Pallontallaajat.net
Valikko
Italia

Muinainen merimahti ja Kolumbuksen synnyinkaupunki Genova

huhtikuu 5, 2014

Eilen aamulla yövuoron jälkeen töistä palatessani mp3-soittimestani kantautui pitkästä aikaa biisi, joka vei minut ajassa viisi vuotta taaksepäin kevääseen 2009.

Sen kevään asuin Italiassa, Genovassa, yhdessä Euroopan suurimmista satamakaupungeista. Matkailualan opiskeluihini liittyvään viiden kuukauden työharjoitteluun mahtui matkatoimistotöiden ohella myös runsaasti muita arvokkaita elämänkokemuksia.

genoa01

Genovan vanhaa satamaa

genoa02

Satama-alue on suosittu oleskelupaikka, etenkin aurinkoisina sunnuntai-iltapäivinä

genoa09

Satamaa on viime vuosien ajan kehitetty vetovoimaisemmaksi samalla vaalien vanhoja merikaupan aikaisia varastoja

genoa10

‘Bigo’, panoraaminen hissirakennelma

genoa17

Hissi pyörii 360 astetta ja tarjoaa upeat näkymät yli vanhan sataman

genoa08

Keskellä kuvaa siintävän pallon sisälle on rakennettu trooppinen, sademetsämäinen kasvihuoneilmasto kolibreineen

Genovalaiset itse etenkin tykkäävät ajatella, että Amerikan mantereen löytänyt tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus syntyi nimenomaan Genovassa, ja kaupungista löytyykin muun muassa Kolumbuksen asuintalo, joka on vapaana vierailukohteena.

genoa11

Täältä käsin passasi Kolumbuksen suunnitella uuden maailman löytämistä

genoa07

Genovassa syntyneen Kristoffer Kolumbuksen muistomerkki

Genovasta löytyy Euroopan toiseksi suurin akvaario, jossa voi ihastella muun muassa pikku pingujen uintia sekä merimuseo, Galata del Mare, joka esittelee arvokkaasti kaupungin mennyttä merimahtiaikakautta.

genoa16

Genovassa on myös erinomainen aperitiivikulttuuri – käytännössä tämä tarkoittaa cocktail-drinkkiä, jonka hintaan sisältyy vaihteleva määrä ja valikoima suolaista purtavaa. Parhaassa tapauksessa se voi olla kokonainen buffetpöytä pizzanpaloineen ja pastoineen, taikka pieniä suolaisia suupaloja, joita tarjoillaan lisää pöytään sitä mukaa, kun entiset hupenevat. Vaatimattomimmillaankin (suomen kielen pisimpiä sanoja?) aperitiiviin kuuluu vähintään sipsit ja suolapähkinät, joita tarjoillaan drinkkien kyytipoikana myös ihan oluen ja viinilasin kanssa ilman erillistä tilausta.

genoa12

Piazza di Ferrari-aukio Genovan keskustassa

genoa14

Genovassa on huikeita korkeuseroja ja kaupunkia reunustaa sekä Alppien että Apenniinien vuoristot

genoa03

Näkymä toimiston parvekkeelta 8. kerroksesta

genoa15

Nyt kun ruoan pariin taas päästiin, niin Genova on myös tunnettu erinomaisesta focacciasta, jota haimme usein uunituoreena leipomosta aamulla ennen töihinmenoa. Etenkin sipulifocaccia vei kielen ja mielenkin mennessään! :) Tämän lisäksi Genovasta tulee myös kuuluisa pestokastike, joka perinteisesti koostuu jauhetusta basilikasta, valkosipulista, pähkinöistä, oliiviöljystä sekä parmesaanijuustosta.

Genova ei niinkään ole matkailijoiden suosima kohde, joten englantia siellä puhutaan verrattain vähän ja ainakin italian alkeiden osaaminen tai jonkun paikallisen kaverin tunteminen helpottaa käytännön elämää suunnilleen Helsingin kokoisessa, merellisessä kaupungissa.

