Pallontallaajat.net
Valikko
Lentomatkailu

Työ kymmenen kilometrin korkeudessa – haastattelussa lentoemäntä

tammikuu 25, 2014

Lentämisessä ja lentomatkailussa on vielä tänäkin päivänä ripaus jotain tiettyä jännitystä, pientä luksusta ja joidenkin mukaan jopa glamouria. Ajat, jolloin vain eliittiluokalla oli varaa lentämiseen ovat kuitenkin jo kaukana takanapäin ja nykyään lentolippuja saa välillä reilusti edullisemmin kuin normaalihintaisia aikuisten junalippuja Suomen sisäisille reiteille.

Lentomatkustamiseen liittyviä näkyvimpiä henkilöitä ovat varmasti lentoemännät ja stuertit, eli lentokoneen matkustamohenkilökunta. Heihin liitetään usein monenlaisia mielikuvia ja stereotypioita, ja monia kiehtookin ammatti, jossa lentokohteet vaihtelevat päivittäin, auringonvalosta nauttiminen pilvien yläpuolella on lähes taattua ja toimistona on kymmenen kilometrin korkeudessa kiitävä, enemmän tai vähemmän täysi matkustamo.

sunset

Mutta millaista lentoemännän työ on oikeasti?

Koska niin monia, mukaan lukien itseäni, suuresti kiinnostaa tämä aihe, päätin haastatella Riikkaa, yhtä parhaista ystävistäni, joka on lentänyt jo useamman vuoden ajan eri lentoyhtiöillä, tehden niin loma- kuin reittilentojakin kaukokohteissa, Euroopassa ja Suomessa.

Mitkä ovat lentoemännän työn parhaat ja huonot puolet?

– Parasta tällä alalla on aivan mahtavat työkaverit, joiden ansiosta jaksan hymyillä ja tehdä työni myös pitkinä ja raskaina työpäivinä. Ihanaa on myös, että joka päivä ei tarvitse mennä töihin kello 8.00 ja lähteä kello 16.00, vaan työaika voi olla mihin vuorokaudenaikaan tahansa 1.1. ja 31.12. välillä. Se tuo mukavasti vaihtelua elämään. Seuraavan kuun työvuorolistaa odotetaan aina enemmän kuin joulua! Huonoa on myös työajat – herääminen kello 1.30 aamulla on sanoinkuvaamattoman hankalaa joka kerta!

Millainen ihminen sopii ammattiin?

– Sosiaalinen, välitön, asiakaspalveluhenkinen, napakka (auktoriteettia on oltava esim. häirikkömatkustajien kanssa) ja ystävällinen. Lentoemännän täytyy pystyä toimimaan hätätilanteissa sekä esimerkiksi sairastapauksissa, joten hänellä on oltava tilannetajua, stressinsietokykyä, empatiaa sekä rohkeutta toimia. Omat murheet ja huolet täytyy pystyä jättämään kotiin, eikä pahaa tuulta voi purkaa matkustajiin tai työkavereihin. Lentoemännän täytyy täyttää myös lentoyhtiöiden vaatimat fyysiset ominaisuudet esimerkiksi pituuden osalta. Lentoemännän tulisi myös olla perusterve, hänellä tulee olla hyvä näkö (hyvännäköisyys onkin sitten plussaa ;) ) ja kuulo, sekä hänellä tulee olla hyvä uimataito. Yleensä vaaditaan myös, että paino on suhteessa pituuden kanssa.

Mitä osaa työssä matkustaja ei näe?

