Pallontallaajat.net
Valikko
Uncategorized

I’m On A Boat!

heinäkuu 21, 2013

Suuria, näyttäviä purjealuksia, huomiota herättäviä merimiesunivormuja sekä kansainvälistä satamakaupunkitunnelmaa!

Näistä koostui tämän kesän ja koko historian suurin purjelaivatapahtuma The Tall Ships Races Helsinki 2013, kun liki sata neljässä eri kokoluokassa kilpailevaa purjealusta rantautui Hietalahden satamaan maanantain ja lauantain välisenä aikana. Itämerellä kilpaillaan seilaten joka neljäs vuosi ja Helsingin lisäksi muita isäntäsatamia ovat tänä vuonna Aarhus Tanskassa, Riika Latviassa sekä Szczecin Puolassa.

tsr4

tsr3

tsr5

Musta tulis selvästi hyvä merirosvo…

tsr7

tsr6

tsr2

Kilpailun ohjeistuksen mukaan vähintään puolet laivojen miehistöistä on oltava 15-25-vuotiaita nuoria. Varsinaista aiempaa purjehduskokemusta osallistujilla ei tarvitse olla, vaan kilpailun sijasta tärkeämpää on yhdessä tekeminen sekä sujuvan sosiaalisen kommunikoinnin opettelu ystävällisessä ilmapiirissä riippumatta kansallisuudesta, ihonväristä, uskonnosta tai sosiaalisesta taustasta. Muita tapahtuman pääteemoja nuorisotyön lisäksi olivat Itämeren suojelu sekä vastuullinen tapahtumanjärjestäminen.

Kauimmaiset alukset löysivät reittinsä Helsinkiin aina Meksikosta, Brasiliasta sekä Omanista asti. Muun muassa Meksikon Cuauatemoc-alus saapui keskiviikkoaamuna Hietalahden satamaan lähes 300-henkisen miehistön seistessä korkealla laivan mastoissa laulaen espanjankielisiä merimieslauluja!

tsr11tsr12

tsr14

tsr13

Tapahtuman aikana oli kävijöille mahdollista vierailla laivojen kannella ja tutkia, kuinka ikivanhaa purjehdusperinnettä pidetään yllä vielä näinäkin päivinä. Perjantaina virallisen tutustumisajan jälkeen Meksikon laiva oli ainoa, joka toivotti uteliaat vierailijat tervetulleiksi energisen salsan säestyksellä vielä iltamyöhälläkin. Viva Mexico!

tsr22

tsr23

“So this is how I navigate…just close my eyes and think what’s the thing I want the most” Kuten näkyy, musta tulis myös erinomainen kapteeni…

tsr25

Alejandrokin tykkäs ideasta :)

tsr27

Koitin vielä demonstroida mun taitoja, et ne ottaa mut kyytiin Meksikoon ;)

tsr26tsr24

tsr28

On se vaan nätti paatti!

tsr29

En ehkä meinannut saada tarpeekseni tosta laivasta

Tällainen kokemus meinaa väkisinkin kehitellä sitä villiä taivaanrannan maalarin inspiraation poikasta, että olisi mahtavaa joskus olla itsekin suuren purjelaivan mukana seilaamassa maailman meriä! Eräälle sataman parkissa olleelle englantilaiselle alukselle oli miehistöpaikka auki Helsinki – Riika-välille seitsemäksi päiväksi, hinta 340e. Harmi vaan ettei Meksikon alukselle ollut paikkoja enää jäljellä… ;)

Suurten purjealusten lisäksi tapahtumassa pääsi nauttimaan monenlaisesta oheisohjelmasta. Perjantai-iltana Hietalahden satamassa fiilistelimme sankoin joukoin ensimmäisen kerran Suomessa nähtävää visuaalista värisavutulitusta perinteisen ilotulituksen lisäksi. Vaikka iltayhdeksältä olikin vielä valoisaa, värisavut näyttivät yllättävän hyviltä kirkasta, sinistä taivasta vasten. Shown jälkeen Don Johnson Big Band otti päälavan haltuunsa ja saimme nauttia vokalisti-Tommyn sekä verbaalisesta että tanssillisen liikunnallisesta lavashown sulavuudesta.

