Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

Espanjan opiskelu Meksikossa

elokuu 30, 2013

spanish06Ennen espanjan kielikurssiani Meksikossa tein melko aikaa kuluttavan tutkivan taustatyön selvittääkseni siellä potentiaalisia ja hyväksi havaittuja espanjan kielikouluja. Uusille lukijoille voisin tässä vaiheessa kerrata, että olin viime tammi-helmikuussa kolmen viikon espanjan kurssilla Jukatanin niemimaalla kohteenani Karibianmeren rannikon pienestä kalastajakylästä suht nopeasti kehittynyt auringonpalvojan paratiisi Playa del Carmen. Halusin vielä näin jälkikäteen kirjoittaa tarkemmin kokemuksistani valitsemassani kielikoulussa, jos siitä olisi apua muille, jotka pohtivat espanjan opiskelua Meksikossa. Asiasta ei tosiaan löydy etenkään suomeksi kovinkaan paljon tietoa Internetistä, joten jos voin helpottaa jonkun matkasuunnitelmia näin, niin hieno homma! :)

Aloitin etsimisen yksinkertaisesti googlettamalla kielikouluja niillä alueilla, minne olin ajatellut matkani suuntautuvan, eli tässä tapauksessa Playa del Carmenin ja Riviera Mayan ympäristöön. Suhtaudun usein pienellä varauksella TripAdvisorin kaltaisten matkailuaiheisten arviointisivustojen kommentteihin, joita voi lisätä kuka tahansa ja joita yritysten on nykyään mahdollisuus myös itse ostaa mainostaakseen omaa pytinkiään. Jos taas jostain löytämästäni kielikoulusta ei ollut kokemuksia saatavilla missään, siirryin yleensä seuraavan pariin, sillä etenkin lähiaikoina tai edes saman vuoden aikana kirjoitettujen kommenttien perusteella voi jollain lailla päätellä, että koulu esimerkiksi on ylipäätään oikeasti olemassa!

spanish07

spanish04

Kielikoulun kadunpuoleinen, rönsyilevä piha

International House Riviera Maya -kielikoulu Playa del Carmenissa oli mainittu useammalla sivustolla luotettavaksi ja laadukkaaksi opinahjoksi espanjankielen opiskelua varten. Kaikki opettajat ovat natiiveja espanjan puhujia ja kaikki ovat myös suorittaneet opettajantutkinnon, joka on yleensä erikoistunut espanjan opetukseen vieraana kielenä ulkomaalaisille. Useimmilla opettajilla on lisäksi useamman vuoden työkokemus opettajantyöstä.

Toki riippuu jokaisesta ihan yksilötasolla, millaista kielten opetusta hakee ulkomailta. Osa halvemmista kielikouluista saattaa käyttää esimerkiksi paikallisen yliopiston opiskelijoita kielenopettajina, jolloin opetustyö on lähinnä yksityistunteja ja toimii lisätienestinä näiden opiskelijoiden opintojen ohella. Jos haluaa maksaa tällaisesta epävirallisemmasta opetustavasta, niin miksipä ei, sillä toki natiivipuhujan kanssa voi kehittää kielitaitoaan ilman tutkintoakin. Kuitenkin, jos kaipaa ammattimaisempaa opetusta ja on esimerkiksi aloittamassa vieraan kielen alkeita, suosittelisin kuitenkin panostamaan opetuksen laatuun ja maksamaan hieman lisää tästä kokemuksesta.

spanish08

Englanti, Kanada, Saksa, Espanja, Sveitsi ja Suomi edustettuina :)

IH Riviera Mayan kielitunneilla oli maksimissaan 8 opiskelijaa samassa ryhmässä. Näin varmistetaan, että jokainen opiskelija voidaan huomioida tunneilla yksilönä, mutta pienryhmä mahdollistaa myös ryhmäkeskustelut ja pariharjoitukset. Tunneilla tosiaan puhutaan paljon, mikä on tosi hyvä, sillä näin oppii parhaiten reagoimaan oikein käytännön kommunikointitilanteissa. Meidän ryhmän suosikkiharjoitus oli joka-aamuinen, epäformaali tunninaloituskysely, mitä kukin oli tehnyt edellisenä päivänä/iltana, jolloin opittiin kertomaan tekemisistä menneessä aikamuodossa (“menin rannalle, söin tacoja, join tequilaa…”) :D