– Matkustaja ei normaalina päivänä, kun kaikki menee hyvin, näe lentoemännän varsinaista työtä. Olemme siellä matkustajien turvallisuuden vuoksi, kahvin tarjoileminen on vain ekstraa. Ennen työhöntuloa olemme käyneet läpi intensiivisen koulutuksen, joka valmistaa meitä hätätilanteisiin koneessa. Oikeastaan olemme koneessa lentoemäntien lisäksi palomiehiä, lääkäreitä, vartijoita sekä pahimmassa tapauksessa koneen evakuoinnista vastaavia pelastustyöntekijöitä. Joskus joudumme myös psykologin osaan, kun kohtaamme lentopelkoisen, stressaantuneen, surullisen tai vaikkapa häirikkömatkustajan. Tällöin on osattava kuunnella ja rauhoittaa matkustajaa. Työhömme kuuluu myös ennen matkustajien koneeseen tuloa varmistaa, että koneessa on tarvittavat turvavälineet, ja joissakin tilanteissa myös tarkastaa koko matkustamo mahdollisista piilotetuista esineistä, jotka voisivat vaarantaa lennon turvallisuuden.

flying03

Millainen on unelmien matkustaja?

– Unelmien matkustaja on ihminen, joka ymmärtää, että myös lentoemännät ovat ihmisiä. Kun tervehdimme, ojennamme jotain tai kiitämme matkustajaa, on kohteliasta vastata sopivalla tavalla. Unelmien matkustaja on hyvällä asenteella koneessa ja ymmärtää, että lentomatkailussa muuttujia saattaa tulla matkaan hieman enemmän kuin esimerkiksi bussissa.

Mikä työssä tai matkustajissa ärsyttää?

– Työssä ärsyttää päivystäminen eli varallaolo. Mikäli joku sairastuu, soitetaan tilalle päivystäjä. Lentoyhtiöistä riippuen kutsuaika voi olla alle tunnista jopa kahteen tuntiin. Tällöin on hyvä olla nuttura valmiina, laukku pakattuna ja auto lumesta putsattuna. Myös jatkuva oman päivärytmin vaihtuminen on hankalaa. Lentoemännän on osattava levätä ja nukkua ennen lentoa riittävästi, niin kotona kuin hotelleissa ympäri maailmaa.

Joskus matkustajat eivät ymmärrä, että esimerkiksi myöhästymistilanteissa lentoemännälle raivoaminen ei auta asiaa. Meille on erittäin tärkeää saada kone lähtemään ajoissa, sillä myös meillä on perheet ja koti odottamassa. Olemme myös suuren stressin alla jos myöhästymisiä tulee, sillä lentokoneiden turha seisottaminen maassa maksaa lentoyhtiöille paljon, ja yhden lennon myöhästyminen vaikuttaa automaattisesti myös seuraaviin lentoihin, joilla saattaa olla mukana parhaat työkaverimme. Joskus matkustajat myös olettavat, että sääolosuhteet ovat meidän vikamme. Sanon aina, että vaikka me olemmekin hyviä työssämme, niin emme sentään niin hyviä, että saisimme aina tilattua mahtavat lentosäät! :) Myös liian humalaiset matkustajat ärsyttävät, tai henkilöt, jotka eivät usko lentoemäntien käskyjä (kiinnitä turvavyö, sammuta puhelin nousun ajaksi ym) tai tahallaan rikkovat niitä vaikkapa tupakoimalla koneen wc:ssä.

flying05

Paras yksittäinen palvelukokemus?

– On hankala nimetä vain yhtä hyvää palvelukokemusta, sillä niitä tulee päivittäin. Yleensä palvelu on kivaa, kun asiakkaan kanssa voi jutella niitä näitä, ja kun molemmat käyttäytyvät kohteliaasti. Englantilaiset matkustajat ovat mahtavia: he pyytävät kohteliaasti, osaavat kiittää ja ovat todella iloisia kun heille jutellaan myös muustakin kuin kahvimaidosta tai sokerista.

Ikimuistoisin matkustaja?

– Vanhempi matkustajapariskunta, joka sattui myös olemaan Pohjois-Suomesta kotoisin, joten meillähän tietysti riitti juttua. Lennon jälkeen he sanoivat minulle “Voi että, toivottavasti sinä olet lentoemäntänä myös paluulennollamme!”.

Mikä on vaikein lennon osuus?

