Pallontallaajat.net
Valikko
Suomi

Marimekon matkassa

toukokuu 24, 2014

Moikka moi, ja lomaterkkuja Marimenten kesälaitumilta!

Muutaman päivän blogihiljaisuuteni johtuu yksinkertaisesti siitä, että keskiviikosta lähtien aloitin hyvin ansaitun kesälomani. Koska kelit ovat hellineet lähestulkoon koko Suomenmaata, on hilpeä bloggaajanne näyttöpäätteen edessä istumisen sijaan kirmaillut helteisillä kesälaitumilla ja nauttinut auringonsäteistä ja ylipäätään siitä fiiliksestä, että saa tehdä kaikkia niitä asioita, mille ei töitä pakertaessa aina kerkeä niin usein kuin haluaisi.

kesa

Matkalla kohti meren rantaa löytyi todellinen kesäkatu

marimekko02

Aloitin varsinaisesti lomani torstaina vierailemalla suomalaisen designyritys Marimekon järjestämällä ilmaisella tehdaskierroksella, jossa perehdyimme muun muassa yrityksen tarinaan sekä erilaisiin kankaanpainantatekniikoihin. Näitä kierroksia järjestettiin muutama tämän kuun aikana ja ne olivat kaikille avoimia niin kauan kunnes ilmoittautumispaikat täyttyivät (eli sangen nopeasti!). Sain kuulla näistä kierroksista muistaakseni VisitFinlandin Facebook-sivujen ilmoituksesta, jonne rekisteröidyinkin lähes heti varatakseni paikkani. Marimekko järjesti kierroksia sekä suomeksi että englanniksi, ja kuulemani mukaan ne ovat olleet erittäin suosittuja.

marimekko05

marimekko07

Aulan odotustilan kuosit eivät paljoa jättäneet paikkaa arvailujen varaan

marimekko06

Kierroksen kesto oli noin 45 minuuttia ja harmikseni valokuvaaminen tehdas- ja toimistotiloissa oli ehdottomasti kiellettyä, tosin aivan ymmärrettävästä syystä: tehtaassa saattoi vierailumme aikana olla esimerkiksi painossa sellaista kuosia, jota ei ole vielä lainkaan julkistettu missään, joten pidetään nämä asiat ihan mielellään täysin yrityssalaisuuksina. Kaikki tämän postauksen kuvat ovat näin olen Marimekon aula- sekä myymälätiloista.

marimekko10

Helsingin Herttoniemeen rantautuneen tehtaan sijainti on kierroksen oppaamme Outin mukaan usein ihmetyksen aihe suurille yhteistyöyritysjohtajille. Toisin kuin monien isojen yritysten tuotantotehtaiden sijainti kaukana kaikesta keskellä ei mitään, Herttoniemeen pääsee kätevästi Helsingin keskustasta metrolla noin vartissa.

marimekko04

Kokosin kierroksen mielenkiintoisimmat faktat teille tähän, olkaatte hyvät:

* Marimekon henkiinherättäjä Kirsti Paakkanen osti vuonna 1991 konkurssin partaalla olevan yrityksen pienellä rahalla, ottaen harteilleen samalla kaikki yhtiön velat.

* Paakkanen julisti aikoinaan julkisesti, ettei hänen kankaissaan tulla näkemään ainakaan mitään kukkakuoseja. Vaan kuinkas sitten kävikään…?

marimekko09

Marimekon sisukkaan pelastajan Kirsti Paakkasen muotokuva

* Marimekon myynti on nykyään jakautunut lähes 50/50 Suomen ja ulkomaiden välillä, kun aiemmin Suomen markkinat hallitsivat myyntiä reilusti. Kansainvälistyminen onkin yrityksen päivän sana ja suuntaus.

* Tuotannosta noin 30 prosenttia tapahtuu Suomessa, ja tämä koskee enimmäkseen kangaspainoa. Esimerkiksi tunnetut Oiva-astiastot valmistetaan Thaimaassa.

marimekko17

Marimenten toimitukseltakin löytyy tällainen Mariskooli – hempeän pinkkinä tietenkin

marimekko18

* Itse kankaita ei enää tehdä Suomessa. Saksasta tulevat tavallisemmat kangasmateriaalit ja erikoisemmat ja hienoimmat aina Perusta asti.

* Suosituimmat kangaskuosit ovat Unikko (ylläri!), Lumimarja, sekä nousevana tähtenä Siirtolapuutarha.

* Unikko-kuosi täyttää tänä vuonna pyöreät 50 vuotta. Marimente onnittelee lämpimästi! :)

marimekko11

Unikko pitää pintansa

* Lumimarjan inspiraation taustana on kangaskuvion luoneen taiteilijan havainto alkutalven luonnosta, kun maisemassa ei näkynyt mitään muuta elävää kuin luminen marjapensas.

* Marimekon lastenmallistot ovat nousussa (liekkö useimmilla suunnittelijoilla niin paljon lapsia perheissään?)

* Miestenmallisto sen sijaan on laskussa, eikä ole juurikaan lisääntynyt sitten 80-luvun. Nykyään miehille on saatavilla Marimekkoa enimmäkseen kravattien, solmioiden sekä Converse-tennareiden muodossa.

marimekko12

marimekko13

* Tehtaassa tehdään töitä viitenä päivänä viikossa kahdessa vuorossa.

