Pallontallaajat.net
Valikko
Lattarimaat

Kahvihammasta kolottaa – vierailu nicaragualaisella kahviplantaasilla

huhtikuu 3, 2014

Kahvinjuontihistoriani ei ole kovinkaan pitkä, mutta sitäkin intohimoisempi.

coffee19

Lattetaidetta kahvipaahtimon takahuoneessa

Aloin juoda kahvia säännöllisesti vasta viimeisenä ammattikorkeakouluvuotenani, kun 12 tunnin opinnäytetyön vääntämiset vaan yksinkertaisesti vaativat jotain buustausta ja piristettä! Sen jälkeenhän hommasta ei enää ole ollut paluuta, vaan koen, että vähintäänkin herätessä ja iltapäivällä on saatava maukas sumppi suodatinkahvia, johon laitan aika luvattoman paljon maitoa mutten lainkaan sokeria.

coffee17

coffee18

Kiinnostukseni kahviin on kumpuillut niinkin paljon, että ehdin viime keväänä olla hetken töissä eräässä helsinkiläisessä kahvipaahtimossa ja seuraavia matkakohteitakin suunnitellessa on oikein mukava plussa, jos kyseessä on kahvimaa. Väli-Amerikassa näitä löytyykin runsaasti, sillä kahvi on monen Väli-Amerikan valtion tärkeä tuote. Ensimmäinen mielikuvani ennen reissua esimerkiksi maasta Costa Rica oli automaattisesti kahvi, enkä taida olla tässä asiassa ainoa, joka näin ajattelee? :)

coffee16

Muistomerkki välittää kiitokset maan kansalle erinomaisesta Costa Rican kahvituotteesta

coffee15

Kahvipensaita San Josén keskustan puistossa

coffee14

Ja tähän väliin päivän sivistysosio: maailman suurin kahvintuottajamaa on Brasilia, 13. suurin Costa Rica ja 17. suurin Nicaragua (Wikipedia 2010).

Nicaraguassa vierailimme Ometepe-saarella monen reppureissaajan ja kansainvälisen matkabloggaajan kovasti suosittelemalla Finca Magdalena-tilalla, jossa järjestetään paikallisen oppaan johdolla kahvikierroksia. Opastuskielenä on ainoastaan espanja, joten edes auttava kielen ymmärtäminen helpottaa huomattavasti kierroksen seurattavuutta. Saimme Annikan kanssa ihan yksityiskierroksen kahviviljelmille, ja hyvä niin, sillä näin on paras mahdollisuus saada kierroksesta mahdollisimman paljon irti ja esittää kysymyksiä, kun kierrokset eivät ole massatuotantoa.

coffee03

Finca Magdalenan farmia ja taustalla siintävä Maderas-tulivuoren rinne

coffee02

coffee01

Kahvitilalle täytyi jatkaa matkaa jalan, kun ranskalaisten kavereidemme vuokra-auto ei enää suostunut pomppimaan kivitöyssyjen yli!

coffee05

Oppaamme José oli vanhemmanpuoleinen, harvahampainen ja kumpparijalkainen maatilan mies, joka ensitöikseen vilkaisi meidän jalkinevarustusta (tennarit) ja hetken pyöritteli päätään, mutta lähti kuitenkin viemään meitä ylös rinnettä kohti kahviviljelmiä. Lämminhenkisellä Josélla riitti tarinaa kahveista ja kaikesta muustakin Ometepen saareen liittyvästä vaikka kuinka kauan, ja välillä hän erikseen pysähtyi varmistamaan, ymmärrämmekö varmasti, mistä hän selittää.

coffee04

Kahvipavut kuivataan auringossa laakealla alustalla kolmessa eri tasossa

Finca Magdalena on orgaaninen farmi, eli kaikki kahvintuotantoprosessit, etenkin kahvipapujen kasvattaminen pensaissa tapahtuu ilman minkäänlaisia kemikaaleja. Varsinainen kahvintuotantokausi osuu marraskuulle, ja kauden aikana farmilla tuotetaan 150-200 kilogrammaa kahvia riippuen siitä, kuinka hyvä sato on ollut. Tämähän riippuu esimerkiksi sateista ja säästä yleensä, sillä kahvipensas tarvitsee sekä aurinkoa että varjoa kasvaakseen.

coffee08

Kiivetessämme ylös pitkin Maderas-tulivuoren alarinteen pienistä kivenmurikoista koottua kinttupolkua kohti kahviviljelmiä alkoi hiki virrata itse kullakin kuuman auringon alla ja ajatus järveen pulahtamisesta alkoi pikkuhiljaa siintää mielessä. Katselimme eri-ikäisiä kahvipensaan taimia sekä saimme maistaa raakoja, punaisesta kuoresta kuoriutuvia kahvipapuja, joita paikalliset oppaamme mukaan saattavat mutustella silloin tällöin, jos pikkunälkä yllättää :) Nämä raakileet ovat kuulemma hyviä vatsalle ja jopa terveellisiä pienissä määrin.

coffee09

Oppaamme José ja kahvipensaan taimi

coffee10

Pikkiriikkisiä kahvipapuja kasvamassa

coffee11

Raaka kahvipapu on punainen ja marjamainen

coffee12

Kun punaista “marjaa” puraisee, löytyy sen sisältä varsinainen kellertävä kahvipapu