– Vaikeinta on saada ihmiset nopeasti koneeseen ja istumaan omille paikoilleen, jotta kone saadaan lähtemään ajoissa. Varsinkin nykypäivänä aikataulussa pysyminen on kustannussyistä elintärkeää lentoyhtiöille. Koneen kääntöajat, eli aika, kun kohteeseen laskeudutaan ja sieltä päästään lähtemään pois, ovat nykyään aika lyhyitä ja tänä aikana lentoemännillä on kädet täynnä töitä valmistellessaan matkustamoa seuraavia matkustajia varten.

sunny

Se, mitä nykypäivän lentoemäntä ehtii kohteestaan nauttia

Kuinka pitkiä työpäiviä voi olla?

– Tästä on hankala antaa ihan täydellisen oikeaa vastausta, sillä eri yhtiöillä on eri käytäntöjä. Joskin jokaisen lentoyhtiön täytyy noudattaa Euroopassa voimassa olevia yhteisiä ilmailulakeja, jotka määrittelevät ehdottomat maksimityöajat. Nykyisessä yhtiössäni työpäivämme saa kestää enimmillään 16 tuntia mutta tietysti poikkeustapaukset voivat tätä vielä pidentää. Pisin työpäiväni tähänastisen urani aikana taisi olla jotain 18 ja 20 tunnin välillä.

Mitä teet päivystyksen aikana?

– Nukun, siivoan ja teen rästissä olevia kotihommia, joita ei muuten ehdi tai viitsi tehdä. Usein tarkistan myös työsähköpostin sekä luen työhön liittyvistä asioista.

Pelottaako lentäminen ikinä?

– Todella harvoin. Pelko tai lähinnä huoli saattaa liittyä esimerkiksi todella kovaan turbulenssiin tai huonoon säähän laskeutumisessa, tai vaikkapa sairaskohtauksen saaneen potilaan selviämiseen. Huoli on usein enemmänkin ammatillista: jos tulee hätätilanne, saanko kaikki matkustajat evakuoitua koneesta?

Onko tullut vaaratilanteita?

– Olen kerran ollut vaaratilanteessa, joka kuitenkin päättyi hyvin. Näissä tilanteissa työkavereiden merkitys kasvaa. On tärkeää, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen, ja että kommunikointi ja luottamus miehistön kesken on kunnossa.

cabin

Matkustamohenkilökunnan työtiloja

Suosikkikohteet ja -konetyypit sekä mahdollisia kohdevinkkejä?

– Suosikkikohteeni tähän mennessä on ollut Thaimaa ja erityisesti Phuket. Sieltä löytyy maailman paras kampaamo ja kampaaja, thaimaalainen mies, joka osaa käsitellä myös pitkää ja kuivaa pohjoismaalaista tukkaa, johon pitäisi saada lisää vaaleita kärventäviä raitoja! Kohdevinkkinä Phuketiin: älä tyydy turistirannoilla kiertelyyn. Vuokraa skootteri ja lähde ajamaan saarta ympäri, löydät paikkoja, joissa olet ainoa länsimaalainen ja kenties upeita näkymiä, joita monikaan turisti ei lomallaan näe. Konetyypeistä suosikkini on varmaankin ikivihreä Boeing 757, jolla aikoinaan lensin ensimmäiset lentoni.

Suositteletko alaa muille kiinnostuneille?

– Kyllä ehdottomasti! Pieni varoituksen sana tai lause työn koukuttavuudesta, ja milläpäs muulla kielellä kuin englannilla, jonka osaaminen tässä työssä on elintärkeää! “Once you’re in, you’re not getting out” :)

beach

Työn ihanuus: “Hyvät maisemat ja kivaa oli!” :)

*Kaikki postauksen kuvat ovat haastateltavan tai kirjoittajan omia, ethän kopioi niitä ilman lupaa!