Koulun yhteydessä toimii myös mukava ja omasta mielestäni riittävän hyvätasoinen opiskelija-asuntola viiden minuutin kävelymatkan päässä itse koululta. Aika monet koulun oppilaat olivat majoittuneina asuntolaan, mutta osa oli myös hommannut omatoimisesti rantahotellin tai hostellin, mikä voi majoituksen tasosta riippuen tulla ehkä jonkin verran edullisemmaksi kuin asuntolassa majailu. Koulu järjestää myös isäntäperhemajoitusta, mutta osa näistä sijaitsee melko kaukana kaikesta olennaisesta kuten koulusta, rannasta ja keskustasta ylipäätään. Etenkin yöaikaan liikkuminen syrjäisemmille seuduille oli muutaman opiskelijakaverin mukaan hankalaa, jos piti miettiä paikallisia busseja tai turvautua taksiin. Paljon helpompaa on siis asustaa keskustan tuntumassa, jossa pääsee joka paikkaan jalkaisin. Tosin isäntäperheen etunahan taas on se, että kieltä tulee oikeasti käytettyä oppituntien ulkopuolellakin – eräs kurssikaveri muutti jopa asuntolasta pois isäntäperheeseen, kun pelkäsi puhuvansa siellä liikaa englantia espanjan sijaan…tunnollinen opiskelija! :)

spanish02

Opiskelija-asuntolan julkisivu

spanish10

Huoneissa on yleensä kaksi sänkyä, vaikka ne olisi yhdelle hengelle. Kaverin kanssa saapuvat majoitetaan halutessa samaan huoneeseen.

Vaikka IH Riviera Mayan opetustaso onkin ammattimaista, eivät opettajat missään nimessä ole jäykkiä tiukkapipoja – päinvastoin, kaikkea muuta! Kieliopintojen ohella kurssiin kuuluu maksuttomina vapaa-ajan aktiviteetteina muun muassa herkullisen meksikolaisen ruoan kokkausta, kaupunkikierros paikallisen opettajan johdolla sekä hauskoja ja energisiä salsatunteja. Lisäksi kukaan ei yleensä jätä väliin jokaperjantaisia cocktailpirskeitä asuntolalla, joissa opettajat ja muu koulun nuorekas henkilökunta valmistaa suosittuja karibialaisia drinkkejä, kuten mojitoa ja omaa ehdotonta suosikkiani piña coladaa :) Joskus voi käydä myös niin hyvä tuuri, että tarjolla on myös meksikolaista laatutequilaa, minkä jälkeen illanviettoa voi jatkaa hilpeissä tunnelmissa vaikkapa Coco Mayan rantaklubille tai Blue Parrot-baarin hiekalle tanssimaan meren rannalle öisen tähtitaivaan alla.

spanish03

Hiekkaranta, kuu ja aidan takana Karibianmeren lempeät yöaallot

Itse kielikoulu on kivenheiton päässä Playan pääkadulta La Quinta Avenidalta sekä viiden minuutin kävelymatkan päässä Playan loputtomilta valkoisilta hiekkarannoilta. Kielikoulun katutasossa on pieni kahvio ja lounaspaikka, jossa voi nauttia ihanan Ivonne-rouvan keittämät aamukahvit, herkulliset tacot tai virkistävän ison mukillisen tuoretta, vastapuristettua kylmää hedelmämehua edulliseen hintaan. Itse oppitunnit pidetään yläkerran luokkahuoneissa, joissa on tuolit kirjoitustasoilla, kirjoitustaulut sekä äänentoistolaitteet kuullunymmärtämistä varten. Välttämätön varuste jokaisessa huoneessa on ilmastointi – kuumimpina päivinä oli suorastaan huojentavaa paeta kostean kuumaa Karibian ilmastoa viileään luokkahuoneeseen!