Tammikuussa en muista koskaan palelleeni sisätiloissa niin paljoa kuin Italiassa – tilavaa ja kivilattiaista neljän makuuhuoneen ja olohuoneen kimppakämppäämme ei kauheasti lämmitelty, ja yöt muistankin nukkuneeni pitkien pyjamien ja villasukkien kera kolmen peiton alla!

genoa13

Tammikuussa sai hyvinkin olla villakangastakki päällä mereltä tulevan kylmän kostean ilman vuoksi

genoa04

Appelsiinipuita täydessä terässä keskellä talvea, kylmyydestä huolimatta

Onneksi aika kuitenkin kultaa muistot, ja lämpimät kesäkelit saapuivat Genovaan pääsiäisen tienoilla. Varsinaisia aurinkolomakohteeksi sopivia hiekkarantoja Genovassa ei juurikaan ole, mutta muutama pienempi ranta auringonpalvontaa varten löytyy. Toukokuun loppupuolella alkoikin jo välillä olla ihan tukahduttavan kuuma, ja kesäkuun alussa Suomeen palatessani omat vanhempanikaan eivät olleet tunnistaa aivan pavuksi paahtunutta tytärtään Kajaanin juna-asemalla :)

genoa05

genoa06

*Kaikki kuvat ovat omiani tai myös Genovassa työharjoittelussa olleen ystäväni Niina Leinosen ottamia, ethän käytä niitä ilman lupaa, kiitos.

Eng: I went back in time with the memories of Spring 2009 spent in Genoa, Italy for my study-based practical training period of five months. Genoa once was one of the so-called ‘Maritime Republics’ and still today it is one of the largest cities of Mediterranean coast and the largest sea port in Italy. The local Ligurian cuisine with delicious focaccia and pesto genovese is definitely worth experience as well as Galata Museo del Mare (maritime museum) and the second largest Aquarium in Europe.

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Pingviinimatkalaiset huhtikuu 5, 2014 at 13:42

  Kääk, en tiennyt sun asuneen Genovassa! Olen käynyt siellä joitakin kertoja ja reilu kymmenisen vuotta sitten kävin selvittelemässä mahdollisuuksia päästä sinne opiskelemaan. Mutta sitten elämä muutti kulkuaan, kun tuli tuo nykyinen reissukaveri kuvioihin ;) Apertiivikulttuuri on ihana ja focaccia suussa sulavan hyvää. Miten ihanaa olikaan tehdä tämän postauksesi myötä paluu Genovaan. Seuraavan kerran kun nähdään, niin haluan kuulla tästä vielä paljon lisää!

  • Vastaa Mari huhtikuu 6, 2014 at 11:35

   Heh, huippua kun ollaan molemmat tallattu myös siellä samalla suunnalla :) Genova ois varmasti kiva kaupunki opiskella ja tavattiinkin siellä pari suomalaista vaihtaria. Oisin myös ite halunnut ylipäätään vaihtoon Italiaan, mutta meidän koululla ei ollut oikein yhteistyökouluja siellä päin – onneksi kuitenkin työharjotteluun tarjoutui mahdollisuus ihanaan Italiaan! Tästä pitää kyllä turista hetki jos toinenkin kunhan nähdään taas! :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta huhtikuu 5, 2014 at 17:00

  Kivan näköinen paikka! Ja kiva biisi, kuuntelen sitä tässä just lukiessa ja aamuteetä juodessa (se siitä espanjan opiskelusta). Oot kyllä tosi ruskea tuossa alimmaisessa kuvassa!! :O

  • Vastaa Mari huhtikuu 6, 2014 at 11:41

   Tuo on kiva biisi, vaikka kertosäe kuulostaakin toistavan yhtä ja samaa sanaa ;) Jovanotti on viime vuoden aikana ilmeisesti noussut suurempaan suosioon Italiassa kuin mitä viisi vuotta sitten. Uudempaa tuotantoa en ole kuullut, mutta tuon biisin tunnelmat vie aina takas Itaaaaliaan! Ja tuo rusketuskuva on itse asiassa Oulusta kun olin ollut viikon Suomessa Italiasta paluun jälkeen – pakko oli ottaa joku kuvatodiste että ainakin joskus on ollut papuna ;)

