Pallontallaajat.net
Valikko
Ulkosuomalaisuus

Oransseja ERASMUS-muistoja pannukakkumaasta

huhtikuu 7, 2014
nhl16

Kuningattarenpäivänä Amsterdamin kanaaliveneet täyttyivät oranssipukeisista juhlijoista

nhl03

Tuulimyllyjä ja tulppaaneja. Lättänä kuin pannukakku. Neljä vuodenaikaa yhden päivän aikana. Pitkiä ihmisiä ja hassu kurkkuäännekieli.

Joko arvaatte, mistä maasta on tällä kertaa puhe? Kyllä vain, menin viime postauksen Italian muisteluiden jälkeen vielä vuoden taaksepäin kevääseen 2008. Vietin kyseisen kevätlukukauden opiskelijavaihdossa Hollannin pohjoisosassa, 95 000 asukkaan pienessä suuressa Leeuwardenin kaupungissa.

nhl10

Kauniita kanaaleja Leeuwardenissa

nhl05

nhl11

Hollannissa tuulee paljon. Ja kovaa!

nhl02

Pyörä on varsin suosittu kulkupeli tasaisella tantereella

hollanti erasmus

Pannukakkumaan “pilvenpiirtäjä” oman huoneeni ikkunasta kuvattuna

Ensinnäkin sananen opiskelijavaihdosta: jos opiskelet jossain korkeakoulussa ja sinulla on mahdollisuus lähteä vaihtoon – LÄHDE IHMEESSÄ! Monilla kouluilla on runsaasti yhteistyökorkeakouluja ja esimerkiksi Euroopan sisällä vaihtoon lähtö on tehty käteväksi muun muassa Erasmus-vaihto-ohjelman kautta. Erasmus-vaihdossa ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja yhteistyökoulujen kesken ja opiskelijana saa Kelalta korotetun ulkomaanopiskelurahan.

nhl04

Opiskelija-asuntolamme Kanaalstraat

nhl01

Oma huoneeni, jossa rakastin istua ikkunalla ja katsella vastapäänaapurin ikkunan kissaa

Alunperin haikailin vaihtoon Italiaan, mutta koska Kajaanin ammattikorkeakoululla ei ollut toimivia vaihtosuhteita Italian koulujen kanssa, pistin hakemuksen menemään Ranskan Lyoniin. Jossain vaiheessa kuitenkin kävi ilmi, etten saisi Lyonista tarpeeksi sopivia kursseja omaan opinto-ohjelmaani eli matkailuun ja liiketalouteen liittyen. Tämän vuoksi päädyin lopulta Ranskan sijaan Hollannin Noordelijke Hogeschool Leeuwardeniin eli tarpeeksi harhaanjotavasti lyhennettynä NHL:ään opiskelemaan Business-puolen kursseja, jotka hyväksiluin omiin matkailualan opintoihini.

Itse opiskelusta NHL:ssä on jäänyt parhaiten mieleen hullunkurisen Mr. Dingemansin viihdyttävät oppitunnit. Kansainvälisen markkinoinnin opettajamme oli käynyt suunnilleen maailman joka kolkassa ja tiesi Suomestakin suurin piirtein enemmän kuin vaihdossa ollut ystäväni Tiina ja minä yhteensä!

nhl12

nhl13

NHL:n koulurakennus

Hollannin kieli on varsin jännän kuuloista, kuin sekoitus saksaa ja ruotsia lisättynä arabialaisella kurkkuäänteellä. Ensimmäisen hollannin tunnin jälkeen olin kohtuullisen järkyttynyt näistä äänteistä enkä tainnut olla ainoa vaihtari, jolla tuli kurkku kipeäksi kaiken g- ja sc-äänteiden kakomisen jälkeen :D

Hollanti on maana hyvin pieni, mikä tarkoittaa sitä, etäisyydet ovat melko lyhyitä ja esimerkiksi Leeuwardenista Amsterdamiin on vain parin tunnin junamatka. Vastaavasti koko maan päästä päähän kestää junalla noin 4-5 tuntia. Myös naapurimaissa, kuten Saksassa ja Belgiassa on helppo piipahtaa Hollannista käsin vaikkapa viikonloppuvisiitille.