Kierroksen aikana näimme myös banaanipuita, sekä tulivuoren rinnettä alas laskevan vesiputken, joka tuo puhdasta vettä farmille ja asutuksille Maderas-tulivuoren huipulla sijaitsevasta kraaterilaguunista…uskomatonta hyötykäyttöä! Osa saarella tarvittavasta vedestä saadaan oppaan mukaan myös Nicaraguajärvestä, joka on Keski-Amerikan suurin ja koko maailman 20. suurin järvi.

coffee13

Banaanipuita terttuineen

coffee07

Vesijohtoputki, jota pitkin vesi virtaa tulivuoren kraaterilaguunista alas saaren kyliin

En muuten ole varma, onko kaksi keskenään reissaavaa nuorta naista jokseenkin ihmetyksen aihe noilla suunnilla, sillä kierroksen jälkeen José toivotti meidät vieraanvaraisen lämpimästi tervetulleiksi seuraavan kerran heidän kaakaokierrokselleen, mielellään poikaystäviemme kanssa! ;)

Eng: One of the highlights of our trip to Nicaragua was visiting a local, organic coffee farm called Finca Magdalena in Isla de Ometepe. The actual coffee season takes place in November, but however we took a guided tour in Spanish to get to know better the coffee plantations and the whole coffee making process. Our talkative guide José knew everything to do with coffee growing and warmly welcomed us also for a cocoa tour next time when coming for a visit! :)

Saatat myös pitää näistä

12 Kommenttia

 • Vastaa Tiina, Kinttupolulla huhtikuu 3, 2014 at 12:10

  Kaakaokierros vasta hyvältä kuulostaakin! Sellainen täytyykin päästä tekemään Costa Ricalla :) Ja mulla tulee sitten se paljon kaivattu mieskin mukaan ;)

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2014 at 13:36

   Suosittelen lämpimästi tuon tyyppisiä kierroksia, uskoisin että niistä saa reissun päällä paljon irti! Ja nähtävästi hyvä olla se mies-avec myöskin mukana ;)

 • Vastaa Annika huhtikuu 3, 2014 at 13:11

  Ihan absurdia, että kahvipensaita kasvaa noin vain San Josén keskustassa. Ihanaa! Mun yksi pitkäaikainen haave on kyllä päästä nimenomaan kahvifarmille, ja vastaavasti kyllä myös kaakaofarmille :)

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2014 at 13:39

   Mullakin oli pitkään haaveena kahvifarmivisiitti, kun Meksikossa pääsin ainakin osittain perehtymään kaakaon saloihin. Ja ihan huippuja oli nuo kahvipensaat keskustassa – tuskin oltaisiin edes tunnistettu niitä, jos ei oltaisi käyty aiemmin siellä kierroksella! :)

 • Vastaa Sofia huhtikuu 3, 2014 at 14:33

  Wau, tosi mielenkiintoinen juttu; enpä oo tiennyt että kahvipapu on punainen alunalkaen :) Ja hehe, opin juuri yks päivä, että kahvi ei värjää purukalustoa jos siihen lisää maitoa joten näköjään sitä saakin läträtä ihan kunnolla! ;)

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2014 at 20:33

   Mä oon aina luullut, että kahvipavut on ennen paahtoa sellasia vaaleanvihreitä papusia, mitä ne on raakapapukahvisäkeissä joita tuodaan kahvimaista, mutta tuosta punasesta väristä kasvuvaiheessa ei olis ollut haisuakaan :) Ja hei onpa hyvä tietää että kahvimaidon kanssa ei pitäisi värjäytyä hampaat!

 • Vastaa Rimma huhtikuu 3, 2014 at 22:27

  Ai vitsi mä ahmin näitä sun Costa Rica juttuja! Haluaisin niiiiin matkustaa sinne!

  PS. Oli kiva treffata tänään (:

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2014 at 20:36

   Heh Rimma, ahmiminen on tässä tapauksessa jopa suositeltavaa ;) Ja oli tosi kiva reffata eilen, toivottavasti nähellään taas pian jonkun tapahtuman yhteydessä!

 • Vastaa Amanda huhtikuu 4, 2014 at 07:23

  Kiintoisa postaus! Mä taas yritän vähentää kahvin juontia ja juoda pääosin teetä, mutta Costa Ricassa täytyis kyllä kahviakin maistaa…:)

  • Vastaa Mari huhtikuu 4, 2014 at 20:40

   Kiitos Amanda! Mäkin yritän rajottaa siihen pariin kuppiin päivässä, ettei aivan käy ylikierroksilla :D Viime vuonna opettelin vihdoin ja viimein myös juomaan teetä niin mustana kuin valkosenakin (vihreä on vielä vähän vaiheessa) ja koitan sillä korvata jos tekee mieli kolmatta kahvikupposta :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta huhtikuu 5, 2014 at 17:05

  Mmm, kahvia…öö, eikun teetä! Noh, joskus kahviakin ;) Satun muuten seuraamaan Bridgeheadin instagramia ja sieltä oli just joku Guatemalassa kahvinhaussa ja niillä oli kivoja kuvia Guatemalan kahviviljelmistä…Kovin oli saman näköistä, mutta ois se kiva ehkä nähdä ihan ominkin silmin ;) vink vink ja sitä rataa :D

  • Vastaa Mari huhtikuu 6, 2014 at 11:48

   Mmm Bridgehead, täytyy varmaan itekin kaivella niiden instagram ja kuolata kahveja sitä(kin) kautta :) Ja kyllä me kuule vielä sinne Guatemalaankin varmaan päädytään jossain vaiheessa! ;)

  Vastaa