Saatat myös pitää näistä

26 Kommenttia

 • Vastaa Ruth tammikuu 25, 2014 at 14:48

  Hyvä idea tuo haastattelu :) Juolahtanut itselläkin mieleen tuo ura lentoemäntänä, kerran tai kaksi, ennen kun pääsi sisälle Laurean ovista ^^ mut varmasti on aika rankka ammatti loppupeleissä. Työaikojen, pysymättömyyden jne. kannalta :p Ootkos itse koskaan harkinnut? ^^

  • Vastaa Mari tammikuu 26, 2014 at 14:03

   Juu olen moneen kertaan harkinnut itsekin lentoemännän uraa, vaikka se kuuleman perusteella on kaikessa mielenkiintoisuudessaan myös melko rankkaa työtä. Kuitenkin hyvä työilmapiiri, kivat työkaverit ja jokaisen päivän uudet haasteet tekee siitä varmasti palkitsevaa!

 • Vastaa Lena tammikuu 25, 2014 at 21:27

  Mielenkiintoinen postaus :) Halusin pitkään lentoemännäksi mutta sitten koulu vei mennessään… aika moni lienee joskus halunnut ko. ammattiin!

  • Vastaa Mari tammikuu 26, 2014 at 14:07

   Kiitos Lena! :) Joku kutkuttavan koukuttava juttu tuossa ammatissa täytyy kyllä olla, sillä alalle on ainakin Suomessa käsittääkseni reilusti enemmän hakijoita kuin avoimia paikkoja.

 • Vastaa Laura tammikuu 26, 2014 at 11:59

  Juuri eilen katsoin Huippunäkymät-leffan ja mietin samaa: historiaan sijoittuvissa leffoissa ja sarjoissa lentoemännän ammatti kuvataan hohdokkaana ja glamourin täyteisenä. Nykypäivänä, no, ei ehkä niinkään. Ikuinen lempparini onkin Pan Am-sarja, ihan huikea!

  • Vastaa Mari tammikuu 26, 2014 at 14:40

   Median aiheuttamaa taitaakin olla ne glamour-mielikuvat lentoemännän työstä :) Seurasin sivusilmällä aikoinaan Jim-kanavan Lentokenttä-ohjelmaa, joka ehkä jokseenkin yritti kuvata, mitä työ on käytännössä. Ja sitten on tietysti vielä tämä Virgin American viihteellinen turvallisuusdemonstraatio kaikessa hohdokkuudessaan :) : http://www.youtube.com/watch?v=DtyfiPIHsIg

 • Vastaa Inka tammikuu 27, 2014 at 08:02

  Tää oli kyllä supermielenkiintoinen postaus, kiitos siitä! Lentoemännän työ on tosi kiehtovaa, ainakin näin matkustajan näkökulmasta. Eikä tän haastiksen myötä glamour kyllä kadonnut mihinkään. :D

  • Vastaa Mari tammikuu 27, 2014 at 18:00

   Kiitos Inka, tosi hienoa kuulla että meitä tosiaan on useampi, joita kiinnostaa tämä aihe! :) Ja ihan hyvä jos totuutta valottaessa tämä postaus onnistui kuitenkin säilyttämään sen pienen glamourin hippusen ;)

 • Vastaa Surku tammikuu 27, 2014 at 20:27

  Aina kivaa lukea haastatteluja ihmisistä, jotka selvästi pitävät työstään ja ovat löytäneet oman juttunsa! Kunnioitan kyllä matkustamohenkilökuntaa suuresti, enkä vähiten heidän kärsivällisyytensä takia. ;) Olen ammatiltani eläintenhoitaja, joten olen tottunut huolehtimaan koohottavista kovaäänisistä laumoista, jotka yrittävät viimeiseen saakka toimia oman tahtonsa mukaan – mutta en taitaisi silti selvitä lentoemännän roolista. :D