nhl17

Amsterdamin kapeat ja hiljalleen vajoavat, ei aivan vatupassissa olevat piparkakkutalot

Ollaan nyt tässä vaiheessa ihan rehellisiä. Mielestäni vaihtoon ei ainoastaan lähdetä pelkkää opiskelua varten, vaan vaihtoaika tarjoaa parhaimmillaan myös anutlaatuisia, kansainvälisiä kokemuksia. Uuteen maahan ja sen kulttuuriin ja ihmisiin tutustumista, mieletöntä yhteishenkeä muiden vaihtareiden kanssa ja niitä pieniä, suuria, unohtumattomia hetkiä, joita myöhemmin muistellaan vielä kymmenienkin vuosien takaa!

nhl07

“Viva la fiesta, viva la noche, viva los DJ’S…”

nhl09

Oranssi kruunu päässä ja hymy herkässä myös vaihtarina olleen rakkaan Tiinan kanssa

nhl08

Suomi-pojat kevättalvisella Terschelling-saaren rannalla

nhl15

Ja yllättäin Annikakin onnistui piipahtamaan moikkaamassa meitä Skotlannista käsin! :)

Koko viiden kuukauden vaihtoajan voisikin täten tiivistää yhteen paljonpuhuvaan lauseeseen:

I’m not the same after my ERASMUS!

Tätä postausta kirjoittaessa soi:

Daniel Muñoz – Malita mala

Katina and The Waves – Walking On Sunshine

Marco Borsato – De meeste dromen zijn bedrog

Stella – Häävalssi

Eng: I was an Erasmus exchange student in Leeuwarden, the Netherlands during Spring 2008 for five months. Besides studying Business Management courses I got to know the Dutch culture, language and local lifestyle as well as enjoy the the time of my life with other exchange students!

Saatat myös pitää näistä

6 Kommenttia

 • Vastaa Maarit Johanna huhtikuu 7, 2014 at 21:54

  Ihana postaus! Hollanti vaikuttaa superkivalta, en ole koskaan tutustunut siihen enempää kuin yhden neljän tunnin häthätäisen Amsterdamin välilaskukierroksen verran. Erasmusvaihto häämöttää syksyllä. Mikäli kaikki kurssit saa hyväksiluettua tämä löytää itsensä ja bloginsa Akureyristä Islannista syyskuussa :)

  • Vastaa Mari huhtikuu 8, 2014 at 08:15

   Kiitos Maarit Johanna! Hollanti on varsin söpö lilliputtimaa, ja sympaattinen niin matka- kuin vaihtokohdekin. Islanti kuulostaa kanssa tosi kivalta, ihan huippua että oot lähdössä sinne vaihtoon! :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta huhtikuu 8, 2014 at 17:09

  Hahah, johan oli aikamatka..:D Pistän tuon oman vauhdikkaan fledani tuulen piikkiin…Voi niitä aikoja!

  • Vastaa Mari huhtikuu 8, 2014 at 18:12

   Vauhdikkaalla naisella vauhdikas tukka ;) Ihan uskomattomalta tuntuu nämä kaikki meiänkin kohtaamiset kun oon tässä muutaman päivän ajan käynyt läpi näitä vanhoja reissuja ja ulkomailla asumisia <3

 • Vastaa Sofia huhtikuu 8, 2014 at 20:10

  Kuulostaa loistavalta kokemukselta! :) Haha, hollanti on kyllä aikamoinen kieli… löytyy noita myös lähempääkin, vaikka tanska :D

  • Vastaa Mari huhtikuu 9, 2014 at 17:33

   Joo Tanska on kans aika oma lukunsa :) Kirjoitetusta muodosta saattaisi ymmärtää ruotsin kautta jotain, mutta kun tanskalainen avaa suunsa on meikätyttö vaan iso kysymysmerkki :D

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.