Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

Hello Miami International Airport!

maaliskuu 11, 2014
costarica01

Pian taaksejäävää Costa Rican vuoristoista maisemaa lentokentältä kuvattuna

costarica02

San Josén Juan Santamaría -lentoasema on toimiva ja moderni

costarica05

Costa Ricasta palatessani ja myöhästyessäni alkuperäiseltä San José – New York – Lontoo – Helsinki -paluulennoiltani odottelin San Josén lentokentän lähtöselvitystiskillä kuumeisena, kun minua edeltävä pariskunta oli myös uudelleenreititettävänä. Hekin olivat missanneet lentonsa San Josén mahdottomasta maanantaiaamun liikenneruuhkasta johtuen, kuten myös minun jälkeen tiskillä jonottava pariskunta. Onneksi meitä oli useampi matkustaja samassa veneessä, ja ilmeisesti tästä johtuen, kuin ihmeen kaupalla en joutunut maksamaan uusista lennoista senttiäkään ylimääräistä, vaikka myöhästyminen ei ollutkaan millään lailla lentoyhtiön vika. Olin jo mielessäni kironnut ja varautunut pulittamaan jonkun tonnin verran ekstraa uusista lentolipuista (ja kiittelin mielessäni juuri ollutta palkkapäivää / mukana reissussa kaiken varalta kulkenutta luottokorttia / mahdollisesti kulut korvaavaa matkavakuutusta).

costarica03

Kahvituliaisia. Väli-Amerikan kahviaiheista postausta on tulossa blogiin myöhemmin :)

costarica04

Edullista kookosrommia

Lähtöselvitysvirkailijan hetken näpyteltyä tietoja ja haettuja uusia yhteyksiä selvisi, että pääsisin onneksi lähtemään matkaan jo samana päivänä muutaman tunnin päästä, enkä joutuisi jäämään missään vaiheessa minnekään välille yöksi. Ja en kauheasti pistänyt siinä vaiheessakaan vastaan, kun kävi ilmi, että jo muutamaan kertaan kolutun Nykin JFK:n kentän terminaali 8:n sijaan ensimmäinen välilasku suuntaisikin kohti minulle täysin uutta vaihtolentokenttää M-I-A-M-I-A ! :)

miami01

Maisemia koneen laskeutuessa Miamiin

miami02

miami03

Nyt tähän väliin täytyy mainita, että Jenkkien kautta lentäminen ei varsinaisesti kuulu suosikkeihini vaihtolentokenttien suhteen. Ensinnäkin, vaikket olisikaan jäämässä maahan, vaan ainoastaan vaihdat siellä konetta, tulee sinulla olla voimassa ESTA-matkustuslupa (Electronic System for Travel Authorization), jota haetaan etukäteen ennen matkaa Internetistä käsin ja joka maksaa 14 dollaria. Tämä lupa on voimassa kaksi vuotta, ja minulla se onneksi oli viime vuoden New Yorkin reissun jäljiltä vielä hyvissä voimissa, joten nou hätä.

miami04

Miamin kansainvälisen lentoaseman aluetta

Eihän tuossa vielä mitään, sillä Suomen kansalaisille ESTA on aika lailla läpiheittojuttu, tieto luvan saamisesta kilahtaa melko pian parin päivän sisällä sivuille, joilla voi tarkkailla luvansaantiprosessin etenemistä. Tämän lisäksi USA:n kautta jatkolennolle suuntaavien on kuitenkin myös tehtävä samat maahanmuuttovirallisuudet (immigration), kuin maahan vierailulle jäävät sekä USA:n kansalaiset. Eli koneesta ulos tullessa on suunnattava ensin lentokentän passintarkastusjonoon, johon saa ihan oikeasti varata riittävästi aikaa, sanoisin pahimmillaan jopa pari tuntia, jotta ehtii jatkolennolle.

miami07

Passintarkastusta ennen on täytettävä jo lentokoneessa jaettu tullikaavake, jossa vakuutat kautta kiven ja kannon, ettet tuo maahan mukanasi esimerkiksi hyönteisiä tai siemeniä, etkä ole ennen USA:an saapumistasi vieraillut vaikkapa maatilalla. Passintarkastuksen yhteydessä viranomainen ottaa sinusta myös kameralla kuvan, sekä molempien käsien sormenjäljet. Jatkolennolle suunnatessa en kohdannut niin tiukkaa kysymystenttausta kuin viimeksi New Yorkiin jäädessäni – ehkäpä viranomaiset olivat helpottuneita, etten missään nimessä ollut jäämässä heidän kallisarvoiseen Amerikan maahansa?

miami05

Maahanmuuttovirallisuuksien jälkeen täytyy USA:n ilmailulakien mukaan myös kerätä ruumassa olleet matkatavarat itse ja siirtää ne kentällä toiselle hihnalle. Laukkua ei tosin yleensä tarvi juurikaan odotella, koska passintarkastusjonossa on tähän mennessä kulunut jo niin paljon aikaa, että laukku on kerennyt hyväsen aikaa odotella hihnalta nostettuna keskellä käytävää, ja voi vain toivoa, ettei kukaan muu ehdi vahingossa tai tahallaan napata sitä. Jos olet alkuperäiseltä lähtökentältä ostanut nesteitä, esimerkiksi kosmetiikkaa tai alkoholia, on ne tässä vaiheessa laitettava laukun sisään, sillä niitä ei saa ottaa jatkolennolle käsimatkatavarana edes asianmukaiseen, tiiviisti sinetöityyn ja läpinäkyvään duty free -pussiin pakattuna.