tsr8

tsr9

tsr10

Don Johnson Big Band, vieraanaan kuulasääninen Emma Salokoski

tsr15

One MC, One Delay?

tsr16

Saisko vielä varpaatki ilmaan..? :)

Lauantaina puolestaan musiikilliseen tarjontaan kuului sanataituri Paleface sekä Von Hertzen Brothers, jonka kitaroiden sulosointuihin saatoin ehkä vähän sulaa muutamien vesipisaroiden heitellessä taivaalta samalla kun auringonsäteet lämmitti Hietalahdentoria. Nämä kaikki kolme huippukeikkaa olivat tosiaan ilmaisia, kuten koko muukin The Tall Ships Races-ohjelma, mikä on taas yksi syy tykätä Helsingistä etenkin näin kesäaikaan!

tsr17

Kuinka Helsingistä tehdään Shangri-la

tsr18

DJ Leijonamielikin innostui avaamaan sanaisen arkkunsa

tsr21

Von Hertzen Brothers ja Flowers And Rust -soinnut

tsr19

tsr20

Mikko von Hertzen

Koska yksi The Tall Ships Races -tapahtuman teemoista oli vastuullinen tapahtumajärjestäminen, halusin omasta puolestani hieman kommentoida järjestyspuitteita. Ylipäätään tapahtuman aikana oli rauhallinen ja iloinen tunnelma, perjantai-iltanakaan ei näkynyt onneksi pahempaa örvellystä, mitä olisi saattanut osata olettaa. Tapahtuma-alueella oli runsaasti opaskylttejä mistä löytyy mikäkin lava, ylimääräinen tapahtuman ajan liikennöivä ratikkalinja 6X helpotti paikalle pääsyä julkisilla ja kerrankin on pakko ihan erikseen vielä kiitellä bajamajojen varsin runsasta lukumäärää useassa paikassa ympäri Hietalahdentoria ja satamaa. Koskaan ei tarvinnut jonottaa, kopit oli suht siistissä kunnossa ja paperia löytyi vielä myöhään yölläkin. Lisäksi näin naispuolisena festarikävijänä osasin arvostaa sitä, että osassa kopeista oli jopa peilit sekä taso, jolle laskea käsilaukku! :)

Helsingin jälkeen laivat suuntasivat lauantaina kohti seuraavaa satamaa Riikaa, joka on kilpailun kolmas etappi. Neljäntenä ja viimeisenä isäntämaana toimii Puolan Szczec-satama. Tapahtuman ajan eloisan Hietalahden sataman tyhjenemisen jälkeen jäi hieman haikea olo – toivottavasti laivat saadaan taas pian toivottaa tänne tervetulleiksi!

tsr30

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa Annika heinäkuu 21, 2013 at 22:16

  Wau, aivan huipun kuuloinen tapahtuma! Sanoitkos, että joka neljäs vuosi saapuu Helsinkiin? Eli seuraavan kerran 2017..Hmm! Mahtavia kuvia kyllä ja hitsi tuota meksikolaisten laivaa..! Aivan uskomatonta, että ne siellä vaan seisoskeli mastoissa! Mustakin ois ihanaa seilata vaikka ihan jollain pienelläkin purjeveneellä, eikä välttämättä edes maailman ympäri mutta jossain tässä rannikon lähellä :D Suosittelen kurkaamaan http://skiglari-norppa.blogspot.ca/ blogin, jossa aina maanantaisin on purjehduspostaus…:)

  • Vastaa Mari heinäkuu 25, 2013 at 17:20

   Kiitti tuosta linkistä, kävin vähän kurkkimassa ja vaikuttaa mielenkiintoiselta!

   The Tall Ships Races järjestetään tosiaan joka neljäs vuosi, mutta satamat vaihtelee, esimerkiksi viime kerralla yksi isäntäsatamista oli Helsingin sijaan Turku. Saa nähdä minne laivat purjehtii seuraavan kerran, kovasti toivon taas Helsinkiä! (Ja loistava syy taas sullekin suunnata kesävisiitille Suomeen! ;)

   Ja juu Meksikon pursi oli tosiaan niin mahtava ettei mua meinannut saada pois sieltä ollenkaan :D

  Vastaa