  • Vastaa Mari tammikuu 28, 2014 at 09:31

   Kärsivällisyyttä ihailen myös itse ja voin vaan kuvitella miltä tuntuu kerta toisensa jälkeen pyytää matkustajia sammuttamaan puhelimensa tai laittamaan laukun alas jalkatilaan. Joskus olikin haastateltavani kanssa puhetta, että lentokoneeseen astuessaan valitettavan monet matkustajat unohtavat maalaisjärkensä ja aivonsa narikkaan, ja käyttäytyvät kuin aikuiset lastentarhassa. Täytyy vain nostaa hattua sille, että matkustamohenkilökunta jaksaa tulla toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, meitä kun on niin moneen junaan! :)

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta maaliskuu 29, 2014 at 11:00

  Tällaisia postauksia on todella mielenkiintoista lukea :)
  Olen totta kai tiennyt, että lentoemännät tekevät muutakin kuin tarjoilevat ruokaa ja kahvia, mutta tavallaan en ole ajatellut sitä, mikä on se ensisijainen työtehtävä. Ensin tulee kaikki tärkeät asiat ja sitten tulee tuo “täyte” eli ruoan ja juoman jakeleminen. Olen ehkä ajatellut sen toisinpäin :). Arvostus nousee nyt siis entisestään, joten olet saanut tällä postauksella aikaan positiivisuutta lentoemäntiä ja stuertteja kohtaan.

  Ps. Pakko kysyä, mutta onko tuo lentokoneen oven kuva otettu Malagan lentokentältä :)? Maisema näyttää niin tutulta, vaikka toisaalta tuo voi olla mistä vaan.

  • Vastaa Mari maaliskuu 30, 2014 at 18:40

   Kiitos Jerry kommentista! :) Musta oli kiva jakaa tämän postauksen myötä sellaista tietoa, mitä moni lentomatkustaja ei välttämättä tule ajatelleeksi – lentoemäntien työn varsinainen puolihan ei niinkään näy asiakkaille, vaan näkyvänä osana nimenomaan on se kahvin ja teen tarjoilu. Ja helpottaa varmasti puolin ja toisin lentomatkan sujuvuutta, kun asiakaskin ymmärtää, että lentoemännät ovat erikoisen ammattinsa ohella kuitenkin myös ihan tavallisia ihmisiä.

   P.S. Utelin haastateltavaltani kuvassa näkyvän lentokentän sijaintia, mutta varmaa tietoa tai muistikuvaa asiasta ei kuulemma ollut (samannäköisiä kenttiä tulee ilmeisesti useampia vastaan koneen oven suusta vilkaistuna ;) ) Mutta voi siis olla hyvinkin esimerkiksi Malaga! :D

   • Vastaa Jerry / Pako Arjesta maaliskuu 31, 2014 at 20:46

    Pyrin aina olemaan kaikille mahdollisimman ystävällinen, mutta monet pitävät juuri lentoemoja jonkinlaisina “palvelijoina”.

    Oli kyllä kiva, kun lensin ensimmäistä kertaa mannertenvälisen lennon business-luokassa ja lennon loppupuolella aivan mielettömän mukava stuertti sanoi minulle ja avovaimolleni, että edustimme suomalaisia erinomaisesti sillä lennolla :). Hauskaa, että hän ajatteli noin ja viitsi vielä sanoa sen. Mielelläni juttelen lentokoneen henkilökunnan kanssa muutakin kuin “ei kahvia, kiitos” :).

    Kiitos, että selvitit asiaa ;). Sovitaan, että se on Malaga :P

    • Vastaa Mari huhtikuu 1, 2014 at 20:46

     Lentoemännät kohtaavat varmasti joka päivä sellaisen matkustajien kirjon, että valitettavasti “palvelijoinakaan” pitäjiä ei vaan voi välttää..sieltä koneesta ei ihan heti lähdetä hankaliakaan asiakkaita karkuun, paitsi kuten tämä Jet Bluen ääripäätapaus teki muutamisen vuotta sitten :) :

     Useimmilla lentoyhtiöillä on pääsyvaatimuksina vähintään ylioppilastutkinto tai vastaavat tiedot, olettaen, että lentoemännäksi hakijan yleissivistys on sillä tasolla, että koneessa pystyy tarvittaessa keskustelemaan muustakin kuin kahvin ja teen tarjoilusta :) Huippu tuo mainitsemasi stuertti, parhaita on juuri tapaukset kun sekä asiakkaalle että matkustamohenkilökunnalle jää hyvä mieli lennon jälkeen!