Miamin kansainvälisellä lentoasemalla oli tämän laukkujen keräyksen jälkeen vielä aivan uskomattomat jonot jatkolennoille menevälle alueelle, sillä tässä vaiheessa viranomaiset tarkistavat vielä jokaiselta matkustajalta hyväksytyn tullikaavakkeen. Jonot sujuisivat huomattavasti sukkelammin, jos matkalaiset ymmärtäisivät pitää kaikki tarvittavat matka-asiakirjat heti käsien ulottuvilla eikä siellä rinkan pohjalla…

miami10

Ja jonotuskulttuuri oli sitten tämmöinen

Näistä kaikista edellämainituista syistä johtuen vannoin reissun päällä itselleni, että tästä lähtien koitan välttää Jenkkien kautta lentämistä – harmi vaan, että monet edullisimmat lennot joita aina metsästän Amerikkoihin päin menevät nimenomaan USA:n välilaskun kautta. Vähintäänkin toivoisin jotain kehitystä passintarkastusjonojen suhteen – esimerkiksi erillistä pikajonoa jatkolennolle menijöille?

miami12Noin – kun näistä kaikista muodollisuuksista on selvitty voittajafiiliksellä, voikin alkaa tutkia itse Miamin lentokenttää, jos siihen sattuu vielä olemaan siinä vaiheessa aikaa :) Itselläni oli kerrankin vähän joustavampi vaihtoaika ja suureksi _harmikseni_ löysin itseni kosmetiikkaosaston Victoria’s Secretin vartalovoiteita ja tuoksuja nuuhkimasta. Kenttä itsessään on kaikkien maahanmuuttovirallisuuksien jälkeen ihan toimiva ja viihtyisä; sieltä löytyy duty free -myymälöiden lisäksi pari kahvilaa, baaria sekä ilmainen langaton nettiyhteys. Miamin kentällä on vain yksi terminaali, joten se onneksi helpottaa oikealle lähtöportille suuntaamista.

miami13

miami14

miami11

miami15

Ihan vedenjanoisena ilahduin pienestä vesilähteestä, jossa sai täyttää oman pullon

miami16

Luvassa minulla oli seuraavaksi kahdeksan tunnin lento Atlantin yli Lontooseen, ja siellä seitsemän tunnin odottelu Helsingin jatkoyhteyttä varten.

San José – Miami – Lontoo -välit lensin American Airlines -yhtiöllä, kuten myös menolentojen Lontoo – New York – San José -lennot. Kirjoittelenkin näppis syyhyten seuraavana kokemuksiani tästä lentoyhtiöstä!

Eng: After missing my flights from Costa Rica to Finland due to the massive traffic jam of San José, I got happily re-routed to fly through Miami and London, luckily even during the same day. Moreover, I was more than happy not having to pay any extra for the new flight tickets, since there were other passengers besides me who had missed their flight for the same reason.

To be honest, having a transit in the US really isn’t one of my favourite routes. Even if you’re not staying in the country, the citizens of Finland need to apply for an ESTA permit (Electronic System for Travel Authorization) to enter a connecting flight. Queuing at the immigration might take for hours, after which you still need to claim your luggage and move it to another belt before heading to your connecting flight.

However, the Miami International Airport has only one terminal and is therefore fairly easy to navigate around cafés, bars and duty free shops. And, the last but not the least – they got Victoria’s Secret there! ;)

Saatat myös pitää näistä

10 Kommenttia

 • Vastaa Annika maaliskuu 11, 2014 at 20:59

  Onneksi selvisit vain säikähdyksellä! :)
  Joka kerta kun olen saapunut Jenkkeihin lentoreittiä olen todennut, etten enää sinne matkusta. Se maahan saapuminen on sellaista piinaa, että. Onneksi ei ole tarvinnut sitä kautta koskaan lentää minnekään muualle. He, jos jotkut saavat ihmisen tuntemaan itsensä niin epätervetulleeksi kun vain mahdollista. Ja kilpailevana kakkosena tulevat kyllä ehdottomasti israelilaiset. :D

  • Vastaa Mari maaliskuu 12, 2014 at 17:54

   Mulla on kans joka kerta immigrationissa jonottaessa sellanen olo, että mua syytetään vähintäänkin jostain rikollisesta toiminnasta, ja jossain vaiheessa siinä epätoivosimmalla hetkellä, kun jonot ei vaan liiku mihinkään, alan jo itekin epäillä itteäni :D Seuraavan kerran Lattareihin suunnatessa pitää koittaa kehitellä jotain kiertoteitä Jenkkilän sijaan, jos vain mahdollista.
   Israel kuulostaa myös mielenkiintoiselta maahansaapumiskokemukselta! :)

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta maaliskuu 12, 2014 at 02:06

  Hahaa, juuri tämän takia meinaan hankkia Kanadan kansalaisuuden :D Se on nimittäin aivan naurettavaa katsoa, kun Adam tyyliin toivotetaan käsipäivällä tervetulleeksi ja kun saavat mun passin käsiinsä, niin johan ilme tuimenee ja kysymykset tiukkenee. Ensi vuonna sitten helpompaa matkailua Jenkkeihin mullekin!