 • Vastaa Teea huhtikuu 5, 2014 at 21:51

  Genova on nätti kaupunki, itse pysähdyin siellä muutamaksi päiväksi Italian matkallani joitakin vuosia sitten. Sieltä jäi hyvät muistot enkä panisi pahakseni lähteä sinne toisenkin kerran. Oletko itse palannut kaupunkiin tuon vuoden 2009 jälkeen?

  • Vastaa Mari huhtikuu 6, 2014 at 11:46

   Genova on kyllä tosi kaunis, ja oon välillä miettinyt pitäisikö sinne palata jossain välissä, tai ainakin käväistä jos siellä päin sattuu reissaamaan. Sinne jäi monta ja monenlaista muistoa, ja toisaalta saattaisi tuntua oudolta palata, kun esimerkiksi samat ihmiset ei enää ole siellä. Mutta Italia on niin täynnä mahtavia kohteita (ja ihanaa ruokaa!), että siihen maahan tiedän kyllä vielä palaavani :)

 • Vastaa Annika huhtikuu 7, 2014 at 18:03

  Oi ihanaa että oot päässyt asumaan Italiassa! Kävin Genovassa elokuussa 2008 aussikaverin kanssa, koska hänen kaverinsa taas oli siellä opiskelijavaihdossa. Tykkäsin kaupungista ihan sikana ja siitä lähtien oonkin suunnitellut sinne vielä joskus palaavani. Sieltä löytyy läheltä muitakin söpöjä pikkupaikkoja, niin paljon nähtävää olisi! :)
  Kuuntelin muuten joskus vuosia sitten Jovanottia aika paljon. Mieleen on jäänyt parhaiten se (varmaan tunnetuin) L’ombelico del mundo -biisi. Siinä on voimaa :)

  • Vastaa Mari huhtikuu 8, 2014 at 08:23

   Joo, siinä lähistöllä Ligurianmeren rannikolla on vaikka ja mitä kivoja pikku kyliä, muun muassa Cinque Terren viisi kylää, jotka muodostaa yhdessä kansallispuiston, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Välimatkat on niin lyhyet, että mekin käytiin jalan vaeltamassa kylästä kylään, ja maisemat matkan varrella on aivan upeita. Pitänee kaivella näitäkin kuvia jostain arkistoista ja iskeä jossain välissä eetteriin! :) Ja energisen kuuloinen tuo mainitsemasi Jovanottin biisi :) Me kuunneltiin myöss samaisen artistin Mezzogiorno-biisiä, jota osa rakasti (minä) ja osa vihasi kertosäkeen takia (varmaan kaikki muut :D )

   • Vastaa Annika huhtikuu 8, 2014 at 11:25

    Joo, just Cinque Terre yms. Me käytiin sillon Portofinossa ja vissiin Camoglissa. Mulla on haave-suunnitteilla reissu tuonne suunnalle, niin että lentäis vaikka Genovaan ja laskettelis siitä rannikko pitkin alas :)

    • Vastaa Mari huhtikuu 8, 2014 at 18:08

     Mä kävin kans päiväseltään palloilemassa Portofinossa, ja mietin sillon että sitten isona hommaan jonkun huvilan sieltä! ;) Tosin siellä oli yllättävän paljon jenkkituristeja ja melko kalliit hinnat, mutta ehkä ne maisemat verottaa sen verran… Ja muistaakseni Camoglin läpi ajeltiin jonkun vuoren huipulle kattelemaan auringonlaskua, ja siitä suunnattiin toistaiseksi elämäni ainoalle viiden ruokalajin illalliselle pieneen vuoriravintolaan. Voi kun koko ajan tulee mieleen lisää ja lisää näitä muistoja! :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.