spanish09

…Tai sit omin päin rannalle vilvoittavan merituulen ääreen harjoittamaan espanjaa käytännön tositoimissa :)

Paras matkustusaika Playalle on joulu-helmikuussa, sen jälkeen alkaa olla omasta mielestäni jo hieman liian kuumat kelit ja kesää kohden mentäessä alkaa myös sade- ja hurrikaanikausi, joka kestää syyskuun tienoille asti. Toki täytyy ottaa huomioon, että talviaikaan paikalla on paljon muitakin pohjolan pakkasia paenneita matkailijoita, joten kohtuullisen täysiä rantoja ei kannata säikähtää. Kohteena Playa itsessään on myös sangen turvallinen, vaikka Meksikon valtion ja huumekartellien välisistä yhteenotoista on kiirinyt uutisia välillä Suomeenkin asti. Itse pärjäsin koko reissun ajan normaalia maalaisjärkeä ja turvallisuutta noudattamalla samalla lailla kuin missä tahansa muussakin kohteessa, jossa on paljon muita matkailijoita.

spanish12

spanish11

Näihin tunnelmiin lopettaen voin lämpimästi suositella Playa del Carmenia ja International House Riviera Mayaa kielikurssikohteeksi ihan kaikille espanjan kielen opiskelusta ja eläväisestä ranta- sekä yöelämästä kiinnostuneille! Mielelläni annan myös lisätietoja näistä, jos jollakin heräsi mielenkiinto kysellä lisää :)

Saatat myös pitää näistä

4 Kommenttia

 • Vastaa Annika syyskuu 23, 2013 at 02:15

  Heissan Helsigin elävä! :) Heitin sulle värikkään haasteen blogissa ;)

  • Vastaa Mari syyskuu 24, 2013 at 02:43

   Hei vaan reissuleidi, haaste otettu vastaan ja postaus nohevasti työn alla! ;)

 • Vastaa Anja tammikuu 30, 2015 at 13:42

  Kielikoulu kiinnostaa! Kokeillaan Las Palmasissa talviasumista, oollaan oltu joulukuun alusta. Aioin mennä täällä kielikouluun, löysinkin netistä yhden, mutta meillä käy niin usein vieraita, että opiskelu näyttää jäävän, tällä reissulla ainakin:)
  Ensi talvena sitten Meksikoon, P.d.Carmenkin on tuttu parin vuoden takaa! Testasin netissä espanjan tasoni, B1-B2, ihan kansalaisopistossa hankittu… Mitä esim. 2-3 viikon kurssi tuolla maksoi, ilman majoitusta? Suositteletko?
  Meksikon ilmasto on aivan ihana Jukatanilla, joulu-tammikuussa!!

  • Vastaa Mari helmikuu 1, 2015 at 19:37

   Heh Anja, välillä jotkut asiat vaan menee opiskelun edelle, ja se on ihan ok :) Talviasuminen Las Palmasissa kuulostaa ihanalta!

   Mulla maksoi kolmen viikon kielikurssi asumisineen IH Riviera Mayan kielikoulussa noin tonnin. Ilman asumista toki edullisempi, koulun nettisivuilta löytyy varmasti tarkempaa tietoa. Suosittelen myös lämpimästi katsomaan mitä Language School Chichen Itza tarjoaa – kyseinen kielikoulu on pieni ja lämminhenkinen perheyritys, jonka omistajaparinkunta työskenteli ensin IH:ssa mutta sittemmin perusti oman kielikoulun Playalle. Täältä löytyy lisätietoja: http://www.languageschool-chichenitza.com/

   Ja Meksikon ilmasto Jukatanilla todellakin on aivan mahtava tuohon aikaan vuodesta – ehdottomasti suosittelen!

  Vastaa