  • Vastaa Mari maaliskuu 12, 2014 at 18:12

   No just! Tuo kyllä luo niin eriarvoisen vaikutelman ja voin vaan kuvitella kun Suomen passiin, joka on yksi helpoimmista passeista reissata vaikka maailman ympäri on tuollainen suhtautuminen, niin mites sitten vaikkapa “kolmannen maailman” kansalaiset? Saattaa mennä hetki jos toinenkin siinä tiskillä, ja voin kuvitella, että heti alkuunsa voi mennä vähän maku koko visiitistä siinä selitellessä miks halusit tulla Jenkkeihin.
   Toivottavasti saat Annika kaksoiskansalaisuuden pian niin helpottuu reissaaminen naapuriinkin! :)

 • Vastaa Inka maaliskuu 13, 2014 at 08:06

  Eii vitsi miten mahtavaa ettet joutunu maksamaan ite senttiäkään, jee! Ja mulle tuli uutena että jenkkien välilaskussa täytyy käydä passintarkastuksessakin, eihän siinä oo mitään järkeä! Osaanpa varautua sitten, kun semmoinen lento kohdalle sattuu.

  • Vastaa Mari maaliskuu 13, 2014 at 08:23

   Oon kyllä niin kiitollinen ettei tarvinnut maksaa uusia lippuja, ois ehkä hiukkasen saattanut ketuttaa ja mennä reissun budjetti aivan päin honkia :P Vielä kotiinkin päästessä mietin, että lähettääköhän ne mulle jonkun laskun tänne jälkikäteen, mut eipä oo kuulunu ainakaan vielä :D

   Osasin onneksi odottaa noita passintarkastushommeleita ja siihen nähden koitin ettiä lennot sellasilla vaihtoajoilla, että kerkeää varmasti, mutta silti etenkin menomatkalla meinas tulla kiirus!

 • Vastaa Miia / miikkulaisen.com maaliskuu 13, 2014 at 21:31

  Ooh! Miamin kentältä löytyy ehkä maailman parhaat bataattiranskikset itsekootun hampparin kera “Build-a-burger” -nimisestä paikasta. Ja sullapa oli tsäkä ettet joutunu ostamaan paluulentoa omilla rahoilla. :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 15, 2014 at 12:00

   Kiitos Miia vinkistä, kuulostaa herkulliselta paikalta! Pitänee muistaa tuo jos vielä sattuu vaihtoja Miamin kentällä :)

 • Vastaa Sofia maaliskuu 15, 2014 at 15:24

  Mulle jäi vähän nihkeä fiilis Miamin kentältä huonon palvelun vuoksi; esim. virkailijat pompotti paikasta toiseen ja kun check-in ei toiminut, apua ei oikeen saanut keneltäkään. Turvatarkastuksessa yksi seuramme jäsenistä sai osakseen haukut bisneslinjan virkailijalta kun oli ottanut kengät etukäteen pois – vaikka toinen jonossa oleva virkailija oli jatkuvasti käskenyt kaikkia näin tekemään varsin isoon ääneen :D Toisaalta tästä hässäkästä selvittyämme lentoa odotellessa söimme loistavan aterian ja ostimme matkalukemista aivan ihanasta kirjaputiikista! Usein lentokentillä onkin vähän kaks puolta :)

  • Vastaa Mari maaliskuu 16, 2014 at 02:57

   Kiitos Sofia kommentista!

   Onpa aika käsittämättömän tökeröä käytöstä palveluamatissa toimivilta työntekijöiltä ja harmillista matkustajalle saada noin töykeää kohtelua lentoasemalla :/ Duty free-myymälässä oli onneksi ainakin mun visiitin aikana ystävällinen kassatyöntekijä, joka kyseli avuliaasti, löysinkö kaiken mitä tarvin, auttoiko joku myymälän puolella minua valitsemaan tuotteet mitä ostin, mistä maasta tulen ja mitä kieltä Suomessa puhutaan. Ihan kiva juttutuokio siitä kehkeytyi, joka sitten auttoi luomaan mukavan, joskin aivan yksittäisen mielikuvan kentän palveluiden sujuvuudesta ja kompensoi niitä immigration-muodollisuuksien huonoja kokemuksia.

   Eli ihan kuten sanoit – lentokentillä voi olla ne kaksi eri puolta :)

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.