Pallontallaajat.net
Valikko
Lentomatkailu

Lentokokemuksia American Airlinesilla

maaliskuu 15, 2014

Näinä päivinä pohdimme maailmanlaajuisesti Malesian mysteerikoneen kohtaloa, ja varmasti kyseenalaistamme lentoturvallisuuden ja lentomatkustamiseen liittyvät riskit entistä tietoisemmin.

En ole koskaan varsinaisesti pelännyt lentokoneella matkustamista. Yleensä onnistun nukahtamaan heti, kun pääsen matkustamossa omalle paikalleni ja herään, kun kone lähtee liikkeelle noustakseen yläilmoihin. Lähinnä nousujen ja laskujen aikaan olen aika valppaana, koska niiden sanotaan olevan kriittisimmät lennon vaiheet. Siinä vaiheessa, kun kone kiihdyttää kiitoradalla saadakseen tarpeeksi vauhtia ja ensimmäisten ylösnousukilometrien aikana huomaan välillä puristavani istuimeni käsinojia rystyset valkeina. Laskeutumisen aikana mulla etenkin aiemmin ilmeni vaikeuksia säädellä paineentasausta korvissa. En osaa loksutella leukoja oikein ja purkan pureminen sattuu vain enemmän. Ainoastaan syvään haukottelemalla onnistun aukaisemaan korvani, joten laskun aikana minut näkeekin jatkuvasti monttu auki, kuin olisin jotenkin pitkästynyt tai tylsistynyt koko lentoon tai kohteeseen saapumiseen! :D

aa01

aa05

New Yorkin yläpuolella

aa04

John F. Kennedyn lentokenttää New Yorkissa

Tosiasiahan on kuitenkin se, että rakastan kaikkea lentomatkailuun liittyvää ja viime vuonna kirjoittelinkin vastaavanlaisen postauksen Finnairin kaukolennosta New Yorkiin. Väli-Amerikkaan suunnatessa minulla oli Lontoo – New York – San José (Costa Rica) sekä paluumatkalla San José – Miami – Lontoo -välit yhdysvaltalaisella American Airlines -lentoyhtiöllä. Tämän vuoksi halusin kirjoittaa lentokokemuksistani myös tällä 273 kohteeseen lentävällä lentoyhtiöllä, joka on perustettu vuonna 1930, jonka lentokalustoon kuuluu nykyään yli 600 konetta.

aa03

Lontoossa laajarunkoiseen 3+4+3-penkkiriviseen koneeseen sisään astuessa matkustamohenkilökunta opastaa jokaisen matkustajan oikeaan suuntaan omalle paikalleen. Massiivinen jumbojetti tuntuu niin kertakaikkisen isolta, että voin vaan kuvitella, millainen työ lentoemännillä on saada kaikki matkustajat istumaan alas omalle paikalleen, jotta päästään matkaan. Jokaiselle matkustajalle on aseteltu oma tyyny sekä torkkupeitto penkille kaukolennon ajaksi.

aa13

Kuvia matkustamosta peittoineen, tyynyineen sekä viihdenäyttöineen

aa14

Kun olemme nousseet tarpeeksi korkealle, meille tarjoillaan pahimpaan pikkunälkään suolaisia texmex-keksejä sekä juotavaa. Hieman myöhemmin saapuu myös varsinainen lounastarjoilu, jossa vaihtoehtoina on naudanlihaa tai kasvisateria. Erikoista tässä on se, ettei vaihtoehtoina ole perinteiseen tapaan naudan/possunlihaa tai kanaa, ja erikseen ennakkoontilattavissa oleva kasvisateria. Ehkä vegeateriat ovat kasvattaneet suosiotaan, sillä tiedän monen matkustajan tilaavan niitä erikseen jo ihan vain siksi, että ne ovat usein parempia, kuin liha-ateriavaihtoehdot. Korjatkaa toki, jos olen väitteineni väärässä. Itsekin menin tosiaan kasvislinjalla, sillä tarjolla oli kolmen juuston tortellineja, nam nam :)

aa10

aa11

Tortelliineja kolmen juuston täytteellä ja tomaattikastikkeella sekä salaatti, leipä ja jälkkäriksi kahdenlaisia keksejä. Ei paha! (toim. huom. ens kerralla saatan ottaa muovikelmut pois ennen kuvaamista..)

Ruuan jälkeen kelpasi vaikkapa ottaa päikkärit tai selailla jokaisen matkustajan edessä, tuolin selkänojassa kiinniolevaa viihdenäyttöä, jossa oli valittavana eri tyylisiä elokuvia, musiikkia sekä pelejä. Lennolta löytyi myös maksullinen langaton Internet-yhteys: hintoja vilkaistessa 12 jenkkidollarilla sai surffata netissä pari tuntia ja koko lennon ajaksi netti maksoi 19 dollaria. Hieman ennen laskeutumista saimme vielä nautiskella mehevän paksusta, pannupizzamaisesta kasvispaistoksesta, millä jaksoi helposti hermoaraastaviin New Yorkin passintarkastusjonoihin sekä seuraavalle jatkolennolle kohti Costa Ricaa.

aa12

Pizzakasvispaistoksella jaksoi taas seuraavan ateriaan asti :)