 • Vastaa Satu VW / Destination Unknown maaliskuu 30, 2014 at 21:18

  Onhan tämä postaus ollut täällä “jo hetken”, mutta nyt vasta tämän löysin. Tosi mielenkiintoinen aihe, haaveilin aikoinaan lentoemon ammatista ja vaikka ne haaveet olenkin kuopannut uusien toteutettujen haaveiden tieltä, ammatti on edelleen kiehtova!

  • Vastaa Mari maaliskuu 31, 2014 at 17:07

   Kiitos Satu kommentista, ja kiva kun löysit tänne! :) Mä aina välillä myös salaa haaveilen lentoemon ammatista, ja vaikka kuinka olen kuullut työn varjopuolista, ei ne siltikään aivan pysty vesittää sitä jotain tiettyä kyseisen ammatin hohtoa ;)

 • Vastaa Minna heinäkuu 1, 2015 at 22:06

  Minäkin löysin tämän postauksen vasta nyt, kun listasit suosituimmat postauksesi. Tarkoittaakohan tuo “painon tulisi olla suhteessa pituuden kanssa”, että lentoemännän tulisi olla hoikka? :D Olen myös miettinyt sitä, miksi lentoemänniltä vaaditaan tietty pituus, ja paljonkohan se pituus on. Tuo vaadittu uintitaito on varmaan juurikin hätätilanteita varten?

  • Vastaa Mari heinäkuu 3, 2015 at 00:31

   Kiva kun kommentoit Minna! :) Tuolla lauseella varmaankin viitataan sopusuhtaisuuteen – itse ymmärtäisin tuon rivien välistä niin, että matkustamohenkilökunnan on mahduttava suht vaivatta liikkumaan lentokoneen kapeilla käytävillä, myös tarjoilukärryjen kanssa. Ja pituus vaihtelee lentoyhtiöstä riippuen, esimerkiksi Finnairilla, jolla on tällä hetkellä pitkästä aikaa haku päällä pituusraja on 160-188. Minimi esimerkiksi lentokoneen ylähyllytilojen luukuille ylettymisen vuoksi ja uintitaito on varmastikin tärkeää mahdollisen hätälaskun vuoksi, kuten sinäkin päättelit :)

 • Vastaa Saara heinäkuu 12, 2015 at 16:49

  Hei, kiva lukea lentoemännän “aitoja” tietoja työstä. Nyt on tosiaan Finnairilla aku päällä ja innostuin siitä kovasti. Työskenteletkö itse ko. yrityksessä eli onko sinulla tietoa haun tarkemmista syistä, esim. millä perusteilla palkkaavat nyt kun niin paljon on irtisanottu tai onko huonommat palkkaehdot? Miten pitkä on koulutus työhön ja onko se palkaton tai mahdollistaako osa-aikatyön teon?

  • Vastaa Mari heinäkuu 13, 2015 at 11:47

   Hei Saara ja kiva kun kommentoit! En työskentele Finnairilla mutta seuraan mielenkiinnolla ilmailualan tapahtumia ja tämä Finskin haku oli mielestäni aika yllättävä käänne suomalaisessa lentoyhtiössä. Minulla ei ole tietoa haun syistä tai koulutuksen tarkemmista tiedoista, mutta tämän työpaikkailmoituksen lopussa on meiliosoite, johon viestiä laittamalla voi tiedustella lisää yksityiskohtia työpaikasta, hausta ja koulutuksesta – sitä kautta varmaan löytyy parhaiten vastaukset kysymyksiisi.

