Pallontallaajat.net
Valikko
Istanbul

8 vinkkiä ihmeelliseen Istanbuliin

kesäkuu 4, 2014

Merhaba vaan eli tervehdys kaikille turkiksi!

Koko Pallontallaajien sivusto oli eilisen päivän ja tämän aamun valitettavasti alhaalla, eikä tänne blogiinkaan näin ollen päässyt tuttuun tapaan. Nyt ongelma on onneksi korjattu ja tästä riemastuneena voinkin viimein iskeä uutta Istanbul-postausta kehiin!

Nyt kun alan pikku hiljaa saada ajatuksiani kokoon ja pystyn sanomaan Istanbulin reissusta jotain muutakin järkevää kuin vain ylistämään kaupungin mielettömän maagista ilmapiiriä, kokosin teille muutaman yleisen huomion tästä kaupungista, joka ei New Yorkin tavoin koskaan nuku:

1. 14 miljoonan asukkaan Istanbulissa väkeä on oikeasti paljon! Kaupunki on suuri, ja käsittää monia eri alueita, unohtamatta myöskään Bosporinsalmen erottamaa, Aasian puoleista Istanbulin kaupunkia. Liikkuminen alueelta toiselle on onneksi tehty helpoksi julkisen liikenteen avulla, sillä ratikat, metrot ja bussit kulkevat tiheään tahtiin. Julkisen liikenteen “lipun” eli punaisen muovisen kolikon näköisen tokenin saa asemien lähellä olevista automaateista kolmella liiralla, ja se kattaa kaikki kulkuvälineet lukuunottamatta vesibusseja, joihin tarvitaan erilainen, metallinen token-kolikko, jonka tosin myös saa samaan kolmen liiran hintaan.

ist22

Ja kun ratikka on tämän värinen… :)

ist23

Istanbul Token-kolikko käy sekä ratikkaan että metroon ja maksaa kolme Turkin liiraa

2. Taksia en kauheasti tykännyt suosia, paitsi liikkuessa yöaikaan tai pimeällä, joka alkaa iltayhdeksän aikoihin. Taksikuskeilla on tapana paikallistenkin mukaan pyöritellä tietämättömiä turisteja ympäriinsä, ja veloittaa sitten tuplahinnan matkasta, joka olisi oikeasti paljon lyhyempi. Siirtyessäni aamuyöstä taksiasemalta bussiasemalle mennäkseni lentokentälle, kuski todellakin ajeli ristiin rastiin matkan, joka oikeasti olisi ollut varsin lyhyt. Tiesin bussiaseman sijainnin, mutta pimeällä ja etenkin rinkan kanssa liikkuessa hostellin respakin suositteli minua ottamaan turvallisuussyistä ennemmin taksin, kuin kävelemään lyhyttäkään matkaa yksin. Kuskin koittaessa veloittaa tuplahintaa normaalisti 5 liiran matkasta vänkäsimme hetken aikaa hän turkiksi ja minä englanniksi, ja lopulta pääsimme 7 liiran sopuhintaan. Yötaksoja ei Istanbulissa ole erikseen käytössä, joten jos kuski koittaa vedota tähän, hän juksaa asiakasta pahemman kerran.

ist26

Puistoalueet ovat yömyöhään keskellä viikkoakin vielä täynnä ihmisiä nauttimassa Istanbulin yöstä

3. Istanbulissa korkeuserot ovat huikeita! Kabatasin satamasta ylös vaikkapa Taksimin aukiolle kävely on lähestulkoon pystysuoraa ylämäkeä ja esimerkiksi polkupyörällä ei tässä kaupungissa tee oikeastaan mitään. Hauskana vaihtoehtona on ottaa kiskoköysirataa pitkin maan alla kulkeva fünicüler, joka myöskin toimii token-kolikoilla.

ist24

Kätevä fünicüler-kiskorata vie satamasta aina ylös korkealla Taksim-aukion huipulle

4. Turkkilaisilla on luontainen kyky olla vieraanvaraisia ja halu saada kävijä viihtymään, keinolla millä hyvänsä. Apua saa yleensä kysymättäkin ja toisinaan haluamattaankin, mutta kaikenlaiseen huomaavaisuuteen voi suhtautua vieraanvaraisuutena ja ystävällisyytenä. Sinisilmäinen ei tosin luonnollisestikaan kannata olla, ja se kuuluisa maalaisjärki päässä pääsee jo hyvin pitkälle!

5. Suosittelen lämpimästi jonkin sortin paikallisoppaan kanssa tähän suurkaupunkiin tutustumista. Minulla oli kaverin kaveri esittelemässä mulle Istanbulia parina päivänä, ja hänen ansiostaan sain reissusta huomattavasti enemmän irti – päästen kokemaan Istanbulissa sellaisia paikkoja, joihin tuskin muuten olisin osannut suunnistaa yhdenkään opaskirjan avulla.

ist28

Upea näkymä vanhan egyptiläistyylisen rakennuksen 8. kerroksen ravintolasta taivaanrantaa maalaaville Topkapın palatsille, Hagia Sofian museolle ja Siniselle moskeijalle

ist27

Istanbulin yöelämä – kun rajana on vain puolipilvinen taivas!

