 eurosta ylöspäin) päädyin täyttämään reissupäiväni muulla ohjelmalla, kun kelitkin suorastaan kutsui viettämään aikaa mieluummin ulkosalla. Ja perustelin itelleni hamamin missaamista sillä, että jotain täytyy jättää seuraavallekin Istanbulin visiitille ;)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.