 • Vastaa Ninuli tammikuu 10, 2017 at 14:37

  Moi!

  Kiitos paljon tästä jutusta, olen itse kiinnostunut lentoemännän työstä ja lukemani perusteella tuntuu että omasta baarimikon kokemuksesta voisi olla hyvinkin hyötyä tällä alalla. Tiedätkö yhtään millä koulutuksella kaverisí on hommiin lähtenyt? Eli millaisella koulutaustalla voi haaveilla lentoemännän hommista.
  Omissa suunnitelmissa oli hakea matkailualan restonomiksi :)

  Kiitos paljon kirjoituksesta vielä, innostus kasvoi vielä enemmän hommaan!

  Oli pakko kommentoida vaikka vanha kirjoitus onkin!

  • Vastaa Mari tammikuu 10, 2017 at 15:00

   Moikka Ninuli ja kiva kun kommentoit! Tämä on tässä vuosien varrella minun blogin eniten luetuin postaus vielä tänäkin päivänä, joten on hienoa huomata että vanhemmillekin kirjoituksille löytyy kiinnostusta :)

   Uskoisin, että baarityöskentelystä ja melkein mistä tahansa asiakaspalvelualan kokemuksesta on hyötyä lentoemännän ammatissa. Koulutustaustoja lentohenkilökunnalla on hyvin monenlaisia ja lentoyhtiöstä riippuu, mitä edellytetään – osalle riittää esimerkiksi yleissivistävä ylioppilastutkinto. Kaverillani on englanninkielisen matkailualan amk-paperit (eli suomeksi juurikin restonomi), mutta tosiaan alalta löytyy hyvin kirjavaa sakkia ja yliopistotaustaisiakin työntekijöitä, joten ihan vaan rohkeasti hakemaan! :)

 • Vastaa kukka joulukuu 14, 2017 at 01:40

  Tosi hyvä kirjoitus lentoemännätyöstä! Kiinnostaisi vielä tietää miten toimit joukkohallintaa vaativissa tehtävissä tai kun joku alkaa häiriköimään koneessa?

  • Vastaa Mari joulukuu 16, 2017 at 17:33

   Kiitos kommentistasi kukka ja tosi mukava kuulla, että pidit postauksesta! Suunnitteilla on lentohenkilökunnan työtä koskeva haastattelun toinen osa, joten voisin laittaa kysymyksesi mukaan siihen :)

 • Vastaa Johanna maaliskuu 14, 2018 at 15:14

  Hei,
  Ovatko migreeni ja matkapahoinvointiherkkyys esteitä työhön? Itselläni myös korvat kärsivät paineenvaihteluista.

  Kokevatko lentoemännät näitä vaivoja ikinä?

  • Vastaa Mari maaliskuu 17, 2018 at 13:30

   Hei Johanna, kiitos kommentistasi ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta!

   Tiedustelin kysymiäsi asioita lentohenkilökunnassa työskentelevältä ystävältäni, jota artikkelin haastattelu myös koski. Tässä hänen rehellinen ja totuudenmukainen vastauksensa: “Kyllä nuo ovat aika isoja esteitä: migreenille monia laukaisevia tekijöitä koetaan päivittäin, esimerkiksi aikaiset aamut (=liian vähä unta), pitkät vuorot, vähäisempi hapen määrä matkustamossa jne. Unenpuute on enemmänki sääntö kuin poikkeus – kokemuksen syvällä rintaäänellä. Matkapahoinvointi on myös ehdoton ei, ellei siihen jaksa joka kerta itseensä luotettavasti lääkitä, ja korvaongelmien kanssa ei ikinä saa tulla töihin. Meillä ei paineentasauksen kanssa ole ongelmia muuten kuin flunssassa tai alkavassa sellasessa. Lisäksi en usko, että ilmailulääkäri välttämättä antaisi lentolupaa edellämainituilla vaivoilla.”

   Toivottavasti näistä vastauksista on hyödyksi!

  Vastaa

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.