6. Turkoosia väriä näkyy joka paikassa: ratikan ja metron sisustuksessa, puistojen suihkulähteiden taustavärinä sekä Turkish Airlinesin lentokoneen tyynyissä, peitoissa ja istuimen päänojassa – noin muutamia paikkoja mainitakseni. En ole koskaan aiemmin tullut ajatelleeksi, että jo sana ‘turkoosi’ itse asiassa viittaakin Turkkiin, kuten noheva paikallisoppaani minua osasi valistaa. Kiva vaan, sillä itse tykkään turkoosista todella paljon niin vaatteissa, asusteissa kuin sisustuksessakin, joten tunsin olevani ihan oikeassa paikassa! :)

ist18

ist21

ist17

Turkoosia marmoria näkyy muun muassa kaupungin lukuisissa suihkulähteissä

20140526_202224

Kauniin ja raikkaan näköistä!

ist19

ist20

Ympäristöön sulautuminen taattu? :)

7. Yksin matkustava, vaalea suominainen pärjää varsin mainiosti Istanbulin melskeessä, keskellä turkkilaista macho-kulttuuria. Muutamat seikat mielessä pitäen ei naisreissaajalla ole Turkissa sen suurempia ongelmia, kuin missään muuallakaan päin maailmaa. Teen aiheesta vielä erillisen postauksen, koska nämä seikat varmasti kiinnostavat monia.

8. Viimeisenä, muttei vähäisempänä huomiona: Istanbulin kaupunki ei tosiaan koskaan nuku! Monet liikkeet, kampaajat ja vaikkapa tatuointipaikat ovat auki yömyöhään eikä ketään haittaa värkätä pikkutunneille asti, jos siihen on tarvetta.

ist29

Designkenkiä kierrätetystä uusiomateriaalista kehiteltynä

ist30

Piipahdimme myöhäisillä iltakahveilla kaverini kaverin tatuointiliikkeessä, jossa oltiin vielä työn touhussa iltakymmenenkin jälkeen

20140530_222357

Tatuoija-artistin omasta pohkeesta löytyi tällainen taideteos!

Kirjoittaessa soi Mr Probz – Waves (Robin Schultz Radio Edit)

Eng: My 8 tips in a nutshell for visiting Istanbul:

1. It’s a huge city but easy to move around via public transport such as trams and metros.

2. I wouldn’t recommend taking a taxi except during night time and dark hours – taxi drivers may easily fool you and charge for extra money.

3. There are great differences in altitudes within the city – a good exercise but if not always feeling like climbing up the hill to Taksim square you can always take the funicular as well!

4. The Turkish people are extremely hospitable and according to my experience you can always get help from the locals no matter where you go.

5. I warmly recommend you to have a local guide to show you around to get more out of the city! Doesn’t have to be a hired one, it’s better if you know a friend of a friend etc.

6. Turquoise colour can be seen everywhere around. Very beautiful in my opinion!

7. It’s safe to be a solo female traveller in Istanbul – with you normal common sense of course. Will get down to this topic more on a separate posting since I myself find this issue quite interesting to observe.

8. The city of Istanbul never sleeps! Little shops and hairdressers are open ’til late and nobody minds working on a tattoo studio on a Friday night at 10pm.

Saatat myös pitää näistä

14 Kommenttia

 • Vastaa Ruth kesäkuu 4, 2014 at 21:44

  Nonnih, loistavaa! Tämä on ehkäpä sitten syksyn listalla itselläkin :) hauska tuo turkoosi yksityiskohta, enpä tiennytkään asiasta aikaisemmin! Joka päivä pitää oppia jotain uutta ^^

  • Vastaa Mari kesäkuu 5, 2014 at 08:04

   Aivan niin Ruth, siksi halusin myös jakaa tuon turkoosi-tietouden muillekin :) Just pari päivää sitten muuten mainostivat ParisRion lentovaraussivustolla Istanbulin lentoja lokakuussa 169e, ei paha! *vinkvink* ;)

 • Vastaa Katja kesäkuu 4, 2014 at 22:22

  Mikä ahaa-elämys tuo Turkin ja turkoosin tarina! :D
  Itse olen viettänyt yhden yön Istanbulissa kun joskus aikoinaan otin valmismatkan yhteydessä bussireissun Turkkiin Bulgariasta (köh köh). Istanbul kyllä vaikutti todella mielenkiintoiselta paikalta ja ihmiset olivat niiiiiin ystävällisiä! Ehdottomasti pitää vielä mennä sinne uudelleen :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 5, 2014 at 08:20

   Kiitos Katja kommentista! :) Muakin huvitti tuo Turkin ja turkoosin värin yhteyden loogisuus jälkeenpäin, ja on myös jännä tosiaan, että vaikka Istanbul on suurkaupunki on ihmiset siellä silti tosi ystävällisiä. Tosin paikallinen kaverini kerkesi myös mainostaa, että mietipä kuinka vieraanvaraisia Turkin maaseudulla sitten ollaan! ;) Ja todellakin suosittelen Istanbulin reissua!