Tämä luisuu nyt vähän ruokapainotteiseksi postaukseksi, mutta en voi edelleen olla ylistämättä American Airlinesin ruokatarjoiluja. Yleensä lentokoneruokia moititaan ja morkataan minkä keretään, enkä oikein ymmärrä, mitä ihmiset odottavat yritykseltä, jonka ensisijainen tavoite on saada matkustajat paikasta A paikkaan B lentäen 10 kilometrin korkeudessa niin turvallisesti kuin mahdollista. Jo ylipäätään se, että yli 500 tonnin painoinen routarouva nousee sinne korkeuksiin ja vielä pysyy siellä usean tunnin ajan, on musta edelleen jotenkin suoranainen ihme! Toki on lentoyhtiöitä, jotka panostavat erikseen ruokapalveluun, joista saa enemmän maksaessaan varmasti jopa gourmet-elämyksiä. Nyt kuitenkin keskitytään tavallisen kaupallisen lentoyhtiön tarjoamiin ruokavalikoimiin, jotka sisältyvät normaalihintaisen lentolipun hintaan.

aa15

Lentoyhtiön oma koneeseen jaettava lehti. Tuoremehun ohella olisi saanut halutessaan myös esimerkiksi viiniä.

Noin viitisen tuntia kestäneellä New York – San José -lennolla pääsin nauttimaan päivän toisen lämpimän aterian, maukkaan kana saté -illallisen, samalla katsellen mieletöntä auringonlaskua pilvien yläpuolella sekä auringon hiljalleen lipumista horisontin taa ennen pimeää. Ei hullumpi tapa viettää rauhallista lauantai-iltaa ennen Costa Ricaan saapumista!

aa06

Kanaa ja riisiä kasviksilla saté-kastikkeessa. Huomatkaa myös herkullinen karamellibrownie!

aa07

aa08

aa09

Paluulennolta mulla ei valitettavasti ole ruokakuvia, koska vieressä sattui silloin istumaan kivannäkönen brittipoika, jonka ajattelin pitävän mua jotenkin outona, jos otan mun croissantista ja jogurtista 20 kuvaa eri kulmista…

Vielä yksi hyvä asia American Airlinesilla lentäessä on se, että yhtiö kuuluu Oneworld-lentoyhtiöllianssiin, joka on yksi kolmesta suurimmasta liitosta ja hiljattain maailman parhaaksi tituleerattu. Ja miksikö tämä on hyvä asia? Jos omistat Finnair Plus-kortin, myös American Airlinesin lennoista saa Plus-pisteitä, sillä molemmat lentoyhtiöt kuuluvat tähän samaan allianssiin. Pisteitä voi niitä kertyessä käyttää esimerkiksi monenlaisiin lisäpalveluihin lennolla, kuten matkustusluokan korotukseen. Itse olen aiemmin ostanut pisteilläni sisäänpääsyn Finnairin Loungeen Helsinki-Vantaan lentoasemalla sekä lahjoittanut pisteitä Roosa nauha-rintasyöpäkeräykseen.

aa02

Onko teillä hyviä tai huonoja kokemuksia lentämisestä tai palveluista lennon aikana, joko matkustajana tai lentohenkilökuntana? Mielelläni kuulisin lisää tarinoita näistä aiheista  – kommenttia vaan reippaasti kehiin, kiitos! :)

Eng: My flight experiences when flying American Airlines included delicious food, entertainment (movies, music and games) and getting a good sleep with comfortable pillows and blankets on board. And I simply loved watching the sunset above clouds while having my chicken satay meal before landing to Costa Rica!

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Lena / london and beyond maaliskuu 16, 2014 at 22:13

  Tykkään niin näistä postauksista! Olen kuullut AA:sta palautetta suuntaan jos toiseen ja mukava kuulla tällaista positiivista palautetta :) En ole ko firmalla itse lentänyt, sen aika tullee jossain vaiheessa.

  Vaihdoin juuri Finnair Plus korttini BA:n vastaavaan, sieltä saa paremmin palkintoja jos lentää paljon. Kannattaa tutkia!

  • Vastaa Mari maaliskuu 17, 2014 at 11:07

   Kiitos kovasti Lena! :) Itekin olen tainnut kuulla enimmäkseen negatiivista palautetta AA:sta ja viime vuotisen JFK:n kentälle hukkuneen matkalaukkuni metsästyksen perusteella olin jo päättänyt, etten enää kovin mielelläni lentäisi heidän lennoillaan. No, kuinkas ollakaan, edullisimmat liput oli tietysti tänäkin vuonna AA:lla, joten piti niellä vanhat muistot ja jo valmiiksi skeptinen asenne tätä lentoyhtiötä kohtaan. Lopultahan sainkin sitten yllättyä positiivisesti, mikä oli mielestäni ihan kirjottamisen arvoinen kokemus.

   Ja kiitti tuosta BA:n korttivinkistä, kuulostaa mielenkiintoiselta! Pitää alkaa tutkia asiaa tarkemmin :)

 • Vastaa Veera Bianca maaliskuu 17, 2014 at 23:35

  Lentopostauksille lämpeen aina <3

  • Vastaa Mari maaliskuu 18, 2014 at 08:11

   Kiitos, hienoa kuulla Veera! Muakin lämmittää kaikki lentämiseen ja ilmailuun liittyvä <3

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.