* Marimekko on hyvin naisvaltainen yritys – 88 prosenttia yrityksen työntekijöistä on naisia.

* Marimekolla käytetään kangaspainossa pääasiallisesti kahta eri painotekniikkaa, rotaatiopainoa ja laakapainoa.

*Rotaatiopainolla valmistetaan painettua kangasta 15 metriä minuutissa. Kone pystyisi painamaan puolet nopeamminkin, mutta 30 metrin minuuttivauhdissa on riski, että mahdolliset virheet jäävät helpommin huomaamatta, jolloin painolaatu kärsii ja painettua tuotetta menee enemmän hukkaan.

* Laakapainokone valmistaa painettua kangasta “nykäyksittäin” aina yhden raportin eli kankaan kuvion korkeuden verran. Marimekon laakapainotekniikasta voi katsoa videopätkän täältä:

*Kolmantena ja uusimpana painotekniikkana on digiprinttaus, joka mahdollistaa hyvin moniväristen kuvioiden painamisen.

* Kerrallaan käytetään vain yhtä painotekniikkaa, mutta kahden vuoron aikana yleensä tekniikka vaihtuu työpäivän aikana.

* Yhtä kangaskuosia painetaan kerrallaan 800 metriä.

marimekko14

Omintakeiset, graafiset kuviot ja kirkkaat värit – siinä Marimekon menestysresepti

* Painovärit sekoitetaan jo painopäivää edeltävänä iltana. Kaikki värit ovat myrkyttömiä.

* Painon jälkeen kuviot hyörytetään 103 asteessa, ja tämän jälkeen kankaat pestään vedellä ja saippualla ja lopulta kuivataan.

* Lopuksi painokuviot tarkastetaan ihmisvoimin, sillä kone ei pysty tunnistamaan mahdollisia painovikoja. Silmämääräisessä tarkastuksessa ei etsitä yksittäisiä virheitä vaan toistuvia vikoja, kuten esimerkiksi valkoista pistettä kuosissa.

marimekko15

Tehdaskierroksen päätteeksi saimme halutessamme piipahtaa Maritori-kahvilassa nauttimassa talon antimista sekä kierrellä Marimekon tehtaanmyymälöissä. Näistä toisessa myydään edullisesti esimerkiksi kangaskappaleita, joissa on havaittu jokin pieni vika, joka ei normaalikäytössä haittaisi lainkaan, mutta jota ei voida laittaa normaaliin myyntiin.

marimekko08

Oma henkilökohtainen suosikkini, kiva nimi ja kaikkea  ;)

marimekko03

Mutta kaikista mahdollisista värikkäistä ja näteistä paikoista huolimatta viksu bloggaaja ottaa itsestään selfien, missäpä muuallakaan kuin vessassa…

Kierroksellamme nousi myös esiin yleisön joukosta Marimekolle kysymys ja ehkäpä tulevaisuuden haaste – milloin eläinten, kuten esimerkiksi koirien Unikko- ja vaakaraitapuvut tulevat suunnitteluun? :)

marimekko16

P.S. Arvatkaa kuinka monta kertaa olin tämän postauksen aikana kirjoittaa sanan ‘Marimekko’ sijasta Marimente, ja päin vastoin? Liian monta! :D

Eng: On the first day of my summer holiday I took a free guided tour at the Finnish design and clothing factory Marimekko just a bit outskirts of Helsinki. We were for example described the story behind the company, the different kind of printing techniques used in the company and overall the the whole process of making a Marimekko cloth. We were not allowed to take any photographs inside the factory or offices itself due to the company’s policies, so all the pictures above are from the lobby and the factory outlet. However, it was a very interesting visit and by the way, nowadays as an international company Marimekko does provide some of the guided tours in English as well!

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Inka toukokuu 25, 2014 at 23:01

  Tuo Hertsikan myymälä on kyllä ihan super, se on ollu mun Helsingin-reissujen pyhiinvaelluskohde jo monen vuoden ajan, ja oon oikeastaan vähän ihmetelly miten en oo vielä tän kuukauden täällä asumisen aikana siellä päässyt käymään! Pakko ottaa agendalle! :)

  • Vastaa Mari toukokuu 31, 2014 at 23:08

   Mä en ollu koskaan ennen käynyt tuolla, mutta oli kyllä ehottomasti käymisen arvoinen ja hiplailin siellä vaikka ja mitä kivaa. Pistähän Hertsikan visiitti ylös menokalenteriin! :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta toukokuu 26, 2014 at 00:18

  Ihana visiitti! Tuollainen kierros olisi varmasti mielenkiintoinen. Ja hei, unikkokuosia koirille, myis varmaan jossain Japanissa tosi hyvin, heheh.

  • Vastaa Mari toukokuu 31, 2014 at 23:10

   No aivan! Ihan selkeä uusi hitti ja trendisuuntaus, etenkin sinne Japanin markkinoille ja miksei tännekin, kun kysyntää kerran kuulosti olevan :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.