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta kesäkuu 5, 2014 at 08:45

  Olipa mielenkiintoisia faktoja ja vinkkejä :)! Vaikka Istanbul ei itsessään ole koskaan kiehtonut minua, näitä juttuja on silti kiva lukea :) . Tuo turkoosi-juttu oli tosi mielenkiintoinen ja täysin uusi fakta minulle :O. Itsekin pidän turkoosista ja muista sinisen sävyistä, joten tuo on hauska tieto :)

  • Vastaa Mari kesäkuu 6, 2014 at 08:20

   Kiitos Jerry! :) Muakin huvitti Turkin ja turkoosin välinen yhtälö kun en sitä koskaan aiemmin ollut tullut ajatelleeksi. Menolennollakin luulin vaan, että onpa ihana sattuma, kun koneesta löytyy raikkaan turkooseja yksityiskohtia! :)

 • Vastaa Laura kesäkuu 5, 2014 at 16:46

  Istanbul vaikuttaa todella upealta ja taianomaiselta kaupungilta ja se onkin keikkunut mun reissuhaavelistallani jo useamman vuoden ajan! Tää postaus ainoastaan vahvisti tunnetta, että tänne on joskus päästävä ;)

  • Vastaa Mari kesäkuu 6, 2014 at 08:22

   Kiva kuulla Laura, että tästä postauksesta oli apua Istanbul-inspiraation suhteen :) Ehdottomasti kannattaa suunnata tutkimaan kaupungin tusinoita ihmeitä!

 • Vastaa Maarit Johanna kesäkuu 5, 2014 at 21:53

  Nuo korkeuserot tuli yllärinä. Jotenkin kun se on niin ympäröity vedellä jokapuolelta niin luulis olevan matalaa.. Jännittävää! Mulla on vain pyöriny mielessä se sinun instaan pistämä kuva siitä ensimmäisestä omenatee-lasillisesta, se oli niin kaunis että tilasin heti Cayelissa työmatkalla olevalta poikaystävältäni tuliaiseksi turkkilaista teetä ja jotku kivat kupit joista sitä vois sitte hörppiä.. ^^ Turkki on ollu mulle aina sellainen että ei kiinnosta ei kiitos. Istanbul vaikuttaa kuitenkin melkolailla erimaailmalta kuin joku Alanya, johon minua ei sais kyllä kirveelläkään:D

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2014 at 10:41

   Mullakin tuli täytenä yllätyksenä nuo korkeuserot, ja kartan kanssa suunnistaessakin meni välillä vähän mielenkiintoiseksi kun noin vaihtelevaa maastoa ei niin helposti hahmota kartalla (ja etenkään jos kaikki maailman pikku tiet ei näy siinä, minne tietenkin luonnollisesti eksyin :D ) Ja se omenatee oli NIIIN hyvää, ja kävinkin myös maustebasaarilta hakemassa pienen pussillisen orgaanista omenateetä. Ne pienet teekupit on kans tosi hienoja ja mulla melkein lähti semmosetkin mukaan, mut pelkäsin muka saavani rikki ne matkan aikana… Ja tosiaan maana muakaan ei ole Turkki kiehtonut ennen tätä, mutta Istanbul oli aivan mieletön kokemus!

 • Vastaa Inka kesäkuu 6, 2014 at 07:07

  Tosi mielenkiintoisia juttuja, ja niin ihanaa että tykkäsit! Pitääpä ens kerralla muistaa se Millan kaveri jos enää Istanbuliin suunnataan. Ja niin siisti tuo turkoosijuttu, enpä olo minäkään sitä hoksannut ajatella, kalkkunat ollu vaan mielessä! :D

  • Vastaa Mari kesäkuu 7, 2014 at 11:28

   Kiitti Inka! Uskon, et mullakin ois saattanut olla vähän erilainen reissu, jos en oikeasti ois tuntenut paikan päältä ketään. Paikallisoppaat siis kunniaan! P.S. Ja toi kalkkunajuttu on kans jännä, mulle ei oo vielä selvinny onko niilläkin kenties jotain tekemistä toistensa kanssa.. :D

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta kesäkuu 7, 2014 at 15:34

  Hahah, en ole koskaan ajatellut että Turkki ja turkoosi liittyy jotenkin toisiinsa :D Enkä kyllä ollut kuvitellut, että siellä olisi korkeuseroja..Nämä on hyvä tietää, jos sinne suunnalle tulee joskus mentyä!

  • Vastaa Mari kesäkuu 8, 2014 at 11:49

   Nämähän on ehottomasti semmosia tietoiskuja, jotka joskus saattaa reissatessa pelastaa! ;)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.